1. Κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας προτείνει η Τρόικα , Επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει σταθερά τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ
2. Blogger: Μια πολύ περιεκτική όσο και διαφωτιστική ομιλία ενός πραγματικού επιστήμονα που "απαντά" στην παραπάνω είδηση. Δείτε το βίντεο μέχρι τέλους.
Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις, η “ένοπλος δημοσία δύναμις”, είναι στο στόχαστρο του “ευρωπαϊστικού ιδεολογήματος”;
“Πάντοτε και σε όλες τις εποχές, η διάλυσις του Στρατού, η διάλυσις του Εθνικού ή θεματικού ή στρατού-οπλιτών ή στρατού-κληρούχων πολιτών ήταν σήμα κατατεθέν αιτία γενεσιουργός και συνάμα σύμπτωμα που επιτάχυνε και επιδείνωνε στη νιοστήν την παρακμή και την κατάλυση ενός κρατικού σχηματισμού και ενός πολιτισμού.”
Ακούστε τι είπε το 1992 ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (θα σας πέσουν τα μαλλιά!) στο 3′ 53” του βίντεο. Μέσα από τον αντιρατσισμό και την πολυπολιτισμικότητα στόχος είναι να κατασκευαστεί ο ΜΕΤΑΑΝΘΡΩΠΟΣ, τι είναι αυτός;;; ακούστε στο 7΄16΄΄
Περί κρίσης και τι έρχεται: “Μία χώρα που κολυμπά στο πετρέλαιο… ακούστε στο 17′…
(blogger: δεν πέρασε ούτε μια μέρα και
Τέλος, μετά τα παραπάνω και για "δέσει το γλυκό" κάντε μερικές σκέψεις για το ρόλο των "προοδευτικών" δυνάμεων που με μεγάλη ευκολία αρνούνται το πλαίσιο έθνος κράτος και το εμφανίζουν λίγο πολύ ως κάτι αναχρονιστικό - για να το αντικαταστήσουν με μια νομική υπερδομή τα πραγματικά της χαρακτηριστικά είναι ορατά - τώρα πια - δια γυμνού οφθαλμού (βλέπε εδώ:Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την ΕΚΤ για μη δημοσιοποίηση εγγράφων για την Ελλάδα )
------------------------
"Τα κοιτάσματα στη νότια Κρήτη είναι διπλάσια από τα 420 δις. Είχαμε ενημερώσει τον πρωθυπουργό από τον Ιούλιο γι΄αυτό και εγκρίθηκε η δόση στο Eurogroup..." Aυτό απεκάλυψε ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος στον Σεραφείμ Κοτρώτσο μόλις χθες βράδι!
Διαβάστε την αποκαλυπτική συνέντευξη του ίδιου καθηγητή για τα κοιτάσματα της Κρήτης και δείτε και σχετικό video-σοκ
Συνέντευξη στον Σωτήρη Μεταξά
Η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης έχει σημείο αναφοράς την Κρήτη. Ο φάκελος για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, νότια της Κρήτης δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με το ... σύνθημα να το δίνει ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος. "Τα κοιτάσματα της Κρήτης θα διαλύσουν τα μνημόνια", τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο prismanews.gr ο άνθρωπος που ηγήθηκε της προσπάθειας ανάδειξης του θέματος. Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ.Φώσκολος απαντάει για τις εκτιμήσεις των επιστημόνων και τα αστρονομικά νούμερα, τα ύποπτα πολιτικά παιχνίδια και το ... ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.
Πόσο ρεαλιστικά είναι τα νούμερα που περιλαμβάνονται στη μελέτη σας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Σας ρωτώ μεταφέροντας και την αγωνία του κόσμου που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη συγκεκριμένη υπόθεση και αναρωτιέται «μα είναι αλήθεια. Και αν ο Φώσκολος και οι άλλοι ερευνητές κάνουν λάθος, τι γίνεται» ;
Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα στο Ιόνιο τα επήρα από την μελέτη της εταιρείας Triton, που μελέτησε την γεωλογία του Πατραϊκού Κόλπου το 1996 και έκανε 2 ερευνητικές γεωτρήσεις, και την Δρ. Τερέζα Φωκιανού, γεωλόγο πετρελαίου, πρόεδρο και τεχνικό διευθυντή της ΔΕΠ-ΕΚΥ που έκανε τις πρώτες παραχωρήσεις στην Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο στις αρχές του 1990. Έτσι αυτά εκτιμήθηκαν με πιθανότητα 50% σε 2 δισεκ. βαρέλια αργού πετρελαίου και 300 δις. Μ3 φυσικού αερίου.
Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης τα πήρα από την παρουσίαση που έκανε η Νορβηγική εταιρεία PGS, δηλαδή η εταιρεία που ανάλαβε τις γεωφυσικές μελέτες, πέρυσι στις αρχές Ιουλίου. Αυτή εκτίμησε τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε μία έκταση 70000 Km2 νότια της Κρήτης (περισσότερο από το ήμισυ του χερσαίου Ελλαδικού χώρου), σε 3,45 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου και 1,7 δισεκ. υγρούς υδρογονάνθρακες, μη συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του Ηροδότου που έχει, κατά την Γαλλική υπηρεσία BEICIP/FRANLAB, κοντά στα 2 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου.
Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η εταιρεία PGS κάνει την έρευνα με δικά της έξοδα, περίπου $60-70 εκατομ. ευελπιστώντας ότι τα στοιχεία των ερευνών της θα μοσχοπουληθούν στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σε δεκαπλάσια τιμή και ότι σε παρεμφερείς γεωλογικές συνθήκες όπως αυτής της Κρήτης ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, τότε οι εκτιμήσεις της εταιρείας PGS πρέπει να είναι σωστές.
Οι εξελίξεις συνοψίζονται ως εξής. Μία εταιρία Κολοσσός από τη Νορβηγία ανέλαβε το έργο των σεισμικών ερευνών και το Reuters με αναλυτικό δημοσίευμα αναφέρεται όχι μόνο στα νούμερα που έχετε αποκαλύψει, μέσα από τις μελέτες σας, αλλά δίνει και πολιτικό στίγμα ως προς την επόμενη ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα πόσο κοντά η πόσο μακριά είμαστε από το να ανακαλύψουμε και να εκμεταλλευτούμε τα ενεργειακά αποθέματα της Κρήτης;
Τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση. Η εκμετάλλευση μπορεί να αρχίσει σε 5 χρόνια η αν οι κυβερνήσεις κωλυσιεργήσουν, κατ' εντολή των μονοπωλιακών επιχειρήσεων εισαγωγής υδρογονανθράκων, σε 10 χρόνια.
Εκτιμάτε ότι υπάρχουν ... ύποπτα παιχνίδια που συνδέουν την κρίση και τον ορυκτό πλούτο της χώρας; Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση που οι αποφάσεις της θα υπαγορεύονται από την οικονομική της κατάσταση.
Η αξία του ορυκτού πλούτου ($1700 Δις μη συμπεριλαμβανομένης της αξίας των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της λεκάνης του Ηροδότου και του Αιγαίου) και ιδιαίτερα η ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης ήτανε γνωστή στις Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2002. Το γιατί δεν αξιοποίησαν αυτόν τον πλούτο για να αποφύγουμε τα μνημόνια είναι ένα ερωτηματικό. Φοβάμαι πολύ ότι οι μονοπωλιακές εταιρείες εισαγωγής υδρογονανθράκων δεν ήθελαν να ανακαλυφθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου διότι η ανακάλυψης θα ήταν σε βάρος τους. Η τιμή του φθηνού, άφθονου και καθαρού φυσικού αερίου που θα έβγαινε από την Κρήτη θα στοίχιζε...και στοιχίζει $5/Gj όταν η τιμή του εισαγόμενου αργού πετρελαίου έχει $15/ Gj. Ουσιαστικά είναι ένας ενεργειακός πόλεμος μεταξύ εισαγόμενου πετρελαίου και ντόπιου φυσικού αερίου...Τελικά θα κερδίσει το φυσικό αέριο.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος
Όπως μας λέτε, αυτό που συμβαίνει στα νότια της Κρήτης θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του οικονομικού χρέους, μαζί με τα ενεργειακά αποθέματα για τη χώρα, αλλά και να αποτελέσει παράλληλα το νησί και μία από τις βασικές διόδους ενεργειακά της Ευρώπης. Δηλαδή η Κρήτη μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο;
Ασφαλώς. Τα αποθέματα των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της ζώνης έρευνας όπως την καθόρισε το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης μπορούν άνετα να βγάλουν το χρέος της Ελλάδας και να διαλύσουν τα μνημόνια. Επιπροσθέτως, επειδή ο ενεργειακός πλούτος της Κρήτης είναι πολύ μεγάλος και οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης τεράστιες. Η Κρήτη και η Κύπρος, δηλαδή η Ρωμιοσύνη, θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης....Άλλωστε η έλευσης της Μέρκελ στην Ελλάδα έχει και αυτόν τον σκοπό.
Σε περίπτωση που η περιπέτεια των κοιτασμάτων έχει αίσιο τέλος, τα οφέλη ποια θα είναι;
Για μια διάρκεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων για 25 χρόνια το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα θα είναι:
Ι. Από την φορολογία 20% της ακαθάριστης αξίας των αποθεμάτων μη συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι στην λεκάνη του Ηροδότου και αυτών που είναι στο Αιγαίο........ $ 342 Δις.
ΙΙ. 5% της ακαθάριστης αξίας των αποθεμάτων μη συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι στην λεκάνη του Ηροδότου και αυτών, πηγαίνουν στις περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου $ 85,5 Δις ΙΙΙ. Από την φορολόγηση των απασχολουμένων, 450000, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα των υδρογονανθράκων $ 84 Δις
ΙV. Από την αντικατάσταση κατά 50% του εισαγόμενου ακριβού αργού πετρελαίου με το ενεργειακό ισοδύναμο φυσικό αέριο $ 87,5 Δις ΣΥΝΟΛΟ $ 599 Δις.
Από τη στιγμή που μία εταιρία Κολοσσός, έμπειρη και με τεχνογνωσία, έχει αναλάβει το έργο των σεισμικών ερευνών, υπάρχει οτιδήποτε, έστω και με υπόγειες διαδρομές, να μπορεί να βάλει ξανά την υπόθεση στο «ψυγείο» ;
Ναι, υπάρχει ο φόβος να μην προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση. Άλλο πράγμα ο εντοπισμός των κοιτασμάτων και άλλο πράγμα η εκμετάλλευση......Εδώ ακριβώς θα φανεί η πολιτική βούληση και η επίδραση των εισαγωγέων υδρογονανθράκων στις κυβερνητικές αποφάσεις.
Η συνέντευξη δόθηκε στον Σωτήρη Μεταξά
http://www.prismanews.gr/index.php/synenteukseis/item/24833-a-fwskolos-sto-prismanews-gr-ta-koitasmata-ths-krhths-tha-dialusoun-ta-mnhmonia
================
ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ριζικές έως επαναστατικές αλλαγές σημειώνονται στις συνειδήσεις των πολιτών, εν μέσω μιας κρίσης η οποία καλπάζει ανεξέλεγκτη και μπροστά στην εφαρμογή πρωτοφανών πολιτικών λεηλασίας και διάλυσης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύ χαρακτηριστικά τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis (ανεξαρτήτως του βαθμού αξιοπιστίας της έρευνας), τα οποία καταδεικνύουν κατάρρευση της αποδοχής της ΕΕ ως πλαισίου για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και επιλογή του εθνικού κράτους ως του πεδίου για θετικές λύσεις.
Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα της έρευνας της Metron αν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο ευρύτερων ενώσεων, όπως η ΕΕ, θετικά απαντά μόνο το 34%, ενώ αν αυτή η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να συμβεί καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους απαντά θετικά το εντυπωσιακά μεγάλο 63% και το 3% δεν παίρνει καμία θέση.
Να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2010, λίγο πριν μπεί η χώρα στο Μνημόνιο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν ακριβώς αντίστροφα και το 64% προέκρινε τη λύση των προβλημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ μόνο το 32% στο πλαίσιο του εθνικού κράτους.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να σημειώσουν τη ραγδαία κατάρρευση της όποιας αποδοχής και εμπιστοσύνης απέναντι στην ΕΕ, ως αποτέλεσμα του Γερμανικού οδοστρωτήρα που σαρωτικά έχει επιβληθεί σε αυτήν και της άγριας λιτότητας που προωθούν πρώτα απ΄όλα οι δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στο ευρώ, όπως ενδεικτικά και μόνο κατέγραψε η πρόσφατη έρευνα της GPO στη βάση της οποίας το 34% των πολιτών απαντούσε ότι απορρίπτει τη λογική της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ, λέγοντας ουσιαστικά ότι προτιμά το εθνικό νόμισμα από τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.
Και αυτά τα ευρήματα πρέπει να αναλογιστούμε ότι σημειώνονται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου οργιώδους προπαγάνδας υπέρ της ΕΕ αλλά και τρομοκρατικής καταστροφολογίας για την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ειδικότερα τα ευρήματα για την ανάγκη διαμόρφωσης του εθνικού νομίσματος θα ήταν πραγματικά πολύ πιο εντυπωσιακά αν υπήρχαν μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν το εθνικό νόμισμα και έρευνες οι οποίες θα έθεταν τα κατάλληλα ερωτήματα.
Το βέβαιον πάντως είναι ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει όχι μόνο να απογοητεύονται αλλά και να αποστρέφονται όλο και περισσότερο και όλο και πιο μαζικά και ραγδαία το ευρώ και την ΕΕ.
Αυτές οι νέες διαθέσεις του ελληνικού λαού διαμορφώνουν ήδη ένα νέο πολιτικό τοπίο, το οποίο βάζει στο περιθώριο μια ιδιότυπη «αριστερή ευρωλαγνεία» και ένα ιδιόμορφο αλλά ξεπεσμένο, «αριστερό ευρωκεντρισμό», ενώ βάζουν στην ημερήσια διάταξη, ως άμεσους ρεαλιστικούς στόχους, τη ρήξη με την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ και την διαμόρφωση μιας νέας ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής βασισμένης σε εντελώς νέα πλαίσια, παραδοχές και προοποτικές.
Η Αριστερά στο σύνολο της, και πρώτα απ΄όλα ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν άμεσα να επανακαθορίσουν τη γενικότερη πολιτική τους και ειδικότερα την πορεία τους σε σχέση με το ευρώ και την ΕΕ και να θέσουν στο προσκήνιο την ανάγκη συμπόρευσης τους σε ένα κοινό προγραμματικό και κινηματικό πλαίσιο.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται άμεσα να αναζωογονήσει την προοπτική του με ένα νέο κύμα ριζοσπαστισμού για τον οποίο θεμελιώδες στοιχείο οφείλει να είναι η ριζική επανατοποθέτηση της πολιτικής του σε σχέση με ευρώ και ΕΕ.
Η iskra στη συνέχεια παραθέτει στοιχεία από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis όπως δημοσιέυθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (8/12/2012)
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ METRON ANALYSIS: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ*
Γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την «Εφ.Συν.». Οι 17 στους 20 Ελληνες εκτιμούν ότι η χώρα μας βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 63% πιστεύει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους παρά στο ευρωπαϊκό.
Το κλίμα κατήφειας, απογοήτευσης και εθνικής αναδίπλωσης που επικρατεί στην κοινωνία καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis «Forum» (Δεκέμβριος 2012), καθώς μόλις ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (9%) απαντά θετικά στο ερώτημα εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση στη χώρα μας, ενώ αντιθέτως το 85% εκτιμά ότι ακολουθούμε λάθος πορεία. Το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 49% τον Φεβρουάριο του 2004, εν μέσω γενικής προολυμπιακής ευφορίας.
Εντυπωσιακό είναι ότι, εκτός των αριστερών ψηφοφόρων, την άποψη περί λανθασμένης πορείας συμμερίζεται το 77% όσων αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί, το 75% των κεντροδεξιών και το 85% των κεντρώων. Αυτό δικαιολογεί το εύρημα ότι το 67% έχει αρνητική γνώμη για την τρικομματική κυβέρνηση, όπως δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» στο πρώτο μέρος της έρευνας.
Η δύσκολη σχέση με την Ε.Ε. αποτυπώνεται στις απαντήσεις στο ερώτημα εάν η Ένωση μας έχει βοηθήσει στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε. Πάνω από τρεις στους τέσσερις (78%) θεωρούν ότι μας έχει βοηθήσει ελάχιστα ή καθόλου, ενώ μείωση παρουσιάζει η εκτίμηση για το «πολύ ή αρκετά», το οποίο βρίσκεται στο 21% από 33% ένα χρόνο πριν.
Η εντύπωση ότι δεν μας βοηθούν «όσο θα έπρεπε» οι εταίροι μας στην κρίση συνδυάζεται και με τη σταθερά αρνητική άποψη ότι τα δάνεια της τρόικας δεν στοχεύουν να μας βοηθήσουν, αλλά να μας εκμεταλλευτούν. Και, μάλιστα, η άποψη αυτή συγκεντρώνει συντριπτική και αυξανόμενη πλειοψηφία με 85%.
Θεαματική εδώ είναι η πολιτική «συναίνεση», αφού συμφωνούν: κατά 73% ψηφοφόροι της Ν.Δ., 79% του ΠΑΣΟΚ και 84% της ΔΗΜΑΡ, για να μη μιλήσουμε για εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (96%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (94%) και του ΚΚΕ (94%). Χαρακτηριστικά, το 64% των πολιτών ζητά την καταγγελία του Μνημονίου γιατί απέτυχε.
Η κρίση εμπιστοσύνης προς την Ε.Ε., η οποία επιτάθηκε από τη γενικευμένη αίσθηση ότι ελέω Γερμανίας μάς επιβάλλει τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εκφράζεται και από την άποψη του 63% των ερωτηθέντων, οι οποίοι απαντούν ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, παρά στο πλαίσιο της Ε.Ε., την οποία επιλέγει το 34%.
Τη θεαματική αλλαγή στις διαθέσεις της κοινής γνώμης καταδεικνύει η διαχρονική εξέλιξη των απόψεων αυτών, καθώς τον Φεβρουάριο του 2004 το εθνικό κράτος ως πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων επέλεγε το 31%, το οποίο σήμερα διπλασιάστηκε, ενώ την Ε.Ε. επέλεγε το 60% (σήμερα στο μισό).
Καταλυτική φαίνεται ότι είναι η οικονομική κρίση στην εκτίμηση που έχουν οι πολίτες για το πώς αυτή θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 66% πιστεύει ότι αυτή θα αποδυναμώσει την Ε.Ε., ενώ μόνο το 16% εκτιμά ότι θα οδηγήσει στην ενδυνάμωσή της.
Σε χαμηλό επίπεδο κινείται το ποσοστό όσων θα ήθελαν να προχωρήσει περισσότερο η πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. (24%), ενώ ένας στους τέσσερις (27%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να διαλυθεί, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού τον Μάρτιο του 2010 (λίγο πριν από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου) βρισκόταν στο 10%.
Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύσαμε χθες, στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με 22% (έναντι 19,8% της Ν.Δ.) και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία τον Αλ. Τσίπρα να «πιάνει» για πρώτη φορά τον Αντ. Σαμαρά.
Εφημερίδα των Συντακτών, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012
2. Blogger: Μια πολύ περιεκτική όσο και διαφωτιστική ομιλία ενός πραγματικού επιστήμονα που "απαντά" στην παραπάνω είδηση. Δείτε το βίντεο μέχρι τέλους.
(πηγή) Ομιλία του Ηλία Ηλιόπουλου σε ημερίδα της ΑΝΕΑΕΔ
Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις, η “ένοπλος δημοσία δύναμις”, είναι στο στόχαστρο του “ευρωπαϊστικού ιδεολογήματος”;
“Πάντοτε και σε όλες τις εποχές, η διάλυσις του Στρατού, η διάλυσις του Εθνικού ή θεματικού ή στρατού-οπλιτών ή στρατού-κληρούχων πολιτών ήταν σήμα κατατεθέν αιτία γενεσιουργός και συνάμα σύμπτωμα που επιτάχυνε και επιδείνωνε στη νιοστήν την παρακμή και την κατάλυση ενός κρατικού σχηματισμού και ενός πολιτισμού.”
Ακούστε τι είπε το 1992 ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (θα σας πέσουν τα μαλλιά!) στο 3′ 53” του βίντεο. Μέσα από τον αντιρατσισμό και την πολυπολιτισμικότητα στόχος είναι να κατασκευαστεί ο ΜΕΤΑΑΝΘΡΩΠΟΣ, τι είναι αυτός;;; ακούστε στο 7΄16΄΄
Περί κρίσης και τι έρχεται: “Μία χώρα που κολυμπά στο πετρέλαιο… ακούστε στο 17′…
(blogger: δεν πέρασε ούτε μια μέρα και
- δείτε εδώ..., αλλά
- και εδώ: μεταγεννέστερη εγγραφή
- "Τα κοιτάσματα στη νότια Κρήτη είναι διπλάσια από τα 420 δις. Είχαμε ενημερώσει τον πρωθυπουργό από τον Ιούλιο γι΄αυτό και εγκρίθηκε η δόση στο Eurogroup..."
- Aυτό απεκάλυψε ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος στον Σεραφείμ Κοτρώτσο μόλις χθες βράδιυ 4/12/2012!
- Σας έχω και άλλα!!!! Ο Ηλιόπουλος δεν είναι τυχαίος. Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου - οι Γερμανοί υποκλίνονται στη γνώση - παρ' όλα αυτά δεν τους χαρίζεται. Μιλάει και συμπεριφέρεται ως πραγματικός επιστήμονας και όχι σαν παπαγαλάκι - διαφημιστής στην υπηρεσία των ισχυρών, όπως μας έχει συνηθίσει η δικιά μας ευνουχισμένη πνευματική ελίτ. Κάντε click
- εδώ για να τον ξανακούσετε και δεν θα χάσετε!!!
Τέλος, μετά τα παραπάνω και για "δέσει το γλυκό" κάντε μερικές σκέψεις για το ρόλο των "προοδευτικών" δυνάμεων που με μεγάλη ευκολία αρνούνται το πλαίσιο έθνος κράτος και το εμφανίζουν λίγο πολύ ως κάτι αναχρονιστικό - για να το αντικαταστήσουν με μια νομική υπερδομή τα πραγματικά της χαρακτηριστικά είναι ορατά - τώρα πια - δια γυμνού οφθαλμού (βλέπε εδώ:Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την ΕΚΤ για μη δημοσιοποίηση εγγράφων για την Ελλάδα )
------------------------
Αντώνης Φώσκολος-video σοκ για τα κοιτάσματα της Κρήτης>
Είναι διπλάσια από 420 δις!
"Τα κοιτάσματα στη νότια Κρήτη είναι διπλάσια από τα 420 δις. Είχαμε ενημερώσει τον πρωθυπουργό από τον Ιούλιο γι΄αυτό και εγκρίθηκε η δόση στο Eurogroup..." Aυτό απεκάλυψε ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος στον Σεραφείμ Κοτρώτσο μόλις χθες βράδι!
Διαβάστε την αποκαλυπτική συνέντευξη του ίδιου καθηγητή για τα κοιτάσματα της Κρήτης και δείτε και σχετικό video-σοκ
Συνέντευξη στον Σωτήρη Μεταξά
Η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης έχει σημείο αναφοράς την Κρήτη. Ο φάκελος για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, νότια της Κρήτης δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με το ... σύνθημα να το δίνει ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος. "Τα κοιτάσματα της Κρήτης θα διαλύσουν τα μνημόνια", τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο prismanews.gr ο άνθρωπος που ηγήθηκε της προσπάθειας ανάδειξης του θέματος. Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ.Φώσκολος απαντάει για τις εκτιμήσεις των επιστημόνων και τα αστρονομικά νούμερα, τα ύποπτα πολιτικά παιχνίδια και το ... ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.
Πόσο ρεαλιστικά είναι τα νούμερα που περιλαμβάνονται στη μελέτη σας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Σας ρωτώ μεταφέροντας και την αγωνία του κόσμου που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη συγκεκριμένη υπόθεση και αναρωτιέται «μα είναι αλήθεια. Και αν ο Φώσκολος και οι άλλοι ερευνητές κάνουν λάθος, τι γίνεται» ;
Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα στο Ιόνιο τα επήρα από την μελέτη της εταιρείας Triton, που μελέτησε την γεωλογία του Πατραϊκού Κόλπου το 1996 και έκανε 2 ερευνητικές γεωτρήσεις, και την Δρ. Τερέζα Φωκιανού, γεωλόγο πετρελαίου, πρόεδρο και τεχνικό διευθυντή της ΔΕΠ-ΕΚΥ που έκανε τις πρώτες παραχωρήσεις στην Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο στις αρχές του 1990. Έτσι αυτά εκτιμήθηκαν με πιθανότητα 50% σε 2 δισεκ. βαρέλια αργού πετρελαίου και 300 δις. Μ3 φυσικού αερίου.
Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης τα πήρα από την παρουσίαση που έκανε η Νορβηγική εταιρεία PGS, δηλαδή η εταιρεία που ανάλαβε τις γεωφυσικές μελέτες, πέρυσι στις αρχές Ιουλίου. Αυτή εκτίμησε τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε μία έκταση 70000 Km2 νότια της Κρήτης (περισσότερο από το ήμισυ του χερσαίου Ελλαδικού χώρου), σε 3,45 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου και 1,7 δισεκ. υγρούς υδρογονάνθρακες, μη συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του Ηροδότου που έχει, κατά την Γαλλική υπηρεσία BEICIP/FRANLAB, κοντά στα 2 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου.
Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η εταιρεία PGS κάνει την έρευνα με δικά της έξοδα, περίπου $60-70 εκατομ. ευελπιστώντας ότι τα στοιχεία των ερευνών της θα μοσχοπουληθούν στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σε δεκαπλάσια τιμή και ότι σε παρεμφερείς γεωλογικές συνθήκες όπως αυτής της Κρήτης ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, τότε οι εκτιμήσεις της εταιρείας PGS πρέπει να είναι σωστές.
Οι εξελίξεις συνοψίζονται ως εξής. Μία εταιρία Κολοσσός από τη Νορβηγία ανέλαβε το έργο των σεισμικών ερευνών και το Reuters με αναλυτικό δημοσίευμα αναφέρεται όχι μόνο στα νούμερα που έχετε αποκαλύψει, μέσα από τις μελέτες σας, αλλά δίνει και πολιτικό στίγμα ως προς την επόμενη ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα πόσο κοντά η πόσο μακριά είμαστε από το να ανακαλύψουμε και να εκμεταλλευτούμε τα ενεργειακά αποθέματα της Κρήτης;
Τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση. Η εκμετάλλευση μπορεί να αρχίσει σε 5 χρόνια η αν οι κυβερνήσεις κωλυσιεργήσουν, κατ' εντολή των μονοπωλιακών επιχειρήσεων εισαγωγής υδρογονανθράκων, σε 10 χρόνια.
Εκτιμάτε ότι υπάρχουν ... ύποπτα παιχνίδια που συνδέουν την κρίση και τον ορυκτό πλούτο της χώρας; Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση που οι αποφάσεις της θα υπαγορεύονται από την οικονομική της κατάσταση.
Η αξία του ορυκτού πλούτου ($1700 Δις μη συμπεριλαμβανομένης της αξίας των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της λεκάνης του Ηροδότου και του Αιγαίου) και ιδιαίτερα η ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης ήτανε γνωστή στις Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2002. Το γιατί δεν αξιοποίησαν αυτόν τον πλούτο για να αποφύγουμε τα μνημόνια είναι ένα ερωτηματικό. Φοβάμαι πολύ ότι οι μονοπωλιακές εταιρείες εισαγωγής υδρογονανθράκων δεν ήθελαν να ανακαλυφθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου διότι η ανακάλυψης θα ήταν σε βάρος τους. Η τιμή του φθηνού, άφθονου και καθαρού φυσικού αερίου που θα έβγαινε από την Κρήτη θα στοίχιζε...και στοιχίζει $5/Gj όταν η τιμή του εισαγόμενου αργού πετρελαίου έχει $15/ Gj. Ουσιαστικά είναι ένας ενεργειακός πόλεμος μεταξύ εισαγόμενου πετρελαίου και ντόπιου φυσικού αερίου...Τελικά θα κερδίσει το φυσικό αέριο.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος
Όπως μας λέτε, αυτό που συμβαίνει στα νότια της Κρήτης θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του οικονομικού χρέους, μαζί με τα ενεργειακά αποθέματα για τη χώρα, αλλά και να αποτελέσει παράλληλα το νησί και μία από τις βασικές διόδους ενεργειακά της Ευρώπης. Δηλαδή η Κρήτη μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο;
Ασφαλώς. Τα αποθέματα των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της ζώνης έρευνας όπως την καθόρισε το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης μπορούν άνετα να βγάλουν το χρέος της Ελλάδας και να διαλύσουν τα μνημόνια. Επιπροσθέτως, επειδή ο ενεργειακός πλούτος της Κρήτης είναι πολύ μεγάλος και οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης τεράστιες. Η Κρήτη και η Κύπρος, δηλαδή η Ρωμιοσύνη, θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης....Άλλωστε η έλευσης της Μέρκελ στην Ελλάδα έχει και αυτόν τον σκοπό.
Σε περίπτωση που η περιπέτεια των κοιτασμάτων έχει αίσιο τέλος, τα οφέλη ποια θα είναι;
Για μια διάρκεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων για 25 χρόνια το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα θα είναι:
Ι. Από την φορολογία 20% της ακαθάριστης αξίας των αποθεμάτων μη συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι στην λεκάνη του Ηροδότου και αυτών που είναι στο Αιγαίο........ $ 342 Δις.
ΙΙ. 5% της ακαθάριστης αξίας των αποθεμάτων μη συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι στην λεκάνη του Ηροδότου και αυτών, πηγαίνουν στις περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου $ 85,5 Δις ΙΙΙ. Από την φορολόγηση των απασχολουμένων, 450000, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα των υδρογονανθράκων $ 84 Δις
ΙV. Από την αντικατάσταση κατά 50% του εισαγόμενου ακριβού αργού πετρελαίου με το ενεργειακό ισοδύναμο φυσικό αέριο $ 87,5 Δις ΣΥΝΟΛΟ $ 599 Δις.
Από τη στιγμή που μία εταιρία Κολοσσός, έμπειρη και με τεχνογνωσία, έχει αναλάβει το έργο των σεισμικών ερευνών, υπάρχει οτιδήποτε, έστω και με υπόγειες διαδρομές, να μπορεί να βάλει ξανά την υπόθεση στο «ψυγείο» ;
Ναι, υπάρχει ο φόβος να μην προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση. Άλλο πράγμα ο εντοπισμός των κοιτασμάτων και άλλο πράγμα η εκμετάλλευση......Εδώ ακριβώς θα φανεί η πολιτική βούληση και η επίδραση των εισαγωγέων υδρογονανθράκων στις κυβερνητικές αποφάσεις.
Η συνέντευξη δόθηκε στον Σωτήρη Μεταξά
http://www.prismanews.gr/index.php/synenteukseis/item/24833-a-fwskolos-sto-prismanews-gr-ta-koitasmata-ths-krhths-tha-dialusoun-ta-mnhmonia
================
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ!
ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ριζικές έως επαναστατικές αλλαγές σημειώνονται στις συνειδήσεις των πολιτών, εν μέσω μιας κρίσης η οποία καλπάζει ανεξέλεγκτη και μπροστά στην εφαρμογή πρωτοφανών πολιτικών λεηλασίας και διάλυσης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύ χαρακτηριστικά τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis (ανεξαρτήτως του βαθμού αξιοπιστίας της έρευνας), τα οποία καταδεικνύουν κατάρρευση της αποδοχής της ΕΕ ως πλαισίου για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και επιλογή του εθνικού κράτους ως του πεδίου για θετικές λύσεις.
Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα της έρευνας της Metron αν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο ευρύτερων ενώσεων, όπως η ΕΕ, θετικά απαντά μόνο το 34%, ενώ αν αυτή η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να συμβεί καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους απαντά θετικά το εντυπωσιακά μεγάλο 63% και το 3% δεν παίρνει καμία θέση.
Να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2010, λίγο πριν μπεί η χώρα στο Μνημόνιο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν ακριβώς αντίστροφα και το 64% προέκρινε τη λύση των προβλημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ μόνο το 32% στο πλαίσιο του εθνικού κράτους.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να σημειώσουν τη ραγδαία κατάρρευση της όποιας αποδοχής και εμπιστοσύνης απέναντι στην ΕΕ, ως αποτέλεσμα του Γερμανικού οδοστρωτήρα που σαρωτικά έχει επιβληθεί σε αυτήν και της άγριας λιτότητας που προωθούν πρώτα απ΄όλα οι δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στο ευρώ, όπως ενδεικτικά και μόνο κατέγραψε η πρόσφατη έρευνα της GPO στη βάση της οποίας το 34% των πολιτών απαντούσε ότι απορρίπτει τη λογική της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ, λέγοντας ουσιαστικά ότι προτιμά το εθνικό νόμισμα από τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.
Και αυτά τα ευρήματα πρέπει να αναλογιστούμε ότι σημειώνονται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου οργιώδους προπαγάνδας υπέρ της ΕΕ αλλά και τρομοκρατικής καταστροφολογίας για την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ειδικότερα τα ευρήματα για την ανάγκη διαμόρφωσης του εθνικού νομίσματος θα ήταν πραγματικά πολύ πιο εντυπωσιακά αν υπήρχαν μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν το εθνικό νόμισμα και έρευνες οι οποίες θα έθεταν τα κατάλληλα ερωτήματα.
Το βέβαιον πάντως είναι ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει όχι μόνο να απογοητεύονται αλλά και να αποστρέφονται όλο και περισσότερο και όλο και πιο μαζικά και ραγδαία το ευρώ και την ΕΕ.
Αυτές οι νέες διαθέσεις του ελληνικού λαού διαμορφώνουν ήδη ένα νέο πολιτικό τοπίο, το οποίο βάζει στο περιθώριο μια ιδιότυπη «αριστερή ευρωλαγνεία» και ένα ιδιόμορφο αλλά ξεπεσμένο, «αριστερό ευρωκεντρισμό», ενώ βάζουν στην ημερήσια διάταξη, ως άμεσους ρεαλιστικούς στόχους, τη ρήξη με την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ και την διαμόρφωση μιας νέας ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής βασισμένης σε εντελώς νέα πλαίσια, παραδοχές και προοποτικές.
Η Αριστερά στο σύνολο της, και πρώτα απ΄όλα ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν άμεσα να επανακαθορίσουν τη γενικότερη πολιτική τους και ειδικότερα την πορεία τους σε σχέση με το ευρώ και την ΕΕ και να θέσουν στο προσκήνιο την ανάγκη συμπόρευσης τους σε ένα κοινό προγραμματικό και κινηματικό πλαίσιο.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται άμεσα να αναζωογονήσει την προοπτική του με ένα νέο κύμα ριζοσπαστισμού για τον οποίο θεμελιώδες στοιχείο οφείλει να είναι η ριζική επανατοποθέτηση της πολιτικής του σε σχέση με ευρώ και ΕΕ.
Η iskra στη συνέχεια παραθέτει στοιχεία από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis όπως δημοσιέυθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (8/12/2012)
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ METRON ANALYSIS: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ*
Γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την «Εφ.Συν.». Οι 17 στους 20 Ελληνες εκτιμούν ότι η χώρα μας βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 63% πιστεύει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους παρά στο ευρωπαϊκό.
Το κλίμα κατήφειας, απογοήτευσης και εθνικής αναδίπλωσης που επικρατεί στην κοινωνία καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis «Forum» (Δεκέμβριος 2012), καθώς μόλις ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (9%) απαντά θετικά στο ερώτημα εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση στη χώρα μας, ενώ αντιθέτως το 85% εκτιμά ότι ακολουθούμε λάθος πορεία. Το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 49% τον Φεβρουάριο του 2004, εν μέσω γενικής προολυμπιακής ευφορίας.
Εντυπωσιακό είναι ότι, εκτός των αριστερών ψηφοφόρων, την άποψη περί λανθασμένης πορείας συμμερίζεται το 77% όσων αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί, το 75% των κεντροδεξιών και το 85% των κεντρώων. Αυτό δικαιολογεί το εύρημα ότι το 67% έχει αρνητική γνώμη για την τρικομματική κυβέρνηση, όπως δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» στο πρώτο μέρος της έρευνας.
Η δύσκολη σχέση με την Ε.Ε. αποτυπώνεται στις απαντήσεις στο ερώτημα εάν η Ένωση μας έχει βοηθήσει στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε. Πάνω από τρεις στους τέσσερις (78%) θεωρούν ότι μας έχει βοηθήσει ελάχιστα ή καθόλου, ενώ μείωση παρουσιάζει η εκτίμηση για το «πολύ ή αρκετά», το οποίο βρίσκεται στο 21% από 33% ένα χρόνο πριν.
Η εντύπωση ότι δεν μας βοηθούν «όσο θα έπρεπε» οι εταίροι μας στην κρίση συνδυάζεται και με τη σταθερά αρνητική άποψη ότι τα δάνεια της τρόικας δεν στοχεύουν να μας βοηθήσουν, αλλά να μας εκμεταλλευτούν. Και, μάλιστα, η άποψη αυτή συγκεντρώνει συντριπτική και αυξανόμενη πλειοψηφία με 85%.
Θεαματική εδώ είναι η πολιτική «συναίνεση», αφού συμφωνούν: κατά 73% ψηφοφόροι της Ν.Δ., 79% του ΠΑΣΟΚ και 84% της ΔΗΜΑΡ, για να μη μιλήσουμε για εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (96%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (94%) και του ΚΚΕ (94%). Χαρακτηριστικά, το 64% των πολιτών ζητά την καταγγελία του Μνημονίου γιατί απέτυχε.
Η κρίση εμπιστοσύνης προς την Ε.Ε., η οποία επιτάθηκε από τη γενικευμένη αίσθηση ότι ελέω Γερμανίας μάς επιβάλλει τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εκφράζεται και από την άποψη του 63% των ερωτηθέντων, οι οποίοι απαντούν ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, παρά στο πλαίσιο της Ε.Ε., την οποία επιλέγει το 34%.
Τη θεαματική αλλαγή στις διαθέσεις της κοινής γνώμης καταδεικνύει η διαχρονική εξέλιξη των απόψεων αυτών, καθώς τον Φεβρουάριο του 2004 το εθνικό κράτος ως πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων επέλεγε το 31%, το οποίο σήμερα διπλασιάστηκε, ενώ την Ε.Ε. επέλεγε το 60% (σήμερα στο μισό).
Καταλυτική φαίνεται ότι είναι η οικονομική κρίση στην εκτίμηση που έχουν οι πολίτες για το πώς αυτή θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 66% πιστεύει ότι αυτή θα αποδυναμώσει την Ε.Ε., ενώ μόνο το 16% εκτιμά ότι θα οδηγήσει στην ενδυνάμωσή της.
Σε χαμηλό επίπεδο κινείται το ποσοστό όσων θα ήθελαν να προχωρήσει περισσότερο η πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. (24%), ενώ ένας στους τέσσερις (27%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να διαλυθεί, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού τον Μάρτιο του 2010 (λίγο πριν από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου) βρισκόταν στο 10%.
Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύσαμε χθες, στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με 22% (έναντι 19,8% της Ν.Δ.) και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία τον Αλ. Τσίπρα να «πιάνει» για πρώτη φορά τον Αντ. Σαμαρά.
Εφημερίδα των Συντακτών, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012
Σχόλια