Ρωσο-Ουκρανικό ή μήπως κάτι άλλο...

-----------------

-------------- 

Η συγκλονιστική ομιλία του Πούτιν στο ΜΟΝΑΧΟ

-----

  • "Σκοτώνουν" οι Γερμανοί τον Nord Stream 2 υπό την πίεση των Αμερικανών; 

    και επειδή πάντα από τις συγκρούσεις - τις πραγματικές μεγάλες συγκρούσεις - κρύβονται βασικά - θεμελιώδη ζητήματα ζωής και πολιτισμού, έχει αξία να διαβάσετε:

    Μα θα μου πείτε τι σχέση έχουν αυτά με την κρίση στα Ουκρανικά σύνορα; 

    Μα είναι απλό: Η Δύση με ότι αυτό σημαίνει υπηρετώντας ένα δόγμα, το δόγμα της αγοράς - με ότι αυτό σημαίνει, που δεν σημαίνει τίποτα - θέλει να επιβάλλει να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες της σε άλλες χώρες, γιατί λέει έχει ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αυτό από μόνο του είναι ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ, με ΘΕΟ τις ΑΓΟΡΕΣ!

    κάπου έγραψα..

    ...θα τολμήσω να πω ότι η Ρωσία απέμεινε μόνη να υπερασπίζεται τον ορθό λόγο, παρακαταθήκη του Δυτικού πνεύματος, ενώ η Δύση με ότι αυτό σημαίνει έχει προσχωρήσει σε απόψεις θεολογικού τύπου, γαρνιρισμένες με μπόλικη ιδεοληψία δικαιωματισμού...και κρίσεις παράνοιας. (Όλα αυτά μαζεμένα στο πρόσωπο του οργανωτή του Νταβός..) 

    -----------------------

    Alexandros Drivas

    Στην Ουκρανία βλέπουμε την απόλυτη παράνοια. Το Κίεβο κατηγορεί τη Γερμανία για μεροληπτική στάση του Βερολίνου στη Μόσχα. Η Γερμανία η οποία κατά το χρονικό διάστημα 2007-2014 που έσκιζε τα ιμάτιά της για ''την αυτοδιάθεση του καταπιεσμένου ουκρανικού λαού'', απαγορεύει τώρα τη μετακίνηση γερμανικών όπλων από χώρες της Βαλτικής προς την Ουκρανία.
    Ας δούμε λίγο τον μηχανισμό ακροσφαλούς πολιτικής ανάμεσα στις δύο πλευρές (αν υπάρχουν μόνο δύο) και πώς φαίνεται οτι η δυτική πλευρά δε θέλει πόλεμο.
    1. Στόχος των ΗΠΑ είναι η Ρωσία να φθείρεται στην περιοχή. Το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου για ''μικρή εισβολή'', δείχνει στο Κίεβο τα όρια των εγγυήσεων. Είπαμε, άλλο να είσαι μοχλός πίεσης για τη Μόσχα και άλλο να νομίζεις οτι θα σπεύσουν όλοι να σε υπερασπιστούν με αίμα.
    2. Ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ είναι το πάγωμα-αναστολή-ακύρωση του Βορείου Ρεύματος. Έχουμε πει πολλές φορές οτι η Γερμανία της απαθούς κ. Μέρκελ μας έβαλε σε μεγάλες περιπέτειες καθώς έβαλε μια Ε.Ε. που είναι γεωπολιτικά ανύπαρκτη, σε ένα μεγάλο παιχνίδι που είναι για ισχυρούς και αποφασισμένους διακυβευτές.
    3. Η Δύση διαπραγματεύεται προκαταλαμβάνοντας εισβολή της Ρωσίας , νομίζοντας οτι έτσι, καθιστά αδρανείς τις ψυχολογικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Ωστόσο, η Ρωσία από το 2007 που υπεγράφη η εμπορική σύνδεση (εξάλειψη δασμών) Ε.Ε.-Ουκρανίας, κατάφερε να ακυρώσει αυτήν τη συμφωνία και τελικά να φέρει τα Μινσκ Ι και Μινσκ ΙΙ. Η Ρωσία αποκλείεται να μην μην πάρει κάτι από όλο αυτό, συν την Κριμαία. Το θέμα είναι αν αυτό θα γίνει στο τραπέζι ή αν θα έρθει και αίμα.
    4. Η Δύση κάνει διαπραγματεύσεις σε τρία επίπεδα: ΗΠΑ (κακός ανακριτής), Γερμανία (καλός ανακριτής) και Μεγάλη Βρετανία (μπαλαντέρ).
    5. Η Ρωσία τρίβει τα χέρια της διότι αυτά είναι σήματα που είναι αντίθετα προς τη ρητορική ''μην τυχόν και εισβάλλετε'' καθώς δείχνουν οτι όλοι επενδύουν σε μια διευθέτηση στο τραπέζι. Η Κίνα επίσης τρίβει τα χέρια της γιατί φθείρονται δύο μεγάλες δυνάμεις και βλέπει και το πώς θα αντιμετωπιστεί μια δική της πιθανή επιχείρηση στην Ταίβάν. Η Ρωσία έχει ακόμη έναν λόγο να πανηγυρίζει ήδη για όσα γίνονται διότι η Δύση δεν υπολόγισε οτι οι σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ (και ειδικά εντός του ΝΑΤΟ) όταν λήξει αυτή η περιπέτεια (είτε με καταστροφή είτε με μια συνθηκολόγηση η οποία θα διχοτομεί την Ουκρανία) δε θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες και έτσι εκεί που στόχος ήταν η επαναφορά της συνοχής του ΝΑΤΟ και των ευρωατλαντικών σχέσεων, θα έχουμε και ρήξη. Λίγες βδομάδες πριν το Spiegel έβγαλε κείμενο βάσει του οποίου Γαλλία και Γερμανία φτιάχνουν τις ''Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης'', κάτι που μοιάζει περισσότερο με την ''στρατηγική αυτονομία'' της Ε.Ε. που προτείνει η Γαλλία και πρόκειται για τη μόνη πιθανότητα να ξεφύγει από το τέλμα της η Ε.Ε., ένα τέλμα που μιλάει γερμανικά και όνομα έχει θητεία Μέρκελ.
    6. Το πρόβλημα με την προκαταβολή επιθετικών ενεργειών είναι οτι τείνουν να ακολουθούν την αυτεκπληρούμενη προφητεία. Κάποιος θα μπει στον πειρασμό να κάνει ένα γεγονός, μεγάλο ή μικρό το οποίο θα θεωρηθεί από την αντίπαλη πλευρά ως ''προβοκάτσια-πρώτο χτύπημα της άλλης πλευράς''. Στον Β' Π.Π. ο ''καθιστός πόλεμος'' ή ''ψεύτικος πόλεμος'' οδήγησε σε πραγματικό πόλεμο.
    7. Αν η Δύση υποχωρήσει έστω και λίγο, οι χώρες της Βαλτικής αλλά και της ανατολικής Ευρώπης, θα μείνουν απογοητευμένες από τη συμμετοχή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (σε οικονομικό επίπεδο είναι ήδη δυσαρεστημένες οι χώρες και γι αυτό βλέπουμε και Πολωνία, Ουγγαρία να είναι σχεδόν αντ-ευρωπαϊκές χώρες). Η αποτρεπτική φήμη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θα αποκτήσουν μια διαμπερή ρωγμή που θα είναι ιστορική. Με άλλα λόγια, όταν πας ως ομάδα σε έναν καβγά, δεν είσαι ποτέ σίγουρος οτι είναι ''ομάδα'', Όταν είσαι μόνος σου (Ρωσία) μπορείς να πάρεις καλές και γρήγορες αποφάσεις και να παίξεις με τις διαφωνίες της ομάδας.
    8. Συμπεράσματα: 1.Η Ουκρανία έχει μπλέξει άσχημα. 2. Οι ΗΠΑ έκαναν λάθος να πάνε να πνίξουν την Ρωσία στην καρδιά της ενώ ήδη από το 2003 είχαν δει οτι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν ήθελε τις περιπέτειες σε Ιράκ και Αφγανιστάν. 3. Η Γερμανία πούλησε την Ουκρανία γιατί έχει ειδικές σχέσεις με Ρωσία. 4. Ο Kenneth Waltz είναι η διάνοια των καιρών μας καθώς αρκετά χρόνια πριν είχε πει ''μπορεί οι μέρες του ΝΑΤΟ να μην είναι μετρημένες, είναι όμως τα χρόνια του μετρημένα''. 5. Σε συνθήκες πολυπολικού κόσμου τα περί ''συνεκτικών συμμαχιών'' και ''decoupling'' είναι αστεία όπως και τα περί διπλής ανάσχεσης, όταν έχεις 8% πληθωρισμό (ΗΠΑ) μια κοινωνία που νοιάζεται όλο και πιο πολύ για το πόσα φύλα υπάρχουν ενώ δεν έχεις φυσικούς πόρους (Ε.Ε.) και όταν έχεις να κάνεις με καθεστώτα σαν αυτό του Πούτιν όπου η ανθρώπινη ζωή έχει διαφορετικό νόημα (πραγματικό και μεταφυσικό) από τη δική σου.
    Για ακόμη μια φορά ο Θουκυδίδης είχε δίκιο όταν έλεγε οτι όσα έγραφε είναι ''κτήμα ες αεί'' (για πάντα).

Σχόλια