Covid 19: H διαχείρισή του και τα εμβόλια. (ή βάζοντας τα πράγματα στη σειρά...)

Blogger:  

Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να μάθουμε κάτι από την τηλεόραση,  τον τύπο και γενικά τα ΜΜΕ, αφού αποδείχθηκε ότι είναι εξαγορασμένα και κατευθυνόμενα στην πλειοψηφία τους, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έρευνα. (Αν δε προσθέσουμε το γεγονός ότι έχουν πάρει και 20.000.000 ευρώ - κρατήστε αυτό το νούμερο για παρακάτω - μέσα στην πανδημία, τότε μόνο ως ύποπτα πρέπει να αντιμετωπίζονται). 

    Προφανώς όσοι νομίζουν ότι θα ενημερωθούν από τα παπαγαλάκια του μνημονίου που μεταλλάχτηκαν σε παπαγαλάκια του Covid 19, ας  σταματήσουν την ανάγνωση εδώ...

(Η εγγραφή αυτή θα μας πάρει μέρες να την ολοκληρώσουμε και θα ανεβαίνει εν ...θερμώ, οπότε να την ...ξανα βλέπετε)

Αρχίζουμε λοιπόν... 

Αλλάζουμε τη σειρά: 

πρώτα αυτό!

(4-12-2020) 

Είναι τμήμα  του video εδώ που  αξίζει να το δείτε ολόκληρο! Ευτυχώς που υπάρχει ο Σαχίνης στη ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ που κάνει Δημοσιογραφία...τον ευχαριστούμε!) 

Δρ Κούβελας:
"Είναι μια καλή πρώτη κίνηση, αλλά σε πολύ περιορισμένο αριθμό και σε επίπεδο κλινικής μελέτης. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ευρέως στις ΗΠΑ, έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά στη δεύτερη φάση των δοκιμών, δεσμεύουν τον ιό και τον σταματούν σε ασθενείς ήπιας και μέσης βαρύτητας. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα χορηγήσουμε σε 2.000 - 3.000 ασθενείς στη χώρα μας που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Δέκα χιλιάδες δόσεις θα μπορούσαν να δώσουν λύση", είπε και πρόσθεσε:
"Υπάρχει ο τρόπος να τις παραλάβουμε, παρόλο που δεν υπάρχει έγκριση ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρά μόνο από τον Αμερικανικό (FDA). Η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης κλινικών δοκιμών στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου μας δίνει αυτή τη δυνατότητα".
Το πιο εξοργιστικό της υπόθεσης είναι κ αντίδραση του μέλους της επιτροπής του Υπουργείου Δρ Γκίκα. "Μην κουράζεστε κ Κούβελα, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία και ΘΑ έρθει το φάρμακο αλλά ξέρετε ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ". Δεν διευκρίνησε βέβαια ο επιστήμονας γιατί αφού υπάρχει φάρμακο που σώζει ζωές, όλη η συζήτηση από τους επίσημους φορείς είναι γύρω από το εμβόλιο.
Δηλαδη; Τόσο καιρό αφήνουμε τον κόσμο να πεθαίνει, όταν για 10,000 δόσεις που θα σώσουν χιλιάδες ζωές χρειάζονται 10 εκ ευρώ; Κατά τα άλλα "κάνουμε τα πάντα για να σωθεί έστω και μια ζωή".
 

Φυσικά αυτή η πληροφορία περί της ύπαρξης φαρμάκων (και μάλλιστα δύο!), αλλάζει εντελώς την προσέγγιση του θέματος. 

  • Τώρα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες διαχείρισης (πολιτικές ευθύνες)

Tα ερωτήματα πολλά:

Αφού υπάρχουν αδειοδοτημένα φάρμακα  (από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων ).

1. Γιατί δεν τα φέρανε για να  σώσουν ζωές (όπως του Αρχιεπίσκοπου); (Εκτός κι' δεχθούμε ότι οι ζωές μπήκαν στη διατίμηση, δεν κοστίζουν όλες το ίδιο..)

2. Ποιους σχεδιασμούς εξυπηρετεί αυτό το εμπόριο θανάτου μέσα από την ΤV; (10-12-2020: Μεταγενέστερη εγγραφή, απάντηση!)

3. Ποιος πληρώνει τη ζημία που προκύπτει από τέτοιες αποφάσεις; 

4. Ποιον συμφέρει να βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού όλη η δομή υγείας της χώρας, ένα βήμα πριν τη διάλυση (έτσι τουλάχιστον εμφανίζεται στα ΜΜΕ.. ή συμβαίνει κάτι άλλο;)

  • Τέλος όσοι χάσανε δικούς τους ανθρώπους αυτό το διάστημα δικαίως θα είναι εξαγριωμένοι και επειδή όλοι μας θα μπορούσαμε να βρεθούμε στη θέση εκείνων που ..έφυγαν ενώ θα μπορούσαν να σωθούν αφού δεν υπήρχαν και άλλοι λόγοι για να αναχωρήσουν -  πρέπει να εξαγριωθούμε - τουλάχιστον,  επίσης. (εδώ φέρτε στο μυαλό σας τον αριθμό 20.000.000 - είκοσι εκαταμμύρια...)


Κάποιοι σήμερα μάλλον θα χάσουν τον ύπνο τους.

---------------------------------

και τώρα δείτε και τα υπόλοιπα...

-----------------------------

-----------------------------------


-------------------------------- 

"Τι σημαίνει θάνατος από Covid-19 και γιατί δεν έγιναν νεκροτομές;". Ο καθηγ. Δημ. Κούβελας εξηγεί.

13 Μαΐ 2020

----------------------------

Tο Yπάρχει φάρμακο για Covid 19;

4 Δεκ 2020

... τότε γιατί τρέχουν και παραγγέλνουν εμβόλια....  

 -------------------------------

  • Κορωνοϊός- ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο αντισωμάτων της Eli Lilly

 

«Κατ’ επείγουσα διαδικασία για όλα τα φάρμακα, αλλιώς κάτι περίεργο συμβαίνει»
«Εάν δεν δω τις μελέτες να καταλάβω τι έγινε και πως προχώρησε, είμαι επιφυλακτικός, στο δικό μου μυαλό δεν υπάρχει το εμβόλιο».
Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.
«Άρα κακώς η ΕΕ αγόρασε όλα αυτά τα εμβόλια», ρώτησε η δημοσιογράφος.
«Το πώς διατίθενται τα χρήματα του πολίτη είναι πολιτικές αποφάσεις. …Εγώ ήμουν για αρκετά χρόνια ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που εγκρίνει τα φάρμακα οπότε είμαι εξοικειωμένος και με τις διαδικασίες και με τον τρόπο που γίνεται, τι διαβάζουμε. Αν οι συνάδελφοι στην επιτροπή πουν ότι το προϊόν είναι εντάξει, είναι εντάξει τελείωσε. Όταν θα το πουν θα το ακούσουμε όλοι», εξήγησε.
Ερωτηθείς αν θα έχουμε τη γνώση για το εμβόλιο πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, απάντησε: «Εγώ δεν δέχομαι την λογική των εξαιρέσεων αν υπάρχει επείγον τότε θα έπρεπε να κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία σε όλα τα επείγοντα φάρμακα. Κι επείγοντα φάρμακα είναι αυτά που χαρακτηρίζονται ως φάρμακα που είναι για καταστάσεις άμεσα πλήττουν τη ζωή, τέτοια είναι ο καρκίνος. Όταν εγώ ως αξιολογητής έλεγχα ένα φάρμακο για τον καρκίνο που από την στιγμή που ήταν καλό θα σωζόντουσαν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη και το κρατούσαμε ένα χρόνο και το μελετούσαμε γιατί όντως είχε προβλήματα, δεν είχαμε κάνει ποτέ μια κατ’ επείγουσα διαδικασία να το πάρουν όλοι οι ασθενείς και να γλυτώσουν. Την κάναμε τώρα αυτή την διαδικασία. Θα πρέπει να γίνουν και για τα άλλα, αν δεν γίνει και για τα άλλα εμένα μου φαίνεται κάτι περίεργο».  ΠΗΓΗ

---------------------------------


 -----------------------------------


Καθηγητής Κούβελας στο Iatronet: Να φέρουμε 10.000 δόσεις της "θεραπείας Τραμπ"

Το αντίσωμα θα δεσμεύσει τον κορωνοϊό, θα τον αδρανοποιήσει και θα σταματήσει εντελώς την επέκταση της λοίμωξης.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στην αναχαίτιση της πανδημίας στην Ελλάδα, να μπλοκάρουν τη νόσο σε μεγάλο μέρος όσων ασθενούν και να αποτρέψουν μια πιθανή κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Αυτό επισημαίνει στο iatronet ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ για έναρξη πειραματικής θεραπείας στην Ελλάδα με κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, σε 100 ασθενείς σε πέντε νοσοκομεία της χώρας.

"Είναι μια καλή πρώτη κίνηση, αλλά σε πολύ περιορισμένο αριθμό και σε επίπεδο κλινικής μελέτης. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ευρέως στις ΗΠΑ, έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά στη δεύτερη φάση των δοκιμών, δεσμεύουν τον ιό και τον σταματούν σε ασθενείς ήπιας και μέσης βαρύτητας. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα χορηγήσουμε σε 2.000 - 3.000 ασθενείς στη χώρα μας που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Δέκα χιλιάδες δόσεις θα μπορούσαν να δώσουν λύση", είπε και πρόσθεσε:

"Υπάρχει ο τρόπος να τις παραλάβουμε, παρόλο που δεν υπάρχει έγκριση ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρά μόνο από τον Αμερικανικό (FDA). Η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης κλινικών δοκιμών στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου μας δίνει αυτή τη δυνατότητα".

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Κούβελας αναγνωρίζει πως αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα για την ανθρωπότητα, καθώς δυνητικά μπορούν να μετατρέψουν τον θανατηφόρο ιό σε μια ασήμαντη νόσο, υποδεέστερη και από τη γρίπη. Ωστόσο, όπως λέει, ο εμβολιασμός θα χρειαστεί μήνες εφαρμογής και τα αποτελέσματά του θα αρχίσουν να φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο. Αυτό που προέχει τώρα, τονίζει, προκειμένου να αποτρέψουμε μια κατάρρευση του συστήματος Υγείας, είναι να θεραπεύσουμε τους ήδη πάσχοντες.

"Κακώς έχει επικεντρωθεί η συζήτηση μόνο στα εμβόλια, που δεν θα βοηθήσουν άμεσα, και όχι το αντίσωμα, που είναι φάρμακο και μπορεί να δώσει λύσεις τώρα», επισημαίνει και εξηγεί: "Αν με το καλό σενάριο αρχίσουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο, από τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, αυτοί θα χρειαστεί να κάνουν και τη δεύτερη δόση μετά από ένα μήνα, θα φτάσουμε το Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες Απρίλιο - Μάιο και θα φτάσουμε στο καλοκαίρι, μέχρι να αρχίσει να εμβολιάζεται το μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού. Και όλα αυτά εφόσον εξασφαλιστεί η παραγωγή του εμβολίου - σήμερα δεν υπάρχει ακόμη παραγωγή - και άλλα τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά, τα logistics και άλλα ζητήματα".

Το "φάρμακο του Τραμπ" μπορεί να δώσει λύσεις

Αυτό που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η προμήθεια αντισωμάτων και η χορήγησή τους σε ήδη ασθενείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία. "Αν καταρρεύσει το σύστημα θα πεθαίνουμε από κάθε αιτία: από εγκεφαλικά, εμφράγματα, από τροχαία. Κινδυνεύουμε να αρρωστήσουν πολλοί υγειονομικοί και να μην υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Έχει συμβεί και σε πιο προηγμένα συστήματα Υγείας από το δικό μας, όπως της Ιταλίας", λέει.

Όπως αναφέρει, με εξαίρεση όσους νοσούν πολύ ήπια και αντιμετωπίζονται στο σπίτι τους με απλά αντιφλεγμωνώδη, φάρμακα για τον περιορισμό του πυρετού ή και μια ασπιρίνη για να αποτραπούν θρομβώσεις, στους ασθενείς με ήπιας ως μέτριας βαρύτητας νόσηση χορηγείται κυρίως δεξαμεθαζόνη, που βοηθάει. "Έχουμε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε περισσότερο", σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει πως το αντίσωμα θα δεσμεύσει τον ιό, θα τον αδρανοποιήσει και θα σταματήσει εντελώς την επέκταση της λοίμωξης.

"Υπάρχουν διαθέσιμα τα αντισώματα της Lilly και της Regeneron, τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων (FDA) μέσα στο Νοέμβριο. Και τα δύο κάνουν την ίδια δουλειά. Υποστηρίζω πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Στο επιχείρημα ότι είναι ακριβά φάρμακα, με κόστος 1.000 ευρώ ανά δόση, απαντώ πως η προμήθεια 10.000 δόσεων θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μηδαμινό μπροστά στα 5 δις ευρώ κάθε μήνα που μας κοστίζει το lockdown".

Σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει η προμήθεια, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη έγκριση από τον ΕΜΑ, ο κ.Κούβελας υποστηρίζει πως «στο πλαίσιο της υπογεγραμμένης Διεθνούς Διάσκεψης για την Εναρμόνιση (Ineternational Conference of Harmonization - ICH), οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν συμφωνήσει την αμοιβαία αναγνώριση των κλινικών δοκιμών. Υπάρχει η δυνατότητα μιας συμφωνίας», αναφέρει.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Όπως έχει γράψει το iatronet σε προηγούμενα ρεπορτάζ, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεϊνες, που μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά επιβλαβή αντιγόνα όπως ιούς.

Tο bamlanivimab της εταιρίας Lilly, που πήρε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA στις 10 Νοεμβρίου, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που κατευθύνεται ειδικά ενάντια στην ακίδα πρωτεϊνης του SARS-CoV-2, σχεδιασμένο για να εμποδίζει την προσκόλληση και την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση και σύμφωνα με τη δεύτερη φάση της κλινικής δοκιμής BLAZE-1, οι ασθενείς που το πήραν εμφάνισαν σημαντική μείωση συμπτωμάτων και ανάγκης για νοσηλεία.

Το κοκτέιλ REGN-CoV-2 της Regeneron γνωστό και ως «φάρμακο του Τραμπ», που σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ θα χορηγηθεί σε εκατό ασθενείς σε πέντε νοσοκομεία της χώρας στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, αποτελεί έναν συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivmab και imdevimab

Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας («Αττικόν» και «Σωτηρία»), δύο της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ), καθώς και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΓ ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, θα γίνει σε δύο σκέλη: Στο πρώτο θα συμμετάσχουν ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Στο δεύτερο θα λάβουν μέρος άτομα με αρνητικό τεστ, που έχουν ασθενή στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Για το εμβόλιο

Το εμβόλιο κατά  της γρίπης έχει ποσοστά αποτελεσματικότητας που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 70%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού, την κατάσταση του ασθενούς, την ηλικία του, το αν είναι ανοσοκατασταλμένος και άλλους παράγοντες. Με αυτό το δεδομένο, όπως τονίζει  ο καθηγητής, τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 ακόμη κι αν αποδειχθεί στην πράξη πως η μέση αποτελεσματικότητά τους είναι κοντά στο 70% αντί του 90% και 95% που ανακοινώνεται, μπορούν να καταστήσουν τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πανδημία, ως μια ίωση υποδεέστερης επικινδυνότητας κι από τη γρίπη. "Θα γίνει ένα κρυολόγημα".

Πότε όμως θα συμβεί αυτό; "Με έχουν χαρακτηρίσει αρνητικό, εγώ θα έλεγα πως είμαι συντηρητικός. Απλά υποστηρίζω πως δεν υπάρχει λόγος να πάμε τόσο γρήγορα με το εμβόλιο. Η νομοθεσία προβλέπει κλινικές μελέτες 52 εβδομάδων. Η άδεια που δόθηκε είναι conditional, δηλαδή υπό όρους. Τα εμβόλια δεν πιστεύω ότι θα μας εξασφαλίσουν λύση τόσο γρήγορα όσο νομίζουμε. Ουσιαστικά θα τα χρειαστούμε από το φθινόπωρο. Τώρα θεωρώ ότι προέχει το φάρμακο για όσους ήδη νοσούν", σημειώνει.

 ====================

---------------------------------------

 ==================

  • Από τη Συντακτική Ομάδα του Bloomberg Opinion 

    Ο Sam Fazeli, συνεργάτης του Bloomberg Opinion ο οποίος καλύπτει τη φαρμακευτική βιομηχανία για το Bloomberg Intelligence, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ασφάλεια των νέων εμβολίων κατά της Covid-19 τα οποία αναμένεται να κερδίσουν έγκριση για ευρεία χρήση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, ακόμη και εντός του τρέχοντος μήνα. Ακολουθεί μια περιληπτική παράθεση των όσων απάντησε.

    Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των Pfizer και BioNTech έλαβε έγκριση προς χρήση από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη, αφού τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι λειτουργεί ικανοποιητικά ως προς την πρόληψη της Covid-19. Το σκεύασμα των δύο εταιρειών, καθώς και ακόμη ένα από την Moderna - και τα δύο βασίζονται σε νέα τεχνολογία - βρίσκονται πολύ κοντά στο να αποκτήσουν παρόμοια έγκριση τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Άλλα εμβολιαστικά σκευάσματα υπό παραγωγή από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τη Novavax και την Johnson & Johnson βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο δοκιμών, με πιθανή την έγκρισή τους εντός των επόμενων μηνών. Πρόκειται για κάτι το εξαιρετικά σπάνιο. Αυτά τα εμβόλια φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί με πρωτοποριακή ταχύτητα. Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο όταν απαιτούνται συνήθως χρόνια για να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο;

    SF: Τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna μπορεί να φαίνονται ολοκαίνουργια, ωστόσο αποτελούν το αποκορύφωμα μιας εργασίας άνω της μιας δεκαετίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των επιδημιών SARS και MERS. Εμβόλια αναπτύχθηκαν ακόμη και κατά του MERS, ωστόσο δεν χρειάστηκαν ποτέ.

    Οι επιστήμονες, ωστόσο, αποκόμισαν τεράστια ποσότητα γνώσης από την εργασία τους επάνω σε αυτόν τον ιό, ο οποίος προέρχεται από την ίδια οικογένεια με εκείνον ο οποίος προκαλεί την Covid-19. Θυμηθείτε επίσης ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα γρήγορα - για παράδειγμα, είμαστε πλέον σε θέση να αποκωδικοποιούμε το γονιδίωμα κάθε μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού σε λιγότερο από μία ημέρα. Αυτό βοηθά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων.

    Να και κάτι ακόμη που έχει αλλάξει: στο παρελθόν, οι φαρμακοβιομηχανίες έπρεπε να είναι σίγουρες ότι έχουν στα χέρια τους ένα βιώσιμο προϊόν προτού επιταχύνουν την παραγωγή του. Με τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο ενεπλάκησαν από την αρχή, οι εταιρείες ανέλαβαν χρηματοοικονομικούς κινδύνους σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης των εμβολίων, όπως δεν είχαν πράξει ποτέ στο παρελθόν.

    Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί βλέπουμε τα εμβόλια να φθάνουν σε εμάς τόσο γρήγορα.

    Εάν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εγκρίνει αυτά τα εμβόλια ακόμη και εντός του μήνα Δεκεμβρίου, πόσα δεδομένα ασφαλείας θα έχουμε γι’ αυτά έως τη στιγμή που θα αρχίσουν να διανέμονται;

    SF: Συνήθως γνωρίζουμε εάν ένα εμβόλιο θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες εντός περίπου δύο μηνών από τον εμβολιασμό. Χρησιμοποιώντας αυτό το χρονικό πλαίσιο, θα έχουμε πολλά δεδομένα.

    Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, σχεδόν 40.000 άτομα θα έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι τη στιγμή που αυτά θα γίνουν διαθέσιμα στον γενικό πληθυσμό στις αρχές του επόμενου έτους. Και πολλά από αυτά θα βρίσκονται στον τέταρτο ή πέμπτο μήνα μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης σε χιλιάδες ανθρώπους.

    Συγκριτικά, το εμβόλιο Shingrix της GlaxoSmithKline ενάντια στον έρπητα ζωστήρα δοκιμάστηκε σε περίπου 28.000 άτομα, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν πραγματικά το εμβόλιο. Καμία από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρθηκαν για το εμβόλιο - και που ήταν ο συνηθισμένος πυρετός, η ρίγη και οι πόνοι μετά από ένα εμβόλιο - δεν εμφανίστηκε αργότερα από τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό.

    Τα εμβόλια τα οποία κατασκευάστηκαν από τις Pfizer-BioNTech και τη Moderna χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία που αξιοποιεί το messenger RNA. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εμβολιασμούς, οι οποίοι συνήθως εγχέουν ένα εξασθενημένο στέλεχος ενός ιού για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση, το "mRNA" δημιουργεί την απόκριση δίνοντας εντολή στα κύτταρα του σώματος να αναπτύξουν πρωτεΐνες του ιού. Κάτι τέτοιο δεν είναι επικίνδυνο; Αλλάζει αυτό τη φύση αυτών των κυττάρων και μήπως θα μπορούσε να "προκαλέσει" το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντάς το να τους επιτεθεί;

    SF: Δεν υπάρχει τίποτε περίεργο ή παράξενο σχετικά με τη χρήση του messenger RNA ως εμβολίου. Δεν τροποποιεί γενετικά τα κύτταρα μας και είναι ένα βραχύβιο μόριο. Όταν το mRNA το οποίο φέρει τις "οδηγίες" για την παραγωγή της πρωτεΐνης του ιού μπαίνει μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο, ενώνεται με χιλιάδες άλλα μόρια RNA εκεί. Μόλις το κύτταρο δημιουργήσει την πρωτεΐνη του ιού, το σώμα την αναγνωρίζει ως ξένο στοιχείο, σαν να είχαμε εισαγάγει απευθείας την πρωτεΐνη (κάτι που κάνουν τα περισσότερα εμβόλια). Η ανοσολογική αντίδραση εστιάζεται στην πρωτεΐνη και όχι στο ανθρώπινο κύτταρο που την παράγει. Τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με αυτό το κύτταρο.

    Τα αποτελέσματα από διάφορες κλινικές δοκιμές εμβολίων υποδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας. Είναι μερικά εμβόλια καλύτερα από άλλα; Πρέπει να ανησυχώ για το ποιο απ' όλα θα λάβω;

    SF: Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δύο από τα αναπτυσσόμενα εμβόλια mRNA, εκείνο των Pfizer-BioNTech και εκείνο της Moderna, έχουν δείξει αποτελεσματικότητα άνω του 90% - επίπεδα που κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει δείξει δυνητικά μικρότερη αποτελεσματικότητα, πρέπει ωστόσο να περιμένουμε να έχουμε περισσότερα δεδομένα γι’ αυτό.

    Δεν είναι εντελώς απροσδόκητο ως αποτέλεσμα επί τη βάσει των πρώιμων δεδομένων που διαθέτουμε, της περίπλοκης κλινικής δοκιμής και του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκε το εμβόλιο. Όμως, ακόμη και με αποτελεσματικότητα 62% - θα μπορούσε να είναι υψηλότερη στα νεότερα άτομα - το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να έχει μεγάλη χρησιμότητα στο να μας βοηθήσει να εξέλθουμε από την πανδημία.

    Ακόμη κι έτσι, είναι αυτά τα εμβόλια εντελώς ασφαλή; Έχουν υπάρξει παρενέργειες, σωστά;

    SF: Ναι, υπήρξαν παρενέργειες. Αλλά ήταν ακριβώς το είδος των παρενεργειών που αναμένονται μετά από έναν εμβολιασμό, όπως πυρετός, πονοκέφαλοι και μυϊκοί πόνοι ή πόνοι στις αρθρώσεις, οι οποίοι διαρκούν μόνον για δύο ημέρες. Πρέπει να πω ότι χαίρομαι που βλέπω παρενέργειες. Είναι τα αποτελέσματα μιας ανοσολογικής αντίδρασης και τις έχει κανείς τόσο με το προαναφερθέν εμβόλιο Shingrix όσο και με πολλά άλλα. Είναι ένα σημάδι ότι το εμβόλιο κάνει τη δουλειά του.

    Ειλικρινά, ανυπομονώ να έχω δύο ημέρες ανεπιθύμητων παρενεργειών, ώστε να μπορέσω να ανακτήσω την ελευθερία μου. Και δεν θα είναι ίδιες για όλα τα εμβόλια. Γνωρίζουμε ήδη, από τα λίγα στοιχεία που παρέχονται, ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech μοιάζει να γίνεται πολύ καλύτερα ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο πιο ολοκληρωμένες λεπτομέρειες θα εμφανιστούν όταν συγκληθεί η FDA προκειμένου να εξετάσει τα αποτελέσματα των πειραματικών εμβολιασμών. Για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, αυτό θα συμβεί στις 10 Δεκεμβρίου. Για εκείνο της Moderna, στις 17 Δεκεμβρίου.

    Άρα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθόλου;

    SF: Η ανησυχία είναι πολύ ισχυρή λέξη. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον ιό και την εξέλιξή του, για την περίπτωση που θα βρει έναν τρόπο να "πλαγιοκοπήσει" την ανοσία η οποία παράγεται από τα εμβόλια μας, όπως κάνει ο ιός της γρίπης. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να μας εμποδίσει να αγκαλιάσουμε αυτά τα νέα εμβόλια.

    Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας έτσι. Οι εμβολιασμοί έχουν λύσει τόσο πολλά προβλήματα για την ανθρωπότητα: ιλαρά, ευλογιά, πολιομυελίτιδα κ.λπ. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, μετά τον εμβολιασμό 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, να δει κανείς μερικές εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες.

    Ωστόσο, η άλλη μας επιλογή είναι να κάνουμε αυτό που κάνουμε τώρα και να "φρακάρουμε" εντελώς τα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας μας, ενώ θα αυξάνεται ταυτόχρονα ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από τον λεγόμενο "μακροχρόνιο Covid". Θα επέλεγα τη λύση των εμβολίων χωρίς συζήτηση. 

    ============

     ============


    Ο Luc Montagnier, βραβείο Νόμπελ ιατρικής, για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια (υπότιτλοι)

     

Blogger: 

To θέμα που προκύπτει με τα εμβόλια για τον κορωνοϊ'ό είναι ότι αγνοούνται οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί, οι ασφαλιστικές δικλείδες. 

Με την επίκληση του επείγοντος παραβιάζονται διαδικασίες και ακυρώνονται θεσμοί. .. μοιάζει εξωφρενικά με την υπόθεση επιβολής του μνημονίου, όπου και πάλι με τον χαρακτήρα του επείγοντος, της μιας και μοναδικής λύσης, ...γενήθηκαν τέρατα. 

Κάποιους βολεύει να βρίσκεται η χώρα στο ...γκρεμό, κάποιους βολεύει  να βρίσκεται σε ένα διαρκές καθεστώς εξαίρεσης.  

Ευτυχώς που υπάρχουν επιστημονικές φωνές σας τον κ. Κούβελα που δεν μασάνε τα λόγια τους και δημοσιογράφοι σαν τον Σαχίνη που όντα μακριά από το κέντρο δεν έχει ...σαπίσει...)  

 

Και μια και μιλάμε για θεσμούς:

Που είναι οι θεσμοί για να μιλήσουν - διαφωτίσουν τον κόσμο σχετικά με τη νέα τεχνολογία των εμβολίων RNA; 

 

  • Πότε αυτοί οι θεσμοί θα βγούν και θα απαντήσουν στα ερωτήματα

1. Ποιά είναι  η ασφάλεια των νέων εμβολίων;

2. Μπορούν να έχουν δράση επί του DNA των εμβολιαζομένων ανθρώπων; (Δεν έχει λένε οι περισσότεροι. Υπάρχουν όμως και ερωτήματα από επιστήμονες που πρέπει να απαντηθούν)

3. Στην ανάπτυξη των εμβολίων, ποιοι είναι οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί, έχουν γνώση ή θα τους προσπεράσουμε επειδή ...βιαζόμαστε;


Γιατί τα λέω αυτά;

Γιατί γύρω από το ανθρώπινο γονιδίωμα DNA έχουν δημιουργηθεί θεσμοί για την προστασία του, αφού:

Α. Αντιγράφω από το επίσημο SITE της ΕΕ εδώ  

"Τρίτον, οι πόρτες που ανοίγει η γνώση του γονιδιώματος μας θέτουν ενώπιον σοβαρών κινδύνων παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, ως συνέπεια της ίδιας της γνώσης. Πρέπει να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι οι πληροφορίες που απορρέουν από τη γνώση της γενετικής μας κληρονομιάς δεν θα φθάνουν σε φορείς διαφορετικούς από εκείνους που τις χρησιμοποιούν για το καλό μας. Είναι προφανές, πράγματι, πως αν ήταν δυνατή η πρόσβαση στην πληροφορία περί της προδιάθεσης ενός υποκειμένου για μια συγκεκριμένη νόσο, θα ήταν εύκολο να περάσουμε στη γέννηση μιας νέας πηγής διακρίσεων, για παράδειγμα – αλλά όχι μόνο – στον χώρο της εργασίας. Πρέπει να έχουμε επίγνωση αυτού του κινδύνου και της ανάγκης να υιοθετήσουμε τα κατάλληλα μέσα για να τον αποφύγουμε. "

Δείτε και άλλα σχετικά με το γονιδίωμα εδώ:

  1. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/O-8-2019-000013_EL.html 

  2. ΕΛΛΑΔΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ 
  3. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Θ' ακολουθήσουν κι' άλλα σχετικά με το θέμα...

 ==================

==========

 ===========

Φοβούνται και οι …Βασίλισσες; Η Ελισάβετ θα εμβολιαστεί σύντομα με το εμβόλιο κατά της Covid-19

---------

και ο Υπουργός:

 ============

==============

7-12-2020


Βγήκε στη φόρα η συσκευασία του εμβολίου της AstraZeneca! Και μάντεψε! Ανάμεσα στα συστατικά του υπάρχει το ChAdOx1-S που είναι recombinant! ΄Οπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει, ότι κατασκευάζει ανασυνδυασμένο DNA, δηλ. DNA που περιέχει γονίδια από δύο διαφορετικά είδη...

ΓΙΑΤΡΟΙ που δε πληρωνοντε κ μπορεις να τσεκαρεις ειπαν¨΄

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΓΡΙΒΑΣ (ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΑΠΘ)

“Τα «εμβόλια» γενετικού υλικού (DNA και RNA) για την COVID-19 είναι η αιχμή του δόρατος για την είσοδο σε μια «νέα εποχή» γενετικά τροποποιημένων «εμβολίων» υψηλού κινδύνου και σηματοδοτούν το πέρασμα από τον εφιάλτη των Γενετικά Μεταλλαγμένων Τροφίμων στην κόλαση των Γενετικά Μεταλλαγμένων Ανθρώπων.”

Ο Μπιλ Γκέιτς ετοιμάζει -κατά δική του ομολογία- ένα εμβόλιο που επηρεάζει άμεσα και φρικαλέα το γενετικό μας υλικό!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΧΕΠΑ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ)

Το RNA, που το λανσάρουν ως αθώο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πληροφορίες στον οργανισμό (να τον επαναπρογραμματίζει).

ΔΡ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ)

Το εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό θα περιέχει γενετικό υλικό. Ποιος μας λέει, ότι αυτό δε θα ενσωματωθεί στο δικό μας DNA;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ)

Το εμβόλιο μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρο με τον ιό! Αφού δεν είναι ο ιός αυτός που σκοτώνει αλλά η έντονη ανοσολογική απόκριση σε αυτόν, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να σκοτώσει και η ανοσολογική απόκριση που θα προκληθεί μέσω του εμβολίου!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΥ (ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ)

Τα RNA εμβόλια μπορούν να επιφέρουν γενετική τροποποίηση.

DR CARRIE MADEJ

Το συνθετικό mRNA του εμβολίου θα ενσωματωθεί στο ανθρώπινο γενετικό υλικό και θα μετατρέψει τον άνθρωπο σε γενετικά τροποποιημένο οργανισμό.

Και βέβαια σύσσωμοι οι ιατροί πολλών περγαμηνών που συμμετείχαν στο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ είπαν:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ! ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ!

Γενετίστρια Alexandra Henrion-Caude: δεν εμπιστευόμαστε αυτό το εμβόλιο. Δεν είναι εμβόλιο. Είναι γενετική μηχανική, προφυλακτική γονιδιακή θεραπεία…

Η γενετίστρια εξειδικευμένη στις μολυσματικές ασθένειες Alexandra Henrion-Caude ήταν προσκεκλημένη του Jean-Marc Morandini στο CNews στις 30 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, θεώρησε ότι το «εμβόλιο» θέτει πολλά «προβλήματα ασφαλείας» και ότι καθαρά μιλώντας δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο, αλλά για «γονιδιακή θεραπεία» που βασίζεται στην «εμβόλιμη έγχυση γενετικής πληροφορίας”.

Alexandra Henrion Caude επιδημιολόγος ειδική στο RNA πρώην διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας

https://www.youtube.com/watch?v=11wpgIJplKY...

 
========
Του γιατρού και συγγραφέα Παναγιώτη Μαρινη (ΑΠΟ ΤΟ FB)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
———
Θα εγκρίνη το εμβόλιο μια επιτροπή ειδικών της Ε.Ε. που γνωρίζουν - Εδώ θα εγκρίνη το εμβόλιο ο ΕΟΦ - «Θα το ψάξουμε καλά» εδήλωσε μέλος της επιτοπής των γιατρών που συμβουλεύει την κυβέρνησιν.
ΟΜΩΣ, το ζήτημα είναι ότι στην ΙΑΤΡΙΚΗΝ, τό “γνωρίζω”, “ψάχνω”, “έχω γνώμη” σημαίνει είτε ότι έχω κάνει επιστημονική εργασία που έχει δημοσιευθή σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό, είτε έχω την απαιτουμένη επιστημονική αρτιότητα διά να μελετήσω και να αποφανθώ τονν υπάρχοντα ήδη φάκελο δημοσιευθεισών εργασιών!
ΟΜΩΣ ΕΔΩ αφ’ ενός ο φάκελος δημοσιευθεισών εργασιών είναι κενός, άδειος, ουδέν περιέχει, και αφ’ ετέρου, οι ειδικοί, οι επαΐοντες, οι έχοντες γνώμην ΔΕΝ έχουν δημοσιεύσει την γνώμην τους, ΔΕΝ υπάρχει ουδεμίαν ιδική των δημοσίευσις!
Ένα παρεμπίπτον θέμα ως προς την Ελλάδα είναι ότι οι αποκαλούμενοι ειδικοί ΔΕΝ είναι ειδικοί, οι ιατροί αυτοί έχουν την καινοφανή ειδικότητα του Λοιμωξιολόγου, δηλαδή τούς καλείς αν ενα περιστατικό είναι σοβαρό, καμμιά σηψαιμία π.χ. και δεν τό πιάνουν τα αντιβιοτικά που έδωσες! Διατί να είναι πιό ειδικοί στις επιδημίες από οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα; Γιατί; Είδαν κάποτε στην ζωή τους μία επιδημία; ΟΧΙ, ΔΕΝ είδαν! Επομένως τί είδους ειδικοί είναι αφου ουδέποτε είδαν το αντικείμενον της ειδικότητός των;
Επίσης, ένα κύριον ζήτημα είναι ότι στην ΙΑΤΡΙΚΗΝ διά κάθε κατάστασιν ἢ νόσον υπάρχει μία σειρά μέτρων ἢ θεραπειών, οι οποίες εφαρμόζονται σταδιακώς από την απλουστέραν έως την βαρυτέραν! ΕΔΩ, στο θέμα της τρεχούσης επιδημίας είχαμε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ της σειράς και της λογικής!
Το ΠΡΩΤΟΝ μέτρον που εφαρμόζεται σε μία επιδημία απ’ αιώνων είναι που μία πόλις πληροφορηθείσα ότι υπάρχει επιδημία κλείνει τις πύλες της! Εδώ, αν όχι επί τῷ ακούσματι της επιδημίας αλλ’ όταν εμφανίσθηκε το πρώτον κρούσμα, η κοπέλα που ήλθε από το Μιλάνον, οφείλαμε πάραυτα να κλείσουμε τις πύλες της πόλεώς μας! ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ! Χθεσινό δε άρθρον θρηνωδεί που έπεσε η κίνησις στο αεροδρόμιον! Άρα οι διαχειριζόμενοι την επιδημίαν ΔΕΝ είναι λογικοί άνθρωποι!
Το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ, το ΕΣΧΑΤΟΝ, μέτρον που εφαρμόζεται σε μία επιδημία, όταν όλα έχουν αποτύχει και τραβάμε τα μαλλιά μας είναι ο Εγκλεισμός (λοκντάουν, στην επίσημη κυβερνητική γλώσσα)! Όμως εμείς εφαρμόσαμε τον Εγκλεισμό ως ΠΡΩΤΟ-ΠΡΩΤΟ μέτρο! Με 20 κρούσματα και τρείς θανάτους υπερηλίκων! Τον εφαρμόσαμε μάλιστα επί πολλές εβδομάδες, τί κατορθώσαμε; Κατορθώσαμε να ΚΑΨΟΥΜΕ αυτό το έσχατον μέτρον ανάγκης!! Άρα οι διαχειριζόμενοι την επιδημίαν ΔΕΝ είναι λογικοί άνθρωποι!
Επιστρέφοντας στο κύριον θέμα μας:
ΤΩΡΑ με τον φάκελο τον κενό, χωρίς ούτε μία εργασία συγκρίσεως των διαφόρων εμβολίων, που το καθένα στηρίζεται σε διαφορετική αρχή και η λογική λέγει ότι καλύτερο είναι το Κινεζικό, διότι είναι κλασσικό, όπως τα γνωστά εμβόλια, περιέχον εξασθενημένο τον ιό, βάσει ποίας επιστημονικής κρίσεως διαλέγομε το καινοφανές εμβόλιον της Φάϊζερ; ΔΕΝ υπάρχει ούτε μία εργασία συγκρίσεως αξιολογήσεως των προτεινομένων εμβολίων!
Επομένως, εξ ορισμού, η κρίσις των ειδικών ΔΕΝ θα είναι επιστημονική, αλλά θα στηρίζεται σε εξωϊατρικά κριτήρια π.χ. «Όχι και να δώσουμε δισεκατομμύρια στους Κινέζους και στους Ρώσσους!» Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιον της Φάϊζερ ενσωματώνοντας ως επιστημονικήν κρίσιν το διαφημιστικό φυλλαδιάκι της εταιρείας! Αυτό ΔΕΝ θα το έκαναν ούτε οι κανίβαλοι στις νότιες ακτές! Ακόμη και ο Αμερικανός υπεύθυνος της επιδημίας ο κ. Φάουτσι, γνωστός για τηνν ελαστικότητά του, έκρινε δυσμενώς την εσπευσμένην βρετανικήν έγκρισιν! Εδώ στην Ελλάδα δικαιολογούμεθα βέβαια, διότι ο ιδικός μας φάκελος περιέχει την ανταλλαγήν φιλοφρονήσεων μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του επιστημονικού υπευθύνου της Φάϊζερ, του κ. Μπούρλα, που ως γνωστόν είναι ο καλύτερος Έλλην επιστήμων!
Παν. Μαρίνης — 5 Δεκ. 2020
==============
 

Εμβόλια ή φάρμακα? Ιδού η απάντηση από τον σχετικό διάλογο στον τοίχο του εξαιρετικού καθηγητή φαρμακολογίας κ.Κούβελα

Aristotelis Papadimitriou

Να εκφρασω σαν αδαης απλος ταβερνιαρης μια απορια:

Εφ οσον ολοι καταλαβαινουν ( κι ας κανουν πως δεν καταλαβαινουν ορισμενοι) πως το "οπλο" αυτη τη στιγμη ειναι το φαρμακο ενω το εμβολιο ειναι η "πισινη" για το μελλον, γιατι ολοι κοπτονται για να ρθουν γρηγορα, να δημιουργηθουν κεντρα, να εκπαιδευτουν αυτοι που θα τα κανουν, εμεις που θα τα " τρωμε" κλπ...

Ενω θα επρεπε να εχουμε ηδη κανει επαφη με τις δυο εταιρειες των φαρμακων, το μελος της επιτροπης λεει πως " το συζητησαμε" δηλ καπου σαν τριτοτεταρτο θεμα επεσε στο τραπεζι.

Μηπως προυπηρχαν οι συμφωνιες για την αγορα εμβολιων?

Και ενα τελευταιο:

Δεν θα γινεται γνωστο στον ληπτη του εμβολιου ποιας εταιρειας ειναι!!

Περα απο ηθικης αποψης μηπως ενεχει νομικη καλυψη σε περιπτωση που καποιο απ τα 4-5 "στραβωσει"?

· Απάντηση · 1 ημ.

Dimitrios Kouvelas

Aristotelis Papadimitriou πτωχέ ταβερνιάρη (αφού κλείσαμε), αλλά αγαπημένε μου φίλε και ομοτράπεζε. Όπως ίσως παρατήρησες η μεγάλη επιτάχυνση έγινε όταν οι εμβολιοπαραγωγοί είδαν το αντίσωμα της Elly Lilly να παίρνει άδεια FDA 9/11/20. Κατάλαβαν ότι χάνουν τη μπάλα και αρχίζουν τρεχάλα. Κλείνουν εν μιά νυκτί την 3η φάση και τρέχουν να καταθέσουν φάκελο. Πιέζουν πολιτικά Βρετανία που εγκρίνει το αμερικανικό εμβόλιο και αφήνει έξω το δικό τους, της Οξφόρδης, και την Ευρώπη να συνεδριάσει Χριστουγεννιάτικα. Και η διαφήμιση οργιάζει, ενώ στήνεται γραμμή ψυχρής διανομής παντου, πριν την άδεια.

Το αντίσωμα κοστίζει 1000 ευρώ, αλλά θα χορηγηθεί σε 2-3000 ασθενείς. Ήτοι κόστος 2-3 εκατομμύρια. Το εμβόλιο σε 11 εκατομμύρια άρα κόστος 11 x 40 = 440 εκατομμύρια!!!

Να μαζέψω και να ξανά ρίξω ;

=================

 
Να 'μαστε λοιπόν. Φτάσαμε σχεδόν στο τέλος.
Αυτές είναι οι επίσημες ανακοινώσεις των θανάτων των 35 πρώτων εβδομάδων, ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ:
Συνολικά λοιπόν φέτος στην Ελλάδα, τις 35 πρώτες εβδομάδες, είχαμε 86.093 θανάτους από κάθε αιτία.
Πέρυσι, ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, είχαμε 86.322 θανάτους από κάθε αιτία.
Δηλαδή πέρυσι, είχαμε 229 θανάτους περισσότερους από φέτος!!
(Βάσει αυτών των αριθμών, μπορεί κανείς να υπολογίσει στο περίπου και τον συνολικό αριθμό θανάτων, μέχρι σήμερα).
Ο "φονικός" ιός λοιπόν και η "καταστρεπτική Πανδημία", δεν έκαναν τελικά και τόσο αισθητή την παρουσία τους.
Πιο αναλυτικά:
2020 ------> 86.093
2019 ------> 86.322
2018 ------> 80.930
2017 ------> 86.398
2016 ------> 79.738
2015 ------> 83.779
Αυτό επίσης που πρέπει να παρατηρήσουμε, είναι οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους αριθμούς των συνολικών θανάτων κάθε χρονιάς. Για παράδειγμα, το 2016 με το 2019, έχουν διαφορά 7.000 θανάτους. Καθόλου μικρή διαφορά, αν σκεφτεί κανείς ότι εν καιρώ "φονικής Πανδημίας", απεβίωσαν 1000 άνθρωποι (έως τώρα). Και καθόλου μεγάλη διαφορά αν λάβει κανείς υπόψιν τις φυσιολογικές διακυμάνσεις που έχουμε κάθε χρόνο στους θανάτους.
Με απλά λόγια, δεν υπάρχει ΑΚΟΜΑ καμία αισθητή διαφορά μεταξύ των θανάτων των τελευταίων ετών στη χώρα μας (και παγκοσμίως φυσικά). Παρά μόνο φυσιολογικότατες διακυμάνσεις στα πλαίσια των ορίων που δεν διατρέχεται καμία ανησυχία.
Υ.Γ.:
Τονίζω τη λέξη "ακόμα", διότι οι επιπτώσεις του εγκλεισμού, της απομόνωσης των ανθρώπων, της υπερπροστασίας από τον ιό (φορώντας συνεχώς μάσκες, χρησιμοποιώντας συνεχώς αντισηπτικά κλπ.), σύμφωνα με γνώμες και στοιχεία μεγάλων επιστημόνων, είναι περισσότερο καταστρεπτικές απ' ότι ωφέλιμες.
Όταν ο άνθρωπος δεν εκτίθεται καθόλου σε μικροοργανισμούς, ή υπερπροστατεύεται από αυτούς, μειώνεται η βακτηριακή του πανίδα και αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό του σύστημα. Με αποτέλεσμα, να καθιστά τον οργανισμό του σαφώς πιο ευάλωτο και πιο επιρρεπή στους ιούς και τις μολύνσεις. Θα το δείτε αυτό (εύχομαι όχι) στις επόμενες μεταλλάξεις του ιού. Χώρια τις ψυχολογικές, οικονομικές κλπ. επιπτώσεις που θα έχουμε. Γι' αυτό λέω "ακόμα". Διότι δυστυχώς είναι βέβαιο, πως αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε τεράστιο αριθμό θανόντων στην πορεία.
 
Από Alexandros Paga
 
================ 

Blogger:  8-12-2020
Kαι ενώ λοιπόν το σύμπαν βοά για την πρόταση του Κούβελα (και Φαρσαλινού) για αγορά  φαρμάκων που θα αποτρέψουν θανάτους και θα αποσυμπιέσουν το σύστημα υγείας ένα σημείο στο οποίο ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι άθλιος, έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να απαξιώσουν τον Κούβελα και την πρότασή του. Οι φίλοι είναι για τα ...δύσκολα. Επιστρατεύτηκε  κοτζάμ Πρύτανης να σώσει τον προρφυρογέννητο Κυριάκο. Και να το αποτέλεσμα:

"Είναι πολύ νωρίς ακόμη για το φάρμακο του κορωναϊού, δηλώνει ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος

 (Θα μπορούσε να βάλλει τον τίτλο. Σας επιτρέπουμε να πεθάνετε ησύχως...)

Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, η αντιμετώπιση της νόσου covid-19 έχει βελτιωθεί, όμως, ακόμα οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωναϊού. «Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού αντι-ιικού φαρμάκου στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται ρεαλιστικό σενάριο, και θα χρειαστεί ακόμα εντατική έρευνα πάνω στον τομέα».

Περίπου δέκα μήνες από την εμφάνιση του άγνωστου, αόρατου και επικίνδυνου, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ιού, που σήμανε συναγερμό σχεδόν στο σύνολο της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας έχουν πραγματοποιηθεί άλματα στην αντιμετώπισή του. Εμβόλια για την πρόληψη έχουν ήδη εγκριθεί και η θεραπεία της νόσου έχει εξελιχθεί, αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, αναλύοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όλα τα νεότερα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVIT-19.

Τι έχει επιτευχθεί έπειτα από 10 μήνες στον θεραπευτικό τομέα

«Σε αυτό το μικρό χρόνο των 10 μηνών η θεραπεία της νόσου έχει εξελιχθεί και οι γιατροί σήμερα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς αποτελεσματικότερα χρησιμοποιώντας νέα αλλά και παλαιότερα φάρμακα, αλλά και τροποποιώντας την στρατηγική στην αντιμετώπιση ορισμένων επιπλοκών. Οι γιατροί χρησιμοποιούν πιο συχνά μη επεμβατικές μεθόδους για τη χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου π.χ. μεγάλη συγκέντρωση οξυγόνου με υψηλή ροή και εφύγρανση με ρινικό καθετήρα μέσω ειδικής συσκευής (high nasal flow), αλλά και άλλες στρατηγικές όπως π.χ. την τοποθέτηση σε πρηνή θέση, με παράλληλη χορήγηση υψηλών συγκεντρώσεων οξυγόνου, ενώ στους διασωληνωμένους ασθενείς η επιλογή των ρυθμίσεων του αναπνευστήρα με βάση τους κανόνες του προστατευτικού αερισμού έχει φανεί ότι βελτιώνει την επιβίωση. Οι διαταραχές της πήξης είναι συχνές με αποτέλεσμα θρόμβωση ή εμβολές (π.χ. πνευμονική εμβολή).

Έτσι, σήμερα θεωρείται απαραίτητη η προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικών, που φαίνεται ότι είναι μια από τις παρεμβάσεις που βελτιώνει την επιβίωση. Θεραπείες που στοχεύουν στην υπερβολική φλεγμονή που προκαλείται από την αντίδραση έναντι του SARS-CoV-2 βελτιώνουν την επιβίωση. Τα κορτικοστεροειδή, όπως η υδροκορτιζόνη και η δεξαμεθαζόνη, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ελαττώνουν σημαντικά την θνητότητα όσο και την πιθανότητα διασωλήνωσης, σε ασθενείς με μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή Covid-19. Άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το ειδικό αντιφλεγμονώδες baricitinib σε συνδυασμό με το αντι-ιϊκό remdesivir ελαττώνει κάπως το χρόνο «ανάρρωσης».

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς που περιέχει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή νόσο. Η ανάπτυξη ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού, που παράγονται στο εργαστήριο, έχει προχωρήσει και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του ιού και βελτιώνουν τα συμπτώματα στους ασθενείς με ήπια COVID. Η Ρεμδεσιβίρη (remdesivir) είναι ένα αντι-ιϊκό φάρμακο το οποίο ελάττωσε τη διάρκεια της νοσηλείας και τον χρόνο μέχρι την κλινική βελτίωση, αν και δεν φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα θανάτου, και έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που έχουν ανάγκη νοσηλείας».

Τα βασικά φάρμακα

Ο κ. Δημόπουλος εξηγεί ότι τα βασικά φάρμακα σήμερα είναι το remdesivir και η δεξαμεθαζόνη: και τα δύο έχουν ένδειξη για χορήγηση σε ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσηλείας και ήπια ή σοβαρά συμπτώματα της covid-19. H δεξαμεθαζόνη, σε δοσολογία και θεραπευτικό σχήμα που καθορίστηκαν στην μεγάλη κλινική μελέτη RECOVERY (δηλαδή 6 mg μία φορά την ημέρα , μέχρι 10 ημέρες), έχει φανεί ότι ελαττώνει την πιθανότητα θανάτου από την νόσο. Η χορήγηση της δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα δεν βελτιώνει την έκβαση. Το remdesivir, με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δεν φαίνεται να ελαττώνει την πιθανότητα θανάτου, αλλά να ελαττώνει τον χρόνο μέχρι την βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Η χρήση του φαρμάκου αυτού σχετικά νωρίτερα στην πορεία της νόσου ίσως βελτιώνει και την αποτελεσματικότητά του. Το remdesivir χορηγείται ενδοφλεβίως και η χορήγηση του για 5 ημέρες (έναντι 10 ημερών) αρκεί. Αναπόσπαστο της θεραπείας αποτελεί και η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με covid-19. Φυσικά, η χορήγηση της κατάλληλης ποσότητας συμπληρωματικού οξυγόνου ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, με την κατάλληλη συσκευή χορήγησης, και η παρακολούθηση για πιθανή ανάγκη διασωλήνωσης και μηχανικής υποστήριξης είναι κρίσιμοι παράμετροι της θεραπείας, μαζί με τα υπόλοιπα υποστηρικτικά μέτρα (υγρά, ηλεκτρολύτες, αρτηριακή πίεση, επίπεδα γλυκόζης, αντιμετώπιση πυρετού κ.α.). Η αντιμετώπιση επιπλοκών από άλλα συστήματα (π.χ., καρδιά, νεφρούς), μπορεί επίσης να χρειαστεί ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα και πως λειτουργούν

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν βασικό συστατικό της φυσικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του στο SARS-CoV-2, αλλά απαιτείται χρόνος (συνήθως 7-14 μέρες) και ένα ικανό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντισώματα συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού και τον αναστέλλουν. Ένας τρόπος να χορηγηθούν έτοιμα αντισώματα σε έναν ασθενή που δεν έχει ακόμα προλάβει (ή δεν μπορεί) να φτιάξει τα δικά του αντισώματα είναι με τη χρήση πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανέρρωσαν από την COVID-19, που περιέχει έτοιμα αντισώματα, και που ήταν αποτελεσματικά (εφόσον καταπολέμησαν τον ιό και ο ασθενής ανέρρωσε). Ένας άλλος τρόπος χρήσης των αντισωμάτων είναι η παρασκευή τους στο εργαστήριο και η μαζική παραγωγή ειδικών αντισωμάτων κατά του ιού (με την μορφή μονοκλωνικών αντισωμάτων), που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί επιτυχής έναντι άλλων ασθενειών, και ορισμένων λοιμώξεων. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πολλά υποσχόμενες θεραπείες αλλά το εάν είναι πράγματι αποτελεσματικά, και σε ποιους ασθενείς, παραμένει ασαφές. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που ήδη αναπτύσσονται και που βρίσκονται σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές (όπως της Regeneron και της Lilly), δεν βελτιώνουν την έκβαση σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών τα μονοκλωνικά αντισώματα έλαβαν άδεια από τον FDA για ενδοφλέβια χορήγηση νωρίς στην πορεία της νόσου σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας συμπτώματα που όμως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου ή νοσηλείας.

Πλάσμα από ιαθέντες

Ο πως σημειώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, πρόκειται για μία πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ η οποία είναι σε εξέλιξη. Γίνεται συλλογή πλάσματος από ασθενείς που έχουν νοσήσει από COVID-19, έχουν αναρρώσει και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Στη συνέχεια το πλάσμα αυτό κρυοκαταψύχεται και χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν οξέως από COVID-19, και οι οποίοι πληρούν κλινικά και εργαστηριακά κριτήρια μετρίας ή σοβαρής νόσου COVID-19. Προς το παρόν έχει ήδη χορηγηθεί πλάσμα σε περισσότερους από 70 ασθενείς. Τα δεδομένα της μελέτης είναι υπό ανάλυση.

Πρωτόκολλα θεραπείας

Υπάρχουν πρωτόκολλα θεραπείας που ακολουθούνται σε γενικές γραμμές από την συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο όπως π.χ η χορήγηση της κορτιζόνης, αντιπηκτική αγωγής κ.α.. Ορισμένα άλλα φάρμακα όπως το remdesivir δεν είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο (στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο). Όμως υπάρχουν και διαφοροποιήσεις ανάλογα με τοπικές πρακτικές, π.χ το είδος και η δοσολογία της αντιπηκτικής αγωγής μπορεί να είναι κάπως διαφορετικές, οι στρατηγικές χορήγησης οξυγόνου επίσης.

Ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Η ΠΟΥ προσπαθεί να συντονίσει τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών σχημάτων θεραπείας. Από την αρχή του 2020, ο ΠΟΥ ξεκίνησε μεγάλες κλινικές δοκιμές ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να είχαν τουλάχιστον κάποια μέτρια επίδραση στη θνησιμότητα με βάση τα τότε προκαταρκτικά αποτελέσματα: τα φάρμακα αυτά ήταν το remdesivir, η υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine), η lopinavir και η ιντερφερόνη-β 1α (interferon beta-1a). Ο σχεδιασμός αυτών των μελετών ήταν από την αρχή ευέλικτος ώστε να επιτρέψει την αξιολόγηση όσο το δυνατόν περισσότερων θεραπειών, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, αλλά επιτρέπει και την ταχεία απόρριψη των μη αποτελεσματικών φαρμάκων, ώστε να αξιολογηθούν άλλα, ελπιδοφόρα, χωρίς καθυστέρηση. Έτσι, η υδροξυχλωροκίνη, η λοπιναβίρη και η ιντερφερόνη, με βάση τα αποτελέσματα των μελετών της ΠΟΥ, απορρίφθηκαν και σταμάτησε η περαιτέρω δοκιμή τους, ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα, προστίθενται στην αξιολόγηση. Αυτή η προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο , σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα.

Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η αντιμετώπιση της νόσου έχει βελτιωθεί όμως ακόμα οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, οι μακροχρόνιες επιπλοκές θα αποτελέσουν ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά τα συστήματα υγείας. Ορισμένες από τις θεραπείες έχουν δείξει κάποια θετικά αποτελέσματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν εξουδετερώσει τους κινδύνους από την νόσο. Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού αντι-ιικού φαρμάκου στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται ρεαλιστικό σενάριο, και θα χρειαστεί ακόμα εντατική έρευνα πάνω στον τομέα.

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι αυτός ο νέος ιός βρίσκεται μαζί μας μόλις 10-12 μήνες, διάστημα εξαιρετικά μικρό για να τον αντιμετωπίσουμε με νέα αντι-ιικά φάρμακα. Παρόλα αυτά η πρόοδος είναι εξαιρετική αν σκεφτεί κανένας το προηγούμενο άλλων λοιμώξεων από ιούς (πχ HIV, γρίπης) , για τους οποίους χρειάστηκαν δεκαετίες για την κατανόηση και την αντιμετώπιση τους. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων είναι μάλλον η πιο σημαντική εξέλιξη για την αναχαίτιση της νόσου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έφη Φουσέκη

Αθήνα, Ελλάδα


 

Καταβολές στο ευρύτερο ευρωπαϊκό/αμερικανικό κίνημα της ευγονικής

Μετά την εξάπλωση του κινήματος της ευγονικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό πέρασε και διαδόθηκε στη Γερμανία. Ευγονιστές της Καλιφόρνιας άρχισαν να παράγουν λογοτεχνικά έργα που προωθούσαν την ευγονική και τις στειρώσεις και να τα αποστέλλουν στο εξωτερικό, σε Γερμανούς επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου της υγείας.[4] Μέχρι το 1933, η Καλιφόρνια είχε υποβάλει σε υποχρεωτική στείρωση περισσότερους ανθρώπους από όσους όλες οι άλλες πολιτείες των ΗΠΑ μαζί. Το πρόγραμμα υποχρεωτικής στείρωσης που σχεδιάστηκε από τους Ναζί ήταν εν μέρει εμπνευσμένο από την Καλιφόρνια.[5]

Το Ίδρυμα Ροκφέλερ βοήθησε να αναπτυχθούν και να χρηματοδοτηθούν διάφορα γερμανικά προγράμματα ευγονικής, συμπεριλαμβανομένου εκείνου στο οποίο εργάστηκε ο Γιόζεφ Μένγκελε πριν πάει στο Άουσβιτς.[4][6]

Μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία το 1934, όπου στειρώνονταν αναγκαστικά περισσότερα από 5.000 άτομα το μήνα, ο επικεφαλής της ευγονικής της Καλιφόρνιας CM Goethe καυχήθηκε σε έναν συνάδελφό του:

«Θα σας ενδιέφερε να γνωρίζετε ότι το έργο σας έχει διαδραματίσει έναν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση των απόψεων της ομάδας των διανοούμενων που βρίσκονται πίσω από τον Χίτλερ σε αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας πρόγραμμα. Παντού ένιωσα ότι οι απόψεις τους είχαν ενεργοποιηθεί σε δραματικό βαθμό από την αμερικανική σκέψη .. . σε θέλω, αγαπητέ μου φίλε, να έχεις αυτή τη σκέψη μαζί σου για το υπόλοιπο της ζωής σου, ότι έχεις πραγματικά θέσει σε λειτουργία μια μεγάλη κυβέρνηση 60 εκατομμυρίων ανθρώπων».[7]

Ο ερευνητής ευγονικής Harry H. Laughlin συχνά καυχιόταν ότι το υπόδειγμά του για νόμο Ευγονικής και Στειρώσεων είχε ενσωματωθεί στους νόμους φυλετικής υγιεινής της Νυρεμβέργης, το 1935.[8] Το 1936, ο Laughlin προσκλήθηκε σε τελετή απονομής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία (προγραμματισμένη για την επέτειο της εκκαθάρισης από τον Χίτλερ των Εβραίων του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, το 1934), για να λάβει τιμητικό διδακτορικό τίτλο για το έργο του σχετικά με την "επιστήμη της φυλετικής κάθαρσης". Λόγω οικονομικών δυσχερειών, ο Laughlin δεν ήταν σε θέση να παραστεί στην τελετή και παρέλαβε τον τίτλο από το Ίδρυμα Ροκφέλερ. Στη συνέχεια, μοιράστηκε με υπερηφάνεια το βραβείο με τους συναδέλφους του, παρατηρώντας ότι αισθάνθηκε ότι συμβολίζει την «κοινή αντίληψη των Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων για τη φύση της ευγονικής».[9]

Οι απόψεις του Χίτλερ για την ευγονική

Ο Αδόλφος Χίτλερ διάβαζε φυλλάδια σχετικά με τη φυλετική υγιεινή κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στις φυλακές του Λάντσμπεργκ αμ Λεχ.[10] Πίστευε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει και πάλι ισχυρή μόνο αν το κράτος επιβάλει τις αρχές της φυλετικής υγιεινής και ευγονικής στη γερμανική κοινωνία.

Ο Χίτλερ πίστευε ότι η χώρα είχε γίνει αδύναμη, είχε διαφθαρεί από την έγχυση των εκφυλισμένων στοιχείων στο αίμα της,[11] τα οποία έπρεπε να αφαιρεθούν γρήγορα. Πίστευε επίσης ότι οι ισχυροί και οι φυλετικά καθαροί, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αποκτούν περισσότερα παιδιά, και ότι οι ασθενείς και οι φυλετικά ακάθαρτοι πρέπει να εξουδετερωθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η ρατσιστική ιδεολογία και η ιδέα του ανταγωνισμού, που ονοματίστηκε κοινωνικός δαρβινισμός το 1944, συζητούνταν από Ευρωπαίους επιστήμονες, αλλά και από τον Τύπο της Βιέννης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Πότε ακριβώς ο Χίτλερ άντλησε αυτές τις ιδέες είναι αβέβαιο. Η θεωρία της εξέλιξης είχε γίνει γενικά παραδεκτή στη Γερμανία μέχρι τότε, αλλά αυτού του είδους οι ακραίες απόψεις ήταν σπάνιες.[12] Το 1876, ο Ernst Haeckel είχε συζητήσει την πολιτική επιλεκτικής παιδοκτονίας της αρχαίας Σπάρτης.[13]

Στο δεύτερο βιβλίο του, το οποίο παρέμεινε αδημοσίευτο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, ο Χίτλερ επαινούσε τη Σπάρτη, προσθέτοντας ότι τη θεωρούσε το πρώτο "λαϊκό κράτος". Δεχόταν και υποστήριζε την πρακτική που θεωρούσε σαν πρώιμη ευγονική αντιμετώπιση των παραμορφωμένων παιδιών:

Η Σπάρτη πρέπει να θεωρηθεί ως το πρώτο λαϊκό κράτος. Η έκθεση των άρρωστων, αδύναμων, παραμορφωμένων παιδιών, με λίγα λόγια, ο αφανισμός τους, ήταν πιο αξιοπρεπής και στην πραγματικότητα είναι χίλιες φορές πιο ανθρώπινος από την άθλια παραφροσύνη των ημερών μας, στην οποία διατηρείται και το πιο παθολογικό υποκείμενο, και μάλιστα με οποιαδήποτε κόστος, ωστόσο αφαιρεί τη ζωή εκατό χιλιάδων υγιών παιδιών, ως συνέπεια του ελέγχου των γεννήσεων ή μέσω αμβλώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να αναπαράγουν μια φυλή εκφυλισμένων, επιβαρημένων με ασθένειες.[14][15]

Το πρόγραμμα ευγονικής των Ναζί

Στα πλαίσια της οργάνωσης του προγράμματος ευγονικής τους, οι Ναζί είχαν εμπνευστεί από τα προγράμματα υποχρεωτικής στείρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως όσον αφορά τους νόμους ευγονικής που είχαν θεσπιστεί στην Καλιφόρνια.

Υπό το νόμο για την Πρόληψη απογόνων των ασθενών με κληρονομικές ασθένειες, που εφαρμόστηκε στις 14 Ιουλίου του 1933, οι γιατροί υποχρεούνταν να καταγράφουν κάθε περίπτωση κληρονομικής ασθένειες που περιέπιπτε στην αντίληψή τους, εκτός από των γυναικών άνω των 45 ετών.[16] Οι γιατροί θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το 1934, το πρώτο έτος της εφαρμογής του Νόμου, περίπου 4.000 άτομα άσκησαν έφεση κατά των αποφάσεων των υπηρεσιών στείρωσης. Συνολικά 3.559 εφέσεις απερρίφθησαν. Μέχρι το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος, πάνω από 200 Δικαστήρια Γενετικής Υγείας (Erbgesundheitsgerichte) δημιουργήθηκαν, και, με τις αποφάσεις τους, πάνω από 400.000 άτομα στειρώθηκαν παρά τη θέλησή τους.[17]

Φορείς ευγονικής των Ναζί

Το κάστρο Χάνταμαρ, που είχε μετατραπεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην ομώνυμη γερμανική πόλη, χρησιμοποιήθηκε από τη ναζιστική κυβέρνηση ένας από τους χώρους εφαρμογής του Προγράμματος T4. Το 1927 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας, Ανθρώπινης Γενετικής και Ευγονικής Kaiser Wilhelm. Το κέντρο ευθανασίας Σλος Χάρτχαϊμ ήταν επίσης ένας από τους χώρους εφαρμογής του προγράμματος ευθανασίας, όπου άτομα με φερόμενη αναπηρία δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε αφορούσε τη μεταφορά ασθενών με λεωφορεία στα οποία τα αέρια της εξάτμισης οδηγούνταν στο εσωτερικό των λεωφορείων, θανατώνοντας έτσι τους επιβάτες. Αργότερα αναπτύχθηκαν θάλαμοι αερίων που χρησιμοποιούσαν καθαρό μονοξείδιο του άνθρακα για να σκοτώνουν τους ασθενείς. Στα πρώτα της χρόνια και κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, ​​η κλινική συνδέθηκε έντονα με τις θεωρίες της ευγονικής και της φυλετικής υγιεινής, υποστηριζόμενες από τους κορυφαίους θεωρητικούς τους Φριτς Λεντς (Fritz Lenz) και Όιγκεν Φίσερ (Eugen Fischer), και από τον διευθυντή της Ότμαρ φον Φέρσουερ (Otmar von Verschuer). Υπό τον Φίσερ έγινε η στείρωση των λεγόμενων Νόθων της Ρηνανίας. Το Κάστρο Γκράφενεκ ήταν ένα από τα κέντρα θανατώσεων της ναζιστικής Γερμανίας, και σήμερα είναι χώρος μνήμης αφιερωμένος στα θύματα του Προγράμματος T4.

Ταυτοποίηση

Με τον νόμο για την Απλούστευση του Συστήματος Υγείας, τον Ιούλιο του 1934, δημιουργήθηκαν Κέντρα Πληροφόρησης για τη γενετική και φυλετική υγιεινή, καθώς και των Υγειονομικά Γραφεία. Ο νόμος προέβλεπε επίσης διαδικασίες για «καταγγελία» και «αξιολόγηση» ανθρώπων, οι οποίοι στη συνέχεια αποστέλλονταν σε Δικαστήρια Γενετικής Υγείας, όπου αποφασιζόταν η στείρωση.[18]

Ενδείξεις για τον προσδιορισμό αυτών που θεωρούνταν «γενετικά άρρωστοι» συλλέγονταν από τις συνηθισμένες πληροφορίες που παρέχονταν από τους ανθρώπους στα ιατρεία και τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Τυποποιημένα ερωτηματολόγια είχαν σχεδιαστεί από τους ναζί, με τη βοήθεια της Dehomag (θυγατρικής της IBM το 1930), έτσι ώστε οι πληροφορίες να μπορούν να κωδικοποιηθούν εύκολα σε διάτρητες κάρτες Χόλεριθ για γρήγορη ταξινόμηση και καταμέτρηση.[19]

Στο Αμβούργο, οι γιατροί παρείχαν πληροφορίες σε ένα Κεντρικό Αρχείο Διαβατηρίου Υγείας (περί το 1934), κάτω από έναν θεσμό που ονομαζόταν «Συνολική Παρατήρηση της Ζωής σχετικά με την Υγεία». Αυτό το αρχείο προοριζόταν να περιλαμβάνει εκθέσεις από γιατρούς, αλλά και από τα δικαστήρια, τις ασφαλιστικές εταιρείες, αθλητικά σωματεία, τη Χιτλερική Νεολαία, τον στρατό, την υπηρεσία εργασίας, κολέγια κλπ. Κάθε φορέας που έδινε πληροφορίες, ελάμβανε ως αντάλλαγμα αντίστοιχες πληροφορίες. Το 1940 το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να επιβάλει ένα σύστημα σαν του Αμβούργου στο σύνολο του κράτους.[20]

Ναζιστικές πολιτικές ευγονικής σχετικά με τον γάμο

Μετά την επιβολή από τους Ναζί των ρατσιστικών νόμων της Νυρεμβέργης, που επέτρεπαν να παντρεύονται μόνον Άριοι μεταξύ τους, έγινε επίσης υποχρεωτικός ο έλεγχος και των δύο μελλονύμφων για τυχόν κληρονομικές ασθένειες, προκειμένου να διατηρηθεί η υποτιθέμενη φυλετική καθαρότητα της Άριας φυλής. Όλοι ενθαρρύνονταν να αξιολογήσουν προσεκτικά τους πιθανούς μελλοντικούς συζύγους τους από ευγονικής άποψης κατά τη διάρκεια της γνωριμίας μαζί τους. Τα μέλη των SS προειδοποιούνταν να υποβάλουν σε ερωτήσεις τους μελλοντικούς συζύγους τους για να βεβαιωθούν ότι δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό κληρονομικής ασθένειας ή παραφροσύνης, αλλά προσεκτικά, έτσι ώστε να μην βλάψουν τα συναισθήματα του υποψήφιου μνηστήρα και, αν ήταν απαραίτητο να τους απορρίψουν για λόγους ευγονικής, να το κάνουν διακριτικά και χωρίς να τους προσβάλουν.[21]

 =========

Γενετίστρια A.Henrion-Caude: «Δεν εμπιστεύομαι το εμβόλιο της Pfizer - Είναι γενετική μηχανική γονιδιακή θεραπεία»

Η Alexandra Henrion-Caude γενετίστρια εξειδικευμένη στις μολυσματικές ασθένειες, βρέθηκε καλεσμένη του Jean-Marc Morandini στο CNews.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, τόνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer με επέμβαση στα ριβοσώματα των κυττάρων, θέτει πολλά «προβλήματα ασφαλείας» και ότι καθαρά μιλώντας δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο, αλλά για «γονιδιακή θεραπεία» που βασίζεται στην «εμβόλιμη έγχυση γενετικής πληροφορίας».

«Είμαστε σ΄ένα ιστορικό που δεν έχουμε ξαναδεί, σ’ επιτάχυνση διαδικασιών ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι προφανώς όλες οι φάσεις, όλα τα εμπόδια που έχουμε συνηθίσει να περνάμε τα υπερπηδήσαμε κακώς.

[Υπάρχουν] προβλήματα ασφάλειας. […] Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε απολύτως να εμπιστευτούμε αυτό το εμβόλιο.[…]

Λέμε εμβόλιο, δεν είναι εμβόλιο, ένας τρόπος να το πούμε, θα ήταν ότι είναι γενετική μηχανική, είναι προφυλακτική γονιδιακή θεραπεία […] Αυτό γίνεται περίπου μετά από τριάντα χρόνια από τότε που δοκιμάσαμε να αναπτύξουμε αυτές τις γονιδιακές θεραπείες για σοβαρές ασθένειες.

​Εδώ μας λένε ότι πρόκειται να εγχύσουμε πληροφορίες νουκλεϊνικού οξέος για πρώτη φορά, επομένως μια γενετική πληροφορία και ότι όλα θα πάνε καλά».

Τα ίδια είπε και στο SUD Radio

Σχόλια