Αυτό το γνωρίζετε;

  

Η Κίνα αγόρασε το 5% της Ουκρανίας
Το κινεζικό κράτος απέκτησε περίπου 30.000 τετρ. χλμ.καλλιεργήσιμης γης της
Ουκρανίας, μια έκταση ίση όσο το Βέλγιο...
Οι διατροφικές ανάγκες της Κίνας φαίνεται να είναι δυσανάλογες σε τέτοιο σημείο που το κράτος προφανώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναπτύξει την γεωργία της έξω από τα σύνορα της, σύμφωνα με το το site Quartz:
Αυτή η καταπληκτική εμπορική συμφωνία προβλέπει ότι η Ουκρανία θα πουλήσει στη δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη το 5% του εδάφους της ή το 9% της καλλιεργήσιμης γης της, δηλαδή μια έκταση ίση με το Βέλγιο, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της Κίνας .
Αυτή η εμπορική σύμβαση μίσθωσης γης για 50 χρόνια μεταξύ της κινεζικής XPPC (υπεύθυνη των έργων υποδομής και της γεωργίας) και της κρατικής ουκρανικής KSG Agro έρχεται να βάλει τέλος στην απαγόρευση το να αγοράζουν Ουκρανική γη οι αλλοδαποί. Το τελικό ποσό της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκε, αλλά είναι γνωστό ότι η Ουκρανία θα λάβει ως αντάλλαγμα ένα δάνειο τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της γεωργικής βιομηχανίας της, τη βελτίωση του εξοπλισμού της στον τομέα αυτόν και στο οδικό της δίκτυο.
Η κινεζική πρωτοβουλία προφανώς έχει συζητηθεί ευρέως. Κάποιοι βλέπουν τις υπερβολές μιας νεο-αποικιοκρατίας, που διαπράττονται σε εξασθενημένες περιοχές του κόσμου από τις μεγάλες δυνάμεις και τις αναδυόμενες χώρες που έρχονται να αντλήσουν τους απαραίτητους πόρους για τις ανάγκες των συνέπεια της όλο και πιο σημαντικής πληθυσμιακής αύξησης.
Στον τομέα αυτό, η Κίνα κατάντησε να γίνει το παγκόσμιο «σκιάχτρο» όπως αναφέρει το Quartz. Η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο καταναλώνει στην πραγματικότητα, το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων την ώρα που παράγει μόνο το ένα δέκατο. Και για να αντιμετωπίσει αυτή την ανισορροπία, η κινέζικη κυβέρνηση αγοράζει γεωργικές εκτάσεις σε όλο τον κόσμο ...
 
...κλεμένο από τον .. https://www.facebook.com/koukoufikis
-------------------------------
  1. Ο θησαυρός της Ουκρανίας και ο πόλεμος των εμπορευμάτων

  2. Η Ουκρανική γη στα χέρια ολιγαρχών και σε εταιρείες σπόρων με τις ευλογίες της Ε.Ε.

  3. Καρλ Πολάνυι – Η αυτορυθμιζόμενη αγορά και τα πλασματικά εμπορεύματα: εργασία, γη και χρήμα(*)

  4. Η αγροτική γη στα χέρια της ολιγαρχίας

  5. Πανδημία και Αγροδιατροφή-Παγκόσμια Επισιτιστική Αλυσίδα στην μετά Covid-19 Εποχή

  6. Διατροφική κυριαρχία: Τι σημαίνει και γιατί πρέπει η Ελλάδα να ασχοληθεί με το θέμα

  7. Το κείμενο της ημέρας (22 - ΜΑΪΟΥ - 2021) Αγροτική παραγωγή, διατροφική ασφάλεια. 

  8. Η χρήση της γης ...

  9. Μόνο τα αηδόνια και οι αρκούδες!

  10. Πολυεθνικές αλώνουν την αγροτική γη με πρόσχημα την επισιτιστική επισφάλεια

Σχόλια