Καλίνινγκραντ: Σιδηροδρομική σύνδεση με τελευταία στάση τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

 Θέμης Τζήμας

H είδηση περνάει στα ψιλά. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού πρόκειται για πραγματική είδηση, η οποία επιπλέον, αν τη μαθαίναμε, θα μπορούσε να μας κάνει να θέσουμε άβολα ερωτήματα στις κυβερνήσεις μας – δεδομένου ότι προφανώς οι περισσότεροι εξ ημών δεν είμαστε διατεθειμένοι να δούμε μια βροχή από πυρηνικούς πυραύλους, πάνω από τα κεφάλια μας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Στην Ευρώπη, την ήπειρο η οποία έχει μακρά και σκοτεινή ιστορία από εδαφικούς αποκλεισμούς, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ έχουν αποφασίσει να μπλοκάρουν δια της Λιθουανίας, ένα μεγάλο μέρος της σιδηροδρομικής τροφοδότησης του Καλίνινγκραντ. Στο θύλακα αυτόν, ο οποίος αποτελεί τμήμα της ρωσικής επικράτειας, ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι. Σύμφωνα δε με τις διεθνείς συμβάσεις οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ, η Λιθουανία, έχει την υποχρέωση να επιτρέπει την απρόσκοπτη τροφοδότηση του εν λόγω τμήματος της ρωσικής επικράτειας.

Άλλωστε και ιδίως με δεδομένο ότι η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο, ούτε και ενεργεί επιθετικές πράξεις εναντίον της Λιθουανίας (αντιθέτως υφίσταται τέτοιες δια των κυρώσεων) η εφαρμογή των κυρώσεων από πλευράς της Ε.Ε. δεν νομιμοποιεί την υπαναχώρηση της Λιθουανίας από τις υποχρεώσεις της έναντι της Ρωσίας.

Το μπλοκάρισμα επιπλέον της απρόσκοπτης τροφοδότησης μιας χώρας ή τμήματος της επικράτειάς της αποτελεί επιθετική ενέργεια. Η Λιθουανία λοιπόν αποφάσισε να διακόψει τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλίνινγκραντ και υπόλοιπης Ρωσίας, σε ό,τι αφορά τον άνθρακα, τα μέταλλα, τα ηλεκτρονικά και μια σειρά ακόμα σημαντικότατων αγαθών.

Η ρωσική πλευρά έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει σε κάθε τέτοια ενέργεια με πλήρη ισχύ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχει προειδοποιήσει με «ουκρανοποίηση» την Λιθουανία, η οποία όμως, σε αντίθεση με την Ουκρανία, είναι μέλος και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.  

  • Η εξίσωση βγάζει μάτι: οι ΗΠΑ και η εξαρτημένη ηγεσία της Ε.Ε., επειδή χάνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία θέλουν να διευρύνουν τη σύγκρουση αλλά με τρόπο τέτοιο, που θα τους επιτρέπει να χρεώσουν τη διεύρυνση του πολέμου στη Ρωσία.

Το σχέδιο «Μολδαβία-Υπερδνειστερία» φαίνεται να μην πηγαίνει πολύ καλά, αν κρίνουμε από το μέγεθος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κισινάου. Οπότε νέοι πρόθυμοι ηλίθιοι μπαίνουν στο παιχνίδι.

Τι ελπίζουν οι Λιθουανοί; Ότι θα ρημάξουν την πατρίδα τους προκειμένου τελικά να ηττηθεί η Ρωσία;

Και όλοι εμείς οι υπόλοιποι της Ε.Ε., οι οποίοι υφιστάμεθα ήδη τον κανιβαλισμό μας από τις ΗΠΑ ελέω κυρώσεων, είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε και έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα δικά μας εδάφη, όπως αυτόν για τον οποίο προειδοποιεί ο νέος επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Ηνωμένου Βασιλείου; Ποιος από εμάς εν τέλει έχει ερωτηθεί για οτιδήποτε από όλα αυτά;

Ακόμα και σήμερα, που έχουμε μια (έστω μικρή) εικόνα από το τι σημαίνει ένας πόλεμος με μια πυρηνική δύναμη, οι τυχοδιώκτες οι οποίοι μας κυβερνούν αποδεικνύονται διατεθειμένοι να καταστρέψουν πρώτα από όλους εμάς, τους πολίτες τους και τους ψηφοφόρους. Αναμενόμενο: τα λεφτά τους, οι επαφές τους, τα λόμπι που μας τους επιβάλλουν, εκείνοι που τους διατάζουν κατοικοεδρεύουν στην Ουάσιγκτον. Δεν είμαστε οι λαοί της Ευρώπης αυτοί που έχουν την εξουσία στις πατρίδες μας.

Αν η σιδηροδρομική σύνδεση με το Καλίνινγκραντ δεν αποκατασταθεί, είναι πολύ πιθανό ο τελευταίος σταθμός της να είναι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι Ρώσοι μπορεί να μην πραγματοποιούν πάντοτε όλες τις απειλές τους, όμως κάποτε δρουν, όπως είδαμε. Και τότε τα πράγματα σκουραίνουν πολύ γρήγορα, πολύ άσχημα. Άραγε, παρεμπιπτόντως, και υπό το φως όλων αυτών, θα πει τίποτα κανένα ελληνικό κόμμα;

=============

Ηλίας Τασόπουλος

Ογδόντα χρόνια ιστορίας της Ευρώπης συμπυκνώνονται σε αυτό το κομμάτι γης που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, υπό την κυριαρχία της Ρωσίας. Η περιοχή που κατέλαβε ο «κόκκινος» στρατός μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γερμανία, έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έφτασε να βρίσκεται ουσιαστικά εντός των εδαφών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που εντάχθηκαν σε αυτή η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία. Η στρατηγική σημασία του Καλίνινγκραντ πλέον είναι μοναδική.

Ακόμα και πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα επέκτεινε τη ναυτική βάση στο Καλίνινγκραντ, η οποία είναι η κομβική για την πρόσβαση που της δίνει στη Βαλτική θάλασσα. Ο εκσυγχρονισμός της μεγαλύτερης ναυτικής βάσης του ρωσικού στόλου στην περιοχή, που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες πριν, με προοπτικές να φιλοξενεί και υποβρύχια, δείχνει άλλωστε τη σημασία που της αποδίδει η Ρωσία.

Η αεροπορική βάση στην περιοχή λειτουργεί συμπληρωματικά για την προβολή της ρωσικής ισχύος στην περιοχή και τις προσπάθειες ελέγχου της σε όλη τη Βαλτική θάλασσα. Άλλωστε οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί στο Καλίνινγκραντ από τη Ρωσία ξεπερνούν ότι θα αναμενόταν. Οπότε οι αντιδράσεις της Ρωσίας υποκρύπτουν ουσιαστικά τον κίνδυνο να επεκταθεί η στρατιωτική αντιπαράθεση ανά πάσα στιγμή.

Έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φωνές στο εσωτερικό της Ρωσίας καλούσαν το Κρεμλίνο να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο στα σύνορα της Λιθουανίας με την Πολωνία και να αποκόψει την πρόσβαση στη Βαλτική στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ένας από τους μείζονες στόχους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση του πολέμου, ήταν η αποκοπή της Ουκρανίας από την Αζοφική θάλασσα και η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Η ειδοποίηση της Λιθουανίας πως θα απαγορεύσει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ ουσιαστικά ανεβάζει σημαντικά το κόστος της σύνδεσης με τη Ρωσία και την αποκόπτει ακόμα περισσότερο από την περιοχή. Άλλωστε για τη Ρωσία είναι δύσκολο να ελέγξει μία περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στην Ευρώπη, της οποίας οι κάτοικοι της ταξιδεύουν πολύ πιο συχνά στις γειτονικές χώρες. Η αύξηση της έντασης σίγουρα ευνοεί τον έλεγχο της Ρωσίας σε αυτή τη περιοχή, που είναι γεωγραφικά αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία. Η διαμάχη που ξεκινά η Ρωσία με το Βίλνιους που προσπαθεί να καλυφθεί από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέχει αρκετούς κινδύνους, ειδικά ενόψει της ερχόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ που το θέμα φαίνεται πως θα αναδειχθεί από τις χώρες της Βαλτικής.

========================

  1. Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε ήδη;

  2. Χ.Σμιτ: Κίνδυνος Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω Ουκρανίας. 

  3. Γιατί η Δύση επιδιώκει την ανατροπή του Πούτιν – Η άλλη όψη

  4. ”Πορευόμαστε σαν υπνοβάτες προς τον πόλεμο” τον Παγκόσμιο Πόλεμο! Η Ρωσία θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πόλεμο απόσχισης κι όχι εισβολής.

  5. Δέκα σημειώσεις για τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία

  6. ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ του Πεκίνου για τον πόλεμο! «ΑΝ ΠΕΣΕΙ ο Πούτιν, η Κίνα χάθηκε...»

  7. Ο πραγματικός λόγος του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία- Η άποψη ενός Γάλλου αξιωματικού

  8. Στρατηγική Τύφλωση…

Σχόλια