Οι ευρωπαίοι ηγέτες απαντούν στον Κ. Σημίτη για την (ολέθρια) ένταξη στον Ευρωζώνη

Απάντησαν όψιμα. Αφού είχε γίνει το κακό. Όμως γεγονός αδιαμφισβήτητο παραμένει οτι η χώρας μας δεν ήταν έτοιμη. Μπήκε ανυπεράσπιστη στον λάκκο των λεόντων, με προβληματική Οικονομία και κράτος-ερειπιώνα. Το τίμημα οδυνηρό.

Τι ήταν για την Ελλάδα η ένταξη στην Ευρωζώνη κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Σωστή επιλογή στη σωστή συγκυρία, που λέει και σήμερα ο Κώστας Σημίτης ή λάθος απόφαση της Ε.Ε., όπως διατείνονται σχεδόν ΟΛΟΙ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ζισκάρ ντ Εσταίν, ο Σαρκοζί, ο Κόλ, ο Ντελόρ και άλλοι;

Αξιζε να μπεί ΤΟΤΕ η χώρα μας ή μπήκε -με τή ανοχή των Ευρωπαίων- με ανακριβή στοιχεία και ανέτοιμη την οικονομία της, γεγονός που είχε οδυνηρές επιπτώσεις στην πορεία της;

  • Δυστυχώς για την πατρίδα μας, η ένταξη στην Ευρωζώνη κατά την συγκεκριμένη συγκυρία ήταν ολέθρια. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη. Επασχε δομικά, όχι μονάχα στον τομέα της Οικονομίας. Έτσι, έπεσε απροετοίμαστη στον λάκκο των λεόντων με γνωστές τις τραγικές συνέπειες.

Ας αφήσουμε, όμως στην άκρη τα δικά μας σχόλια. Κι ας δούμε ενδεικτικώς τι έχουν πεί οι κορυφαίοι της Ενωσης για την ένταξη αυτή, για την οποία είναι περήφανος ο κ. Σημίτης και μαζί του λογής πανηγυρτζήδες.

  • Ζακ Ντελόρ (φίλος του Κ.Σημίτη): «Θα ήταν καλύτερο να είχε καθυστερήσει (σ.σ. η εισδοχή) δυό-τρία χρόνια»( Φεβρουάριος 2014-Συνέντευξη στην «Καθημερινή»).
  • Νικολά Σαρκοζί: «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ηταν λάθος. Διότι η Ελλάδα μπήκε με ανακριβή στοιχεία. Δεν ήταν έτοιμη η Οικονομία της»(Οκτώβριος 2011- Συνέντευξη στην γαλλική τηλεόραση).
  • Ζισκάρ ντ΄Εσταίν: «Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ήταν λάθος να δεχθούμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη»( Σεπτέμβριος 2012-Κοινή συνέντευξη με τον Χέλμουτ Σμίτ στο Spiegel).
  • Χέλμουτ Σμίτ: «Ηταν λάθος η ένταξη των Ελλήνων στο ευρώ, αλλά τώρα πρέπει να δεχτούμε τις συνέπειες και να τους συμπαρασταθούμε»(Νοέμβριος 2014, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα- Από την «Καθημερινή»).
  • Χέλμουτ Κόλ: «Αν ήμουνα εγώ Καγκελάριος, η Ελλάδα δεν θα έμπαινε στην Ευρωζώνη», γράφει στο βιβλίο του «Από αγωνία για την Ευρώπη»(2014).
  • Συγκεκριμένα, ο πρώην Καγκελάριος -μιλώντας για αίσχος-, αφενός επικρίνει δριμύτατα τον Γκέρχαρντ Σρέντερ επειδή επέτρεψε την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, και αφετέρου επειδή συμφώνησε να επιτραπεί σε Γερμανία και Γαλλία να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Οι αποφάσεις αυτές είναι από τα σοβαρότερα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνει ο Κόλ.
  • Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (διετέλεσε Αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του SPD): «Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν αδιαμφισβήτητα ορθή, αλλά στην Ευρωζώνη ήταν σίγουρα λάθος» (2013).

Τι απαντάει-τι έχει απαντήσει ο Κ. Σημίτης- σε όλους αυτούς, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες; Απολύτως τίποτε επι της ουσίας. Μονάχα μία φορά αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει σε ευρωπαίο ηγέτη( στον Σαρκοζί, με άρθρο στην εφημερίδα «Μόντ»).

Και τι είπε; Ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία ήσαν ακριβή και γι αυτό τα δέχθηκαν οι Υπηρεσίες της Ενωσης (Κομισιόν και ΕΚΤ). Συγγνώμη, αλλά ακριβώς εκεί εντοπίζουν το λάθος- έγκλημα, επι της ουσίας- όλοι οι προαναφερθέντες επικριτές. Στο οτι κακώς δέχθηκε η Ενωση τα συγκεκριμένα ανακριβή στοιχεία!

Πολλοί υπενθυμίζουν ότι η ΕΕ δέχθηκε ψεύτικα στοιχεία και από άλλες χώρες, ώστε να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ. Ετσι είναι. Με μια διαφορά: καμμία από τις χώρες αυτές δεν είχε τέτοια προβληματική οικονομία και τραγική δημόσια διοίκηση, δηλαδή κράτος-ερειπιώνα, όπως η Ελλάδα. Κράτος που υποτίθεται ότι είχε συμμορφώσει ο «εκσυγχρονισμός» του Κ. Σημίτη…

…Κατανοητή η ανάγκη του πρώην πρωθυπουργού να υπερασπιστεί τις επιλογές και το έργο του. Όμως ο υπερεκτιμημένος αυτός πολιτικός, ο διαχρονικώς εκλεκτός μιας οργιαστικής μιντιακής χορείας, ελάχιστα προσέφερε στη χώρα.

Αντιθέτως, την έβλαψε σε όλους τους τομείς. Το λέει η παγερή πραγματικότητα. Με στοιχεία. Για την κατάσταση της Οικονομίας που παρέδωσε. Για τον ανύπαρκτο εκσυγχρονισμό. Για τα ελληνοτουρκικά (Ονειδιστικές οι Συμφωνίες Μαδρίτης και Ελσίνκι). Και φυσικά η βιαστική ένταξη της απροετοίμαστης χώρας μας στην Ευρωζώνη… 

Γιάννης Τριάντης

 ..για το ποιόν του ..κυρίου...

Ο άνθρωπος χωρίς κανένα χάρισμα.

Aπό τον Διονύση Χαριτόπουλο
Δύο μεγάλες περιόδους σκληρής λογοκρισίας έχει γνωρίσει μεταπολεμικά η χώρα μας.
  • Την μία επίσημη, σκαιή και βάρβαρη επί δικτατορίας. 
  • Τη δεύτερη ανεπίσημη, μουγγή και δόλια επί Σημίτη. 
Επρόκειτο κυριολεκτικά για τον άνθρωπο χωρίς κανένα χάρισμα αλλά τον τέλειο αχυράνθρωπο της οικονομικής εξουσίας...
  • Για να ληστεύουν ανεμπόδιστα τη χώρα κι αυτός να κάνει πως δεν ξέρει. (Και το ίδιο κάνει ακόμα.) Στο ανθρωπάκι είχαν φορέσει μια αστραφτερή μηντιακή πανοπλία. Και ήταν επιτακτική ανάγκη να μη φανεί ότι αποκάτω δεν υπάρχει τίποτα. 
Την κατασκευή της εικόνας του είχαν αναλάβει εργολαβικά τα μεγάλα ΜΜΕ. Ήταν «ο σοβαρός», «ο εκσυγχρονιστής», «ο καταλληλότερος», «ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε». Και βέβαια, «ο πρωθυπουργός που μας έβαλε στην ΟΝΕ».
  • Με απάτη που πληρώνουμε εφτά χρόνια τώρα, γιατί κάποιους ισχυρούς τους συνέφερε να μπούμε κι ας καταστραφούμε οι υπόλοιποι. Δεν επιτρεπόταν ο παραμικρός αντίλογος.
  • Όποιος διατύπωνε διαφορετική θέση εξουδετερωνόταν ποικιλοτρόπως. Αν ήταν δημοσιογράφος απολυόταν και πέρναγε στα αζήτητα. Αν ήταν πολιτικός τον διέβαλαν ή τον γελοιοποιούσαν. 
Αν ήταν συγγραφέας, σκηνοθέτης, καλλιτέχνης, έμπαινε στη μαύρη λίστα. Το όνομα και το έργο του αποκλείονταν από τα κρατικά κανάλια, τα μεγάλα ιδιωτικά και βέβαια τις μεγάλες εφημερίδες.
  • Στο ανθρωπάκι είχαν φορέσει μια αστραφτερή μηντιακή πανοπλία. Και ήταν επιτακτική ανάγκη να μη φανεί ότι αποκάτω δεν υπάρχει τίποτα.  
Κυνηγήθηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι και μεταξύ αυτών απολύθηκε από το «Έθνος» που δούλευε χρόνια ο Βασίλης Ραφαηλίδης. Αυτός πήρε ανάποδες και έκανε μήνυση στον πανίσχυρο πρώην εργοδότη του. Οι αιτιάσεις του ήταν δικονομικά σωστές αλλά δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν απτές αποδείξεις. Κατά τον δικηγόρο του χρειαζόταν κάποιους μάρτυρες, κάπως γνωστούς, να καταθέσουν υπέρ του. Ο Βασίλης παρά την εικόνα καυγατζή που εξέπεμπε ήταν ένας πολύ ευγενικός και διακριτικός άνθρωπος. Δεν θέλησε να βαρύνει κανέναν φίλο του. Ήξερε ότι θα σήμαινε τον αποκλεισμό του από τα ΜΜΕ του Σημιταριού. Δεν ζήτησε από κανέναν να πάει μάρτυρας υπέρ του στο δικαστήριο. Αλλά και κανείς δεν προσφέρθηκε. Ίσως κάποιοι να μην το έμαθαν γιατί πουθενά δεν δημοσιοποιήθηκε. Ισχύει κι αυτό. Πήγα εγώ ως μοναδικός μάρτυρας, παρά τις αντιρρήσεις του. Όχι πως υπήρχε πιθανότητα να δικαιωθεί. Αλλά τουλάχιστον εμπόδισα τον Βασίλη να δείρει μέσα στο δικαστήριο τον μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του. Ήταν ένας δημοσιογράφος από την ίδια εφημερίδα, δηλωμένος φίλος και θαυμαστής του Βασίλη που αιφνιδίως ανέβλεψε και τον έβγαλε άχρηστο.  
Πηγή:

Στο Blogg αυτό είμαστε υπερήφανοι γιατί με κάποιο τρόπο συντηρώντας την μνήμη, υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και αποκαλύπτουμε τα πολιτικά σκύβαλα. Στο blogg θα βρείτε ότι προσπαθεί να κρύψει - ξεχάσει ο "υπερτιμημένος λογιστής", ο Αχυράνθρωπος κατά τον κ. Χαριτόπουλο. Ένα μικρό μπουκέτο εγγραφών για το αρχείο σας.

Σχόλια