Μείωση πληθυσμού της Ελλάδας κατά 450.000 άτομα τη δεκαετία 2011-2020

Στην ανησυχητική εκτίμηση ότι την εικοσαετία 2021-2040 οι θάνατοι στη χώρα μας θα είναι κατά 950.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις καταλήγει η ανάλυση των δημογραφικών δεδομένων.

meiosi-plithysmoy-tis-elladas-kata-450-000-atoma-ti-dekaetia-2011-2020-561721633

Εντονη είναι η πτωτική πορεία του πληθυσμού της Ελλάδας τη δεκαετία 2011-2020, που καταγράφεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας και φτάνει σε περιφερειακές ενότητες το 7,5%-10%. Εξαίρεση αποτελούν περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης, όπου το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων είναι θετικό τη 10ετία, χωρίς όμως να αντιστρέφεται η συνολική πορεία μείωσης σε εθνικό επίπεδο. Την εικόνα αυτή ανέδειξε η πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση των Βασίλη Κοτζαμάνη και Βασίλη Παππά, με τίτλο «Τα φυσικά ισοζύγια σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο τη δεκαετία 2011-20 και η συμβολή τους στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας».

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, «ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2011 και η τρέχουσα απογραφή θα το επιβεβαιώσει. Η μείωση αυτή οφείλεται σε δύο ισοζύγια, το φυσικό (γεννήσεις – θάνατοι) και το μεταναστευτικό (είσοδοι – έξοδοι), που είχαν την τελευταία δεκαετία και τα δύο αρνητικό πρόσημο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκαν οι Β. Κοτζαμάνης και Β. Παππάς, «σε εθνικό επίπεδο τα αρνητικά φυσικά και μεταναστευτικά ισοζύγια της δεκαετίας 2011-2020 αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση κατά 450.000 περίπου του πληθυσμού μας, που θα οφείλεται κατά 60% στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων και κατά 40% στο επίσης αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο».  

950.000 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις μέχρι το 2040

Οι δύο ερευνητές κατέγραψαν ειδικά το φυσικό ισοζύγιο σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (Π.Ε.) ή δήμου, αναζητώντας διαφοροποιήσεις. Δημιούργησαν έναν απλό δείκτη: τη διαφορά των γεννήσεων από τους θανάτους ως ποσοστό του πληθυσμού το 2011. Σε εθνικό επίπεδο ο δείκτης αυτός διαμορφώνεται περίπου στο -2,5%. Δηλαδή, όπως εξηγούν, «εάν το μεταναστευτικό ισοζύγιο ήταν μηδενικό, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωνόταν “μόνο” κατά 2,5%» μεταξύ 2011-2020.  Τι γίνεται σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων; Μόλις 12 από τις 74 Π.Ε. έχουν περισσότερες γεννήσεις από θανάτους. Πρόκειται για τις Π.Ε. Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου και Ξάνθης.

meiosi-plithysmoy-tis-elladas-kata-450-000-atoma-ti-dekaetia-2011-20200 

Από τις περιφερειακές ενότητες τον πιο έντονα αρνητικό δείκτη (άνω του -7,5%) παρουσιάζουν της Αρτας, της Καρδίτσας, των Σερρών, του Κιλκίς και των Γρεβενών. Αξιοσημείωτη αρνητική τάση (από -5% έως -7,5%) καταγράφεται μεταξύ άλλων στις Π.Ε. Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Τρικάλων, Πρεβέζης, Πέλλας, Δράμας, Καβάλας.

Μόλις 12 από τις 74 περιφερειακές ενότητες έχουν περισσότερες γεννήσεις από θανάτους.

Σε επίπεδο δήμου οι διαφοροποιήσεις είναι ακόμη εντονότερες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Β. Κοτζαμάνη και Β. Παππά, μόνο 56 από τους 325 είχαν θετικά φυσικά ισοζύγια. Σχεδόν όλοι αυτοί οι δήμοι βρίσκονται στο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, κεντρική βόρεια Κρήτη) και σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Στο 1/3 από αυτούς η υπεροχή των γεννήσεων επί των θανάτων είναι ασήμαντη (μικρότερη του 1%). Στον αντίποδα, από τους εναπομείναντες 269 δήμους με αρνητικά φυσικά ισοζύγια, σε 50 από αυτούς ο δείκτης υπερβαίνει το -10% και σε 139 υπερβαίνει το -5%. «Η δημογραφική “ατονία” της χώρας χαρακτηρίζει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, το σύνολο πλέον του ελληνικού χώρου και όχι μόνον κάποια τμήματά του», τονίζουν οι ερευνητές.  

Εκτίμηση

Οσον αφορά το μέλλον, η εκτίμησή τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: «Οι θάνατοι το 2021-2040 θα είναι κατά 950.000 περίπου περισσότεροι από τις γεννήσεις. Κατ’ επέκταση, εάν έχουμε απουσία συνταρακτικών ανατροπών (νέου κύματος μαζικής μετανάστευσης αλλοδαπών και δευτερευόντως ανακοπή της φυγής των νέων μας), οι ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού μας δεν πρόκειται να ανακοπούν».

---------------

Πεθαίνουμε σαν χώρα: Περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις καταγράφονται πλέον σε όλη την Ελλάδα

Η δημογραφική «ατονία» της χώρας μας χαρακτηρίζει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, το σύνολο πλέον του ελληνικού χώρου και όχι μόνον κάποια τμήματά του.

Ειδικότερα, την τελευταία δεκαετία, από τους 325 δήμους της χώρας μας οι 56 μόνον είχαν θετικά Φυσικά Ισοζύγια (περισσότερες γεννήσεις από θανάτους), ενώ σε 1 στους 3 η υπεροχή αυτή ως ποσοστό του πληθυσμού τους το 2011 ήταν ασήμαντη (μικρότερη του 1%).

Στον αντίποδα, από τους υπολοίπους 269 δήμους με περισσοτέρους θανάτους από γεννήσεις, σε 50 από αυτούς τα Φυσικά τους Ισοζύγια υπερβαίνουν το 10%, και σε 139 το 5% του πληθυσμού τους.

Επομένως, με βάση πάντοτε τον δείκτη αυτό, αν τα Μεταναστευτικά τους ισοζύγια (είσοδοι –έξοδοι) ήταν μηδενικά, τότε περισσότεροι από τους μισούς αυτούς «γερασμένους» δήμους (139 στους 269) θα έχαναν σε μια και μόνον δεκαετία το 5 έως 20% του απογραφόμενου το 2011 πληθυσμού τους.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αποτελέσματα έρευνας των καθηγητών Βύρωνα Κοτζαμάνη και Βασίλη Παππά και παρατίθενται στο τελευταίο ψηφιακό τεύχος της σειράς «FlashNews» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ (και υλοποιούμενου από τον ΕΛΚΕ του Παν. Θεσσαλίας) Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα».

Οι δυο ερευνητές, στη δημοσίευση αυτή με θέμα «Τα Φυσικά Ισοζυγία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο την δεκαετία 2011-20 και η συμβολή τους στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας», εκτιμούν ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις και τις δυο επόμενες δεκαετίες.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους Β. Κοτζαμάνη και Β.Παππά, σε δυο κυρίως λογούς:

  • Πρώτον οι θάνατοι, μετά από μια πρώτη μείωσή τους τα επόμενα της πανδημίας έτη, θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της δημογραφικής γήρανσης (της αύξησης δηλαδή του πλήθους και του ποσοστού των 65 ετών και άνω στον συνολικό πληθυσμό), και
  • Δεύτερον, οι γεννήσεις δεν αναμένεται να ανακάμψουν, ακόμη και αν οι νεότερες γενεές σταματήσουν να κάνουν λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία καθώς η μείωση των σε αναπαραγωγική ηλικία γυναικών – που έχει αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας–θα συνεχισθεί (οι 20-49 ετών από 2,35 εκατομμύρια το 2010, μειώθηκαν στα 1,95 το 2021 και δεν θα υπερβούν τα 1,7 εκατομμύρια το 2041).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, με βάση τα αναφερόμενα στην ίδια δημοσίευση, οι θάνατοι της περιόδου 2021-40 σε εθνικό επίπεδο να είναι κατά περίπου 950.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ το σύνολο σχεδόν των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων μας θα έχει τις δυο επόμενες δεκαετίες αρνητικά Φυσικά Ισοζύγια.

Κατ’ επέκταση εν απουσία συνταρακτικών ανατροπών (νέου κύματος μαζικής μετανάστευσης αλλοδαπών και δευτερευόντως ανακοπής της φυγής των νέων μας),οι ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού μας δεν πρόκειται να ανακοπούν.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοτζαμάνης, γήρανση και χαμηλή γονιμότητα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην περαιτέρω μείωση του πληθυσμού μας που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, ενώ η μετανάστευση δεν είναι δυνατόν να την αποτρέψει, απλώς θα την επιβραδύνει.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι αφενός η γήρανση είναι μη αναστρέψιμη (και επομένως θα έχουμε αυξανόμενο αριθμό θανάτων) και αφετέρου το πλήθος των ατόμων που έρχονται σε ηλικία να κάνουν παιδιά είναι όλο και μικρότερο, το μόνον εφικτό είναι η λήψη μέτρων που θα κρατήσουν τους νέους στην χώρα μας.

Μέτρα που θα δώσουν ταυτόχρονα την δυνατότητα να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν αλλά δεν μπορούν να κάνουν, ανακόπτοντας σε μια πρώτη περίοδο την περαιτέρω μείωση των γεννήσεων, και, σε μια δεύτερη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αύξησή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Ζώης
Τρίκαλα, Ελλάδα

 =====================

Blogger: 

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας. Μόνο αν ειδωθεί στο πλαίσιο: "Γενοκτονία" από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων (απίθανο, αφού έχουν εμβολιασθεί όλες με το εμβόλιο του δικαιωματισμού και του 'ψυχοπονιάρικου" διεθνισμού...)

  1. Συμπαίκτες “νταβατζήδων” και τοποτηρητές γερμανικών συμφερόντων
  2. Επίλυση του Δημογραφικού σημαίνει ΛΥΣΗ της Εθνικής Άμυνας και της ανάπτυξης της Οικονομίας
  3. Πότε θα καταλάβουμε ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα: Επιτέλους, ας μιλήσουμε σοβαρά για το δημογραφικό πρόβλημα

Από την «Ευραβία»στην «εθνοτική αναδιάταξη»;

Μεταναστευτικό - εισβολή λαθρομεταναστών. (VIDEO)

Blogger: 06.03.2014 -  
O  Ιστορικός Ηλίας Ηλιόπουλος κάνει μια εισήγηση στο ΕΛΚΕΔΑ. Πηγαίνετε στο 23ο λεπτό. Μέχρι το τέλος μεσολαβούν 5 περίπου ...ζουμερά λεπτά σχετικά με την μετανάστευση.
Είναι μια απάντηση σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα, διατυπωμένους σε ανύποπτο χρόνο, πριν από 5 χρόνια!

Και μετά  προσπαθήστε να καταλάβετε για ποιο λόγο οι λαθρομετανάστες απλώνονται σε όλη τη χώρα.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι η Γερμανία είχε σχέδια για μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού, φυσικά δεν μπορούσαν να χωρέσουν στα 5 λεπτά και η αντίτοιχη εμπειρία της Τουρκίας  σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού. Όλως ...τυχαίως η Τουρκία αυτή τη στιγμή οργανώνει και μια άλλη μαζική αναγκαστική μετακίνηση  στο βόρειο τμήμα της Συρίας στο οποίο εισέβαλε.)
------------

Σχόλια