Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σε αδιέξοδο οδηγείται η εγχώρια βιομηχανία εξαιτίας του υψηλού κόστους
ενέργειας που έχει προκύψει από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με
παράγοντες της βιομηχανίας, ελοχεύει σημαντικός κίνδυνος ακόμη και για
τη βιωσιμότητα μεταποιητικών μονάδων, με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξουν
άμεσα μέτρα, να εξετάζονται επώδυνα μέτρα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ακόμη και η αναστολή λειτουργίας κάποιων εργοστασίων από τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται να μετακυληθούν στην κατανάλωση οι τρέχουσες εκρηκτικές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
"Δεν βγαίνει η εξίσωση, η βιομηχανία βρίσκεται ενώπιον της αναστολής λειτουργίας εάν δεν ληφθούν μέτρα μέχρι τον Απρίλιο”, αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Α. Κοντολέων.
Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει σε κύκλους της βιομηχανίας, απέναντι στη λαίλαπα των αυξημένων τιμών της ενέργειας η μόνη διέξοδος είναι οι προσωρινές αναστολές της λειτουργίας καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί δεν μπορούν να μετακυλήσουν στην κατανάλωση τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη που έχουν προκύψει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος βιομηχανικός όμιλος υπολογίζει πως οι τρέχουσες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος, που θα εμφανιστούν στα τιμολόγια του Απριλίου, συνεπάγονται ανατιμήσεις που μετριούνται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η λύση της αναστολής λειτουργίας είναι προτιμότερη από την επί ζημία λόγω κόστους ενέργειας λειτουργία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε αναστολές λειτουργίας σημαντικών βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας ανά την Ευρώπη, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της βιομηχανίας Αλουμινίου η οποία μετρά πολυάριθμα λουκέτα.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της European Aluminium, Gerd Goetz, οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν αυξηθεί 300% και μεγάλα χυτήρια αναγκάζονται να κλείσουν με αποτέλεσμα η Ευρώπη τους μήνες της ενεργειακής κρίσης έχει απολέσει 700.000 τόνους της παραγωγής αλουμινίου, το 30% της πρωτόχυτης παραγωγής.
Σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας είναι σαφές ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και εφαρμόζονται δεν αρκούν και θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Σημειώνεται ότι χθες, κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Repower EU από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμμερμανς και την επίτροπο ενέργειας Κ. Σίμσον, τονίστηκε ότι η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου τα κράτη μέλη να αποζημιώσουν τις επιχειρήσεις για τις απώλειες που υφίστανται λόγω της κρίσης.
Ως προς τη χρηματοδότηση των μέτρων προτείνεται είτε η αξιοποίηση των εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων ρύπων (που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά δεν επαρκεί για την λήψη περαιτέρω μέτρων) είτε η φορολόγηση των έκτακτων κερδών που απολαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί εξαιτίας των αυξημένων τιμών που προκύπτουν στην αγορά από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.
Σε αυτήν την πρόταση εκτιμούν κύκλοι της βιομηχανίας ότι πιθανόν να βρίσκεται και η λύση στην εξίσωση για την αναγκαία ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
-------------------------------------------------
Blogger:
Κορκοδείλια δάκρυα. Ξέρανε ότι χωρίς φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσουν και οι τελευταίες βιομηχανίες - βιοτεχνίες - οικοτεχνίες, αφού η ενέργεια είναι ο βασικός συντελεστής για την παραγωγή. Από τη στιγμή που η ενέργεια έγινε χρηματιστηριακό προϊόν και έπαψε να είναι βασικό κοινωνικό αγαθό δεν θα μείνει τίποτα όρθιο...
--------------------------
Γιατί αυτή η ενασχόληση με την κλιματική αλλαγή; Μα γιατί δεν είναι καθόλου απλή ιστορία, αφού έρχεται να στηρίξει μια μεγάλη απάτη. Την απάτη των ΑΠΕ. Μια απάτη που την πληρώνουμε πολύ ακριβά. Και επειδή το θέμα άπτεται της Ενέργειας (ΔΕΗ) - βασικός συντελεστής της παραγωγής - και άρα όλους τους πολίτες, αφού όλες οι δράσεις και όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε έχουν ενεργειακό κόστος...
Αν πράγματι ισχύει αυτό που ο
πρωθυπουργός είπε από το βήμα της ΔΕΘ -προχθές- για ενίσχυση των ΑΠΕ -
τότε η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο που ενέργεια θα σπανίζει και συνεχώς
θα ακριβαίνει, οπότε η ανάπτυξη - αν έχει νόημα τέτοια έκφραση σε τέτοιο
περιβάλλον - θα περιμένει πολύ για να έρθει... ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Περιμένοντας την ανάπτυξη από τις ...ΑΠΕ
================
H οικονομική μας κρίση μέσα από μία… κονσέρβα ροδάκινο!
Σχόλια