Η μεγάλη “κολοτούμπα” του Προέδρου Μπάιντεν: Γιατί ήρε τις κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2;

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη πως αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της ρωσογερμανικής εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά επειδή το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και επειδή η συνέχιση της επιβολής κυρώσεων θα έβλαπτε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο κ. Μπάιντεν, που προετοιμάζεται για την πρώτη του επίσκεψη στη Γηραιά Ήπειρο και την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον επόμενο μήνα, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πως εναντιωνόταν στο έργο κατασκευής του αγωγού από τη σύλληψη και τον σχεδιασμό του, μολαταύτα αποφάσισε να μη συνεχίσει στον δρόμο των κυρώσεων επειδή το εγχείρημα είχε «ολοκληρωθεί σχεδόν τελείως» όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.

Ερωτηθείς γιατί επιτρέπει στη Γερμανία και τη Ρωσία να ολοκληρώσουν το έργο, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «επειδή έχει ολοκληρωθεί σχεδόν τελείως (…) και δεν είμαι εγώ που επιτρέπω στη Γερμανία να κάνει κάτι ή όχι. (…) Αν επέβαλα κυρώσεις τώρα νομίζω ότι αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό ως προς τις σχέσεις μας με την Ευρώπη».

Ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου, που θέλει να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο απέναντι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υποστεί πλήγμα επί των ημερών του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ακόμη πως η Γερμανία είναι ενήμερη για τις ανησυχίες του.

«Ξέρουν πώς αισθάνομαι και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για το πώς θα το χειριστούν από εδώ και πέρα», είπε καθώς αναχωρούσε από την αμερικανική πρωτεύουσα για ένα σύντομο ταξίδι στην πολιτεία του, το Ντέλαγουερ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε χθες ότι αναμένει πως θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το έργο του αγωγού.

Η Gazprom και οι εταίροι της έχουν αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής. Ο αγωγός, που έχει ολοκληρωθεί κατά το 95%, παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας της έσοδα από τις προμήθειες για τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της και δυνητικά πλήττοντας την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει αυτήν που το Κίεβο και δυτικές χώρες χαρακτηρίζουν ρωσική επιθετικότητα.


Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

=============

Blogger:

Στη φάρμα της Ε.Ε. υπάρχουν ζώα πιο ίσα από τα άλλα ζώα. Αν δεχθούμε το αφήγημα των γερμανών πρέπει όλες οι χώρες να κάνουν εμπάρκο στη Ρωσία και φυσικά να εισπράτουν τη χασούρα. Για τον εαυτό της η  γερμανία κρατάει την προνομιακή θέση με την ρωσία, έχοντας φθηνό φυσικό αέριο που την καθιστά ακόμα πιο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες... κάτι δεν  κολάει σ' όλο αυτό το συνεταιριλίκι που κάποιοι το ονομάζουνε καταχρηστικά ευρωπαϊκή ένωση...


Οι Γερμανοί έχουν διπλή ηθική. Οι άλλοι εφαρμόζουν τους κανόνες που έχουν υπογραφεί, αλλά οι ίδιοι μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν. Τρία παραδείγματα:
1. Εδώ και χρόνια έχουν υπερβολικά πλεονάσματα - πάνω από 6% όριο που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, αλλά κανείς δεν τολμάει να θίξει το θέμα και να τιμωρηθεί η Γερμανία. Αντίθετα τιμωρούνται χώρες που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, πάνω από 3% του ΑΕΠ τους. 

2. Το Συνταγματικό Γερμανικό δικαστήριο είναι υπεράνω των αποφάσεων της ΕΕ, αντίθετα όταν πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν άλλα κράτη πλην Γερμανίας, οι αποφάσεις της ΕΕ δεν ...πειράζει να παραβιάζουν τα Συντάγματα άλλων χωρών! 
3. Γενικά οι Γερμανοί είναι υπέρ των κανόνων στο διεθνές εμπόριο.  Δεν θεωρούν κατακριτέο να λαδώνουν το ...σύμπαν προκειμένου να ...βοηθήσουν τις εξαγωγές των εταιρειών τους. Πως νομίζετε υπερχρέωσαν την Ελλάδα. Δείτε τους τομείς των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον ΟΤΕ, τις πάσης φύσεως κρατικές προμήθειες που τις .."γκάζωσαν" με τους δικούς τους εντολοδόχους για να μετατραπεί η χώρα σε μια μάντρα από γερμανικά παλιοσίδερα... 

===========

Το ηθικό χρέος της Γερμανίας προς την Ευρώπη - Μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν 

.....

Το σχέδιο Μόργκενταου για μετατροπή της Γερμανίας σε απέραντο…περιβόλι

Ακούγοντας τον Ρούσβελτ να μελετάει ακραία σενάρια παραδειγματικής γερμανικής τιμωρίας, ο πραγματιστής Μόργκεντάου,  θεμελιωτής του αμερικανικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πρότεινε κάτι πολύ πιο συνεπές με τον αξιακό του κώδικα: 

  • Την μετατροπή της μεταπολεμικής Γερμανίας σε μία αμιγώς αγροτική οικονομία με τεμαχισμένους κλήρους, χωρίς καμία παραγωγική ικανότητα σύνθετων βιομηχανικών προιόντων.  

 Όπως έλεγε στο πολυσέλιδο σχέδιο του ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών, «οι Γερμανοί δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν τίποτα πιο φονικό από τοστιέρες, ηλεκτρικές σκούπες και σεσουάρ για τα μαλλιά»!
Η Γερμανία θα χωριζόταν σε τομείς κατοχής, θα απογυμνωνόταν από κάθε βαριά βιομηχανική δραστηριότητα ενώ τα μεγάλα της εργοστάσια, τα ορυχεία και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι θα μοιράζονταν ως λάφυρα στις χώρες του συνασπισμού των νικητών και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές, που είχαν λεηλατηθεί από τους Ναζί, όπως η Ελλάδα.
Ο Ρούσβελτ που είχε ήδη επιβάλει το στρατηγικό δόγμα μιας «παράδοσης άνευ όρων» για την Γερμανία, ενθουσιάστηκε με το σχέδιο και θέλησε να το μοιραστεί με τον Τσώρτσιλ σε μια συνάντηση που είχαν στο Κεμπέκ τον Σεπτέμβριο του 1944, παρόντος του Μοργκεντάου. Λέγεται ότι ο μεγάλος Βρετανός εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις μήπως η τιμωρητική μεταχείριση των Γερμανών φέρει αντίθετα αποτελέσματα, αλλά γρήγορα άλλαξε γνώμη ότι όταν ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών του θύμισε την οικονομική βοήθεια που θα χρειαστεί η Βρετανία από τις ΗΠΑ μετά την λήξη του πολέμου.
Το σχέδιο Μόργκενταου που στα τέλη του 1944 φαινόταν έτοιμο να υιοθετηθεί, σκόνταψε τελικά στο βαθύ αμερικανικό κράτος και κυρίως στον αντισημίτη,  τότε υπουργό πολέμου Χένρυ Στίμσον και τον βοηθό του Τζών Μακ Κλόι(μετέπειτα Πρόεδρο της Διεθνούς Τράπεζας και Υπατο Αρμοστή των ΗΠΑ στην ομοσπονδιακή Γερμανία), καθώς και στην γραφειοκρατία των διπλωματών του Στέητ Ντιπάρτμεντ που θεωρούσαν σοβαρότερη την σοβιετική απειλή από αυτή της  καταρρέουσας ναζιστικής Γερμανίας.
Οι αντίπαλοι του Μόργκενταου κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν διαρρέοντας με μελανά χρώματα το σχέδιο του στον αμερικανικό τύπο και εξασφαλίζοντας καυστικά πρωτοσέλιδα στους Νιου Γιορκ Ταιμς και την Ουωλ Στρητ Τζέρναλ. Στο μεταξύ ο Ρούσβελτ, που μέχρι το τέλος της ζωής του συμμεριζόταν τις απόψεις του φίλου και υπουργού του, πεθαίνει και αντικαθίσταται από τον πολύ διαλλακτικότερο προς τους Γερμανούς, Χάρι Τρούμαν.
Το σχέδιο Μόργκενταου αποκηρύχθηκε στην ιστορική ομιλία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζέημς Μπερνς, στην Στουτγάρδη, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1946, γνωστή και ως «Ομιλία της Ελπίδας»  που επαναπροσδιόριζε την αμερικανική πολιτική προς την ηττημένη Γερμανία. Η οριστική ταφόπλακα μπήκε οριστικά το 1947 όταν ο στρατηγός Λούσιους Κλέι επικεφαλής της αμερικανικής ζώνης κατοχής έπεισε τον Τρούμαν ότι η καθημαγμένη από τον πόλεμο Δυτική Γερμανία θα στρεφόταν σύσσωμη στον κομμουνισμό αν δεν της επιτρεπόταν η επανεκβιομηχάνιση και μάλιστα με πολύ γενναιόδωρους  όρους στήριξης.
Από μια παραξενιά της ιστορίας λοιπόν, το σχέδιο Μόργκενταου για την οριστική επίλυση του γερμανικού προβλήματος έδωσε την θέση του στο σχέδιο Μάρσαλ, την αερογέφυρα του Βερολίνου και την απαρχή μιας διαδικασίας που οδήγησε το 1953 στο γενναίο κούρεμα του γερμανικού χρέους, την παραγραφή των απαιτήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις και τελικά στο  (επιδοτούμενο) οικονομικό θαύμα της Γερμανίας «Wirtschaftswunder», την επανένωση της το 1990 και την εδραίωση  της ηγεμονίας της στην Ευρώπη μέσω μιας νέας μορφής γεωστρατηγικής επιρροής  που ορισμένοι αποκαλούν 4ο Ράιχ.
.....

 

Σχόλια