Η Ουκρανική γη στα χέρια ολιγαρχών και σε εταιρείες σπόρων με τις ευλογίες της Ε.Ε.

Η Ουκρανική γη στα χέρια ολιγαρχών και σε εταιρείες σπόρων


Πρωτοδημοσιεύτηκε στο German Economic News, 1/3/2015
Η γόνιμη γη της Ουκρανίας περνάει τώρα στα χέρια ολιγαρχών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε σε ερώτηση που κατατέθηκε από το Die Linke πως εθνικές και διεθνείς εταιρείες στην Ουκρανία εκμεταλλεύτηκαν δάνεια και επιχορηγήσεις της ΕΕ. Τα γόνιμα τμήματα γης στην Ουκρανία περνάνε στα χέρια ολιγαρχών και διεθνών εταιρειών σπόρων, και σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση του Κιέβου παίρνει διεθνή δάνεια. Η επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke, που κατατέθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2015, κάνει κριτική στην «αρπαγή γης», όπως για παράδειγμα «την αρπαγή από κράτη και μεγάλες εθνικές και διεθνείς εταιρείες» στην Ουκρανία. Το Die Linke έχει εξοργιστεί με το σχέδιο αναδιανομής της γης:
«Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια ανησυχητική μεταφορά γης στα χέρια των Ουκρανών ολιγαρχών, αλλά επίσης και σε αγροτικές εταιρείες που ανήκουν σε δυτικά και μη-δυτικά κράτη. Στο παρελθόν, η Ουκρανία είχε θεωρηθεί «τροφοδότης» της Σοβιετικής Ένωσης και χάρη στη μεγάλη ποσότητα μαύρης γης (τσερνοζιόμ, σπάνιος τύπος χώματος) θεωρείται ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική. Με 32 εκατομ. εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, η Ουκρανία έχει τη διπλάσια δυνατότητα παραγωγής από τη Γερμανία. Ουκρανικές και ξένες αγροτικές εταιρείες ήδη ελέγχουν τη μισή ουκρανική αγροτική γη, που είναι περίπου στα 17 εκατομ. εκτάρια. Οι εκμισθωτές έχουν χαμηλό εισόδημα λόγω των χαμηλών ενοικίων που ενίοτε πληρώνονται και σε είδος.»
Οι παραγωγοί σπόρων ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ουκρανική γη:
«Η Ουκρανία είναι από τις πιο πρόσφορες αναπτυσσόμενες αγορές για τους παραγωγούς σπόρων Monsanto και DuPont. Υπάρχει φόβος πως η Monsanto ασκεί μεγάλη πίεση στις ουκρανικές αρχές να ενδώσουν στις πιέσεις της για ανάπτυξη προϊόντων βιοτεχνολογίας και γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών (GMOs). Πέρσι η Monsanto επένδυσε 140 εκατομ. για να αυξήσει την δυνατότητα μελλοντικής παραγωγής.»
Οι γερμανικές εταιρείες επίσης επωφελούνται από την «αρπαγή της γης».
  • «Μία από της γερμανικές εταιρείες που επωφελούνται από την αρπαγή της γης στην Ανατολική Ευρώπη, είναι η AGRARIUS AG που ιδρύθηκε το 2007 με έδρα το Μπαντ Χόμπουργκ. Προσφέρει «επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές» και υπηρεσίες σχετικές με την αγορά γης. Στο Αμβούργο, η γερμανική αγροτική εταιρεία CEE GmbH προσελκύει με κέρδη 100% στην «πιο ενδιαφέρουσα αγροτική αγορά του κόσμου» και η KTG Agrar SE, επίσης με έδρα στο Αμβούργο, διαφημίζει οργανικά προϊόντα καθώς υπόσχονται πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους.»
Διεθνείς και εγχώριες εταιρείες εισπράττουν οικονομικές, αναπτυξιακές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Τα περασμένα δέκα χρόνια, οι αγροτικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει την καλλιέργεια κράμβης στην Ουκρανία. Αυτό σχετίζεται με τις αυξημένες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιοκαύσιμα. Το 90% της κράμβης εξάγεται στην ΕΕ και εκεί γίνεται η επεξεργασία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέφερε σαν μέρος της έρευνας πως ηΕυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εκταμίευσε 2.014 δάνεια προς ένα σύνολο 131 ουκρανικών και 55 διεθνών αγροτικών επιχειρήσεων.
Στο ερώτημα του Die Linke για το εάν οι εταιρείες αγροτικών προϊόντων DuPont καιMonsanto θα λάβουν δάνεια από τον τραπεζικό όμιλο KfW για τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει καθαρή απάντηση. Αναφέρθηκε στην απάντηση:
«Η δημοσίευση πληροφοριών επιχορήγησης πιστώσεων από τον τραπεζικό όμιλο KfWεπηρεάζει το εμπόριο και τα επιχειρηματικά μυστικά των ενδιαφερόμενων εταιρειών. Η δημόσια απάντηση στο αν και σε ποια έκταση μια επιχείρηση χρηματοδοτεί τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και με ποιον τύπο δανείου είναι γενικά ικανό να δώσει πληροφορίες στον ανταγωνισμό όχι μόνο για τους οικονομικούς πόρους της εταιρείας, αλλά επίσης και για τη στρατηγική της και τη θέση της στην αγορά.»
____________________________________________________________
Εμείς προσθέτουμε ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης που ως τότε ήταν κρατική στο σύνολό της, μοιράστηκε σε ιδιώτες με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί ως την 1/1/2016. Παρ’ όλα αυτά οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες του γεωργικού τομέα βρήκαν παράθυρο «νοικιάζοντας» τεράστιες εκτάσεις γης για 50 χρόνια. Είναι πασιφανές ότι αν διατηρηθεί στην εξουσία το σημερινό καθεστώς που έφερε το ΔΝΤ και ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, η ουκρανική γη θα περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια των εταιρειών σπόρων και μεταλλαγμένων. Ας σημειωθεί εδώ ότι η περίφημη Συμφωνία Οικονομικής Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. προβλέπει ότι στην ουκρανική γη μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιοτεχνολογίες (=μεταλλαγμένα) κάτι που δεν ισχύει για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Γη μεταλλαγμένων η Ουκρανία κι έμμεσο μπάσιμό τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο…
ΠΗΓΗ

Σχόλια