Τα απάτητα βουνά και οι μπαζωμένες θάλασσες: Το “έγκλημα” με τα πλωτά αιολικά στο Αιγαίο Πέλαγος

 

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει σε σύσκεψη όπου παρουσιάστηκε η θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά», στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022. Στην σύσκεψη εργασίας συμμετείχαν επίσης, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποδυθεί τον ρόλο του ευαίσθητου οικολόγου που ξαφνικά θα βάλει φρένο στην εκμετάλλευση ορεινών όγκων μοναδικού φυσικού κάλους από τα αρπακτικά της «πράσινης ενέργειας». Μόνο που δεν πείθει κανέναν.  (Blogger: και όσο περνάει ο καιρός θα πείθει όλο και λιγότερους, οπότε τον ...υποχρεώνουν να ...βιάζεται να μοιράσει το χρήμα...)

Το πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά», είναι αργοπορημένο, αποσπασματικό και αυθαίρετο ως προς τις επιλογές του, σε σημείο που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί προέχει η «σωτηρία» του όρους Χατζή, που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Σκρέκα, από εκείνην της Οθρυος, ή της Οίτης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

  • Γενικώς …too little too late, που λένε και στην Εσπερία, εκτός και αν το «φρένο» στα βουνά, σχετίζεται με ένα άλλο φιλόδοξο «όραμα», δηλαδή, το…γκάζι στις θάλασσες.

Ηδη πληρώνουμε πολύ ακριβά την ανεξήγητη μανία της κυβέρνησης να «πρωτοστατήσει» παγκοσμίως στην απολιγνιτοποίηση, αχρηστεύοντας κοιτάσματα και εργοστάσια στα οποία η πατρίδα μας διαθέτει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα!

Ο «πιο καλός ο μαθητής», η…ταχέως αναπτυσσόμενη Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, πιάστηκε ολίγον κορόιδο, από τους Γερμανούς που την έβαλαν μπροστά να παριστάνει τον λαγό, αλλά ξαφνικά πάτησαν φρένο με όλη τους τη δύναμη γιατί διαπίστωσαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν μπορούν-σε αυτή τη φάση τουλάχιστον-να υποκαταστήσουν τις συμβατικές και το αποτέλεσμα θα είναι εκτεταμένα «μπλάκ-άουτ» και διαδοχικά εγκεφαλικά στους καταναλωτές, όταν θα παίρνουν τον λογαριασμό ρεύματος.

Όμως ο Ελληνας πρωθυπουργός, απτόητος ως «ζηλωτής» της «πράσινης ηλεκτροκίνησης» θέλει τώρα να αποτολμήσει αυτό που κανένας από τους προηγούμενους δεν διανοήθηκε, παρά τις πιέσεις επιχειρηματιών, να υλοποιήσει: Πλωτά αιολικά πάρκα! Να ανοίγουμε το παράθυρο στο παραθαλάσσιο εξοχικό και να καμαρώνουμε τις ανεμογεννήτριες.

Το νέο σχέδιο «ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων» στις ελληνικές θάλασσες είναι το απόλυτο ανοσιούργημα. Πρωτίστως περιβαλλοντικό και δευτερευόντως αισθητικό. Και αποδεικνύει την απόλυτη τρικυμία που βασιλεύει στον εγκέφαλο όλων όσων συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση. Η ακόμη χειρότερα την επιχειρηματική ιδιοτέλεια κάποιων που έχουν πείσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα κάνει την Ελλάδα…ηλεκτροκινούμενη Δανία του Νότου.

Μία κυβέρνηση που υπερηφανεύεται διαρκώς για τις επιδόσεις της στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, πώς είναι δυνατόν να χωρίσει το Αιγαίο σε «οικόπεδα» για να στήσει αιολικά πάρκα;

Ηδη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Ελλάδας που γίνεται με ρυθμούς πολυβόλου, είναι μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη υπόθεση από περιβαλλοντικής απόψεως, ασχέτως αν οι μεγάλες «οικολογικές» οργανώσεις δεν μιλάνε, γιατί οι εταιρείες έχουν σπεύσει να τις βάλουν στο κόλπο.  Το συνειδητοποιούν όμως όλο και περισσότεροι Ελληνες, γι αυτό και η κυβέρνηση έστησε το σόου όψιμης ευαισθησίας με τα «Απάτητα Βουνά».

Τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να μπουν-υπό όρους και προυποθέσεις-σε κάποιες έρημες βραχονησίδες, όπως συνέβη στον «Σαν Τζώρτζη» ή και σε απομονωμένες βουνοκορφές κάποιων μεγαλύτερων κατοικημένων νησιών, με την συναίνεση, ασφαλώς του τοπικού πληθυσμού. Αλλά αυτό που επιχειρείται σήμερα στην Ελλάδα είναι φανερό ότι αποτελεί υπόδειγμα κατάχρησης, στρεβλής επιχειρηματικής πρακτικής και ασυγχώρητης πολιτικής ανευθυνότητας. Γιατί, μεταξύ άλλων, τα «τέρατα» έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής λίγων δεκαετιών και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα τρόπος να ανακυκλώνονται.

  • Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών είναι εξαιρετικά προβληματική και παραπέμπει ευθέως σε οργουελικές σκηνές από το μέλλον. Τώρα ο «οραματιστής» πρωθυπουργός, στο όνομα πάντα της «επιχειρηματικότητας», θέλει μέσα στα επόμενα…οκτώ χρόνια να εγκαταστήσει υπεράκτια αιολικά ισχύος…1,5-2 GW, δηλαδή σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σήμερα από ανανεώσιμες να…βγαίνει από τη θάλασσα!

Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτά τα φαραωνικά σχέδια, ούτε συμβαδίζουν με τους κανόνες της απλής λογικής, ούτε βεβαίως ποτέ θα υλοποιηθούν σε αυτά τα μεγέθη.

Η ταχύτητα όμως με την οποία θέλει η κυβέρνηση να στήσει τις πλωτές ανεμογεννήτριες μοιράζοντας θαλάσσια «φιλέτα» σε «επενδυτές» είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε εκτρωματικές καταστάσεις με ανυπολόγιστες συνθήκες για το περιβάλλον. Και όλα αυτά για να εγκαταλειφθεί πάση θυσία το στοίχημα της ανακάλυψης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα διέσωζε την ελληνική οικονομία, αλλά μπορεί να μας έφερνε σε αντιπαράθεση με τους απέναντι…

Ο νέος «εθνικός κλιματικός νόμος» που παρουσίασε ο Σκρέκας τον περασμένο Νοέμβριο κηρύσσει τον…πόλεμο στα ορυκτά καύσιμα με τον πιο δογματικό τρόπο που συμμερίζονται μόνο οι «στρατευμένοι» επαγγελματίες της οικολογίας και το… «ΜέΡΑ 25» του Βαρουφάκη!

Όμως η υπόθεση των υπεράκτιων αιολικών σταθμών και μάλιστα για μία χώρα που αξιοποιεί τουριστικά τις θάλασσες της στο έπακρο, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Τα μοντέλα αυτά πιθανόν να ευδοκιμούν σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Δανία, όπου οι περισσότερες παραλίες είναι κατάλληλες μόνο για να κολυμπούν μπακαλιάροι, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας θα αποδειχθούν καταστροφή για τον ενάλιο πλούτο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια.

Σε πλήρη σύγχυση ο υπουργός ανάπτυξης μιλάει για πλωτά(αγκυροδετούμενα)αιολικά πάρκα που είναι πιο σύγχρονα, αλλά ο νόμος που έφερε ανανεώνει και τις προ 10ετίας αδειοδοτήσεις για τα σταθερού πυθμένα(πακτωμένα), όπως αυτό που κάποιοι ήθελαν να στήσουν μια ανάσα από την ακτή της Νέας Μάκρης.

Τα «πακτωμένα» αιολικά πάρκα απαιτούν υποθαλάσσια θεμελίωση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αλλά και τα πλωτά, που είναι-υποτίθεται- φιλικότερα προς το περιβάλλον χρειάζονται σταθμούς(hubs)διασύνδεσης στο δίκτυο. Μόνο η κίνηση με πελώρια ρυμουλκά, οι συνεχείς πτήσεις ελικοπτέρων, η μεταφορά προσωπικού και οι πλωτοί υποσταθμοι θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του απέραντου γαλάζιου στο Αιγαίο.

  • Γιατί μην έχετε καμία αυταπάτη: Οι γιγαντιαίες μονάδες που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση, δεν θα στηθούν, έξω από τον Σκαραμαγκά. Στο κέντρο του Αιγαίου θα στηθούν γιατί εκεί εντοπίζεται βάσει ερευνών το μεγαλύτερο αιολικό φορτίο.

Μία ακόμη μικρή «λεπτομέρεια» που αφορά τα πλωτά αιολικά είναι ότι προυποθέτουν καθορισμένη ΑΟΖ για να τοποθετηθούν έξω από το εύρος των χωρικών υδάτων. Και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Δανία, αλλά διερωτάται κανείς πώς ακριβώς έχει στο μυαλό του να το λύσει ο Μητσοτάκης.  Μήπως κοινή συναινέσει με τους γείτονες;…

============= 

  1. Το Βερολίνο θέλει να υπαγορεύσει που θα πάνε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

  2. «Αναπτυξιακά» δωράκια στην επιχειρηματική ελίτ της «πράσινης μετάβασης»

  3. Μας δίνει η ΕΕ δισ. για την πανδημία και εμείς τα δίνουμε στη Γερμανία!

  4. A.Φώσκολος:Επιδοτούμε τους Γερμανούς οι οποίοι μας κοροϊδεύουν. Αυτοί δουλεύουν με λιγνίτη και μας πωλούν ανεμογεννήτριες! (ΗΧΗΤΙΚΟ)
  5. Αφόρητη πολυτέλεια στην κρίση η βίαιη απολιγνιτοποίηση
  6. Τι θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία σε 10 χρόνια
  7. Μενέλαος Τασιόπουλος: Αποκαλυπτικό- Γερμανικό colpo grosso- Πως μπλοκάρουν τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

  8. Πολιτική Ύστατη ευκαιρία για Ελλάδα οι πόροι από ΕΕ – Παραγωγική ανασυγκρότηση ή νέο πλιάτσικο;

...δηλ. τα γνωστά. Η χώρα θα ...αναπτύσσεται  υπό τον όρο επιστρέφει τα χρήματα στη Γερμανία...

ανάπτυξη τύπου ΑΠΕ! ιδού:

αν σας ακούγετε τρελό ακούστε τους ειδικούς! 

 ----

...και επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτικό υποκείμενο που να ασχολείται σοβαρά μ' αυτό που λέγεται ανάπτυξη σ' αυτή τη χώρα... εδώ οδηγούν τα πράγματα νομοτελειακά:

 ----------------

** 

Εκείνο που δυσκολεύεται να καταλάβει (!@;) ο Μελάς και άλλοι οικονομολόγοι ή δεν τολμούν να καταγγείλουν είναι ότι:
Η χώρα δεν έχει τα εργαλεία ούτε το πολιτικό προσωπικό να σχεδιάσει ενδογενή ανάπτυξη (τυχαίο άραγε το γεγονός ότι 9 χρόνια κρίσης και απουσιάζει συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης;). 

  • Το πολιτικό προσωπικό και οι οικονομολόγοι έχουν αποδεχθεί πλήρως την αποικιοποίηση και την μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο με ότι αυτό συνεπάγεται.  Η δε οικονομία θα πάρει τη μορφή που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί, αφού στα χέρια τους βρίσκονται οι μοχλοί για να ενισχύσουν ή να διαλύσουν ολόκληρους τομείς. 
  • Στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα μετατραπεί σε Ταϊλάνδη των Βαλκανίων αρκετά κοντά για τις (φτηνές) διακοπές των Ευρωπαίων.
  • {Εν κατακλείδι: Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ορισθούν οι "αρχικές συνθήκες", γιατί είναι αυτές που θα  επιβάλλουν τη λύση. π.χ. Αν θεωρείς τη χώρα  σαν το πλαίσιο της λύσης: Τότε η η μετανάστευση 600.000 χιλιάδων των πιο δυναμικών πολιτών της είναι τραγωδία! (πολιτική και οικονομική). Αν βλέπεις τον κόσμο ολόκληρο έτσι γενικά και αόριστα, ή σαν γραφειοκράτης της  ΕΕ, τότε η μετανάστευση  των παραπάνω είναι ...πλούτος, αφού θα ...γονιμοποιήσει άλλες κοινωνίες!| 
και δανεισμένο από παλιότερη ανάρτηση: σχετικά με την ανάπτυξη που δεν λέει να έρθει!
blogger:
Ας μην παριστάνει τον ανήξερο ο Γερμανός Οικονομολόγος. Ξέρει πολύ καλά ότι με την λεηλασία που έχει υποστεί η χώρα, με την αδυναμία της να έχει δικιά της οικονομική πολιτική και νόμισμα, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει. Θα παραμένει μια μίζερη οντότητα (δεν το λες κράτος) προτεκτοράτο και "ζει", αφού πρέπει να παραμένει "ζωντανή", προκειμένου να τεμαχίζεται και να πωλείται.  
Χωρίς τραπεζικό σύστημα, με το καλύτερο δυναμικό να έχει μεταναστεύσει - και το άλλο οργανώνει τη φυγή του -η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. 
Τώρα αν κάποιος περιμένει από τους Έλληνες κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη χώρα, δεν έχει(;) καταλάβει τίποτε! 
Τόσο πολύ "πάσχισαν" οι άνθρωποι να λεηλατήσουν τη χώρα και να βάλουν τα χρήματά τους στους φορολογικούς παραδείσους και στην Ελβετία ... 
Αν έρθουν - που θα έρθουν, είναι για να πλατσικολογήσουν, είναι κάτι που ξέρουν καλά...
Άδικα περιμένετε! 
Το ελατήριο της ανάπτυξης έχει ...σπάσει!
 

Blogger:

Ας βάλουμε τα πράγματα σε σειρά και να πούμε τα πράγματα με τ'όνομά τους, όπως δεν μπορεί να κάνει η αξιόλογη αυτή ιστοσελίδα (πέρα για πέρα κατανοητό επίσης...)

  1. Μια αναδρομή...

  2. Ηλ. Κονοφάγος : Ποιος κερδίζει από την μη εξόρυξη φυσικού αερίου στην Ελλάδα

  3. Οι χάρτες της “μοιρασιάς του Αιγαίου” και οι “δολοφόνοι του Ελληνισμού”! Ναύαρχος Κ.Χρηστίδης

  4. Επειδή πάμε για συν-εκμετάλλευση με την Τουρκία… “ξεσκονίστε” τις προϋποθέσεις του 1976

------------------ 

Έγραφα (και δεν αλλάζω ούτε μια τελεία):

blogger: 

https://moulari.blogspot.com/2021/04/blog-post_74.html

Φοβάμαι - δηλαδή είμαι βέβαιος  - ότι το προτεκτοράτο Ελλάς δεν έχει  κανένα λόγο σ' αυτό που λέγεται ενεργειακή πολιτική. Οι ολιγάρχες  διάλεξαν τους συμμάχους τους (Γερμανούς άλλοι και άλλοι τους Αμερικανούς) κι' ας πάει και το ...παλιάμπελο, η χώρα, που αργά αλλά σταθερά εκπίπτει σε έναν ενδιάμεσο χώρο διαχείρισης λαθρομεταναστών, προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών, ενδοχώρα του Ισραήλ.... και  οσονούπω και βιαλαέτι της Τουρκίας που θα προκύψει.... και μη χειρότερα.  

Υ.Γ.1

Αν δεν υπάρξει περιφρούρηση οι "αναπτυξιαστές" αφού κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, θα πουλήσουν τα πάντα για παλιοσίδερα για να μην μπορέσει ποτέ η ΔΕΗ να ανακάμψει. Θα προσπαθήσουν να σβήσουν και από την ιστορία ότι κάποτε αυτή η χώρα είχε πετύχει ενεργειακή αυτάρκεια...

Υ.Γ. 2

(25/5/2021)

(Αυτή η απαξίωση των ενεργειακών πόρων  μπορεί να έρχεται να υποστηρίξει παραχωρήσεις "θαλάσσιων ζωνών" που είναι ...άνευ αξίας για μας...αφού εμείς είμαστε υπέρ τη πράσινης ανάπτυξης και πράσινα άλογα...) 

Υ.Γ 3. 26-4-2021

Η απόφαση αυτή δείχνει πoιοί είναι τα αφεντικά της χώρας και αυτοί που ορίζουν τα βασικά.

1. Οι γνωστοί - άγνωστοι πετρελαιάδες που κερδίζουν από το σημερινό καθεστώς (και θα κερδίζουν και αύριο περισσότερα αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές! - Χαρά οι Σαουδάραβες!)

2. Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου (ταυτίζονται με τους προηγούμενους , βάλε και τη χαρά των ΗΑΕ)

3. Οι εφοπλιστές (ένα τμήμα) που δραστηριοποιείται στη μεταφορά: α. Πετρελαίου, β. Φυσικούς Αερίου (LNG)(Χαρά οι Αμερικανοί!)

4. Με την "ανάπτυξη" των ΑΠΕ κερδίζουν οι πάσης φύσεως εργολάβοι (Χωματουργικά, κ.λ.π.) και φυσικά οι "φίλοι" μας Γερμανοί που μας πουλάνε τα ανεμιστηράκια

Όλως παραδόξως όλος αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων είναι που έχει στα χέρια του και τα ΜΜΕ, οπότε άντε να φτουρίσει η αντίθετη άποψη. Οι ιθαγενείς θα ...¨αναπτυχθούν" όπως γουστάρουν τα παραπάνω συμφέροντα.  Είναι τέτοια η σιγουριά δε ότι δεν θα βρουν αντιστάσεις - αντίλογο που ο κ. Δένδιας βγαίνει και λέει αυτά που λέει. Σε άλλη σοβαρή χώρα και όχι προτεκτοράτο θ'άπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί ... αλλά ποιος παραιτήθηκε για να παραιτηθεί αυτός...

και επειδή ακόμα κάποιοι επιμένουν να μην καταλαβαίνουν... Είναι τα Ελληνικά συμφέροντα που εκφράζονται μέσω της "Ελληνικής" κυβέρνησης που έβαλαν το τελευταίο καρφί στην ταφόπλακα του αγωγού. Όταν σε ένα τέτοιο σύνθετο έργο, ένας κρίσιμος κρίκος όπως η Ελλάδα εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα κανείς από τους άλλους συμμετέχοντες δεν θα ρισκάρει χρήμα και διπλωματικό κεφάλαιο. Η ευθύνη λοιπόν βαραίνει εξ' ολοκλήρου στο ντόπιο πολιτικό προσωπικό και ας μην ψάχνουμε να βρούμε υπεύθυνους εκτός της χώρας (Οι ..ξένοι, οι Γερμανοί, οι Αμερικάνοι...) Όλοι κάνουν τη δουλειά για λογαριασμό των χωρών τους, πλήν των Ελλήνων πολιτικών. 

Το Ελληνικό προσωπικό που βγήκε από την κρίση της χρεοκοπίας του 2010 χωρίς γρατζουνιά, αλλά και ενισχυμένο κι' όλας, έχει την πεποίθεση ότι μπορεί να κάνει ότι γουστάρει - αρκεί να μένει το ίδιο στο παιχνίδι. Μένει να δούμε πως θα διαχειρισθεί την φτώχεια - ενεργειακή και διατροφική. Μένει να δούμε πόσες προδοσίες μπορεί να αντέξει αυτός ο λαός...

Σχόλια