Ενεργειακά ανοχύρωτη η Ελλάδα – Η αβελτηρία της κυβέρνησης

 

Τάρκας Αλέξανδρος

Απόλυτος αιφνιδιασμός και μέγιστη ολιγωρία στη λήψη των αποφάσεων για τη θωράκιση της οικονομίας και της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας χαρακτηρίζουν τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου ενώπιον της κορύφωσης της κρίσης στην Ουκρανία. Η –εκ μέρους της Ρωσίας– τεχνητή αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είχε καταγραφεί ήδη από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ προέβη –πριν από τα τέλη Νοεμβρίου– σε απόρρητη ενημέρωση προς την κυβέρνηση για τις επικείμενες σοβαρότατες εξελίξεις. Η Ελλάδα, όμως, παρέμεινε ενεργειακά ανοχύρωτη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητοποιεί καθυστερημένα το μέγεθος της κρίσης που πλήττει και την ενεργειακά ανοχύρωτη Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συγκάλεσε, μόλις προχθές(!), ειδική σύσκεψη, στην οποία –σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση– «συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια, με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο».

Ασφαλώς, παρόμοιες συσκέψεις θα έπρεπε να είχαν συγκληθεί από τον Νοέμβριο κατόπιν των συγκεκριμένων προειδοποιήσεων του Τζέφρι Πάιατ, που επιβεβαιώνονται στο έπακρο, και όχι κατόπιν εορτής. Άλλωστε, ούτε και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε περιθώρια ψευδαισθήσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου.

Γι’ αυτό και μεταξύ ξένων διπλωματών στην Αθήνα ακούγονται διάφορες –επιεικώς απαράδεκτες– ειρωνείες για τις προτεραιότητες του Μαξίμου. Η ηπιότερη εκ των ειρωνειών επισημαίνει ότι ενώ η κυβέρνηση αποδεικνύεται πλήρως δεκτική έναντι της Ουάσινγκτον σε όλα τα άλλα ζητήματα, δεν έδειξε εμπιστοσύνη στον Αμερικανό πρεσβευτή στο θέμα που αποδεικνύεται κατεξοχήν καθοριστικό για την ελληνική οικονομία και την επιβίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών μετά και την πανδημία του Covid.

Επίδειξη ισχύος

Αντίθετα, αξιολογήθηκαν σαν πιο αξιόπιστες οι εκτιμήσεις κάποιων ημιαρμοδίων της ΕΕ ότι η Μόσχα έκανε απλή επίδειξη ισχύος στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι η συγκέντρωση δυνάμεων ήταν μικρότερη απ’ ό,τι έδειχναν τα αμερικανικά στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, το ανησυχητικό σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής:

Πρώτον: Η Ελλάδα θα βρεθεί, σύντομα, μπροστά στο μέγιστο πρόβλημα είτε περιορισμού (μέχρι διακοπής) του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είτε διατήρησης της τιμής του σε υψηλότατα επίπεδα επί πολλούς μήνες. Με δεδομένο ότι το 55% των εισαγωγών γίνεται από τη ρωσική Gazprom ή θυγατρικές και συνεργάτες της, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για την εθνική οικονομία και τον Έλληνα μέσο πολίτη.

Δεύτερον: Η Αθήνα θα κληθεί να υιοθετήσει πακέτο αυστηρότατων κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρά τις επιφυλάξεις Βερολίνου και Παρισιού έναντι των σκληρών προτάσεων της Ουάσινγκτον, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ευθυγράμμιση ΗΠΑ και ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ενεργειακά ανοχύρωτη Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, θα απαγορευτούν οι εξαγωγές ακόμα και υλικών διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης και όλες οι συναλλαγές με κρατικούς φορείς της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών βιομηχανιών από τις οποίες εξαρτώνται ορισμένα συστήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιγράφοντας το πρόσφατο μοντέλο των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα και κατά ευρωπαϊκών εταιριών που τυχόν θα συναλλάσσονται με τη Ρωσία, βασιζόμενες στο επιχείρημα ότι δεν τις αφορά η αμερικανική νομοθεσία.

Ενεργειακά ανοχύρωτη

Τρίτον: Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα συνοδευτούν από μέτρα των Βρυξελλών για απρόσκοπτη προμήθεια φυσικού αερίου και γενναιόδωρη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δεν υπάρχει καμιά σχετική εγγύηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε την υπόσχεση του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά οι τιμές θα είναι πολύ αυξημένες και οι μεταφορές με τάνκερ και οι συνδεόμενες διαδικασίες θα διαρκούν ως 15 ημέρες. Ασφαλώς, τα υψηλά τιμολόγια του LNG οδηγούν και σε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού.

Τέταρτον: Το κρίσιμο σημείο εντοπίζεται στη συνέχιση ή μη της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών Turk Stream και του Trans Balkan (Διαβαλκανικού). Σε περίπτωση διακοπής, η μόνη εναλλακτική είναι η ευρεία χρήση του LNG μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, που -παρά την αναβάθμισή τους- λειτουργούν σήμερα κάτω του 50% της δυναμικότητάς τους. Λόγω των έκτακτων αναγκών, η δυναμικότητα επείγει να αυξηθεί στο 100%, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο τεχνικά ή εφικτό για μακρύ χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές της Αθήνας με την Ουάσινγκτον για αμιγώς στρατιωτικά θέματα. Οι δύο πλευρές συγκλίνουν ως προς την ακώλυτη χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και τις αεροπορικές επιχειρήσεις Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR). Αντίθετα, δεν υπάρχει ακόμα σύγκλιση απόψεων σχετικά με την παραχώρηση μεγάλων εγκαταστάσεων διοικητικής υποστήριξης και τη χρήση εναέριων μέσων υψηλής τεχνολογίας.

==============

Βlogger.

 ...όλο και κάποιοι ανακαλύπτουν το γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη καταστεί ενεργειακά ανοχύρωτη, αν κρίνει κανείς από το ποσοστό ενέργειας που εισάγει. Όταν, τα 2/3 της ενέργειας είναι εισαγόμενα, ο όρος ενεργειακή εξάρτηση είναι μάλλον ήπιος, και πιο ειλικρινές θα ήταν να μιλάμε για ενεργειακή – και τελικά εθνική – υποτέλεια. Είναι, μάλιστα, διπλή υποτέλεια: και στα ξένα γεωπολιτικά/οικονομικά συμφέροντα, και στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφού το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιγνίτη. 

Αλλά τι κρίμα! Μοιάζουν τόσο αναχρονιστικοί! Μιλάνε με όρους Έθνους - κράτους, αυτεξούσιου, που πρώτο μέλημά του είναι αυθυπαρξία του. Ξεχνούν ότι από το 2010 έχουν εκχωρηθεί όλα εις τρίτους "αμετάκλητα και άνευ όρων". Η χώρα είναι προτεκτοράτο. Έχει κυριαρχήσει το "πνεύμα Σημίτη", δηλαδή: "ότι είναι καλόν για την Ευρώπη (λέγε με Γερμανία) είναι καλόν για την Ελλάδα!" Πιο απλά δεν γίνεται.

Στο διανοητικό αυτό πλαίσιο- δηλαδή αν βρεις να ρωτήσεις τον σημίτη προσωπικά - δεν υπάρχει θέμα ανεργειακής ασφάλειας. Αρκεί που το Βερολίνο έχει φτιάξει το δικό του αγωγό, Nord Stream 2, έχει κάνει τις συμφωνίες του με τη Μόσχα και θα δίνει- θα μεταπωλεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι περισσεύει από το φυσικό αέριο. Διπλά λοιπόν κερδισμένο. Και δικιά του ασφάλεια και δικά του τα κέρδη. Όσο για την ενεργειακή ασφάλεια  μια χώρας σαν την Ελλάδα ( ουρά στην Ευρώπη) δεν είναι και τόσο σοβαρό θέμα, αφού δεν έχει εκείνη την βιομηχανική βάση για να απαιτεί αδιάλλειπτη παροχή ενέργειας δεν είναι Γερμανία δηλαδής... Στις τουριστικές υπηρεσίες  που εντέλεσθε να παρέχει οι κάποιες διακοπές ρεύματος δεν είναι προς θάνατον ... αμάν πχια με τις ευαισθησίες σας...

Προς το παρόν για ενεργειακή ασφάλεια μιλάνε οι γνώστες του θέματος, παλιά στελέχη της ΔΕΗ, διάφοροι Καθηγητές που έμειναν όρθιοι και δεν εξαγόρασαν τη σιωπή τους... όταν αυτοί εκλείψουν  δεν θα υπάρχει κανείς να μιλήσει για τα αυτονόητα, αφού τα στελέχια της νέας ΔΕΗ (που δεν είναι Δ, ) θα γνωρίζουν μόνο από εισαγωγές ενέργειας σαν καθεστώς που υπήρχε από ...πάντα...Σχετικά με το άλλο θέμα της ενεργειακής αυτονομίας και αυτάρκειας δεν θα ακούσετε ξανά κουβέντα. 

Αυτές είναι έννοιες παλιές που καλόν είναι να τις ξεχάσετε. Τώρα - δηλαδή εδώ και καιρό - μιλάμε για διασύνδεση και αλληλεξάρτηση, αλλά ...ξέχασαν να μας πουν: α. ποιος έχει τα κλειδιά και β. Πόσο θα κοστίζει αυτή η διασύνδεση που θα μείωνε τις τιμές ενέργειας μπου! χα! χα! χα! χα! αλλά ποιος θυμάται τέτοιες λεπτομέρειες...

---------------------

  1. Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί ακρίβεια αλλά και θέματα εθνικής ασφάλειας- Δρ Μ.Λεονάρδος
  2. "ΒΟΜΒΕΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝ ΠΑΤΡΩΝ ΑΒΡΑΑΜ ΖΕΛΗΛΙΔΗ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥΣ

  3. Οδηγούμαστε σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή φτώχεια

  4. Ενεργειακή Κρίση στο ρυθμό της «Πράσινης» Μετάβασης

  5. Γιάννης Μπασιάς: Η ανθρωπότητα απειλείται με οικονομική συρρίκνωση λόγω της "πράσινης" εμμονής 

  6. Ερχεται "ενεργειακή φτώχεια"

  7. Καλιφόρνια θα μας καταντήσει ο Μητσοτάκης!

  8. Πολιτική υποκρισία και κλιματική αλλαγή

  9. Η Ελλάδα αυτοκτονεί ενεργειακά προς όφελος της Τουρκίας!

  10. Στ. Αλεξανδρής : Ενεργειακή κρίση με φόντο το αφήγημα της κλιματικής και ενεργειακή φτώχεια

    Κωστής Σταμπολής: Ενεργειακό σοκ -Άσχετοι λομπίστες στην Κομισιόν ρίχνουν την ΕΕ σε ενεργειακή κρίση

 & 

Σχόλια