Μια απάντηση στον Ροζάκη – Η μυθοποίηση των διερευνητικών επαφών

Καρακωστάνογλου Βενιαμίν

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ροζάκης σε πρόσφατο άρθρο του, οι διερευνητικές συνομιλίες ήταν εξ αρχής προσχηματικές, προκειμένου να παρακάμψουν τη μία και μοναδική διαφορά του "παπανδρεϊκού όρου", δηλαδή αυτήν της υφαλοκρηπίδας. Στόχευαν, λοιπόν, στο να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς είχε προβάλει η Τουρκία (γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, αιγιαλίτιδα ζώνη, εθνικός εναέριος χώρος), δηλαδή θέματα, που δεν αναγνώριζε ως νόμιμες διαφορές η Ελλάδα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τα ζητήματα αυτά αποτελούσαν μονομερείς διεκδικήσεις-απαιτήσεις της Τουρκίας, καθώς επρόκειτο για άμεση και ευθεία αμφισβήτηση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας (γκρίζες ζώνες) και της κυριαρχίας της (12 ν.μ., αιγιαλίτιδα ζώνη). Η Τουρκία, επίσης, αμφισβητεί και τη διεθνή δικαιοδοσία που έχει χορηγηθεί από Διεθνείς Οργανισμούς (FIR, περιοχή έρευνας και διάσωσης, τα οποία όμως  δεν αναφέρει ο κ. Ροζάκης).  Άλλωστε  από  την  υποχρεωτική αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (που αποδέχθηκε το 1994 η Ελλάδα), έχουν εξαιρεθεί  τα αμυντικά μέτρα της χώρας μας στα απειλούμενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Ροζάκης, λοιπόν, ομολογεί ότι οι διερευνητικές συνομιλίες, από το 2002 και μετά, αφορούσαν όλα τα θέματα που ήγειρε μονομερώς και παρανόμως η Τουρκία, ενώ η πάγια θέση της Ελλάδος ήταν και παραμένει ότι είναι εκτός συζήτησης με τη γείτονα. Θέση, την οποία υιοθετεί τροποποιημένη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη (ως τώρα τουλάχιστον), προσθέτοντας, δηλαδή, ορθά  στη μία και μόνη αποδεκτή διαφορά της υφαλοκρηπίδας, αυτήν της ΑΟΖ, που συνήθως έχουν τα ίδια εξωτερικά όρια (μέχρι τα 200 ν.μ.).

Ο κ. Ροζάκης, μάλιστα, θεωρεί τις διερευνητικές ως τη «μοναδική μέθοδο αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που κατά καιρούς είχε προβάλει η Τουρκία». Άρα, οι επί 14 χρόνια "συνομιλίες" θεωρούνται "αντιμετώπιση", ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για διαιώνιση των "ζητημάτων" (δηλαδή των τουρκικών διεκδικήσεων), οι οποίες:

  • α) Δεν θα έπρεπε καν να συζητηθούν από την Ελλάδα.
  • β) Θα αρκούσε μία συντομότατη διερεύνηση των εκατέρωθεν θέσεων (π.χ. 3-6 μηνών ), ώστε να αποδειχθεί το αγεφύρωτο των θέσεων των δύο πλευρών.
  • γ) Με την επί 14 χρόνια (!) συζήτησή τους, καθυστερούσαν την καθιέρωση και θέσπισή τους από την Ελλάδα (π.χ. 12 ν.μ.) και παγίωναν την τουρκική αμφισβήτηση, τόσο στις διμερείς σχέσεις μας (ως ανοικτά προς συζήτηση θέματα) όσο και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, στην αντίληψη της οποίας (χωρίς γνώση, βέβαια, των λεπτομερειών και της ουσίας των υποθέσεων) παρέμενε η αίσθηση ανοικτών διαφορών, είτε λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας του Αιγαίου είτε, πάντως, χωρίς να επιρρίπτουν, σαφώς, την ευθύνη της εκκρεμότητας στην Τουρκία.

Μετά το 2016

Η εξέλιξη των πραγμάτων από το 2016 και μετά και, ιδίως, πρόσφατα, με την επεκτατική και προπαγανδιστική θεωρία της "Γαλάζιας Πατρίδας" και το έκτρωμα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης, καταδεικνύει περίτρανα πόσο κακό προξένησε στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα η επί 14 χρόνια, ατελέσφορη και πλήρως ασύμφορη για τα εθνικά συμφέροντά μας, ανούσια παράταση των δήθεν "διερευνητικών" συνομιλιών.

Οι διερευνητικές όμως έκαναν το εξής: Πρώτον,  υπέκρυπταν την πρόθεση της Τουρκίας να αποφύγει την αποδοχή των σαφέστατων ρυθμίσεων  της Σύμβασης  του Δικαίου της Θάλασσας (αρθ. 121 κ.λπ. της Σύμβασης του 1982), την οποία μεν κατεψήφισε, αλλά η οποία σαφώς τη δεσμεύει, ως εθιμικό Διεθνές Δίκαιο γενικής ισχύος. Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Γ.Σ. του ΟΗΕ (07/01/2021) για το Δίκαιο της Θάλασσας επιβεβαίωσε αυτόν τον εθιμικό χαρακτήρα της Σύμβασης του 1982 και η Τουρκία απομονώθηκε για πολλοστή φορά, ούσα η μόνη χώρα που καταψήφισε, απέναντι στις θετικές ψήψους 152 χωρών!

Δεύτερον, υπέκρυπταν, την ολισθηρή τακτική κάποιων ελληνικών κυβερνήσεων να αποφύγουν την αντιμετώπιση τους ουσίας των θεμάτων που θέτει η Τουρκία και να καταφύγουν σε χρονίζουσες συνομιλίες, που σαφέστατα "έδεσαν τα χέρια" της Ελλάδος, παραχωρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Τουρκία! Η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν, πρώτα, να υιοθετήσουν όλες τις θετικές διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας και μετά να συζητήσουν, ταχύρυθμα μάλιστα, με την Τουρκία.

Πρέπει να τονισθεί, επίσης, ότι όχι απλά "διερευνητικές" συνομιλίες, αλλά άμεσες διαπραγματεύσεις είχαν διεξαχθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το 1975 (Καραμανλής-Ντεμιρέλ), αλλά κυρίως από το 1977 ως το 1981, στο πλαίσιο του "Πρακτικού της Βέρνης" του 1976. Ενώ, διαπραγματεύσεις έγιναν και μετά την κρίση της Θάσου (Μάρτιος 1987), δηλαδή το 1988. Και αυτές ήταν αντιπαραγωγικές, με ευθύνη της Τουρκίας!

Παραταύτα, ο κ. Ροζάκης, δηλώνει ότι από το 2010 έως το 2016 επιτελέστηκε "θεαματική" πρόοδος στις διερευνητικές (με κύριο εκπρόσωπο της Ελλάδας τον Πρέσβη κ. Παύλο Αποστολίδη), «με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ύλη των συζητήσεων σε ένα θέμα: την Αιγιαλίτιδα Ζώνη στο Αιγαίο»!

Βασανιστικά ερωτήματα 

Προκύπτουν, λοιπόν, τα εξής αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα:

  • Γιατί τότε δεν ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός γι’ αυτήν τη "θεαματική" πρόοδο, ώστε δικαιολογημένα να συνεχιστούν σήμερα ή έκτοτε;
  • Αφού, κατά τον κ. Ροζάκη, "περιορίστηκε" η ύλη των συζητήσεων, πλέον, μόνο στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο (που είναι και το κεντρικό ζήτημα), αυτό, προφανώς, σημαίνει ότι όλα τα άλλα ζητήματα που έθεταν οι Τούρκοι, λύθηκαν με τα 14 χρόνια των "διερευνητικών": δηλαδή, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι γκρίζες ζώνες, (δηλαδή, τα από 21 έως 152 νησιά-νησίδες, των οποίων την κυριαρχία διεκδικεί ή αμφισβητεί η Τουρκία, ο εθνικός εναέριος χώρος 10 ν.μ., η περιοχή FIR, η περιοχή έρευνας και διάσωσης!

Καμία, όμως, τουρκική ενέργεια ή δήλωση, έκτοτε, δεν συνάδει μ’ αυτήν την περιγραφή του κ. Ροζάκη! Τουναντίον, υπήρξε συνεχής επέκταση των μονομερών και παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων, με κορύφωση τη διαβόητη "Γαλάζια Πατρίδα", που διεκδικεί το μισό Αιγαίο (Ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού), όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης, μηδενίζοντας για όλα τα νησιά μας, από τα μικρότερα ως τα μεγαλύτερα, τις θαλάσσιες ζώνες τους, με εξαίρεση τη στενή Αιγιαλίτιδα Ζώνη των 6 ν.μ. που είχαν (κάκιστα), ως σήμερα.

Άρα, λοιπόν, δεν λύθηκε ούτε το θέμα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. για τις δυτικές ηπειρωτικές ακτές του Αιγαίου (και της Εύβοιας) και όλων των νησιών μας που δεν ανήκουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και ένα άλλο αμείλικτο ερώτημα: δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι, πλέον, οι "διερευνητικές" διεξάγονταν όχι για το ένα και μοναδικό θέμα που είναι εκκρεμές (αποτελεί νόμιμη διεθνή διαφορά), δηλαδή, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας (ή και ΑΟΖ), αλλά για το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος να διευρύνει την αιγαιαλίτιδα ζώνη της μέχρι 12 ν.μ. (δηλαδή, το μέγιστο όριο που θέτει το Διεθνές Δίκαιο) και μάλιστα, μονομερώς, με εσωτερική νομοθεσία της;

Το αδιανόητο

Επιπλέον, ο κ. Ροζάκης, προσπαθεί να συσχετίσει τη "δυσχέρανση των σχέσεων" Ελλάδας-Τουρκίας τα τελευταία 4 χρόνια (2016-2020), με το γεγονός ότι με ευθύνη της Τουρκίας υπήρξε "σιγή ασυρμάτου", δηλαδή, διακοπή των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία οφείλεται (προφανώς) η επιδείνωση των σχέσεων!

Είναι αδιανόητο, πραγματικά, για όσους από εμάς γνωρίζουμε προσωπικά ως διαπρεπή συνάδελφο, τον κ. Ροζάκη, να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της συσχέτισης αυτής! Όταν, μάλιστα, για παράδειγμα,  τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε   επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα! Ο ίδιος ομολογεί, στη συνέχεια, ότι οι διερευνητικές είχαν συνδεθεί "άρρητα" με την αποφυγή εκατέρωθεν ερεθισμών, που να μολύνουν το διαπραγματευτικό περιβάλλον. Πράγμα που είχε τηρηθεί από την Τουρκία, με μόνες εξαιρέσεις τις περιορισμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις παραβιάσεις FIR!

Γιατί ο ίδιος, αυτόκλητα, δίνει δικαιολογία στην Τουρκία (που είναι αμφίβολο εάν ευσταθεί) την παύση των συνομιλιών, για τις έστω "περιορισμένες" παραβιάσεις, που συνεχίζονται και επεκτείνονται και με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, έκτοτε και μέχρι σήμερα, ενώ επιζητείται η επανέναρξη των νέων διερευνητικών; Επίσης, ποια ήταν τα ad hoc θέματα που, αόριστα, αναφέρει ότι επιλύθηκαν από αυτό το θεσμοποιημένο όργανο;

Ο κ. Ροζάκης θεωρεί «λύτρωση από αυτόν τον βραχνά» την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους (Ορούτς Ρέις). Τονίζει δε ότι «αυτό το δεδομένο αίρει τις αντιρρήσεις της Ελλάδος για επανέναρξη των διερευνητικών χωρίς το καθεστώς της απειλής βίας». Άρα, δείχνει να απαλείφει τους 5 μήνες ερευνητικών εργασιών του Ορούτς Ρέις, στη διεκδικούμενη ελληνική υφαλοκρηπίδα και αντίστοιχα  άλλων τουρκικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ!

=============

 ------------------------

  • Θέλουν να «εκπαιδεύσουν» την κοινή γνώμη σε κατευνασμό

  • Εσωτερικά υπονομευμένη χώρα η Ελλάδα

  • Ο Γιάννης Μάζης ...μπέρδεψε τον Ακσόι με τον Ροζάκη, επειδή έλεγαν σχεδόν τα ίδια, 2-11-2020

    • "Πάμε σε συνομιλίες λες κι έχουμε χάσει σε πόλεμο"! Καταιγιστικός Ιωάννης Μάζης 

      -------------

      Blogger: Η ανάρτηση αυτή έγινε την 30η Ιουνίου 2020

      Bάζοντας σε σειρά τα πράγματα... 

      ---------------------- 

      Blogger: ...ακριβώς έτσι. Ακούγοντας τον Χρ. Ροζάκη δεν είδα κάποιον Έλληνα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Ελληνικού Κράτους, αλλά ένα ελληνόφωνο που μεθοδικά ιδίως δια των παραλείψεων δίνει συνεχώς επιχειρήματα στην  άλλη πλευρά. Ένας Φαναριώτης που δείχνει να δίνει λογαριασμό στην Υψηλή Πύλη και και όχι στην Αθήνα. (Μεταγεννέστερη εγγραφή, σχετικά...)

      Από εδώ:..η επανάσταση λοιπόν του 1821 προδώθηκε. Κέρδισαν οι κοτζαμπάσηδες. Το 2010 η χώρα, χάρις στις "άοκνες προσπάθειες" των κοτζαμπάσηδων έχασε και τυπικά την κάποια αυτονομία - ελευθερία της. 'Ετσι για να επιβεβαιωθεί η πρόταση που οι Γερμανοί ιστορικοί χρησιμοποιούν όταν μιλάνε για την κολοβή ανεξαρτησία του προτεκτοράτου η "Ελλάς": "Κρατογέννεση εν εξαρτήσει", μια κρατογέννεση που περιέχει το σπέρμα της εξάρτησης "εκ κατασκευής", με τα "πολιτικά κόμματα" πλήρως εξαρτημένα από τη δημιουργία τους- διαχρονικά - και τους πολιτικούς στην πραγματικότητα κατασκευασμένες μαριονέτες για τις ανάγκες του "θεάτρου σκιών" που οφείλει συνεχώς να "παίζει" για να αποκοιμίζει το πόπολο.

      Έτσι λοιπόν φάνουμε στον πυρήνα του προβλήματος. Αν υπήρχαν θεσμοί, δεν θα επέτρεπαν στον όποιο Ροζάκη να παριστάνει τον  έναν και μοναδικό και να κατευθύνει την πολιτική της χώρας για 30 και πλέον χρόνια! Αν υπήρχε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - ΘΕΣΜΟΣ θα είχαμε προλάβει πολλές τρικλοποδιές της ομάδας Ροζάκη.

      Κρίση Θεσμών λοιπόν: 

      Δεν "δούλεψε" - δεν στάθηκε στο ύψος του - ο Θεσμός της Δικαιοσύνης και η χώρα αλυσοδέθηκε με τα μνημόνια σε Αγγλικό Δίκαιο με τους πολίτες να μετατρέπονται σε ανδράποδα!

      Δεν στάθηκε στο ύψος του ο Θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας - αφού ο Παπούλιας επέτρεψε  τον ΓΑΠ να ...μαγειρέψει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέσω του δοτού προέδρου της - Γεωργίου - και να σύρει τη χώρα στο σφαγείο του ΔΝΤ.

      Υπονομεύοντας δε συνεχώς  ακόμα και τώρα μη αφήνοντας να κάνει τη δουλειά του  ο ΘΕΣΜΟΣ του ΣΤΡΑΤΟΥ να υπερασπισθεί την χώρα - φοβάμαι ότι  οδηγούν τη χώρα σε διασυρμό και απώλεια εδαφών ήτοι ακρωτηριασμό

      Με θεσμούς ακρωτιασμένους δεν μιλάμε για κράτος που  θέλει να επιβιώσει, αλλά για προτεκτοράτο που ψάχνει για λιμάνι - αγκαλιά (νταβαντζή). 

      Υ.Γ.1. Ακούγοντας τον κ. Ροζάκη, (ή τον κ. Ντόκο) θα τους παίρνατε για δικηγόρους να υπερασπισθούν τα συμφέροντάς σας; Εκτός κι' αν οι τύποι αυτοί εκτελούν εντολάς άλλων δυνάμεων και ας μην εκτίθενται άλλο, κι' ας βγούν και να που ευθαρσώς: "Είμαστε  εδώ ως το μάτι και το αυτί άλλων συμφερόντων, που εσείς οι ιθαγενείς δεν  είσθε σε θέση να καταλάβετε".

      Y.Γ.2.

      Βλέποντας και ξαναβλέποντας την συζήτηση του Ροζάκη με τον Σαχίνη , με ένα Ροζάκη να ψελλίζει διάφορα ακατάληπτα, σκέφτηκα την κατάντια ενός κράτους που τις τύχες του τις έχει αφήσει στα χέρια ενός λαδοπόντικα. Η εμφάνισή του ήταν δικηγόρου που λέει στον εντολέα του: Θα χάσεις διότι πρέπει να χάσεις! "Απέκρυψα στοιχεία υπέρ σου και ακόμα χειρότερα έδωσα στοιχεία στον αντίδικο να τα χρησιμοποιήσει εναντίον σου". 

      (Προσέξτε: Ο Ροζάκης έβγαλε ήδη την απόφαση! Δεν περιμένει να τη βγάλει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ή αλλιώς υπαγορεύει στο δικαστήριο την απόφαση!)

      Τόσο απροκάλλυπτο μίσος για το Ελληνικό κράτος...(Δεν ξέρω αλλά όλη αυτή η σχολή Σημίτη πρέπει να ανήκει σε ειδική κατηγορία ψυχοπαθών που μισούν ότι Ελληνικό. Θέλουν τον έλληνα δούλο σαν και την αφεντιά τους. 

      Τέτοιο μίσος !!

      Μάλιστα Σημίτηδες και Ροζάκηδες βλέποντας να πετυχαίνουν το στόχο τους, δεν έχουν πρόβλημα να εκτίθενται - τι άλλο από έκθεση ήταν η παρουσία του Ροζάκη - κατά το:  "χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά".

      Αν δεν αλλάξει όλη η ομάδα διαπραγμάτευσης με τους Ντόκους και τους Ροζάκηδες -ο Κυριάκος μας πάει ολοταχώς στον γκρεμό. Αν πράγματι έχει διάθεση να  διαπραγματευτεί για τα ελάχιστα η Κυβέρνηση πρέπει να εξωπετάξει χθες όλον αυτόν το εσμό, που το μόνο που κάνει είναι να αδυνατίζει τη χώρα επί χρόνια και τώρα την καλεί να  ακρωτιασθεί αφού είναι ...αδύναμη! Αυτό πως λέγεται; Υπονουμευτική δράση ή προδοσία;

      =====================

      Aπό τη συζήτηση:

      Γ. Σαχίνης: Εν τάξει η γεωγραφία το έβαλε κοντά στις ακτές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, έτσι δεν είναι;
      Χρ. Ροζάκης: Όχι δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελλόριζο.
      Γ. Σαχίνης: Δεν είναι δηλαδή συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;
      Χρ. Ροζάκης: Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια.
      Γ. Σαχίνης: Οπότε πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει και αν κάνω λάθος θέλω να μας το εξηγήσετε απόψε γιατί προξενεί αίσθηση και είναι και είδηση, αν θέλετε. Θέλω να μας το εξηγήσετε γιατί το Καστελλόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Γιατί ντε και καλά το Καστελλόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση. Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;
      Χρ. Ροζάκης: Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση.
      Γ. Σαχίνης: Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη ξέρετε. Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;
      Χρ. Ροζάκης: Σε μια περίπτωση οριοθέτησης με την Λιβύη;
      Γ. Σαχίνης: Ναι
      Χρ. Ροζάκης: Η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα και …
      Γ. Σαχίνης: Με βάση το διεθνές δίκαιο έχει;
      Χρ. Ροζάκης: Βεβαίως. Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της, δηλαδή πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ .
      Γ. Σαχίνης: Παρά ταύτα οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος που στα δικά μας νησιά δεν αναγνωρίζει και το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης δεν μιλάει για μικρό, μεγάλο ή μεσαίο νησί κάνει συγκεκριμένους διαχωρισμούς. Πρώτα-πρώτα λέει να είναι κατοικημένα. Ε λοιπόν το Καστελλόριζο είναι.
      Χρ. Ροζάκης: Έχετε μείνει στο Καστελλόριζο, φοβάμαι. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελλόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας.
      Γ. Σαχίνης: Είναι ελληνική επικράτεια όμως κ. Ροζάκη.
      Χρ. Ροζάκης: Φυσικά και είναι. Από εκεί και πέρα το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς τις ακτές του Καστελλορίζου είναι πολύ μεγαλύτερες.
      Γ. Σαχίνης: Επικαλείσθε το μήκος των ακτών, θέλω να μας το διευκρινίσετε, η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτών λοιπόν.
      Χρ. Ροζάκης: Συνολικά
      Γ. Σαχίνης: Συνολικά. Γιατί η οριοθέτηση θα γίνει κατά κομμάτι; Σαλάμι-σαλάμι;
      Βlogger:
      (μεταγεννέστερη προσθήκη) 
      Aς τολμήσουμε  ένα νοητικό πείραμα. Ας πάμε στα Φώκλαντ. Που είναι τα Φώκλαντ; Είναι στο Νότιο Ατλαντικό και ανήκουν στην Βρετανία. Είναι ιδιαίτερα γνωστά νησιά, γιατί στις 2 Απριλίου 1982 η Αργεντινή προσπάθησε αιφνίδια να τα καταλάβει, συναντώντας τη σθεναρή αντίσταση της Βρετανίας, με αποτέλεσμα την απόσυρση των δυνάμεων της Αργεντινής. Το επεισόδιο που κράτησε δυο μήνες, με πολεμικές επιχειρήσεις αναφέρεται ως Πόλεμος των Φώκλαντ.  
      Είναι μακριά για την Βρετανία ή κοντά.  
      Αλλά περισσότερα εδώ!   
      (Eίμαι σίγουρος ότι μετά από αυτή τη στάση των Βρετανών, ο "Ροζάκης" του ΥπΕΞ Βρετανίας  αυτοκτόνησε..)
      ===================
      Μεταγεννέστερη (1-7-2020) εγγραφή:

        Μεταγεννέστερη (2-7-2020) εγγραφή:

    • Αν το Καστελλόριζο είναι μακριά, τότε τι είναι οι υπερπόντιες κτήσεις Βρετανίας και Γαλλίας

      Μεταγεννέστερη (2-7-2020) εγγραφή:

     -----------------

  • Ώρα να ξανακούσετε τον κ. Παναγόπουλο. Σαν να μην πέρασε καμιά μέρα από το 1821..

 

Σχόλια