Μακρόν ή χάος;

 

Μακρόν ή χάος μας λένε. Αλλά και με τον Μακρόν μια χαρά χάος βλέπουμε αν κρίνουμε από τον εμφύλιο που μαίνεται τόσο στις πόλεις όσο και στην επαρχία. Συγκρούσεις με την αστυνομία που δείχνουν μάλιστα σύμφωνα με κάποιους ότι η Γαλλία είναι αστυνομικό κράτος. Εχουμε μέχρι και έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επισημαίνει στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης την βία που ασκεί η αστυνομία εναντίον των «ειρηνικών» μπαχαλάκηδων μας. Μην γελάτε. Εδώ μας έφτασε το τοτέμ της ατιμωρησίας.
Οι τραμπούκοι μπαχαλάκηδες "υποφέρουν", μας λένε, και σε αυτήν την χώρα ως γνωστόν καλούμαστε όλοι να συμπάσχουμε με αυτόν που υποφέρει. Όπως λέει και ο φίλος συγγραφέας Sylvain Tesson " Η Γαλλία είναι ένας παράδεισος που κατοικείται από ανθρώπους που νομίζουν ότι βρίσκονται στην κόλαση». Συνήθως προερχόμενοι από την ανώτερη μεσαία τάξη αυτοί οι τραμπούκοι αναμασάνε διαρκώς το παραμύθι ότι στην Γαλλία ζούμε υπό καθεστώς άγριου καπιταλισμού και υπερνεοφιλελευθερισμού σε μια χώρα που οι δημόσιες δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 56 % του εθνικού πλούτου ! Με ποιο δικαίωμα μπορούμε να εμποδίσουμε τους "κατατρεγμένους¨ αυτού του "ανελέητου καθεστώτος" να δέρνουν τους αστυνομικούς και να καίνε αυτοκίνητα και ό,τι βρίσκουν μπροστά τους για να προωθήσουν τις «ιδέες» τους ;
Αναμφίβολα ο πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλευτεί αυτό το χάος ελπίζοντας να ενσαρκώσει, με τον τρόπο του στρατηγού το 1968, το κόμμα της τάξης, αλλά το κοστούμι του Ντε Γκωλ δεν μπορεί να το φορέσει ο καθένας. Ολα αυτά όφειλε να τα είχε σκεφτεί από πριν, από την εποχή που εμφανίζονταν με μπλουζάκια που κατήγγειλαν την «αστυνομική βία».
Franz-Olivier Giesbert
Le Point

Σχόλια