Χρήστος Τσακαλάκης*
Ως εντατικολόγος έχω αντιμετωπίσει, διασωληνώσει και τραχειοστομήσει αρκετούς ασθενείς με COVID-19. Ο συγκεκριμένος ιός είναι υπαρκτός και μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο σε ευάλωτους οργανισμούς, όπως οι ηλικιωμένοι. Όμως, ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν τη ζωή όλων πρέπει να βασίζονται σε έγκυρη πληροφόρηση. Νόμος 3418/2005 Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας Άρθρο 12 παρ. 1) Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή, και Άρθρο 12 παρ. 2γ) Η συναίνεση να μην είναι αποτέλεσμα πλάνης, απάτης ή απειλής και να μην έρχεται σε σύγκρουση με τα χρηστά ήθη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Απαραίτητη λοιπόν η συναίνεση για τον εμβολιασμό για τον COVID-19, όπως και γίνεται με την υπογραφή κάθε εμβολιαζόμενου. Γίνονται γνωστά όμως όλα τα δεδομένα στους εμβολιαζόμενους ή μόνο ορισμένα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί, όπως της κάλυψης ευθυνών για ανεπαρκή μέτρα προστασίας από τις κυβερνήσεις;
Για παράδειγμα, τα μέλη των επιτροπών για τον COVID-19 αναφέρουν συνεχώς ότι η μετάλλαξη Δέλτα - που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία - αντιμετωπίζεται επιτυχώς από δύο δόσεις εμβολίου και ουσιαστικά μόνο οι μη εμβολιασμένοι θα επηρεαστούν (ενδεικτικά Κος Βασιλακόπουλος, (https://www.ethnos.gr/ellada/163260_metallaxi-delta-oi-foboi-ton-eidikon-kai-endehomeno-tetartoy-kymatos-kai-topikon). Ακόμα αναφέρουν ότι αν χρειαστεί, θα πραγματοποιηθούν νέα lockdown. Σύμφωνα με τους «ειδικούς», λιγότερα από 30 κρούσματα από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Στη Μεγάλη Βρετανία αντίθετα, μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021 είχαν εντοπιστεί πάνω από 90.000, αποτελώντας περίπου το 30% των κρουσμάτων.
Ας δούμε τι λέει ο Βρετανικός ΕΟΔΥ στην τελευταία εβδομαδιαία του έκθεση: (https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/996740/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_17.pdf). Η έκθεση 69 σελίδων, περιλαμβάνει πολλούς υγειονομικούς όρους και ίσως είναι δύσκολη η μελέτη της για μη υγειονομικούς. Για το λόγο αυτό θα παραθέσω τα κύρια στοιχεία ενδιαφέροντος.
Για παράδειγμα, στον πίνακα 2 στη σελίδα 8 αναγράφεται ότι η πιθανότητα θανάτου σε όλους - άσχετα με τον εμβολιασμό τους - στη Μεγάλη Βρετανία από τη μετάλλαξη Άλφα (τη λεγόμενη Βρετανική) και η οποία έχει επικρατήσει και στη χώρα μας είναι 1,9%, ενώ η πιθανότητα θανάτου από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι 0,1%. Δηλαδή πολύ μικρότερη, όπως και αναμένεται με βάση τη φυσική πορεία των πανδημικών ιών.
Επίσης, αν σταθούμε στη σελίδα 13, ο σχετικός πίνακας 4 έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι ανεμβολίαστοι που ασθένησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα του COVID-19 χρειάστηκαν νοσηλεία σε υγειονομική δομή σε ποσοστό 1,5% και το ποσοστό αυτών που πέθαναν ήταν 0,08%. Οι πλήρως εμβολιασμένοι που ασθένησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα του COVID-19 χρειάστηκαν νοσηλεία σε υγειονομική δομή σε ποσοστό 2,6% και το ποσοστό αυτών που πέθαναν ήταν 0,69%.
Αν και τα ποσοστά φαίνονται μικρά, δεν είναι αμελητέα, ειδικά όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές. Παρατηρώντας τα ποσοστά, διαπιστώνουμε ότι η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους είναι οκταπλάσια ποσοστιαία σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι μερικώς εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν μικρότερη πιθανότητα θανάτου 0,13 % από τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά μεγαλύτερη από τους ανεμβολίαστους.
Τέλος, στο Ισραήλ, τη χώρα που θεωρήθηκε πρότυπο για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα και σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου υγείας καθηγητή Hezi Levy, το 50% περίπου των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα εμφανίζονται σε πλήρως εμβολιασμένους (https://www.haaretz.com/israel-news/israel-covid-delta-variant-two-month-record-masks-indoors-1.9937892). Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Nachman Ash που είναι ο αντίστοιχος ισραηλινός «Τσιόδρας», παραδέχτηκε μόλις χθες ότι το lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση και για το λόγο αυτό δεν το προτείνει ξανά (https://www.haaretz.com/israel-news/israel-s-covid-czar-warns-of-rising-infections-but-not-yet-a-fourth-wave-1.9939962).
Η μη γνώση των απλών ανθρώπων για τα παραπάνω δεδομένα είναι αναμενόμενη. Όμως, το να μη γνωρίζουν οι «ειδικοί» τα πληρέστερα στοιχεία που αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, δείχνει τουλάχιστον ανεπάρκεια. Και λέω ανεπάρκεια γιατί το άλλο ενδεχόμενο της γνώσης και μη παρουσίασης όλων των στοιχείων στους πολίτες, ώστε να σχηματίσουν οι ίδιοι γνώμη και να λάβουν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, συνιστά τουλάχιστον πλάνη και αίρει κάθε συναίνεση.
Γιατί λοιπόν αυτή η εμμονή των μελών των επιτροπών για την «πανάκεια» των εμβολιασμών; Άραγε εξυπηρετούν τις φαρμακευτικές εταιρείες για να πουλήσουν όσο μπορούν περισσότερα εμβόλια πριν φανεί τυχόν ανεπάρκεια του προϊόντος; Ή μήπως εξυπηρετούν την ενδεχόμενη κάλυψη κυβερνητικών ανεπαρκειών για πραγματική στήριξη του συστήματος υγείας (εσείς φταίτε που δεν εμβολιαστήκατε - εσείς φταίτε που δεν τηρήσατε τα μέτρα που σας είπαμε - εσείς φταίτε γιατί εμείς πράξαμε το καθήκον μας να σας εμβολιάσουμε και δεν έχουμε καμία άλλη υποχρέωση - σε τελική ανάλυση άπαξ και εμβολιαστήκατε, μετά την απομάκρυνση εκ του εμβολιαστικού κέντρου ουδεμία ευθύνη φέρει η πολιτεία ότι κι αν πάθετε από τον COVID-19 ή το εμβόλιο, αφού συναινέσατε έστω και με παραπλανητικά στοιχεία).
Το πρώτο ενδεχόμενο φαίνεται δύσκολο αν και όχι απίθανο. Το δεύτερο ενδεχόμενο φαντάζει πιο πιθανό. Άλλωστε η κυβέρνηση κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών και απαγόρευσε ακόμη και την απλή εξέτασή τους για αυτά τα ζητήματα. Οπότε η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι όλες οι αποφάσεις της βασίζονται στις εισηγήσεις των «ειδικών» και η ίδια δε φέρει καμία ευθύνη και οι «ειδικοί» μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση οποιαδήποτε κριτήρια, αφού δε φέρουν καμία ευθύνη για τις αποφάσεις τους.
Επομένως, θα αναρωτηθεί κάποιος, τι μπορούμε να κάνουμε. Η άμεση έγκριση μονοκλωνικών αντισωμάτων θα αποτελούσε μία λύση για χορήγηση με αυστηρά κριτήρια σε ασθενείς που εμφανίζουν υψηλή πιθανότητα εξέλιξης της νόσου. Στην αντίρρηση ότι δεν έχουν λάβει έγκριση, η απάντηση είναι εύκολη. Ούτε τα εμβόλια έχουν λάβει έγκριση παρά μόνο άδεια επείγουσας χρήσης. Στην αντίρρηση ότι είναι ακριβά και πάλι η απάντηση είναι εύκολη. Θα χορηγούνται σε σχετικά μικρό αριθμό ασθενών και όχι σε όλους, αφού οι περισσότεροι δεν τα χρειάζονται και μπορούμε να αποφύγουμε τη χορήγηση άλλων ακριβών σκευασμάτων που δεν έχουν δείξει αντίστοιχα ενθαρρυντικά αποτελέσματα (όπως για παράδειγμα η ρεμδεσιβίρη που στις κατευθυντήριες οδηγίες του εθνικού ινστιτούτου υγείας των ΗΠΑ ανά μήνα προτείνεται όλο και λιγότερο και ο ΠΟΥ που είχε εισηγηθεί αρνητικά μήνες πριν https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-recommends-against-the-use-of-remdesivir-in-covid-19-patients). Επιπλέον, η μείωση της διάρκειας νοσηλείας που θα προκύψει από αυτά, θα εξοικονομήσει ανθρώπινους και υλικούς πόρους από το σύστημα υγείας.
Όπως φαίνεται σε πολλές χώρες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα περάσουμε όλοι τον COVID-19. Το ζήτημα είναι να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν να το περάσουν βαριά ή να πεθάνουν (κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και άνθρωποι με υποκείμενα προβλήματα υγείας) και όχι να διχάσουμε τους πολίτες για να μπορούμε να ρίξουμε κάπου αλλού το φταίξιμο. Προφανώς και δεν διεκδικώ δάφνες αυθεντίας για τον COVID-19, όμως οι απλοί πολίτες πρέπει να είναι πλήρως και σωστά ενημερωμένοι και να διαθέτει η πολιτεία επιλογές για να λάβουν την καλύτερη απόφαση που αφορά τη ζωή τους.
*Ο Χρήστος Τσακαλάκης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικός παθολόγος-εντατικολόγος με εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική παρέμβαση σε περιστατικά μαζικών απωλειών στις Η.Π.Α.
Σχόλια