Η Γερμανία παίζει το άθλιο παιγνίδι της: Η Ευρώπη έχει να χάσει πιο πολλά σε μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

H Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ,σε σχέση με εκείνες που είχαν επιβληθεί το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα» σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της Γερμανικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, την οποία έχει στη διάθεση του το περιοδικό Der Spiegel.

«Η έκθεση δεν αποκαλύπτει το είδος των κυρώσεων, καθώς τέτοιες πληροφορίες υπόκεινται σε ειδικά μέτρα εμπιστευτικότητας για να αποτραπούν αντί-μετρα, πριν από τη λήψη επισήμως της απόφασης και την έναρξη ισχύος των κυρώσεων», γράφει το γερμανικό περιοδικό. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Την απάντηση της Ε.Ε. στο ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία εξέτασαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε βιντεο-διάσκεψη με τον Αμερικανό ομόλογό τους ,Αντονι Μπλίνκεν, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές πολλές λεπτομέρειες.

  • Σύμφωνα με την έκθεση, «η Λιθουανία και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Δανίας, είχαν ζητήσει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων την περασμένη Δευτέρα ,σε ομάδα εργασίας εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι υποστηρικτές των πρόσθετων κυρώσεων, ήθελαν να προστεθούν τα ονόματα άλλων πέντε ατόμων ή ρωσικών οργανισμών στη λίστα που υπήρξε, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στις αρχές του 2014 και από τότε διευρύνεται συνεχώς.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας διατύπωσε αρχικά επιφύλαξη μαζί με την Ιταλία και τη Φινλανδία, συνεχίζει το έγγραφο. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο, η Ρώμη και το Ελσίνκι δήλωσαν ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα.

«Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της ΕΕ και τις ΗΠΑ να τοποθετηθεί πιο ξεκάθαρα ενάντια στη Ρωσία στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο έχει απορρίψει μέτρα όπως ο πιθανός αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift ή η διακοπή του έργου του αγωγού Nord Stream 2 – κυρίως λόγω φόβου για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σημαντικές για τη Γερμανία», γράφει το Spiegel.

Ο Ντμίτρι Ντόλγκιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank Eurasia, λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να επιβάλουν στη Ρωσία μέτρα, όπως η παρεμπόδιση της πρόσβασης ρωσικών εταιρειών σε ξένη χρηματοδότηση, απαγόρευση σε δυτικά κεφάλαια να αγοράζουν κρατικά χρέη, που θα κόστιζε στη Ρωσία 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Επίσης τη διακοπή πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών Swift, γεγονός που θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τη Ρωσία να εισπράξει πληρωμές για 535 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές ετησίως.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ περισσότερα να χάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία και αυτό εξηγεί, εν μέρει, γιατί οι δυτικοί σύμμαχοι δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε μια σκληρή στάση στην αντιπαράθεση για την Ουκρανία.

Η Ευρώπη δεν θέλει φυσικά μια σύγκρουση στα σύνορά της, αλλά οι λόγοι που κάνουν τη Γηραιά Ηπειρο να διστάζει απέναντι στη Μόσχα είναι ουσιαστικά οικονομικοί και εμπορικοί: Η Ρωσία και η Ευρώπη έχουν πολύ περισσότερους εμπορικούς δεσμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η αλληλεξάρτηση στον ενεργειακό τομέα από μόνη της παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Η ενέργεια είναι το μεγαλύτερο σημείο τριβής σε περίπτωση ουκρανικής σύγκρουσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, αλλά η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο.

«Αν η Μόσχα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε 10 ημέρες οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν, το ίδιο και η οικονομία», τονίζει στη «Ν» ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες.

Ηδη, με τη Μόσχα να καθυστερεί τις προμήθειες φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει τριπλασιαστεί σε ολόκληρη την ήπειρο. Όταν μάλιστα οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια μέσα στο 2022, μια κρίση με τη Ρωσία θα υπονόμευε την ανάπτυξη και θα απογείωνε τον πληθωρισμό.

«Εάν επιβάλλονταν κυρώσεις στη Ρωσίας ή εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως μοχλό, οι τιμές στην Ευρώπη πιθανότατα θα αυξάνονταν. Πιστεύουμε ότι θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα περυσινά υψηλά», λέει ο αναλυτής της Capital Economics, Γουίλιαμ Τζάκσον.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Μόσχας σε αυτόν τον τομέα, θα ωφελήσουν επίσης τους Αμερικανούς εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

  • Το παράδειγμα της Κριμαίας

Η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και ο κύριος προμηθευτής ενέργειας, ενώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόλις μεταξύ των πρώτων 30. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν περισσότερα να χάσουν καθώς έχουν επενδύσει περισσότερα στη Ρωσία από τις αντίστοιχες αμερικανικές και το χάσμα έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι εισαγωγές/εξαγωγές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας. Η Μόσχα είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας αλουμινίου, νικελίου, χάλυβα και λιπασμάτων.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις επίσης, η Ρωσία αντλεί χρήματα από ευρωπαϊκές εταιρείες ,όπως η Ikea, η Royal Dutch Shell και η Volkswagen. Για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι διστάζουν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Μόσχας, γιατί κάτι τέτοιο ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ευρωπαϊκοί δισταγμοί έχουν την εξήγησή τους και από την εμπειρία του τι συνέβη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ συμφώνησαν σε ένα καθεστώς αντιποίνων. Τρία χρόνια αργότερα, μια μελέτη του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία διαπίστωσε ότι ενώ η Ρωσία υπέστη τις μεγαλύτερες εμπορικές απώλειες, η Γερμανία είχε επίσης σημαντικές συνέπειες.

Αλλες ευρωπαϊκές οικονομίες επηρεάστηκαν επίσης. Όπως γράφει η ισπανική El Pais, «η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη διπολική στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου ή στην εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει παγκόσμιο, ενώ η πολιτική εξουσία εξακολουθεί να βασίζεται θεμελιωδώς στο εθνικό κράτος.

Αυτή η αντίφαση είναι η θεμελιώδης αιτία ότι «η παγκόσμια τάξη που διακηρύχθηκε και καθιέρωσε η Δύση βρίσκεται σε σημείο καμπής»-κάτι που μας επιτρέπει να προβλέψουμε ότι δεν θα είναι η κυρίαρχη για πολύ καιρό, όπως γράφει ο «Μάγος» Χένρι Κίσινγκερ στο τελευταίο του βιβλίο, «Παγκόσμια Τάξη”.

psilosm@naftemporiki.gr

=============================

Blogger: Από την εγγραφή:

 Blogger:

Στη φάρμα της Ε.Ε. υπάρχουν ζώα πιο ίσα από τα άλλα ζώα. Αν δεχθούμε το αφήγημα των Γερμανών πρέπει όλες οι χώρες να κάνουν εμπάρκο στη Ρωσία και φυσικά να εισπράττουν τη χασούρα. Για τον εαυτό της η  Γερμανία κρατάει την προνομιακή θέση με την Ρωσία, έχοντας φθηνό φυσικό αέριο που την καθιστά ακόμα πιο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες... κάτι δεν  κολλάει σ' όλο αυτό το συνεταιριλίκι που κάποιοι το ονομάζουνε καταχρηστικά ευρωπαϊκή ένωση...  (Προσθήκη -27-1-2022: Με τον αγωγό Nord Stream 2 και τις τιμές ενέργεια που έχει εξασφαλίσει η Γερμανία για τον εαυτό της, η Γερμανία εξασφαλίζει: Μικρότερο ενεργειακό κόστος και άρα σημαντικό πλεονέκτημα για τη βιομηχανία της και δεύτερον: Γίνεται μεταπωλητής ενέργειας στην Ευρώπη! Μονά -ζυγά δικά τους!)

Οι Γερμανοί έχουν διπλή ηθική. Οι άλλοι εφαρμόζουν τους κανόνες που έχουν υπογραφεί, αλλά οι ίδιοι μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν. Τρία παραδείγματα:
1. Εδώ και χρόνια έχουν υπερβολικά πλεονάσματα - πάνω από 6% όριο που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, αλλά κανείς δεν τολμάει να θίξει το θέμα και να τιμωρηθεί η Γερμανία. Αντίθετα τιμωρούνται χώρες που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, πάνω από 3% του ΑΕΠ τους. 

2. Το Συνταγματικό Γερμανικό δικαστήριο είναι υπεράνω των αποφάσεων της ΕΕ, αντίθετα όταν πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν άλλα κράτη πλην Γερμανίας, οι αποφάσεις της ΕΕ δεν ...πειράζει να παραβιάζουν τα Συντάγματα άλλων χωρών! 
3. Γενικά οι Γερμανοί είναι υπέρ των κανόνων στο διεθνές εμπόριο.  Δεν θεωρούν κατακριτέο να λαδώνουν το ...σύμπαν προκειμένου να ...βοηθήσουν τις εξαγωγές των εταιρειών τους. Πως νομίζετε υπερχρέωσαν την Ελλάδα. Δείτε τους τομείς των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον ΟΤΕ, τις πάσης φύσεως κρατικές προμήθειες που τις .."γκάζωσαν" με τους δικούς τους εντολοδόχους για να μετατραπεί η χώρα σε μια μάντρα από γερμανικά παλιοσίδερα..

===========

.....

Το σχέδιο Μόργκενταου για μετατροπή της Γερμανίας σε απέραντο…περιβόλι

Ακούγοντας τον Ρούσβελτ να μελετάει ακραία σενάρια παραδειγματικής γερμανικής τιμωρίας, ο πραγματιστής Μόργκεντάου,  θεμελιωτής του αμερικανικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πρότεινε κάτι πολύ πιο συνεπές με τον αξιακό του κώδικα: 

  • Την μετατροπή της μεταπολεμικής Γερμανίας σε μία αμιγώς αγροτική οικονομία με τεμαχισμένους κλήρους, χωρίς καμία παραγωγική ικανότητα σύνθετων βιομηχανικών προιόντων.  

 Όπως έλεγε στο πολυσέλιδο σχέδιο του ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών, «οι Γερμανοί δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν τίποτα πιο φονικό από τοστιέρες, ηλεκτρικές σκούπες και σεσουάρ για τα μαλλιά»!
Η Γερμανία θα χωριζόταν σε τομείς κατοχής, θα απογυμνωνόταν από κάθε βαριά βιομηχανική δραστηριότητα ενώ τα μεγάλα της εργοστάσια, τα ορυχεία και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι θα μοιράζονταν ως λάφυρα στις χώρες του συνασπισμού των νικητών και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές, που είχαν λεηλατηθεί από τους Ναζί, όπως η Ελλάδα.
Ο Ρούσβελτ που είχε ήδη επιβάλει το στρατηγικό δόγμα μιας «παράδοσης άνευ όρων» για την Γερμανία, ενθουσιάστηκε με το σχέδιο και θέλησε να το μοιραστεί με τον Τσώρτσιλ σε μια συνάντηση που είχαν στο Κεμπέκ τον Σεπτέμβριο του 1944, παρόντος του Μοργκεντάου. Λέγεται ότι ο μεγάλος Βρετανός εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις μήπως η τιμωρητική μεταχείριση των Γερμανών φέρει αντίθετα αποτελέσματα, αλλά γρήγορα άλλαξε γνώμη ότι όταν ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών του θύμισε την οικονομική βοήθεια που θα χρειαστεί η Βρετανία από τις ΗΠΑ μετά την λήξη του πολέμου.
Το σχέδιο Μόργκενταου που στα τέλη του 1944 φαινόταν έτοιμο να υιοθετηθεί, σκόνταψε τελικά στο βαθύ αμερικανικό κράτος και κυρίως στον αντισημίτη,  τότε υπουργό πολέμου Χένρυ Στίμσον και τον βοηθό του Τζών Μακ Κλόι(μετέπειτα Πρόεδρο της Διεθνούς Τράπεζας και Υπατο Αρμοστή των ΗΠΑ στην ομοσπονδιακή Γερμανία), καθώς και στην γραφειοκρατία των διπλωματών του Στέητ Ντιπάρτμεντ που θεωρούσαν σοβαρότερη την σοβιετική απειλή από αυτή της  καταρρέουσας ναζιστικής Γερμανίας.
Οι αντίπαλοι του Μόργκενταου κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν διαρρέοντας με μελανά χρώματα το σχέδιο του στον αμερικανικό τύπο και εξασφαλίζοντας καυστικά πρωτοσέλιδα στους Νιου Γιορκ Ταιμς και την Ουωλ Στρητ Τζέρναλ. Στο μεταξύ ο Ρούσβελτ, που μέχρι το τέλος της ζωής του συμμεριζόταν τις απόψεις του φίλου και υπουργού του, πεθαίνει και αντικαθίσταται από τον πολύ διαλλακτικότερο προς τους Γερμανούς, Χάρι Τρούμαν.
Το σχέδιο Μόργκενταου αποκηρύχθηκε στην ιστορική ομιλία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζέημς Μπερνς, στην Στουτγάρδη, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1946, γνωστή και ως «Ομιλία της Ελπίδας»  που επαναπροσδιόριζε την αμερικανική πολιτική προς την ηττημένη Γερμανία. Η οριστική ταφόπλακα μπήκε οριστικά το 1947 όταν ο στρατηγός Λούσιους Κλέι επικεφαλής της αμερικανικής ζώνης κατοχής έπεισε τον Τρούμαν ότι η καθημαγμένη από τον πόλεμο Δυτική Γερμανία θα στρεφόταν σύσσωμη στον κομμουνισμό αν δεν της επιτρεπόταν η επανεκβιομηχάνιση και μάλιστα με πολύ γενναιόδωρους  όρους στήριξης.
Από μια παραξενιά της ιστορίας λοιπόν, το σχέδιο Μόργκενταου για την οριστική επίλυση του γερμανικού προβλήματος έδωσε την θέση του στο σχέδιο Μάρσαλ, την αερογέφυρα του Βερολίνου και την απαρχή μιας διαδικασίας που οδήγησε το 1953 στο γενναίο κούρεμα του γερμανικού χρέους, την παραγραφή των απαιτήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις και τελικά στο  (επιδοτούμενο) οικονομικό θαύμα της Γερμανίας «Wirtschaftswunder», την επανένωση της το 1990 και την εδραίωση  της ηγεμονίας της στην Ευρώπη μέσω μιας νέας μορφής γεωστρατηγικής επιρροής  που ορισμένοι αποκαλούν 4ο Ράιχ.
.....

=========================

  1. Θα είναι μεγάλες οι συνέπειες για τη Μόσχα αν εισβάλει: Πιέσεις για αποκλεισμό της Ρωσίας από το τραπεζικό δίκτυο SWIFT

  2. Ρωσο-Ουκρανικό ή μήπως κάτι άλλο...

  3. Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Η Ουκρανία έπεσε σε παγίδα-Δεν κατάλαβε ποιος την έστησε

  4. Σωτήρης Δημόπουλος: Η κρίση στην Ουκρανία και η σύγκρουση παγκοσμιοποίησης - εθνών

  5. «Η Γερμανία έχει ρωσικό πρόβλημα»: Η κρίση στην Ουκρανία διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

  6. Παραιτήθηκε ο Γερμανός Α/ΓΕΝ…

 Βlogger:

Mάλλον τώρα οι Ουκρανοί καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί. Ενώ είχαν τόσα έσοδα ως διακομιστικός κόμβος του φυσικού αερίου της Ρωσία για την όδευσή του στην Ευρώπη (πολλά δισ δολλάρια), αυτό το έσοδο τώρα το καρπούνται οι Γερμανοί, που εμφανίζονται και μεταπωλητές του φυσικού αερίου!

Θαυμάστε:

...είμαστε στην εξέλιξη ενός παιγνίου ισχύος και θα δούμε που θα βγάλλει..

  1. "Σκοτώνουν" οι Γερμανοί τον Nord Stream 2 υπό την πίεση των Αμερικανών;

  2. Γερμανία-ΗΠΑ = 1-0 (λόγω Κίνας)

  3. Μια αναδρομή...

  4. Απορρίπτουν τον αγωγό Nord Stream ΙΙ για αέριο από την Ρωσία οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι

  5. Μεγάλο πρόβλημα για Γερμανία και Τουρκία η ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας

  6. Κοιτώντας το δάσος: Η αρχή του τέλους της γερμανικής ηγεμονίας και η δυναμική επάνοδος των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά πράγματα.

     &

Σχόλια