Πώς ο επιχειρηματίας εμπλέκεται μέσω της επενδυτικής DECA Investments στις «αμαρτωλές» περιπτώσεις Akazoo και MLS
Από τη μία, μέσω της διαΝΕΟσις, ασχολείται με την παραγωγή αναλύσεων και προτάσεων για να βγει η χώρα από την κρίση.
Από την άλλη, μέσω της DECA Investments, έχει μια έφεση στις «φούσκες». Πρόκειται για τον επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
Η δράση του ιδρυτή της InternetQ Παν. Δημητρόπουλου είχε βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών αναλυτών και γι’ αυτό η εταιρία είχε φύγει τρέχοντας από το χρηματιστήριο του Λονδίνου στις αρχές του 2016. Τώρα, πώς κατάφερε να προσελκύσει τα κεφάλαια του κ. Δασκαλόπουλου μια εταιρία που είχε βγει με ταχύτητα από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όταν έσκασε μια άλλη ελληνική «φούσκα», αυτή της Globo, κάποια στιγμή θα το εξηγήσει η διοίκηση της DECA Investments στους επενδυτές και τους συνεργάτες της.
Όπως πρέπει να εξηγήσει ο κ. Κούλης αν είχε καταλάβει κάτι ως μέλος του Δ.Σ. της MLS, που κατά την ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου) «φούσκωνε» την καθαρή θέση της με λογιστικές εγγραφές που βρίσκονται στο επίκεντρο ελέγχου. Η MLS έπνεε τα λοίσθια εδώ και μήνες, αλλά είχε τη στήριξη συγκεκριμένου χρηματιστηριακού λόμπι, το οποίο σήμερα εμφανίζεται ως ανήξερο! Πριν από δύο μήνες η διοίκηση της εταιρίας αξιοποίησε όρο παράτασης κατά έναν χρόνο, έως τον Ιούλιο του 2021, της αποπληρωμής του ομολόγου της, που έληγε τον φετινό Ιούλιο.
Επιπλέον, δεν είχε γνωστοποιήσει πότε θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2019, αξιοποιώντας την παράταση που είχε δοθεί λόγω πανδημίας.
Τώρα φαίνεται πως μπαίνει σε περιπέτειες.
ΠΗΓΗ
=====================
Blogger:
Έπεσα από τα σύννεφα! Δεν είναι δυνατόν! Και αφού έπεσα, είπα να θυμηθούμε μαζί...
1. Καρτέλ Γάλακτος. (Στο τέλος του σημειώματος σας έχω ένα μπουκέτο άρθρων της εποχής... για το αρχείο σας)
Η ΔΕΛΤΑ του κυρίου, αφού έπεσε στα μαλακά - ήταν και πρόεδρος κοτζάμ ΣΕΒ, τι να κάνουμε θα εξοντώσουμε ένα πρόεδρα και έτσι ο πρόεδρας ..καθάρισε με κάτι ψιλά που επέστρεψε. Μύριζε όμως γάλα και σκέφτηκε να καθαρθεί.
Λεφτά έχει ό άνθρωπος και καλά κάνει, και ασχολείται με τα επενδύσεις.
2. Με τα πολλά λοιπόν φράγκα (ευρά δηλαδή) φτιάχνει (συμμετέχει;) την DECA Investments. Που έχει έδρα παρακαλώ το Λουξεμβούργο! Και μεγάλους πολύ μεγάλους συνεταίρους!
Την οποία DECA Investments την εντοπίσανε καλοί φίλοι και μας το καρφώσανε σε κάτι ...περίεργα σχήματα και αξαγορές...όπως:
Ας πρόσεχαν... (φτου κακά... τι είπα ο άνθρωπας...)
Στα έγγραφα αναφέρονται οι συναντήσεις μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας, κατά τις οποίες συναποφάσιζαν, ερήμην των παραγωγών, τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον γίνεται καταφανής ο τρόπος που εγκλώβιζαν τους κτηνοτρόφους, ώστε να βρίσκουν όλες τις πόρτες κλειστές και αναγκαστικά να συμβιβάζονται, για να πωλήσουν τα προϊόντα τους.
Χθες συγκεντρώθηκαν στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν για δεύτερη χρονιά τον αγώνα τους για τις τιμές των προϊόντων τους που, όπως ανέφεραν, διαμορφώνουν σε χαμηλά επίπεδα τα καρτέλ των μεγάλων βιομηχανιών.
"Το καρτέλ γάλακτος", ανέφερε στη "Μ" ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτρης Καμπούρης, "με την παράλληλη δράση του καρτέλ κρέατος με τις παράνομες ελληνοποιήσεις και από φέτος του καρτέλ των ζωοτροφών, που έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές τους έως και 100%, μας έχουν φέρει σε αδιέξοδο. Γι' αυτό θα αγωνιστούμε μέχρι τελικής πτώσης".
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, "προκύπτουν ενδείξεις για τον καθορισμό των τιμών της αγοράς γάλακτος από τις βιομηχανίες".
Σε φαξ που βρέθηκε στη ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο της απέστειλε η ΔΕΛΤΑ (με ημερομηνία 4/6/2004), σχετικά με συνάντηση εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών στη Λάρισα στις 31 Μαΐου 2004, αναφέρεται μεταξύ άλλων: Τη Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 11.00-14.00 στο ξενοδοχείο (αναφέρεται η επωνυμία του) πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΝΕΣΤΛΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΦΑΓΕ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ υπευθύνων των παραπάνω εταιρειών σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γάλακτος στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο της ΚΑΠ και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όσα αποφασίστηκαν σε εκείνη τη συνάντηση αναγράφονται σε χειρόγραφο επιστολόχαρτο που βρέθηκε στο φαξ και αναφέρει:
- Να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των παραγωγών (από τη μια εταιρεία στην άλλη) και πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων εταιρειών.
- Να καταβληθεί προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές το μήνα Μάιο και να μειωθούν από τον Ιούνιο μέσα από την ποιότητα από 1% έως 1,5%.
- Να αντιμετωπιστούν από κοινού από τις εταιρείες οι παραγωγοί σε περιπτώσεις ποιοτικών αποκλίσεων με ενημέρωση των παραγωγών.
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ Σε άλλο σημείο των πρακτικών αναφέρεται ότι στη ΜΕΒΓΑΛ βρέθηκαν εσωτερικά σημειώματα-πρακτικά των συναντήσεων της Ζώνης Γάλακτος της εταιρείας, στα οποία οι τιμές ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Ενδεικτικά σημειώνουμε: Πρακτικό με ημερομηνία 20/04/2005. "Ο ΚΟΛΙΟΣ ζητάει να μειωθούν οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος. Εμείς ζητάμε συνάντηση με τον ΣΕΒΓΑΠ (σύνδεσμος γαλακτοβιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας) και από κοινού να αποφασιστεί η μείωση των τιμών.
Από τη συνάντηση με τον ΣΕΒΓΑΠ προέκυψαν οι εξής αποφάσεις:
- Να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των παραγωγών.
- Να γίνει συγκράτηση των τιμών αρχής γενομένης από το μήνα Μάιο του 2004.
- Όλες οι εταιρείες να είναι αυστηρές στις τιμές.
- Καμιά εταιρεία να μην παίρνει γάλα που τυχόν περισσεύει από μικρούς τυροκόμους.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέχει τα πρακτικά της συνάντησης του ΣΕΒΓΑΠ με τη ΦΑΓΕ και τη ΔΕΛΤΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος. Η επιστολή-πρόσκληση του ΣΕΒΓΑΠ προς τις δύο εταιρείες στάλθηκε με ημερομηνία 28/06/2001). Από τα πρακτικά προκύπτει ότι στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι λόγοι που συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος (σχέση δολαρίου - ευρώ κτλ.)
Σε άλλη αποστροφή των πρακτικών αναφέρεται ότι, αν και δεν υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και των βιομηχανιών παραγωγής γάλακτος που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα (κυρίως ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΝΕΣΤΛΕ, ΑΓΝΟ), κάθε παραγωγός παραδίδει το γάλα του αποκλειστικά σε μία βιομηχανία!
Έρχονται κινητοποιήσεις
Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εν γένει από την κυβέρνηση να χτυπήσει τα καρτέλ και να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της κτηνοτροφίας. Ζήτησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και την κάλεσαν να διεκδικήσει από την Ε.Ε. δυναμικά την επιδότηση των ζωοτροφών. Σε διαφορετική περίπτωση να διαμορφώσουν το δικό τους πλαίσιο στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Τέλος, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις, τις οποίες θα αποφασίσουν το προσεχές διάστημα οι κατά τόπους κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας.
Τα «κακά μαντάτα» για τους αγελαδοτρόφους άρχισαν τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου του 2005, με την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου. Αιφνιδίως οι γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να μειώνουν τις τιμές για τους παραγωγούς. Η αναστάτωση που επικράτησε μεταξύ των κτηνοτρόφων ήταν εύλογη, κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Ετσι στις 16 Ιανουαρίου 2006 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης και Περιχώρων «Ο Βουρινός» αποστέλλει μία εναγώνια επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκο, τον υφυπουργό κ. Αλ. Κοντό, τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου και τον τότε υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Ν. Τσιαρτσώνη.
* Η επιστολή των κτηνοτρόφων
Στην επιστολή μεταξύ των άλλων οι κτηνοτρόφοι έλεγαν: «Θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας και την αγανάκτηση των 1.302 αγελαδοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας. Οι παραπάνω αγελαδοτρόφοι έδιναν το γάλα τους στις γαλακτοβιομηχανίες Δέλτα και Φάγε. Οι παραπάνω εταιρείες προχώρησαν μονομερώς, χωρίς καμία ενημέρωση στους παραγωγούς, στη μείωση της τιμής του γάλακτος κατά τρία λεπτά. Δεν κατανοούμε τη μείωση στις τιμές των παραγωγών όταν οι τιμές στα σουπερμάρκετ ανεβαίνουν συνεχώς (…)».
Και όπως δήλωσαν οι ίδιοι στους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, λίγους μήνες αργότερα, «είναι γνωστό στην περιοχή ότι αν κάποιος παραγωγός αποφασίσει να διακόψει τη συνεργασία του με κάποια εταιρεία, δεν μπορεί να βρει άλλη εταιρεία για να πουλήσει το γάλα του. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων εταιρειών (Φάγε – Nestle – Μεβγάλ). Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τον υπερβολικό δανεισμό προκειμένου να κρατούν εξαρτημένους τους παραγωγούς και να τους εκμεταλλεύονται, καθορίζοντας από μόνες τους τις τιμές με πρόφαση την ποιότητα».
Φαίνεται όμως πως αυτή η επιστολή έπιασε τόπο. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Αν. Αγγελής στις 26 Ιανουαρίου 2006, με βάση αυτή την επιστολή, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Φυσικά χωρίς αποτέλεσμα τότε. Ωστόσο η επιστολή των κτηνοτρόφων διαβιβάστηκε εν συνεχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και στις 6 Ιουνίου άρχισε η έρευνα.
Στους υπαλλήλους της Επιτροπής οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων του «Βουρινού» είπαν ακόμη πως «το αγελαδινό γάλα που παράγεται και συλλέγεται στην περιοχή κατανέμεται μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών: Δέλτα 34,6%, Nestlé 16,47% και Φάγε 33,7%», «βασικό κριτήριο επιλογής ενός παραγωγού από τις γαλακτοβιομηχανίες είναι η ποσότητα και η ποιότητα του γάλακτος που παράγει ο παραγωγός. Ωστόσο στην πράξη οι εταιρείες έχουν χωρίσει τις περιοχές: παίρνουν γάλα από συγκεκριμένες περιοχές (χωριά). Για παράδειγμα εκεί από όπου παίρνει γάλα η Φάγε, δεν δραστηριοποιείται η Δέλτα κ.ο.κ.», « δεν υπάρχει βασική τιμή αγοράς από τον παραγωγό, αλλά διαμορφώνεται κυρίως βάσει της ποσότητας. Η χιλιομετρική απόσταση από τον σταθμό συγκέντρωσης παίζει ρόλο. Στο αγελαδινό γάλα υπάρχουν διακυμάνσεις στην τιμή, η οποία ωστόσο καθορίζεται από τις γαλακτοβιομηχανίες «οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές οικονομικά σε σχέση με τους παραγωγούς». Το πρόβλημα πηγάζει από το ότι έχουν παραμείνει μόνο τρεις – τέσσερις εταιρείες που συλλέγουν γάλα (Φάγε, Δέλτα, Nestlé και Μεβγάλ)». Η σημαντικότερη όμως επισήμανση είναι πως «δεν υπάρχουν συμβάσεις στο αγελαδινό γάλα»!
Προς τούτο μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, στην κατάθεση στις 10 Οκτωβρίου 2006 των εκπροσώπων του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας (τα μέλη του οποίου παράγουν περίπου το 50% του συνόλου του νωπού γάλακτος στην ελληνική επικράτεια) «σημειώνεται ότι «πριν από δύο χρόνια υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις, γιατί κάθε βιομηχανία ήθελε να πάρει τους καλύτερους παραγωγούς. Από το 2004 περίπου οι εταιρείες τα βρήκαν μεταξύ τους και μείωσαν τις τιμές. Αρχικά οι εταιρείες χρησιμοποίησαν την πριμοδότηση ως δικαιολογία και μείωσαν τις τιμές και στη συνέχεια άρχισαν να χρησιμοποιούν την ποιότητα ως πρόφαση. Στο τέλος δεν προέβαλλαν καμία δικαιολογία για τη μείωση». Και προσθέτουν πως «(…) Ξεκίνησε η Φάγε (περίπου τον Οκτώβριο του 2004) λόγω κακοδιαχείρισης των στελεχών της (…) Από το τέλος Δεκεμβρίου 2005 μείωσαν όλοι μαζί την τιμή. Οι βιομηχανίες γνωρίζουν τη μέση τιμή της άλλης, οπότε προσπαθούν να έχουν όλες την ίδια μέση τιμή (…)»».
* Η συνάντηση της Λάρισας
Ολα όμως άρχισαν από την περίφημη συνάντηση της Λάρισας. Στο σχετικό έγγραφο με τα πρακτικά της συνάντησης, που βρέθηκε στα γραφεία της Μεβγάλ ΑΕ (αποστολέας κ. Αλ. Συρρής, δ/ντής Σταθμών Συλλογής Γάλακτος της Δέλτα, προς τον κ. Αθ. Λαπόρδα, δ/ντή Ζώνης Γάλακτος της Μεβγάλ), με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2004 και τίτλο «Συνάντηση εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών στη Λάρισα την 31η Μαΐου 2004», αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2004 και ώρα 11.00-14.30, στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Divani, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών Δέλτα, Μεβγάλ, Nestlé, Ολυμπος και Φάγε. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπευθύνων των παραπάνω εταιρειών σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γάλακτος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της ΚΑΠ και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων (…)».
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες της στρατηγικής για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι οι παρακάτω:
«Α) Να θωρακιστεί η ποιότητα με την εφαρμογή κοινής πολιτικής από όλους τους μεταποιητές και την αποφυγή μετακινήσεων των παραγωγών που γίνονται σε περιπτώσεις που οι τελευταίοι δυσαρεστούνται λόγω της εντατικοποίησης των ποιοτικών ελέγχων.
Β) Να γίνει προσπάθεια για (μία ακόμη) ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τα θέματα ποιότητας, τις υποχρεώσεις και τους τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας και της ποιότητας του γάλακτος. Η ενημέρωση να γίνει και με τη μορφή φυλλαδίου, ενδεχομένως με τη συμμετοχή του ΕΛΟΓ ή της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος. Το φυλλάδιο αυτό θα διανεμηθεί σε όλους με ευθύνη των γαλακτοβιομηχανιών.
Γ) Με δεδομένη την αύξηση της ποσόστωσης να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για τη διατήρηση του καλού κλίματος, προκειμένου να μη διακοπεί η αυξητική τάση στην παραγωγή του γάλακτος.
Δ) Να περιοριστούν οι αγοραπωλησίες πλεονασματικού γάλακτος, ιδίως από μικρούς μεταποιητές, οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις ποιοτικές προδιαγραφές και την ιχνηλασιμότητα σύμφωνα με το σύστημα HACCP.
Ε) Εν όψει της επιδότησης της ποσόστωσης των παραγωγών, που αρχίζει το 2004 και θα εξακολουθήσει ως το 2013 (τουλάχιστον) και της αναμενόμενης μείωσης των τιμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, να γίνει προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στη χώρα μας και αντιστροφής των ανοδικών τάσεων, προκειμένου να μην περιοριστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γάλακτος.
Στ) Τέλος εκφράστηκε η άποψη ότι θα ήταν καλό να συσταθεί μία τακτική ομάδα, η οποία θα αποτελείται (κυρίως) από τους υπευθύνους συλλογής γάλακτος. Η ομάδα θα συνέρχεται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα του γάλακτος και να προγραμματίζει τις κοινές ενέργειες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού γάλακτος».
Σε αυτή τη συνάντηση οδηγήθηκαν οι γαλακτοβιομηχανίες ύστερα από οξύ ανταγωνισμό μεταξύ τους στη ζώνη γάλακτος, όπου η μία πλειοδοτούσε έναντι της άλλης για να αποσπάσει κτηνοτρόφους και κατά συνέπεια μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος.
* Τα συμπεράσματα του πορίσματος
Στην εισήγηση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «μεταξύ των ετών 2003-2006 διαπιστώνεται ύπαρξη συμπλέγματος συνεννοήσεων με ενιαίο ανταγωνιστικό σκοπό, στην οποία καταφαίνεται ο ηγετικός ρόλος και η συμμετοχή στο σύνολο των παραβάσεων των εταιρειών Δέλτα και Μεβγάλ, γεγονός το οποίο λαμβάνεται υπόψη ως επιβαρυντικός παράγοντας του βασικού ποσού του προστίμου για κάθε μία από τις επιμέρους παραβάσεις στις οποίες αυτές ενέχονται. Οι εταιρείες Δέλτα και Μεβγάλ αποτελούν τον κύριο κορμό του συνόλου των συμπράξεων, δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο που απέβλεπε στη σύναψη και εφαρμογή του συνόλου των συμπράξεων. Η συνεννόηση αυτή επεδίωκε έναν ενιαίο αντιανταγωνιστικό στόχο, να παρεμποδίσει κάθε ανταγωνισμό στον τομέα των τιμών με την επίτευξη συμφωνίας ή εναρμονισμένων πρακτικών επί των περισσοτέρων παραμέτρων ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος.
Γενικότερα η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατέληξε ότι στις επιμέρους αγορές υφίστανται οι ακόλουθες στρεβλώσεις του δικαίου του ανταγωνισμού:
* οριζόντια σύμπραξη ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών αγοράς και της κατανομής των πηγών προμήθειας στην αγορά νωπού γάλακτος,
* οριζόντιες συμπράξεις μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών αναφορικά με την τιμολογιακή-εκπτωτική τους πολιτική,
* κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης και απαγόρευσης παθητικών πωλήσεων μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και των διανομέων τους,
* κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και αλυσίδων σουπερμάρκετ.
* Η περίπτωση των Σερρών
Μεταξύ των πολλών σημειωμάτων που ανευρεύθησαν στα γραφεία των εταιρειών, ορισμένα από αυτά αναφέρονται στις σχέσεις και στον ανταγωνισμό μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών στην αγορά των Σερρών.
Οι μικρές τοπικές γαλακτοβιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας για να μπορέσουν να «σταθούν» στα ψυγεία των σουπερμάρκετ αναγκάζονται να πωλούν το παστεριωμένο γάλα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θίγονται από αυτή την εμπορική πολιτική των μικρών, προχωρούν σε «αντίποινα» ρίχνοντας τις τιμές των δικών τους προϊόντων στις ιδιαίτερες τοπικές αγορές των μικρών. Η Σέρρες αποτελούν μια τέτοια περίπτωση.
Ειδικότερα σε επιστολή με ημερομηνία 5.1.2006 που ανευρέθη στην εταιρεία Δέλτα κατά τη διάρκεια του αυτεπάγγελτου ελέγχου υπήρξε: «Συνάντηση Δέλτα, Μεβγάλ, Κρι-Κρι, Σεργάλ», και αναφέρεται: «(…) σε συνάντηση που έγινε σήμερα 5.1.2006 στις Σέρρες συζητήθηκαν τα παρακάτω:
1. Από τη Δευτέρα 9.1.2006 οι Σεργάλ και Κρι-Κρι επαναφέρουν το φρέσκο γάλα με ημερομηνία προηγούμενης ημέρας.
2. Από τη Δευτέρα 9.1.2006 συμφωνήθηκε να μη γίνεται στην αγορά των Σερρών καμία προωθητική ενέργεια στο φρέσκο γάλα και συγκεκριμένα: α) έκπτωση με sticker, β) έκπτωση με κουπόνι στο ράφι, γ) on pack προϊόντος, δ) κουποδιανομή με προωθήτρια, ε) συμμετοχή φρέσκου γάλακτος σε φυλλάδια s/m, στ) επιδότηση τιμής στα s/m, και ζ) διαγωνισμοί καταναλωτών στο φρέσκο γάλα».
Μάλιστα ο εμπορικός διευθυντής της Δέλτα σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση των υπαλλήλων της Επιτροπής κατέθεσε: «Η συγκεκριμένη συνάντηση αφορούσε συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών να σταματήσουν οι προωθητικές ενέργειες στον Νομό Σερρών, γιατί δεν υπήρχε όφελος για τους εμπλεκομένους (…)».
Επίσης σε ηλεκτρονική επιστολή, με ημερομηνία 18.5. 2005, «από τον κ. Κων/νο Βλαχοκυριάκο προς τον κ. Μ. Βελώνη (την οποία ο τελευταίος προώθησε στους κκ. Γ. Καλύβα και Κ. Σεφερλή και στην κ. Τ. Εξαρχου, υπάλληλο του Τμήματος Marketing της Δέλτα) με θέμα «Ενέργειες σε Σέρρες 5/2006. doc»» αναφέρεται: «Η πορεία του φρέσκου γάλακτος στις Σέρρες – Δράμα είναι εξαιρετικά κακή (-24,5% σε βάρος προοδευτικά, που μεταφράζεται σε -113 τόνους). Το αποτέλεσμα της συνάντησης με Κρι-Κρι, Σεργάλ, Μεβγάλ στις 5.1.2006 για συμφωνία μη ενεργειών δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και θα πρέπει να κάνουμε ενέργειες ώστε να αναστρέψουμε την κατάσταση. Προτείνω τα παρακάτω: (…)».
Αρκετά αποκαλυπτικό είναι το εσωτερικό σημείωμα της Μεβγάλ, που απευθύνει ο κ. Ι. Ξηρογιαννόπουλος προς τον κ. Π. Παπαδάκη και αφορά τον «πόλεμο της γιαούρτης» και τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε η είσοδος της Friesland στην αγορά, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «(…) Προτάσεις αντίδρασης: 1. Ηδη έχει σχεδιασθεί σε συμφωνία με Φάγε και Δέλτα για προσφορά 2+1 σε όλα τα λευκά με έναρξη 23/8 στη Β. Ελλάδα από Σέρρες έως Εβρο για 3 εβδομάδες. Στόχος το ξεκαθάρισμα μικρών και αναμονή αντίδρασης Friesland. Η ενέργεια θα μετρηθεί. 2. Από 6/9 και σε συμφωνία με τους πιο πάνω πανελλαδικό λανσάρισμα 2+1 στην αγελάδα, πλήρες, και 0% (σαν Μεβγάλ μας συμφέρει καθώς ό,τι ενέργεια έχουμε κάνει στην αγελάδα μέχρι σήμερα μας αφήνει πάντα κάτι θετικό στο τέλος) για 3 εβδομάδες. Η ενέργεια και η αντίδραση επίσης θα μετρηθούν. Εάν τα πιο πάνω δεν αποδώσουν και δεν ηρεμήσει η Friesland, τότε σίγουρα οι ενέργειες θα κλιμακωθούν και στα στραγγιστά (…)».
Η ευθύνη των σουπερμάρκετ
Σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού οι πέντε αλυσίδες σουπερμάρκετ και ο προμηθευτικός οργανισμός ΕΛΟΜΑΣ παραπέμπονται διότι αποδέχθηκαν τις οριζόμενες από τις γαλακτοβιομηχανίες λιανικές τιμές πώλησης του παστεριωμένου γάλακτος. Και σύμφωνα με την έρευνα των αρμοδίων υπαλλήλων της Επιτροπής προέκυψε «συμφωνία» καθορισμού μεταπώλησης του γάλακτος. Οι αλυσίδες υποστήριξαν ότι αν δεν δέχονταν τις οριζόμενες από τις γαλακτοβιομηχανίες λιανικές τιμές, τότε θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο για τον ομαλό εφοδιασμό τους σε παστεριωμένο γάλα. Οπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα που βρέθηκε στο αρχείο γαλακτοβιομηχανίας και περιλαμβάνεται στην εισήγηση: «[…] Η τιμή κτήσης + ΦΠΑ στο 1 lt 3,5% λιπαρά είναι 1,14 ú και είναι η τιμή που θα έπρεπε να πωλούν οι αλυσίδες […] Εμείς από τη μεριά μας έχουμε επέμβει πολλές φορές και στη Θεσσαλονίκη και διορθώσαμε τις τιμές σαν leader που είμαστε στην αγορά […]». Ωστόσο, από την έρευνα προέκυψε ότι η διαπραγματευτική θέση των αλυσίδων έναντι των γαλακτοβιομηχανιών είναι ισχυρή και ως εκ τούτου αν οι ίδιες επιθυμούσαν θα μπορούσαν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας. Και διαπιστώνεται ότι υπάρχει συμφωνία καθορισμού ελάχιστων τιμών μεταπώλησης, δηλαδή στη λιανική πώληση, μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών και των αλυσίδων σουπερμάρκετ.
Καρτέλ
ονομάζεται η σύμπραξη μεγάλων κυρίως εταιρειών, ομοειδών επιχειρήσεων,
(παραγωγών συνήθως), με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Η
σύμπραξη αυτή μπορεί να έχει είτε οριζόντια είτε παράλληλη διάταξη.(http://www.wikipedia.com/)
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Γαλακτοβιομηχανίες, VIVARTIA, MEBΓAΛ και ΦΑΓΕ είχαν συμφωνήσει από κοινού και πρότειναν στους κτηνοτρόφους –γαλακτοπαραγωγούς, να τους πουλούν το γάλα σε χαμηλότερη τιμή. Είχαν ως πρόσχημα τους, πως οι ίδιοι οι καταναλωτές τους πίεζαν για να χαμηλώσουν τις τιμές τους. Οι κτηνοτρόφοι μη μπορώντας να αρνηθούν, λόγω οικονομικής κρίση, δέχτηκαν.
Μάρτυρες γαλακτοπαραγωγοί κατέθεσαν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, επικαλούμενες διάφορες αβάσιμες αιτιολογίες, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, έφταναν στο σημείο ακόμη και να απειλούν τους παραγωγούς ότι δεν θα παραλάμβαναν το γάλα, εξαναγκάζοντάς τους με αυτό τον τρόπο να δέχονται αυθαίρετα μείωση στην τιμή της αγοράς που αρχικά είχε συμφωνηθεί. Oι παραγωγοί, αναγκάζονταν να δέχονται την αυθαίρετη μείωση της τιμής του προϊόντος τους, καθώς κατόπιν κοινής συνεννόησης που είχαν οι εταιρείες μεταξύ τους στον τομέα αυτό, οι γαλακτοπαραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να συμβληθούν με άλλη εταιρεία και να διαθέσουν το προϊόν τους σε καλύτερη ή έστω και στην ίδια τιμή.
Εκτός από αυτό, οι ίδιες οι βιομηχανίες, επιχειρούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, στρέφοντας τους προς το γάλα υψηλής παστερίωσης. Η προσπάθεια αυτή, είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό αφού ήθελαν να επεκτείνουν την διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, πάνω από πέντε ημέρες.
Παράλληλα βλέπουμε πως οι ίδιες οι βιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα , ο όμιλος Δέλτα και η Friesland Hellas ΑΕ , είχαν διακηρύξει τον στόχο τους: να αποκτήσει η καθεμία για τον εαυτό της την ηγεμονική θέση στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο όμιλος Φάγε από την άλλη επιθυμούσε να διατηρήσει πρωτίστως, με ασφαλή τρόπο, την κυριαρχία του στην αγορά της γιαουρτιού.
Εκτός από αυτά που έχουμε πει, βλέπουμε πως οι γαλακτοβιομηχανίες έκαναν συμφωνίες για την τιμή και με σουπερμάρκετ. Έτσι η τιμή και πάλι ήτανε κοινή. Η επιτροπή ανταγωνισμού, για αυτό τον λόγο, βλέπουμε πως έχει πάρει μέτρα και για τα σουπερμάρκετ. Οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ φέρονται δυσαρεστημένοι διότι, ενώ πριν από ένα χρόνο επιχείρησαν πρώτοι να σπάσουν τις τιμές, φέρνοντας προϊόντα χαμηλής τιμής, αυτή τη στιγμή λόγω του ότι εξομοιώθηκαν με τις βιομηχανίες γάλακτος τιμωρήθηκαν.
Έτσι η υπόθεση χωρίζεται σε δυο μέρη, Το πρώτο, που άρχισε να εκδικάζεται, αφορά στην «οριζόντια σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών με σκοπό να επιβάλουν τιμές στους κτηνοτρόφους και να μοιράσουν μεταξύ τους την αγορά νωπού γάλακτος». Το δεύτερο μέρος αφορά στη «σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών με σούπερ μάρκετ για τον καθορισμό ενιαίων λιανικών τιμών στο παστεριωμένο γάλα.
Όλα αυτά συνεπάγονται στην κατάργηση των νόμων που έθεσε η επιτροπή ανταγωνισμού, που αφορά τον ανταγωνισμό στην αγορά και οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια.
Τέλος να πούμε πως οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την έλλειψη ανταγωνισμού είναι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές που αγοράζουν το γάλα στην Ελλάδα ακριβότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι η υπηρεσία εκείνη, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και έχει τόσο διοικητική όσο και οικονομική αυτοτέλεια. Μερικές από τις βασικές της αρμοδιότητες είναι οι παρακάτω:
Όσον αφορά την υπόθεση-σκάνδαλο με τα καρτέλ γάλακτος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει οδηγηθεί στην επιβολή προστίμων στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Την τελευταία τετραετία έχει επιβάλλει πρόστιμα που συνολικά ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ. Το συνολικό πρόστιμο επίσης, που έχει υποβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση των καρτέλ γάλακτος ξεπέρασε τα 48.000.000 ευρώ και εδώ να πούμε ότι το πρόστιμό αυτό είναι το υψηλότερο.
Επίσης, 17 επιχειρήσεις κατηγορούνται για την υπόθεση των καρτέλ γάλακτος μεταξύ των οποίων είναι και οι ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ, Vivartia και Nestle Hellas. Τέλος, η Vivartia κατέχει το ρεκόρ του υψηλότερου προστίμου που έχει υποβληθεί στην εταιρεία (16,1 εκατ. ευρώ), ενώ η ΜΕΒΓΑΛ, έρχεται στη δεύτερη θέση με 13,3 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στην αγορά γάλακτος από τον παραγωγό είναι €0.36 το λίτρο και το κόστος παραγωγής είναι €0.36 το λίτρο. Εν τω μεταξύ οι αγελαδοτρόφοι ζητούν η τιμή να φτάσει στα € 0,40 ευρώ το λίτρο. Όμως από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών υπάρχει εκβιαστική συμπεριφορά προς τους γαλακτοπαραγωγούς με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποσύρονται.
Οι γαλακτοβιομηχανίες έκαναν κάποιες ενέργειες προκειμένου οι τιμές να γίνουν πιο προσιτές . Συγκεκριμένα η Vivartia μείωσε την τιμή του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ σε 1 ευρώ το λίτρο. Πιο αναλυτικά η τιμή στα super markets ήταν από1,35 ευρώ, στους φούρνους 1,20 ευρώ και στα μικρά καταστήματα από
1,58 ευρώ. Επίσης, ο Όλυμπος μειώνει την τιμή του γάλακτος και η λιανική τιμή πώλησης ξεκινά από 0,99 λεπτά. Τέλος η ΜΕΒΓΑΛ προχωρεί και αυτή στη μείωση των τιμών στο φρέσκο γάλα που γίνεται στο πλαίσιο προωθητικής ενέργειας στο 1 ευρώ (ή κατά 25%) .
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, από τη μία διατελεί πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών) και από την άλλη υπήρξε πρόεδρος της vivartia (ΔΕΛΤΑ). Η εμπλοκή του σε όλη την ιστορία του καρτέλ δημιουργεί ερωτηματικά αφού από τη μία μεριά προασπίζεται και εκφράζει τις σύγχρονες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που παράγουν πλούτο, θέσεις εργασίας και συλλογική προοπτική για μια σύγχρονη ανταγωνιστική, οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα και από την άλλη μεριά, φέρεται να εμπλέκεται ως πρώην πρόεδρος της Vivartia στο σκάνδαλο σχετικά με τα καρτέλ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του την περίοδο του σκανδάλου, η εταιρία ουδέποτε συμμετείχε σε συμφωνίες που να παραβιάζουν το νόμο, ενώ ακολουθούσε πάντα το νόμο και όλες τις νόμιμες διαδικασίες και θα προασπιστεί τον εαυτό της τόσο σε κοινωνικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο. Αυτό που δημιουργεί τα ερωτηματικά σε εμάς είναι η ξαφνική του παραίτηση και ο μη σχολιασμός περαιτέρω του σκανδάλου. Ακόμη, θεωρούμε πως στο σκάνδαλο υπάρχουν πολλά κενά σημεία τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν, αφού επικρατεί εφησυχασμός και κάλυψη από την πλευρά των μέσων. Με την απόφαση του προστίμου, δεν αποκαλύπτονται περαιτέρω πληροφορίες αλλά θεωρούμε ότι κλείνει η υπόθεση και μάλιστα εξυπηρετώντας κάποια συμφέροντα.
Ζαφείρη Μαρία,Μωραϊτη Γιώτα ,Σελιμά Πένυ, Σταυρινίδου Κούλλα
liks:
Η συνάντηση της Λάρισας
Η ιστορία αρχίζει να γράφεται στις 31 Μαΐου του 2004 στη Λάρισα. Σε πριβέ αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Διβάνη συναντώνται ορισμένα, ίσως τα σημαντικότερα, στελέχη του μηχανισμού της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, οι λεγόμενοι «ζωνάρχες». Οι διευθυντές ζώνης γάλακτος των εταιρειών Vivartia (Δέλτα), της Μεβγάλ, της ΦΑΓΕ, της Nestle Ελλάς και της Ολυμπος. H σχετική κράτηση γίνεται από τον Σύνδεσμο του κλάδου, τον ΣΕΒΓΑΠ, αλλά καμία άλλη εταιρεία από τις περίπου 19, που είναι μέλη, δεν έχει κληθεί. H μυστική συνάντηση δεν είχε κοινωνικό χαρακτήρα. Οι πέντε, με επίκεντρο τις τιμές που πληρώνουν το γάλα στους παραγωγούς, συζητούν το τι πρόκειται να συμβεί στην εγχώρια αγορά τα επόμενα χρόνια, τι γίνεται στην Ευρώπη και πώς η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία μπορεί να γίνει ανταγωνιστικότερη. Αποφάσισαν να καρπωθούν εμμέσως την επιδότηση που λαμβάνουν οι παραγωγοί, μειώνοντας τις τιμές που αγοράζουν από αυτούς κατα 1-1,5% και σε ενα πλαίσιο «καθαρού παιχνιδιού» μεταξύ τους να αποτρέψουν τις μετακινήσεις των παραγωγών από εταιρεία σε εταιρεία.
«Από το 2004 περίπου οι εταιρείες τα βρήκαν μεταξύ τους και μείωσαν τις τιμές. Αρχικά οι εταιρείες χρησιμοποίησαν την πριμοδότηση ως δικαιολογία και μείωσαν τις τιμές και στη συνέχεια άρχισαν να χρησιμοποιούν την ποιότητα ως πρόφαση. Στο τέλος δεν προέβαλαν καμία δικαιολογία για τη μείωση». «[...] πρώτη ξεκίνησε η ΦΑΓΕ, περίπου τον Οκτώβριο του 2004 λόγω κακοδιαχείρισης των στελεχών της [...]».
«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χρησιμοποιεί την ισχύ του»
Την ίδια στιγμή που υφαίνονται όλα τούτα -που αργότερα θα τους οδηγήσουν στο «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού- ένας άλλος σημαντικός κλάδος, τα σούπερ μάρκετ, βρίσκονται στο προσκήνιο κατηγορούμενα από την Ανεξάρτητη Αρχή για αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Λέγεται πως κάποια από τις εταιρείες που μετείχε στη συνάντηση της Λάρισας είχε μιας ορισμένης μορφής συμμετοχή στην υπόθεση των σούπερ μάρκετ γι' αυτό ίσως και οι παριστάμενοι στο Διβάνη δεν φρόντισαν ιδιαίτερα να κρυφτούν. O πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, τον Νοέμβριο του 2004, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα της Ανεξάρτητης Αρχής. Είχε πει σε συνέντευξή του στην «K»: «Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα απλά να τονίσω ότι στην Ελλάδα επικαλούμαστε τη νομιμότητα -μέχρι που αυτή εφαρμόζεται σ' εμάς, οπότε και είμαστε έτοιμοι να την αμφισβητήσουμε [...] Είμαστε επίσης έτοιμοι να φανταστούμε σκοτεινά σχέδια και συνωμοσίες, να αποδώσουμε ευθύνες σε τρίτους και σχεδόν ποτέ σ' εμάς τους ίδιους, να δώσουμε πολιτική διάσταση εκεί που δεν υπάρχει και να φθάνουμε έτσι ουσιαστικά στο αίτημα για μη εφαρμογή των νόμων. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χρησιμοποιεί την ισχύ του για να εμποδίζει τη δράση του άλλου ούτε και για να περιορίζει για τους δικούς του λόγους την ελευθερία του καταναλωτή».
Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ σίγουρα δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε μήνες αργότερα.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα
Το σχέδιο της γαλακτοβιομηχανίας προχωρά, αρχίζουν όμως οι γκρίνιες των παραγωγών και τα πρώτα δημοσιεύματα (από την «K» κατ' αρχάς) που σκαλίζουν την αγορά γάλακτος, πόσω μάλλον που ο κλάδος έχει ήδη αρχίσει να χαρτογραφείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί το επίπεδο ανταγωνισμού. Υπό τη συνεχή πίεση του Τύπου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου μαζί με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντό συγκαλούν τον Μάιο του 2005 ευρεία σύσκεψη στην Κάνιγγος με όλους τους εμπλεκομένους στα γαλακτοκομικά. Εκείνη η σύσκεψη θα φέρει την πρώτη σκιά στις σχέσεις Παπαθανασίου - Δασκαλόπουλου που έως τότε ήταν πολύ καλές (ο κ. Δασκαλόπουλος ήταν υποψήφιος σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο Παπαθανασίου στο EBEA). Λέγεται ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ δεν είχε ιδιαίτερη διάθεση να λάβει μέρος στη σύσκεψη, θεωρώντας ότι δεν συνάδει με τη θέση του. O κ. Παπαθανασίου εξοργίστηκε με τη στάση του φίλου του και απαίτησε την παρουσία του. Εκών-άκων ο κ. Δασκαλόπουλος εμφανίσθηκε στην αίθουσα του 6ου ορόφου της Κάνιγγος, φανερά ενοχλημένος.
Προς το τέλος του 2005 η κατάσταση στους κτηνοτρόφους αρχίζει να γίνεται εκρηκτική-«[..]από το τέλος Δεκεμβρίου 2005 μείωσαν όλοι μαζί την τιμή. Οι βιομηχανίες γνωρίζουν τη μέση τιμή της άλλης οπότε προσπαθούν να έχουν όλες την ίδια μέση τιμή[...]». H πρώτη αντίδραση έρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον βουλευτή Καστοριάς κ. Φ. Πετσάλνικο, που καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για το μπαράζ των μειώσεων. H υποδοχή μάλλον υποτονική. Οι αντιδράσεις όμως από τους κτηνοτρόφους συνεχίζονται, αφού οι ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες είναι μικρού μεγέθους, γεγονός που σημαίνει ότι οι απώλειες είναι μεγάλες. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γίνονται δέκτες των οξύτατων διαμαρτυριών τους που έφθασαν και στο Μέγαρο Μαξίμου. H παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν ζήτημα χρόνου...
Σε κατάσταση πανικού
«Ενα πρωί εμφανίσθηκαν στο γραφείο μου δύο κυρίες, οι οποίες δήλωσαν ότι είναι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ζήτησαν να κάνουν έρευνα στα αρχεία της εταιρείας», έλεγε μεγαλομέτοχος εταιρείας για την ταυτόχρονη εισβολή των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής στις 6-7 Ιουνίου σε όλες σχεδόν τις εταιρείες.Τα στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών θορυβούνται, αγγίζοντας ακόμη και τα όρια του πανικού. Τα τηλέφωνα και τα mail με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν πάρει φωτιά, ζητώντας οι μεν από τους δε κάλυψη, φοβούμενοι το χειρότερο. O φάκελος γάλα έφθασε αργότερα να αριθμεί 10.000 σελίδες όπως είπε αρχές Σεπτεμβρίου στην παρθενική του συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπ. Ζησιμόπουλος, ο οποίος είχε μεν εμφανισθεί αισιόδοξος για την πορεία σειράς υποθέσεων που είχε στα χέρια της η Αρχή, μη παραλείποντας όμως να υπογραμμίσει πως ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά νοσεί...
Λίγες ημέρες μετά, αργά το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου καλούσε άρον άρον σε συνέντευξη Τύπου και, επειδή δεν συνηθίζει να αιφνιδιάζει, η αδρεναλίνη όλων έπιασε κόκκινο. Εμφανώς αμήχανος, και παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γνωστοποίησε «ενα πολύ σοβαρό θέμα διαφθοράς [...] στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας ενημέρωσε πως κάποιο άτομο προσέφερε έναντι πολύ υψηλής αμοιβής απαλλαγή από υπόθεση που εκκρεμούσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Η γαλακτοβιομηχανία ήταν η ΜΕΒΓΑΛ. Το ποσό που ζητήθηκε για να τύχει επιείκειας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από την Επιτροπή, 2,5 εκατ. ευρώ. Εμπλεκόμενοι στον εκβιασμό, ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής κ. Π. Αδαμόπουλος, ο έμπορος σιτηρών κ. K. Κωνσταντινιδης και ο εκτελωνιστής Π. Αναγνωστόπουλος. H εικόνα των «κουμπάρων» με χειροπέδες εμφανίζεται ξανά και ξανά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Διαρρέουν απόρρητα έγγραφα της Αρχής -τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος των εμπλεκομένων- και αφήνουν έντονη μυρωδιά περι ύπαρξης καρτέλ στο γάλα σε επίπεδο τιμών παραγωγού. Σαν βεντάλια ανοίγουν μια μια οι σημαντικές υποθέσεις που έχει σε εκκρεμότητα η Επιτροπή (μπίρα, πετρέλαια κ.ά.) και οι οποίες επανεξετάζονται. Το κλίμα στην Ανεξάρτητη Αρχη βαρύ (τις πρώτες ημέρες του σκανδάλου οι υπάλληλοι αρνούνται να πάνε σε ελέγχους..) και γίνεται ασήκωτο όταν επιχειρήθηκε να απαλειφθούν από τους υπολογιστές της δεδομένα που αφορούσαν σημαντικές υποθέσεις, μηδέ του γάλακτος εξαιρουμένου, πυροδοτώντας σειρά σεναρίων...
Το ξήλωμα της φόδρας
Το κλίμα εκρηκτικό. Τα στελέχη των γαλακτοκοβιομηχανιών, άλλοτε λαλίστατα για τα δρώμενα στον κλάδο, σιωπούν. Δυσκολεύονται ίσως να συνειδητοποιήσουν πως ό,τι συμβαίνει στους άλλους, μπορεί να συμβεί και σε μας. H πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε απο τη Vivartia που υποστήριξε ότι «ποτέ δεν υπήρξε καρτέλ και ούτε μπορεί να υπάρξει», την ίδια ημέρα που ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας δήλωνε ότι «θα ξηλωθεί μέχρι κι η φόδρα». Τα περί μη ύπαρξης καρτέλ η εταιρεία θα τα επαναλάβει σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αυτή και όχι ο ΣΕΒΓΑΠ, το συλλογικό όργανο του κλάδου. Επειτα από αυτήν επίσημες τοποθετήσεις δεν θα ξανακάνει. O πρόεδρός της όμως, ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, νιώθει μάλλον ιδιαίτερα άβολα, αφού λίγους μόνο μήνες πριν έχει αναλάβει τα ηνία του ΣΕΒ! H σκιά του καρτέλ δεν είναι ό,τι καλύτερο για το προφίλ του... Μοναδική η αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σπ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος κατά την επίσκεψη της αρμόδιας επιτρόπου για τον ανταγωνισμό κ. N. Kroes, μιλά για «χθόνια οικονομικά συμφέροντα που βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν σ' έναν θεσμό, το έργο του οποίου είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητικό ή επικίνδυνο». «H νοοτροπία να αποδίδονται τα λάθη άλλων σε συνομωσίες είναι παλιά» σχολίασε ο κ. Δασκαλόπουλος για να διερωτηθεί στη συνέχεια ο κ. Ζησιμόπουλος: «Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι θίγονται; Γιατί άραγε;». Στη συνέχεια ο κ. Δασκαλόπουλος θα μιλήσει για «καρτέλ του κράτους» και θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική...
Η καταιγίδα του «αστείου πορίσματος»
Η κατάσταση φαίνεται να ηρεμεί, σε βαθμό που κάποιοι πιστεύουν οτι μπορεί και να κουκουλωθεί, μέχρι που η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποιεί οτι η εισηγησή της θα εκδοθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις «...και περί άλλων στρεβλώσεων που επηρεάζουν τις τιμές καταναλωτή». O Δεκέμβριος δεν είναι ευχάριστος για τη γαλακτοβιομηχανία. Στις 22 του μήνα η «K» αποκαλύπτει το πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που «καίει» Vivartia και ΜΕΒΓΑΛ αναδεικνύοντάς τες ως τον πυρήνα του καρτελ στην αγορά του γάλακτος! Ιδιαίτερα σκληρή είναι η εισήγηση και για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που απ' ό,τι φαίνεται «φρόντιζε» για τα συμφέροντα μιας ολιγάριθμης ομάδας μελών του, από τους 19 που φιλοξενεί στους κόλπους του. Στις παραβάσεις του Δικαίου του ανταγωνισμού εμπλέκονται συνολικά 17 επιχειρήσεις (Vivartia, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, Ολυμπος, Nestle Ελλας, Ροδόπη, Κρι Κρι, Εβροφάρμα, ΣΕΡΓΑΛ, ο ΣΕΒΓΑΠ, Αλφα Βητα Βασιλόπουλος, Αφοι Βερόπουλοι, Ατλάντικ, Μασούτης, I. & Σ.Σκλαβενίτης Carrefour και ΕΛΟΜΑΣ). Οι εμπλεκόμενοι καλούνται τώρα να καταθέσουν τα υπομνήματά τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της έως το τέλος Απριλίου. H απρόβλεπτη γι' αυτόν πορεία της υπόθεσης, οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται εντός του ΣΕΒ, οδηγουν σε απώλεια ψυχραιμίας τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η στάση που κράτησε έναντι της Γενικής Διεύθυνσης, κάνοντας λόγο για «αστείο πόρισμα», «γελάμε με αυτό», ξεχνώντας προφανώς τα όσα δήλωνε περί αποτελεσματικότητας της Επιτροπής και τήρησης της νομιμότητας όταν γνωστοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2004 το πόρισμα για τα σουπερ μαρκετ. Λίγες ημέρες μετά μέσω εφημερίδων ο αποφυλακισθείς πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Π. Αδαμόπουλος, κάνει λόγο για παρεμβάσεις που δεχόταν στο έργο του από τον υφυπουργό κ. Γιάννη Παπαθανασίου για υποθέσεις όπως των Motor Οil-ΕΛΠΕ, BP-Shell κ.ά. Θόρυβος που κατα τα φαινόμενα στόχο έχει να πληγεί η αξιοπιστία της Επιτροπής που οσονούπω καλείται να ασχοληθεί με τον φάκελο γάλα. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι οργανώνονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα αφου εσχάτως με το γάλα και τα «κενά της εισήγησης» ασχολείται και γνωστή εταιρεία δημοσίων σχέσεων και lobbying...
====================
Πρόστιμα μαμούθ για καρτέλ στο γάλα
Από τη μία, μέσω της διαΝΕΟσις, ασχολείται με την παραγωγή αναλύσεων και προτάσεων για να βγει η χώρα από την κρίση.
Από την άλλη, μέσω της DECA Investments, έχει μια έφεση στις «φούσκες». Πρόκειται για τον επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
- Όταν έσκασε η «φούσκα» της ελληνικής εταιρίας Akazoo, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ, αποκαλύφθηκε πως η επενδυτική εταιρία DECA Investments, συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ήταν ένας από τους μεγαλομετόχους, με ποσοστό κοντά στο 4%.
Την Τετάρτη η αγορά θυμήθηκε πως ο Νίκος Κούλης, διευθύνων
σύμβουλος της DECA Investments, συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο
της MLS, η διαπραγμάτευση των μετοχών της οποίας ανεστάλη με απόφαση της
Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια λογιστικού ελέγχου από την ΕΛΤΕ.
Δηλαδή, δύο «φούσκες» έσκασαν το τελευταίο δίμηνο και στις δύο
εμπλέκεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η DECA Investments, η οποία
διαχειρίζεται τα κεφάλαια του κ. Δασκαλόπουλου.
Τόσο η περίπτωση της Akazoo όσο και η περίπτωση της MLS ήταν γνωστές
στην αγορά τεχνολογίας.Η δράση του ιδρυτή της InternetQ Παν. Δημητρόπουλου είχε βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών αναλυτών και γι’ αυτό η εταιρία είχε φύγει τρέχοντας από το χρηματιστήριο του Λονδίνου στις αρχές του 2016. Τώρα, πώς κατάφερε να προσελκύσει τα κεφάλαια του κ. Δασκαλόπουλου μια εταιρία που είχε βγει με ταχύτητα από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όταν έσκασε μια άλλη ελληνική «φούσκα», αυτή της Globo, κάποια στιγμή θα το εξηγήσει η διοίκηση της DECA Investments στους επενδυτές και τους συνεργάτες της.
Όπως πρέπει να εξηγήσει ο κ. Κούλης αν είχε καταλάβει κάτι ως μέλος του Δ.Σ. της MLS, που κατά την ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου) «φούσκωνε» την καθαρή θέση της με λογιστικές εγγραφές που βρίσκονται στο επίκεντρο ελέγχου. Η MLS έπνεε τα λοίσθια εδώ και μήνες, αλλά είχε τη στήριξη συγκεκριμένου χρηματιστηριακού λόμπι, το οποίο σήμερα εμφανίζεται ως ανήξερο! Πριν από δύο μήνες η διοίκηση της εταιρίας αξιοποίησε όρο παράτασης κατά έναν χρόνο, έως τον Ιούλιο του 2021, της αποπληρωμής του ομολόγου της, που έληγε τον φετινό Ιούλιο.
Επιπλέον, δεν είχε γνωστοποιήσει πότε θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2019, αξιοποιώντας την παράταση που είχε δοθεί λόγω πανδημίας.
Τώρα φαίνεται πως μπαίνει σε περιπέτειες.
ΠΗΓΗ
=====================
Είναι επίσημο: Απάτη η Akazoo (Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 10:28)
Blogger:
Έπεσα από τα σύννεφα! Δεν είναι δυνατόν! Και αφού έπεσα, είπα να θυμηθούμε μαζί...
- Για μας ο εν λόγω κύριος δεν είναι άγνωστος.
1. Καρτέλ Γάλακτος. (Στο τέλος του σημειώματος σας έχω ένα μπουκέτο άρθρων της εποχής... για το αρχείο σας)
Η ΔΕΛΤΑ του κυρίου, αφού έπεσε στα μαλακά - ήταν και πρόεδρος κοτζάμ ΣΕΒ, τι να κάνουμε θα εξοντώσουμε ένα πρόεδρα και έτσι ο πρόεδρας ..καθάρισε με κάτι ψιλά που επέστρεψε. Μύριζε όμως γάλα και σκέφτηκε να καθαρθεί.
Λεφτά έχει ό άνθρωπος και καλά κάνει, και ασχολείται με τα επενδύσεις.
2. Με τα πολλά λοιπόν φράγκα (ευρά δηλαδή) φτιάχνει (συμμετέχει;) την DECA Investments. Που έχει έδρα παρακαλώ το Λουξεμβούργο! Και μεγάλους πολύ μεγάλους συνεταίρους!
Την οποία DECA Investments την εντοπίσανε καλοί φίλοι και μας το καρφώσανε σε κάτι ...περίεργα σχήματα και αξαγορές...όπως:
Είναι οι επενδύσεις ...ηλίθιε! (να τη διαβάσετε.. μέχρι τέλους)
Μοναδικός διεκδικητής της «Μινέρβα» είναι πλέον η Deca Investments
3. Ήταν στο οπτικό μας πεδίο όταν ήταν "γαλατάς" και μετά πρόεδρος του ΣΕΒ οπότε κρατήσαμε και πολλές από τις θέσεις του εδώ (όπως: «Ο χρηματοπιστωτικός ασύδοτος καπιταλισμός της τελευταίας εικοσαετίας αναπτύχθηκε σε κενό αέρος και όχι σε κοινωνικό υπέδαφος». Το 2008 όταν είχαν σφίξει τα γάλατα!)
4. Πρόκειται προφανώς για άνθρωπο μεγάλης επιφάνειας και πολλών σχεδίων, δεν θα μπορούσε παρά να φτιάξει και μια ...αυλή. Μια αυλή γελωτοποιών. Και την έφτιαξε: Ιδού η διαΝΕΟσις, ένα "think tank" με τα όλα του! Επιστημοσύνη, τέχνη, μπόλικη μούρη για τους ιθαγενείς, προφανώς υπεράνω χρημάτων! (Δεν παίρνω όρκο...) Από τα πεπραγμένα του ιδρύματος, μάλλον παραπέμπει σε μπόλικο tank με λίγο think. (Σωστός: όταν έχεις τα ευρά οι δουλειές είναι εύκολες. Έχεις και όλο το Σημιταϊκο στα πόδια σου να σε υπηρετεί, κάτι σαν παράλληλη δουλειά οι περισσότεροι. Φραγκοφονιάδες...) Να μερικά ράματα για τη γούνα τους.
5. Επιστρέφουμε στην αρχή.
" Η DECA Investments, έχει μια έφεση στις «φούσκες». Το λέει το άρθρο, όχι εγώ! Εγώ τώρα σκέφτομαι ότι αν τα Αμερικανάκια έχουν κέφια, ο πρόεδρας την έχει άσχημα. Φαίνεται ότι μερικοί "δικοί μας" παίζοντας το ελληνικό χρηματιστήριο - με όλα τα χαρτιά στα χέρια τους - αποθρασύνθηκαν και κάνουν κόλπα και σε άλλα χρηματιστήρια. Αν το παίξανε πονηροί, βλέπω τους γελωτοποιούς του διαΠΑΛΑΙωσης να ψάχνουν για άλλο αφεντικό...άλλη αυλή, αλλά εγώ δεν θα κλάψω και γι' αυτό, γιατί δεν κλαίω για κανένα γελωτοποιό...
Ας πρόσεχαν... (φτου κακά... τι είπα ο άνθρωπας...)
=================
Υ.Γ. να με συμπαθάτε που σας αποκάλυψα έναν πυλώνα της (μη) ανάπτυξης.
============================
ΣΥΛΛΟΓΗ ...ΓΑΛΑΚΤΟΣ...
Στοιχεία "φωτιά" για το καρτέλ γάλακτος
Απόρρητα έγγραφα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που διερευνά τις καταγγελίες για καρτέλ γάλακτος στη χώρα μας έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας
της Μαρίας ΚαραούληΣτα έγγραφα αναφέρονται οι συναντήσεις μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας, κατά τις οποίες συναποφάσιζαν, ερήμην των παραγωγών, τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον γίνεται καταφανής ο τρόπος που εγκλώβιζαν τους κτηνοτρόφους, ώστε να βρίσκουν όλες τις πόρτες κλειστές και αναγκαστικά να συμβιβάζονται, για να πωλήσουν τα προϊόντα τους.
Χθες συγκεντρώθηκαν στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν για δεύτερη χρονιά τον αγώνα τους για τις τιμές των προϊόντων τους που, όπως ανέφεραν, διαμορφώνουν σε χαμηλά επίπεδα τα καρτέλ των μεγάλων βιομηχανιών.
"Το καρτέλ γάλακτος", ανέφερε στη "Μ" ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτρης Καμπούρης, "με την παράλληλη δράση του καρτέλ κρέατος με τις παράνομες ελληνοποιήσεις και από φέτος του καρτέλ των ζωοτροφών, που έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές τους έως και 100%, μας έχουν φέρει σε αδιέξοδο. Γι' αυτό θα αγωνιστούμε μέχρι τελικής πτώσης".
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, "προκύπτουν ενδείξεις για τον καθορισμό των τιμών της αγοράς γάλακτος από τις βιομηχανίες".
Σε φαξ που βρέθηκε στη ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο της απέστειλε η ΔΕΛΤΑ (με ημερομηνία 4/6/2004), σχετικά με συνάντηση εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών στη Λάρισα στις 31 Μαΐου 2004, αναφέρεται μεταξύ άλλων: Τη Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 11.00-14.00 στο ξενοδοχείο (αναφέρεται η επωνυμία του) πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΝΕΣΤΛΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΦΑΓΕ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ υπευθύνων των παραπάνω εταιρειών σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γάλακτος στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο της ΚΑΠ και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όσα αποφασίστηκαν σε εκείνη τη συνάντηση αναγράφονται σε χειρόγραφο επιστολόχαρτο που βρέθηκε στο φαξ και αναφέρει:
- Να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των παραγωγών (από τη μια εταιρεία στην άλλη) και πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων εταιρειών.
- Να καταβληθεί προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές το μήνα Μάιο και να μειωθούν από τον Ιούνιο μέσα από την ποιότητα από 1% έως 1,5%.
- Να αντιμετωπιστούν από κοινού από τις εταιρείες οι παραγωγοί σε περιπτώσεις ποιοτικών αποκλίσεων με ενημέρωση των παραγωγών.
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ Σε άλλο σημείο των πρακτικών αναφέρεται ότι στη ΜΕΒΓΑΛ βρέθηκαν εσωτερικά σημειώματα-πρακτικά των συναντήσεων της Ζώνης Γάλακτος της εταιρείας, στα οποία οι τιμές ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Ενδεικτικά σημειώνουμε: Πρακτικό με ημερομηνία 20/04/2005. "Ο ΚΟΛΙΟΣ ζητάει να μειωθούν οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος. Εμείς ζητάμε συνάντηση με τον ΣΕΒΓΑΠ (σύνδεσμος γαλακτοβιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας) και από κοινού να αποφασιστεί η μείωση των τιμών.
Από τη συνάντηση με τον ΣΕΒΓΑΠ προέκυψαν οι εξής αποφάσεις:
- Να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των παραγωγών.
- Να γίνει συγκράτηση των τιμών αρχής γενομένης από το μήνα Μάιο του 2004.
- Όλες οι εταιρείες να είναι αυστηρές στις τιμές.
- Καμιά εταιρεία να μην παίρνει γάλα που τυχόν περισσεύει από μικρούς τυροκόμους.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέχει τα πρακτικά της συνάντησης του ΣΕΒΓΑΠ με τη ΦΑΓΕ και τη ΔΕΛΤΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος. Η επιστολή-πρόσκληση του ΣΕΒΓΑΠ προς τις δύο εταιρείες στάλθηκε με ημερομηνία 28/06/2001). Από τα πρακτικά προκύπτει ότι στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι λόγοι που συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος (σχέση δολαρίου - ευρώ κτλ.)
Σε άλλη αποστροφή των πρακτικών αναφέρεται ότι, αν και δεν υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και των βιομηχανιών παραγωγής γάλακτος που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα (κυρίως ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΝΕΣΤΛΕ, ΑΓΝΟ), κάθε παραγωγός παραδίδει το γάλα του αποκλειστικά σε μία βιομηχανία!
Έρχονται κινητοποιήσεις
Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εν γένει από την κυβέρνηση να χτυπήσει τα καρτέλ και να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της κτηνοτροφίας. Ζήτησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και την κάλεσαν να διεκδικήσει από την Ε.Ε. δυναμικά την επιδότηση των ζωοτροφών. Σε διαφορετική περίπτωση να διαμορφώσουν το δικό τους πλαίσιο στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Τέλος, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις, τις οποίες θα αποφασίσουν το προσεχές διάστημα οι κατά τόπους κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας.
===================
Πώς στήθηκε το ελληνικό «καρτέλ του γάλακτος»
Πώς στήθηκε το ελληνικό «καρτέλ του γάλακτος» Το Βήμα» αποκαλύπτει το απόρρητο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στέλνει στο εδώλιο το «σκάνδαλο των κουμπάρων» ΔΗΜ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ Επειτα από έρευνα που διήρκεσε περίπου έξι μήνες το «καρτέλ του γάλακτος» που αποκαλύφθηκε με «το σκάνδαλο των κουμπάρων» οδηγείται στο «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με τα προγραμματισθέντα,
Επειτα από έρευνα που διήρκεσε περίπου έξι μήνες το «καρτέλ του γάλακτος» που αποκαλύφθηκε με «το σκάνδαλο των κουμπάρων» οδηγείται στο «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με τα προγραμματισθέντα, η υπόθεση εισάγεται στην ολομέλεια. Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται «να μας βρει το καλοκαίρι» ώσπου να εκδοθεί η απόφαση. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πέρυσι έπειτα από καταγγελίες κτηνοτρόφων, σύμφωνα με τις οποίες οι γαλακτοβιομηχανίες μείωσαν τις τιμές αγοράς της πρώτης ύλης. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε ότι αυτό επεκτάθηκε και στη διαμόρφωση των λιανικών τιμών, όπου διαπιστώθηκε σύμπραξη μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών και των αλυσίδων σουπερμάρκετ, και για αυτόν τον λόγο παραπέμπονται και πέντε αλυσίδες μαζί με έναν προμηθευτικό οργανισμό. Οι 17 εταιρείες που παραπέμπονται στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι οι εξής: Δέλτα ΑΕ, Φάγε ΑΕ, Μεβγάλ ΑΕ, Ολυμπος ΑΕ, Nestle ΑΕ, ΕΛΟΜΑΣ, Carrefour – Μαρινόπουλος ΑΕ, Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ, Ατλάντικ ΑΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, Κρι Κρι ΑΕ, Σεργάλ ΑΕ, Νεογάλ ΑΕ, Ροδόπη ΑΕ, Μασούτης ΑΕ και ο κλαδικός Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος (ΣΕΒΓΑΠ). Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται ενδιαφέρουσες…Τα «κακά μαντάτα» για τους αγελαδοτρόφους άρχισαν τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου του 2005, με την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου. Αιφνιδίως οι γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να μειώνουν τις τιμές για τους παραγωγούς. Η αναστάτωση που επικράτησε μεταξύ των κτηνοτρόφων ήταν εύλογη, κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Ετσι στις 16 Ιανουαρίου 2006 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης και Περιχώρων «Ο Βουρινός» αποστέλλει μία εναγώνια επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκο, τον υφυπουργό κ. Αλ. Κοντό, τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου και τον τότε υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Ν. Τσιαρτσώνη.
* Η επιστολή των κτηνοτρόφων
Στην επιστολή μεταξύ των άλλων οι κτηνοτρόφοι έλεγαν: «Θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας και την αγανάκτηση των 1.302 αγελαδοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας. Οι παραπάνω αγελαδοτρόφοι έδιναν το γάλα τους στις γαλακτοβιομηχανίες Δέλτα και Φάγε. Οι παραπάνω εταιρείες προχώρησαν μονομερώς, χωρίς καμία ενημέρωση στους παραγωγούς, στη μείωση της τιμής του γάλακτος κατά τρία λεπτά. Δεν κατανοούμε τη μείωση στις τιμές των παραγωγών όταν οι τιμές στα σουπερμάρκετ ανεβαίνουν συνεχώς (…)».
Και όπως δήλωσαν οι ίδιοι στους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, λίγους μήνες αργότερα, «είναι γνωστό στην περιοχή ότι αν κάποιος παραγωγός αποφασίσει να διακόψει τη συνεργασία του με κάποια εταιρεία, δεν μπορεί να βρει άλλη εταιρεία για να πουλήσει το γάλα του. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων εταιρειών (Φάγε – Nestle – Μεβγάλ). Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τον υπερβολικό δανεισμό προκειμένου να κρατούν εξαρτημένους τους παραγωγούς και να τους εκμεταλλεύονται, καθορίζοντας από μόνες τους τις τιμές με πρόφαση την ποιότητα».
Φαίνεται όμως πως αυτή η επιστολή έπιασε τόπο. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Αν. Αγγελής στις 26 Ιανουαρίου 2006, με βάση αυτή την επιστολή, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Φυσικά χωρίς αποτέλεσμα τότε. Ωστόσο η επιστολή των κτηνοτρόφων διαβιβάστηκε εν συνεχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και στις 6 Ιουνίου άρχισε η έρευνα.
Στους υπαλλήλους της Επιτροπής οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων του «Βουρινού» είπαν ακόμη πως «το αγελαδινό γάλα που παράγεται και συλλέγεται στην περιοχή κατανέμεται μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών: Δέλτα 34,6%, Nestlé 16,47% και Φάγε 33,7%», «βασικό κριτήριο επιλογής ενός παραγωγού από τις γαλακτοβιομηχανίες είναι η ποσότητα και η ποιότητα του γάλακτος που παράγει ο παραγωγός. Ωστόσο στην πράξη οι εταιρείες έχουν χωρίσει τις περιοχές: παίρνουν γάλα από συγκεκριμένες περιοχές (χωριά). Για παράδειγμα εκεί από όπου παίρνει γάλα η Φάγε, δεν δραστηριοποιείται η Δέλτα κ.ο.κ.», « δεν υπάρχει βασική τιμή αγοράς από τον παραγωγό, αλλά διαμορφώνεται κυρίως βάσει της ποσότητας. Η χιλιομετρική απόσταση από τον σταθμό συγκέντρωσης παίζει ρόλο. Στο αγελαδινό γάλα υπάρχουν διακυμάνσεις στην τιμή, η οποία ωστόσο καθορίζεται από τις γαλακτοβιομηχανίες «οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές οικονομικά σε σχέση με τους παραγωγούς». Το πρόβλημα πηγάζει από το ότι έχουν παραμείνει μόνο τρεις – τέσσερις εταιρείες που συλλέγουν γάλα (Φάγε, Δέλτα, Nestlé και Μεβγάλ)». Η σημαντικότερη όμως επισήμανση είναι πως «δεν υπάρχουν συμβάσεις στο αγελαδινό γάλα»!
Προς τούτο μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, στην κατάθεση στις 10 Οκτωβρίου 2006 των εκπροσώπων του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας (τα μέλη του οποίου παράγουν περίπου το 50% του συνόλου του νωπού γάλακτος στην ελληνική επικράτεια) «σημειώνεται ότι «πριν από δύο χρόνια υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις, γιατί κάθε βιομηχανία ήθελε να πάρει τους καλύτερους παραγωγούς. Από το 2004 περίπου οι εταιρείες τα βρήκαν μεταξύ τους και μείωσαν τις τιμές. Αρχικά οι εταιρείες χρησιμοποίησαν την πριμοδότηση ως δικαιολογία και μείωσαν τις τιμές και στη συνέχεια άρχισαν να χρησιμοποιούν την ποιότητα ως πρόφαση. Στο τέλος δεν προέβαλλαν καμία δικαιολογία για τη μείωση». Και προσθέτουν πως «(…) Ξεκίνησε η Φάγε (περίπου τον Οκτώβριο του 2004) λόγω κακοδιαχείρισης των στελεχών της (…) Από το τέλος Δεκεμβρίου 2005 μείωσαν όλοι μαζί την τιμή. Οι βιομηχανίες γνωρίζουν τη μέση τιμή της άλλης, οπότε προσπαθούν να έχουν όλες την ίδια μέση τιμή (…)»».
* Η συνάντηση της Λάρισας
Ολα όμως άρχισαν από την περίφημη συνάντηση της Λάρισας. Στο σχετικό έγγραφο με τα πρακτικά της συνάντησης, που βρέθηκε στα γραφεία της Μεβγάλ ΑΕ (αποστολέας κ. Αλ. Συρρής, δ/ντής Σταθμών Συλλογής Γάλακτος της Δέλτα, προς τον κ. Αθ. Λαπόρδα, δ/ντή Ζώνης Γάλακτος της Μεβγάλ), με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2004 και τίτλο «Συνάντηση εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών στη Λάρισα την 31η Μαΐου 2004», αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2004 και ώρα 11.00-14.30, στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Divani, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών Δέλτα, Μεβγάλ, Nestlé, Ολυμπος και Φάγε. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπευθύνων των παραπάνω εταιρειών σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γάλακτος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της ΚΑΠ και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων (…)».
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες της στρατηγικής για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι οι παρακάτω:
«Α) Να θωρακιστεί η ποιότητα με την εφαρμογή κοινής πολιτικής από όλους τους μεταποιητές και την αποφυγή μετακινήσεων των παραγωγών που γίνονται σε περιπτώσεις που οι τελευταίοι δυσαρεστούνται λόγω της εντατικοποίησης των ποιοτικών ελέγχων.
Β) Να γίνει προσπάθεια για (μία ακόμη) ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τα θέματα ποιότητας, τις υποχρεώσεις και τους τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας και της ποιότητας του γάλακτος. Η ενημέρωση να γίνει και με τη μορφή φυλλαδίου, ενδεχομένως με τη συμμετοχή του ΕΛΟΓ ή της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος. Το φυλλάδιο αυτό θα διανεμηθεί σε όλους με ευθύνη των γαλακτοβιομηχανιών.
Γ) Με δεδομένη την αύξηση της ποσόστωσης να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για τη διατήρηση του καλού κλίματος, προκειμένου να μη διακοπεί η αυξητική τάση στην παραγωγή του γάλακτος.
Δ) Να περιοριστούν οι αγοραπωλησίες πλεονασματικού γάλακτος, ιδίως από μικρούς μεταποιητές, οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις ποιοτικές προδιαγραφές και την ιχνηλασιμότητα σύμφωνα με το σύστημα HACCP.
Ε) Εν όψει της επιδότησης της ποσόστωσης των παραγωγών, που αρχίζει το 2004 και θα εξακολουθήσει ως το 2013 (τουλάχιστον) και της αναμενόμενης μείωσης των τιμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, να γίνει προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στη χώρα μας και αντιστροφής των ανοδικών τάσεων, προκειμένου να μην περιοριστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γάλακτος.
Στ) Τέλος εκφράστηκε η άποψη ότι θα ήταν καλό να συσταθεί μία τακτική ομάδα, η οποία θα αποτελείται (κυρίως) από τους υπευθύνους συλλογής γάλακτος. Η ομάδα θα συνέρχεται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα του γάλακτος και να προγραμματίζει τις κοινές ενέργειες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού γάλακτος».
Σε αυτή τη συνάντηση οδηγήθηκαν οι γαλακτοβιομηχανίες ύστερα από οξύ ανταγωνισμό μεταξύ τους στη ζώνη γάλακτος, όπου η μία πλειοδοτούσε έναντι της άλλης για να αποσπάσει κτηνοτρόφους και κατά συνέπεια μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος.
* Τα συμπεράσματα του πορίσματος
Στην εισήγηση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «μεταξύ των ετών 2003-2006 διαπιστώνεται ύπαρξη συμπλέγματος συνεννοήσεων με ενιαίο ανταγωνιστικό σκοπό, στην οποία καταφαίνεται ο ηγετικός ρόλος και η συμμετοχή στο σύνολο των παραβάσεων των εταιρειών Δέλτα και Μεβγάλ, γεγονός το οποίο λαμβάνεται υπόψη ως επιβαρυντικός παράγοντας του βασικού ποσού του προστίμου για κάθε μία από τις επιμέρους παραβάσεις στις οποίες αυτές ενέχονται. Οι εταιρείες Δέλτα και Μεβγάλ αποτελούν τον κύριο κορμό του συνόλου των συμπράξεων, δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο που απέβλεπε στη σύναψη και εφαρμογή του συνόλου των συμπράξεων. Η συνεννόηση αυτή επεδίωκε έναν ενιαίο αντιανταγωνιστικό στόχο, να παρεμποδίσει κάθε ανταγωνισμό στον τομέα των τιμών με την επίτευξη συμφωνίας ή εναρμονισμένων πρακτικών επί των περισσοτέρων παραμέτρων ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος.
Γενικότερα η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατέληξε ότι στις επιμέρους αγορές υφίστανται οι ακόλουθες στρεβλώσεις του δικαίου του ανταγωνισμού:
* οριζόντια σύμπραξη ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών αγοράς και της κατανομής των πηγών προμήθειας στην αγορά νωπού γάλακτος,
* οριζόντιες συμπράξεις μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών αναφορικά με την τιμολογιακή-εκπτωτική τους πολιτική,
* κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης και απαγόρευσης παθητικών πωλήσεων μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και των διανομέων τους,
* κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και αλυσίδων σουπερμάρκετ.
* Η περίπτωση των Σερρών
Μεταξύ των πολλών σημειωμάτων που ανευρεύθησαν στα γραφεία των εταιρειών, ορισμένα από αυτά αναφέρονται στις σχέσεις και στον ανταγωνισμό μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών στην αγορά των Σερρών.
Οι μικρές τοπικές γαλακτοβιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας για να μπορέσουν να «σταθούν» στα ψυγεία των σουπερμάρκετ αναγκάζονται να πωλούν το παστεριωμένο γάλα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θίγονται από αυτή την εμπορική πολιτική των μικρών, προχωρούν σε «αντίποινα» ρίχνοντας τις τιμές των δικών τους προϊόντων στις ιδιαίτερες τοπικές αγορές των μικρών. Η Σέρρες αποτελούν μια τέτοια περίπτωση.
Ειδικότερα σε επιστολή με ημερομηνία 5.1.2006 που ανευρέθη στην εταιρεία Δέλτα κατά τη διάρκεια του αυτεπάγγελτου ελέγχου υπήρξε: «Συνάντηση Δέλτα, Μεβγάλ, Κρι-Κρι, Σεργάλ», και αναφέρεται: «(…) σε συνάντηση που έγινε σήμερα 5.1.2006 στις Σέρρες συζητήθηκαν τα παρακάτω:
1. Από τη Δευτέρα 9.1.2006 οι Σεργάλ και Κρι-Κρι επαναφέρουν το φρέσκο γάλα με ημερομηνία προηγούμενης ημέρας.
2. Από τη Δευτέρα 9.1.2006 συμφωνήθηκε να μη γίνεται στην αγορά των Σερρών καμία προωθητική ενέργεια στο φρέσκο γάλα και συγκεκριμένα: α) έκπτωση με sticker, β) έκπτωση με κουπόνι στο ράφι, γ) on pack προϊόντος, δ) κουποδιανομή με προωθήτρια, ε) συμμετοχή φρέσκου γάλακτος σε φυλλάδια s/m, στ) επιδότηση τιμής στα s/m, και ζ) διαγωνισμοί καταναλωτών στο φρέσκο γάλα».
Μάλιστα ο εμπορικός διευθυντής της Δέλτα σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση των υπαλλήλων της Επιτροπής κατέθεσε: «Η συγκεκριμένη συνάντηση αφορούσε συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών να σταματήσουν οι προωθητικές ενέργειες στον Νομό Σερρών, γιατί δεν υπήρχε όφελος για τους εμπλεκομένους (…)».
Επίσης σε ηλεκτρονική επιστολή, με ημερομηνία 18.5. 2005, «από τον κ. Κων/νο Βλαχοκυριάκο προς τον κ. Μ. Βελώνη (την οποία ο τελευταίος προώθησε στους κκ. Γ. Καλύβα και Κ. Σεφερλή και στην κ. Τ. Εξαρχου, υπάλληλο του Τμήματος Marketing της Δέλτα) με θέμα «Ενέργειες σε Σέρρες 5/2006. doc»» αναφέρεται: «Η πορεία του φρέσκου γάλακτος στις Σέρρες – Δράμα είναι εξαιρετικά κακή (-24,5% σε βάρος προοδευτικά, που μεταφράζεται σε -113 τόνους). Το αποτέλεσμα της συνάντησης με Κρι-Κρι, Σεργάλ, Μεβγάλ στις 5.1.2006 για συμφωνία μη ενεργειών δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και θα πρέπει να κάνουμε ενέργειες ώστε να αναστρέψουμε την κατάσταση. Προτείνω τα παρακάτω: (…)».
Αρκετά αποκαλυπτικό είναι το εσωτερικό σημείωμα της Μεβγάλ, που απευθύνει ο κ. Ι. Ξηρογιαννόπουλος προς τον κ. Π. Παπαδάκη και αφορά τον «πόλεμο της γιαούρτης» και τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε η είσοδος της Friesland στην αγορά, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «(…) Προτάσεις αντίδρασης: 1. Ηδη έχει σχεδιασθεί σε συμφωνία με Φάγε και Δέλτα για προσφορά 2+1 σε όλα τα λευκά με έναρξη 23/8 στη Β. Ελλάδα από Σέρρες έως Εβρο για 3 εβδομάδες. Στόχος το ξεκαθάρισμα μικρών και αναμονή αντίδρασης Friesland. Η ενέργεια θα μετρηθεί. 2. Από 6/9 και σε συμφωνία με τους πιο πάνω πανελλαδικό λανσάρισμα 2+1 στην αγελάδα, πλήρες, και 0% (σαν Μεβγάλ μας συμφέρει καθώς ό,τι ενέργεια έχουμε κάνει στην αγελάδα μέχρι σήμερα μας αφήνει πάντα κάτι θετικό στο τέλος) για 3 εβδομάδες. Η ενέργεια και η αντίδραση επίσης θα μετρηθούν. Εάν τα πιο πάνω δεν αποδώσουν και δεν ηρεμήσει η Friesland, τότε σίγουρα οι ενέργειες θα κλιμακωθούν και στα στραγγιστά (…)».
Η ευθύνη των σουπερμάρκετ
Σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού οι πέντε αλυσίδες σουπερμάρκετ και ο προμηθευτικός οργανισμός ΕΛΟΜΑΣ παραπέμπονται διότι αποδέχθηκαν τις οριζόμενες από τις γαλακτοβιομηχανίες λιανικές τιμές πώλησης του παστεριωμένου γάλακτος. Και σύμφωνα με την έρευνα των αρμοδίων υπαλλήλων της Επιτροπής προέκυψε «συμφωνία» καθορισμού μεταπώλησης του γάλακτος. Οι αλυσίδες υποστήριξαν ότι αν δεν δέχονταν τις οριζόμενες από τις γαλακτοβιομηχανίες λιανικές τιμές, τότε θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο για τον ομαλό εφοδιασμό τους σε παστεριωμένο γάλα. Οπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα που βρέθηκε στο αρχείο γαλακτοβιομηχανίας και περιλαμβάνεται στην εισήγηση: «[…] Η τιμή κτήσης + ΦΠΑ στο 1 lt 3,5% λιπαρά είναι 1,14 ú και είναι η τιμή που θα έπρεπε να πωλούν οι αλυσίδες […] Εμείς από τη μεριά μας έχουμε επέμβει πολλές φορές και στη Θεσσαλονίκη και διορθώσαμε τις τιμές σαν leader που είμαστε στην αγορά […]». Ωστόσο, από την έρευνα προέκυψε ότι η διαπραγματευτική θέση των αλυσίδων έναντι των γαλακτοβιομηχανιών είναι ισχυρή και ως εκ τούτου αν οι ίδιες επιθυμούσαν θα μπορούσαν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας. Και διαπιστώνεται ότι υπάρχει συμφωνία καθορισμού ελάχιστων τιμών μεταπώλησης, δηλαδή στη λιανική πώληση, μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών και των αλυσίδων σουπερμάρκετ.
=================================
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Γαλακτοβιομηχανίες, VIVARTIA, MEBΓAΛ και ΦΑΓΕ είχαν συμφωνήσει από κοινού και πρότειναν στους κτηνοτρόφους –γαλακτοπαραγωγούς, να τους πουλούν το γάλα σε χαμηλότερη τιμή. Είχαν ως πρόσχημα τους, πως οι ίδιοι οι καταναλωτές τους πίεζαν για να χαμηλώσουν τις τιμές τους. Οι κτηνοτρόφοι μη μπορώντας να αρνηθούν, λόγω οικονομικής κρίση, δέχτηκαν.
Μάρτυρες γαλακτοπαραγωγοί κατέθεσαν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, επικαλούμενες διάφορες αβάσιμες αιτιολογίες, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, έφταναν στο σημείο ακόμη και να απειλούν τους παραγωγούς ότι δεν θα παραλάμβαναν το γάλα, εξαναγκάζοντάς τους με αυτό τον τρόπο να δέχονται αυθαίρετα μείωση στην τιμή της αγοράς που αρχικά είχε συμφωνηθεί. Oι παραγωγοί, αναγκάζονταν να δέχονται την αυθαίρετη μείωση της τιμής του προϊόντος τους, καθώς κατόπιν κοινής συνεννόησης που είχαν οι εταιρείες μεταξύ τους στον τομέα αυτό, οι γαλακτοπαραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να συμβληθούν με άλλη εταιρεία και να διαθέσουν το προϊόν τους σε καλύτερη ή έστω και στην ίδια τιμή.
Εκτός από αυτό, οι ίδιες οι βιομηχανίες, επιχειρούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, στρέφοντας τους προς το γάλα υψηλής παστερίωσης. Η προσπάθεια αυτή, είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό αφού ήθελαν να επεκτείνουν την διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, πάνω από πέντε ημέρες.
Παράλληλα βλέπουμε πως οι ίδιες οι βιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα , ο όμιλος Δέλτα και η Friesland Hellas ΑΕ , είχαν διακηρύξει τον στόχο τους: να αποκτήσει η καθεμία για τον εαυτό της την ηγεμονική θέση στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο όμιλος Φάγε από την άλλη επιθυμούσε να διατηρήσει πρωτίστως, με ασφαλή τρόπο, την κυριαρχία του στην αγορά της γιαουρτιού.
Εκτός από αυτά που έχουμε πει, βλέπουμε πως οι γαλακτοβιομηχανίες έκαναν συμφωνίες για την τιμή και με σουπερμάρκετ. Έτσι η τιμή και πάλι ήτανε κοινή. Η επιτροπή ανταγωνισμού, για αυτό τον λόγο, βλέπουμε πως έχει πάρει μέτρα και για τα σουπερμάρκετ. Οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ φέρονται δυσαρεστημένοι διότι, ενώ πριν από ένα χρόνο επιχείρησαν πρώτοι να σπάσουν τις τιμές, φέρνοντας προϊόντα χαμηλής τιμής, αυτή τη στιγμή λόγω του ότι εξομοιώθηκαν με τις βιομηχανίες γάλακτος τιμωρήθηκαν.
Έτσι η υπόθεση χωρίζεται σε δυο μέρη, Το πρώτο, που άρχισε να εκδικάζεται, αφορά στην «οριζόντια σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών με σκοπό να επιβάλουν τιμές στους κτηνοτρόφους και να μοιράσουν μεταξύ τους την αγορά νωπού γάλακτος». Το δεύτερο μέρος αφορά στη «σύμπραξη των γαλακτοβιομηχανιών με σούπερ μάρκετ για τον καθορισμό ενιαίων λιανικών τιμών στο παστεριωμένο γάλα.
Όλα αυτά συνεπάγονται στην κατάργηση των νόμων που έθεσε η επιτροπή ανταγωνισμού, που αφορά τον ανταγωνισμό στην αγορά και οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια.
Τέλος να πούμε πως οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την έλλειψη ανταγωνισμού είναι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές που αγοράζουν το γάλα στην Ελλάδα ακριβότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι η υπηρεσία εκείνη, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και έχει τόσο διοικητική όσο και οικονομική αυτοτέλεια. Μερικές από τις βασικές της αρμοδιότητες είναι οι παρακάτω:
- Ελέγχει την αγορά και εγγυάται την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού.
- Στόχος της είναι η ανάπτυξη του υγιούς ελεύθερου ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.
- Καταπολέμηση των φραγμών εισόδου νέων παικτών στην αγορά, δηλαδή ερευνά την ύπαρξη καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου.
- Προστατεύει τα συμφέροντα του καταναλωτή.
- Στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη.
- Φροντίζει για την διατήρηση ή αποκατάσταση της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς.
Όσον αφορά την υπόθεση-σκάνδαλο με τα καρτέλ γάλακτος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει οδηγηθεί στην επιβολή προστίμων στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Την τελευταία τετραετία έχει επιβάλλει πρόστιμα που συνολικά ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ. Το συνολικό πρόστιμο επίσης, που έχει υποβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση των καρτέλ γάλακτος ξεπέρασε τα 48.000.000 ευρώ και εδώ να πούμε ότι το πρόστιμό αυτό είναι το υψηλότερο.
Επίσης, 17 επιχειρήσεις κατηγορούνται για την υπόθεση των καρτέλ γάλακτος μεταξύ των οποίων είναι και οι ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ, Vivartia και Nestle Hellas. Τέλος, η Vivartia κατέχει το ρεκόρ του υψηλότερου προστίμου που έχει υποβληθεί στην εταιρεία (16,1 εκατ. ευρώ), ενώ η ΜΕΒΓΑΛ, έρχεται στη δεύτερη θέση με 13,3 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στην αγορά γάλακτος από τον παραγωγό είναι €0.36 το λίτρο και το κόστος παραγωγής είναι €0.36 το λίτρο. Εν τω μεταξύ οι αγελαδοτρόφοι ζητούν η τιμή να φτάσει στα € 0,40 ευρώ το λίτρο. Όμως από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών υπάρχει εκβιαστική συμπεριφορά προς τους γαλακτοπαραγωγούς με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποσύρονται.
Οι γαλακτοβιομηχανίες έκαναν κάποιες ενέργειες προκειμένου οι τιμές να γίνουν πιο προσιτές . Συγκεκριμένα η Vivartia μείωσε την τιμή του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ σε 1 ευρώ το λίτρο. Πιο αναλυτικά η τιμή στα super markets ήταν από1,35 ευρώ, στους φούρνους 1,20 ευρώ και στα μικρά καταστήματα από
1,58 ευρώ. Επίσης, ο Όλυμπος μειώνει την τιμή του γάλακτος και η λιανική τιμή πώλησης ξεκινά από 0,99 λεπτά. Τέλος η ΜΕΒΓΑΛ προχωρεί και αυτή στη μείωση των τιμών στο φρέσκο γάλα που γίνεται στο πλαίσιο προωθητικής ενέργειας στο 1 ευρώ (ή κατά 25%) .
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, από τη μία διατελεί πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών) και από την άλλη υπήρξε πρόεδρος της vivartia (ΔΕΛΤΑ). Η εμπλοκή του σε όλη την ιστορία του καρτέλ δημιουργεί ερωτηματικά αφού από τη μία μεριά προασπίζεται και εκφράζει τις σύγχρονες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που παράγουν πλούτο, θέσεις εργασίας και συλλογική προοπτική για μια σύγχρονη ανταγωνιστική, οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα και από την άλλη μεριά, φέρεται να εμπλέκεται ως πρώην πρόεδρος της Vivartia στο σκάνδαλο σχετικά με τα καρτέλ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του την περίοδο του σκανδάλου, η εταιρία ουδέποτε συμμετείχε σε συμφωνίες που να παραβιάζουν το νόμο, ενώ ακολουθούσε πάντα το νόμο και όλες τις νόμιμες διαδικασίες και θα προασπιστεί τον εαυτό της τόσο σε κοινωνικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο. Αυτό που δημιουργεί τα ερωτηματικά σε εμάς είναι η ξαφνική του παραίτηση και ο μη σχολιασμός περαιτέρω του σκανδάλου. Ακόμη, θεωρούμε πως στο σκάνδαλο υπάρχουν πολλά κενά σημεία τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν, αφού επικρατεί εφησυχασμός και κάλυψη από την πλευρά των μέσων. Με την απόφαση του προστίμου, δεν αποκαλύπτονται περαιτέρω πληροφορίες αλλά θεωρούμε ότι κλείνει η υπόθεση και μάλιστα εξυπηρετώντας κάποια συμφέροντα.
Ζαφείρη Μαρία,Μωραϊτη Γιώτα ,Σελιμά Πένυ, Σταυρινίδου Κούλλα
liks:
- http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/12/2006_209363
- http://www.skai.gr/articles/news/finance/%CE%94%CE%B9%CF%8E%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AD%CE%BB-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%82/
- http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=740452
Οι υπόγειες διαδρομές του γάλακτος
Της Μαριας Σιδερη Θα μπορούσε να είναι το σενάριο ενός υψηλών προδιαγραφών πολιτικοοικονομικού θρίλερ. H υπόθεση του γάλακτος έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να βρεθεί στην κορυφή του box office: σκάνδαλα, ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, ίντριγκα και παρασκήνιο -που ίσως δεν αποκαλυφθεί ποτέ στις πραγματικές του διαστάσεις-με τον ρόλο του αδύναμου να ανήκει στον ανυποψίαστο καταναλωτή. Ποιος μπορεί να φαντασθεί τον ιστό που υφαίνεται πίσω από κάθε μπουκάλι γάλα που ακριβά αγοράζει καθημερινά; Και από την αρχή του χρόνου, ακόμη ακριβότερα, αφού γαλακτοβιομηχανίες, παρά τη σκιά του καρτέλ, προχώρησαν σε νέες αυξήσεις! Την ίδια στιγμή, μια ολόκληρη στρατηγική χτίζεται με στόχο την κατάρρευση του κύρους και της αξιοπιστίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού «πονάει», διότι διακυβεύονται πολλά... Από τη φήμη των εταιρειών μέχρι το φροντισμένο προφίλ του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, επικεφαλής και της Vivartia, που κατονομάζεται μαζί με τη Μεβγάλ, ως ο σκληρός πυρήνας του καρτέλ.Η συνάντηση της Λάρισας
Η ιστορία αρχίζει να γράφεται στις 31 Μαΐου του 2004 στη Λάρισα. Σε πριβέ αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Διβάνη συναντώνται ορισμένα, ίσως τα σημαντικότερα, στελέχη του μηχανισμού της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, οι λεγόμενοι «ζωνάρχες». Οι διευθυντές ζώνης γάλακτος των εταιρειών Vivartia (Δέλτα), της Μεβγάλ, της ΦΑΓΕ, της Nestle Ελλάς και της Ολυμπος. H σχετική κράτηση γίνεται από τον Σύνδεσμο του κλάδου, τον ΣΕΒΓΑΠ, αλλά καμία άλλη εταιρεία από τις περίπου 19, που είναι μέλη, δεν έχει κληθεί. H μυστική συνάντηση δεν είχε κοινωνικό χαρακτήρα. Οι πέντε, με επίκεντρο τις τιμές που πληρώνουν το γάλα στους παραγωγούς, συζητούν το τι πρόκειται να συμβεί στην εγχώρια αγορά τα επόμενα χρόνια, τι γίνεται στην Ευρώπη και πώς η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία μπορεί να γίνει ανταγωνιστικότερη. Αποφάσισαν να καρπωθούν εμμέσως την επιδότηση που λαμβάνουν οι παραγωγοί, μειώνοντας τις τιμές που αγοράζουν από αυτούς κατα 1-1,5% και σε ενα πλαίσιο «καθαρού παιχνιδιού» μεταξύ τους να αποτρέψουν τις μετακινήσεις των παραγωγών από εταιρεία σε εταιρεία.
«Από το 2004 περίπου οι εταιρείες τα βρήκαν μεταξύ τους και μείωσαν τις τιμές. Αρχικά οι εταιρείες χρησιμοποίησαν την πριμοδότηση ως δικαιολογία και μείωσαν τις τιμές και στη συνέχεια άρχισαν να χρησιμοποιούν την ποιότητα ως πρόφαση. Στο τέλος δεν προέβαλαν καμία δικαιολογία για τη μείωση». «[...] πρώτη ξεκίνησε η ΦΑΓΕ, περίπου τον Οκτώβριο του 2004 λόγω κακοδιαχείρισης των στελεχών της [...]».
«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χρησιμοποιεί την ισχύ του»
Την ίδια στιγμή που υφαίνονται όλα τούτα -που αργότερα θα τους οδηγήσουν στο «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού- ένας άλλος σημαντικός κλάδος, τα σούπερ μάρκετ, βρίσκονται στο προσκήνιο κατηγορούμενα από την Ανεξάρτητη Αρχή για αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Λέγεται πως κάποια από τις εταιρείες που μετείχε στη συνάντηση της Λάρισας είχε μιας ορισμένης μορφής συμμετοχή στην υπόθεση των σούπερ μάρκετ γι' αυτό ίσως και οι παριστάμενοι στο Διβάνη δεν φρόντισαν ιδιαίτερα να κρυφτούν. O πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, τον Νοέμβριο του 2004, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα της Ανεξάρτητης Αρχής. Είχε πει σε συνέντευξή του στην «K»: «Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα απλά να τονίσω ότι στην Ελλάδα επικαλούμαστε τη νομιμότητα -μέχρι που αυτή εφαρμόζεται σ' εμάς, οπότε και είμαστε έτοιμοι να την αμφισβητήσουμε [...] Είμαστε επίσης έτοιμοι να φανταστούμε σκοτεινά σχέδια και συνωμοσίες, να αποδώσουμε ευθύνες σε τρίτους και σχεδόν ποτέ σ' εμάς τους ίδιους, να δώσουμε πολιτική διάσταση εκεί που δεν υπάρχει και να φθάνουμε έτσι ουσιαστικά στο αίτημα για μη εφαρμογή των νόμων. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χρησιμοποιεί την ισχύ του για να εμποδίζει τη δράση του άλλου ούτε και για να περιορίζει για τους δικούς του λόγους την ελευθερία του καταναλωτή».
Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ σίγουρα δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε μήνες αργότερα.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα
Το σχέδιο της γαλακτοβιομηχανίας προχωρά, αρχίζουν όμως οι γκρίνιες των παραγωγών και τα πρώτα δημοσιεύματα (από την «K» κατ' αρχάς) που σκαλίζουν την αγορά γάλακτος, πόσω μάλλον που ο κλάδος έχει ήδη αρχίσει να χαρτογραφείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί το επίπεδο ανταγωνισμού. Υπό τη συνεχή πίεση του Τύπου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου μαζί με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντό συγκαλούν τον Μάιο του 2005 ευρεία σύσκεψη στην Κάνιγγος με όλους τους εμπλεκομένους στα γαλακτοκομικά. Εκείνη η σύσκεψη θα φέρει την πρώτη σκιά στις σχέσεις Παπαθανασίου - Δασκαλόπουλου που έως τότε ήταν πολύ καλές (ο κ. Δασκαλόπουλος ήταν υποψήφιος σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο Παπαθανασίου στο EBEA). Λέγεται ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ δεν είχε ιδιαίτερη διάθεση να λάβει μέρος στη σύσκεψη, θεωρώντας ότι δεν συνάδει με τη θέση του. O κ. Παπαθανασίου εξοργίστηκε με τη στάση του φίλου του και απαίτησε την παρουσία του. Εκών-άκων ο κ. Δασκαλόπουλος εμφανίσθηκε στην αίθουσα του 6ου ορόφου της Κάνιγγος, φανερά ενοχλημένος.
Προς το τέλος του 2005 η κατάσταση στους κτηνοτρόφους αρχίζει να γίνεται εκρηκτική-«[..]από το τέλος Δεκεμβρίου 2005 μείωσαν όλοι μαζί την τιμή. Οι βιομηχανίες γνωρίζουν τη μέση τιμή της άλλης οπότε προσπαθούν να έχουν όλες την ίδια μέση τιμή[...]». H πρώτη αντίδραση έρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον βουλευτή Καστοριάς κ. Φ. Πετσάλνικο, που καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για το μπαράζ των μειώσεων. H υποδοχή μάλλον υποτονική. Οι αντιδράσεις όμως από τους κτηνοτρόφους συνεχίζονται, αφού οι ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες είναι μικρού μεγέθους, γεγονός που σημαίνει ότι οι απώλειες είναι μεγάλες. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γίνονται δέκτες των οξύτατων διαμαρτυριών τους που έφθασαν και στο Μέγαρο Μαξίμου. H παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν ζήτημα χρόνου...
Σε κατάσταση πανικού
«Ενα πρωί εμφανίσθηκαν στο γραφείο μου δύο κυρίες, οι οποίες δήλωσαν ότι είναι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ζήτησαν να κάνουν έρευνα στα αρχεία της εταιρείας», έλεγε μεγαλομέτοχος εταιρείας για την ταυτόχρονη εισβολή των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής στις 6-7 Ιουνίου σε όλες σχεδόν τις εταιρείες.Τα στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών θορυβούνται, αγγίζοντας ακόμη και τα όρια του πανικού. Τα τηλέφωνα και τα mail με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν πάρει φωτιά, ζητώντας οι μεν από τους δε κάλυψη, φοβούμενοι το χειρότερο. O φάκελος γάλα έφθασε αργότερα να αριθμεί 10.000 σελίδες όπως είπε αρχές Σεπτεμβρίου στην παρθενική του συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπ. Ζησιμόπουλος, ο οποίος είχε μεν εμφανισθεί αισιόδοξος για την πορεία σειράς υποθέσεων που είχε στα χέρια της η Αρχή, μη παραλείποντας όμως να υπογραμμίσει πως ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά νοσεί...
Λίγες ημέρες μετά, αργά το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου καλούσε άρον άρον σε συνέντευξη Τύπου και, επειδή δεν συνηθίζει να αιφνιδιάζει, η αδρεναλίνη όλων έπιασε κόκκινο. Εμφανώς αμήχανος, και παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γνωστοποίησε «ενα πολύ σοβαρό θέμα διαφθοράς [...] στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας ενημέρωσε πως κάποιο άτομο προσέφερε έναντι πολύ υψηλής αμοιβής απαλλαγή από υπόθεση που εκκρεμούσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Η γαλακτοβιομηχανία ήταν η ΜΕΒΓΑΛ. Το ποσό που ζητήθηκε για να τύχει επιείκειας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από την Επιτροπή, 2,5 εκατ. ευρώ. Εμπλεκόμενοι στον εκβιασμό, ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής κ. Π. Αδαμόπουλος, ο έμπορος σιτηρών κ. K. Κωνσταντινιδης και ο εκτελωνιστής Π. Αναγνωστόπουλος. H εικόνα των «κουμπάρων» με χειροπέδες εμφανίζεται ξανά και ξανά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Διαρρέουν απόρρητα έγγραφα της Αρχής -τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος των εμπλεκομένων- και αφήνουν έντονη μυρωδιά περι ύπαρξης καρτέλ στο γάλα σε επίπεδο τιμών παραγωγού. Σαν βεντάλια ανοίγουν μια μια οι σημαντικές υποθέσεις που έχει σε εκκρεμότητα η Επιτροπή (μπίρα, πετρέλαια κ.ά.) και οι οποίες επανεξετάζονται. Το κλίμα στην Ανεξάρτητη Αρχη βαρύ (τις πρώτες ημέρες του σκανδάλου οι υπάλληλοι αρνούνται να πάνε σε ελέγχους..) και γίνεται ασήκωτο όταν επιχειρήθηκε να απαλειφθούν από τους υπολογιστές της δεδομένα που αφορούσαν σημαντικές υποθέσεις, μηδέ του γάλακτος εξαιρουμένου, πυροδοτώντας σειρά σεναρίων...
Το ξήλωμα της φόδρας
Το κλίμα εκρηκτικό. Τα στελέχη των γαλακτοκοβιομηχανιών, άλλοτε λαλίστατα για τα δρώμενα στον κλάδο, σιωπούν. Δυσκολεύονται ίσως να συνειδητοποιήσουν πως ό,τι συμβαίνει στους άλλους, μπορεί να συμβεί και σε μας. H πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε απο τη Vivartia που υποστήριξε ότι «ποτέ δεν υπήρξε καρτέλ και ούτε μπορεί να υπάρξει», την ίδια ημέρα που ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας δήλωνε ότι «θα ξηλωθεί μέχρι κι η φόδρα». Τα περί μη ύπαρξης καρτέλ η εταιρεία θα τα επαναλάβει σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αυτή και όχι ο ΣΕΒΓΑΠ, το συλλογικό όργανο του κλάδου. Επειτα από αυτήν επίσημες τοποθετήσεις δεν θα ξανακάνει. O πρόεδρός της όμως, ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, νιώθει μάλλον ιδιαίτερα άβολα, αφού λίγους μόνο μήνες πριν έχει αναλάβει τα ηνία του ΣΕΒ! H σκιά του καρτέλ δεν είναι ό,τι καλύτερο για το προφίλ του... Μοναδική η αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σπ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος κατά την επίσκεψη της αρμόδιας επιτρόπου για τον ανταγωνισμό κ. N. Kroes, μιλά για «χθόνια οικονομικά συμφέροντα που βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν σ' έναν θεσμό, το έργο του οποίου είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητικό ή επικίνδυνο». «H νοοτροπία να αποδίδονται τα λάθη άλλων σε συνομωσίες είναι παλιά» σχολίασε ο κ. Δασκαλόπουλος για να διερωτηθεί στη συνέχεια ο κ. Ζησιμόπουλος: «Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι θίγονται; Γιατί άραγε;». Στη συνέχεια ο κ. Δασκαλόπουλος θα μιλήσει για «καρτέλ του κράτους» και θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική...
Η καταιγίδα του «αστείου πορίσματος»
Η κατάσταση φαίνεται να ηρεμεί, σε βαθμό που κάποιοι πιστεύουν οτι μπορεί και να κουκουλωθεί, μέχρι που η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποιεί οτι η εισηγησή της θα εκδοθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις «...και περί άλλων στρεβλώσεων που επηρεάζουν τις τιμές καταναλωτή». O Δεκέμβριος δεν είναι ευχάριστος για τη γαλακτοβιομηχανία. Στις 22 του μήνα η «K» αποκαλύπτει το πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που «καίει» Vivartia και ΜΕΒΓΑΛ αναδεικνύοντάς τες ως τον πυρήνα του καρτελ στην αγορά του γάλακτος! Ιδιαίτερα σκληρή είναι η εισήγηση και για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που απ' ό,τι φαίνεται «φρόντιζε» για τα συμφέροντα μιας ολιγάριθμης ομάδας μελών του, από τους 19 που φιλοξενεί στους κόλπους του. Στις παραβάσεις του Δικαίου του ανταγωνισμού εμπλέκονται συνολικά 17 επιχειρήσεις (Vivartia, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, Ολυμπος, Nestle Ελλας, Ροδόπη, Κρι Κρι, Εβροφάρμα, ΣΕΡΓΑΛ, ο ΣΕΒΓΑΠ, Αλφα Βητα Βασιλόπουλος, Αφοι Βερόπουλοι, Ατλάντικ, Μασούτης, I. & Σ.Σκλαβενίτης Carrefour και ΕΛΟΜΑΣ). Οι εμπλεκόμενοι καλούνται τώρα να καταθέσουν τα υπομνήματά τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της έως το τέλος Απριλίου. H απρόβλεπτη γι' αυτόν πορεία της υπόθεσης, οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται εντός του ΣΕΒ, οδηγουν σε απώλεια ψυχραιμίας τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η στάση που κράτησε έναντι της Γενικής Διεύθυνσης, κάνοντας λόγο για «αστείο πόρισμα», «γελάμε με αυτό», ξεχνώντας προφανώς τα όσα δήλωνε περί αποτελεσματικότητας της Επιτροπής και τήρησης της νομιμότητας όταν γνωστοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2004 το πόρισμα για τα σουπερ μαρκετ. Λίγες ημέρες μετά μέσω εφημερίδων ο αποφυλακισθείς πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Π. Αδαμόπουλος, κάνει λόγο για παρεμβάσεις που δεχόταν στο έργο του από τον υφυπουργό κ. Γιάννη Παπαθανασίου για υποθέσεις όπως των Motor Οil-ΕΛΠΕ, BP-Shell κ.ά. Θόρυβος που κατα τα φαινόμενα στόχο έχει να πληγεί η αξιοπιστία της Επιτροπής που οσονούπω καλείται να ασχοληθεί με τον φάκελο γάλα. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι οργανώνονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα αφου εσχάτως με το γάλα και τα «κενά της εισήγησης» ασχολείται και γνωστή εταιρεία δημοσίων σχέσεων και lobbying...
====================
Πρόστιμα μαμούθ για καρτέλ στο γάλα
Ανακοινώθηκαν τα πρόστιμα, ύψους 48,27 εκατ. ευρώ, που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις γαλακτοβιομηχανίες, για σύσταση καρτέλ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Οικονομια
Δημοσιευση: 03/12/2007 - 16:19
Πρόστιμα μαμούθ για καρτέλ στο γάλα
Πρόστιμα μαμούθ συνολικού ύψους 48,7 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας για σύσταση καρτέλ στην αγορά.
Σκληρός πυρήνας του καρτέλ θεωρούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι εταιρείες Vivartia και Μεβγάλ που καλούνται να πληρώσουν και τα υψηλότερα πρόστιμα (15,9 και 13,1 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα).
Πρόστιμα επιμερίζονται επίσης σε ΦΑΓΕ (9,1 εκατ. ευρώ), Νestle(6,1 εκατ. ευρώ), Όλυμπος (3,3 εκατ. ευρώ), ΚριΚρι και ΣΕΡΓΑΛ.
Καρτέλ γάλακτος Πρόκειται για τα υψηλότερα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για μια μόνο υπόθεση.
Παλαιοτέρα, στην υπόθεση των σούπερ μάρκετ, το συνολικό πρόστιμο ανερχόταν σε 18 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Yπενθυμίζεται ότι η Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν δέχτηκε ότι η συνάντηση των εκπροσώπων των εμπλεκομένων εταιρειών στη Λάρισα το Μάϊο του 2004 είχε ενημερωτικό χαρακτήρα όπως υποστήριζαν οι εταιρείες.
Πηγή: skai.gr
Πηγή: https://www.skai.gr/news/finance/prostima-mamouth-gia-kartel-sto-gala
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram
===================================
Δ. Δασκαλόπουλος : "Μείωση βιοτικού επιπέδου για τουλάχιστον 5 χρόνια "
Για κακούργημα θα απολογηθούν στελέχη βιομηχανιών για το «καρτέλ του γάλακτος»
=================
Tο ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ εξαφανίζει διάφορα άρθρα του, γι'
αυτό κρατήστε στο αρχείο σας το παρακάτω σχετικά με την Akazoo
---
Η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο
O Head Hunter Gabriel Grego ο οποίος τη 2η μέρα του Πάσχα του 2020 βγάζει στη σέντρα τον Απόστολο Ζερβό της Akazoo είχε μιλήσει στο Capital.gr και τη Μαρίση Μπαλιούση με αφορμή το προηγούμενο χτύπημα της Quintessential Capital Management LLC (QCM), της οποίας είναι επικεφαλής στη Folli Follie.
To Capital.gr αναζήτησε και εντόπισε στην Αμερική τον επικεφαλής του Quintessential Capital Management LLC (QCM), Gabriel Grego, και τον “ανέκρινε” προκειμένου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις γιατί επιτέθηκε στην Folli Follie. Μεταξύ άλλων του θέσαμε το ερώτημα για το μέγεθος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το fund, καθώς και ποιες άλλες εταιρείες (πέραν των Globo και American Addiction Center3) βρέθηκαν στο παρελθόν στο στόχαστρό του και με τι αποτελέσματα.
-Κύριε Grego, γιατί το Quintessential Capital Management
(QCM) “έβαλε στο στόχαστρο” την Folli Follie; Πότε αρχίσατε να
παρακολουθείτε την εταιρεία;
Ξεκινήσαμε με long θέσεις στην Folli Follie το 2010. Αγοράσαμε τη μετοχή στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Εκείνη την περίοδο, μας προσέλκυσαν οι πολύ χαμηλοί πολλαπλασιαστές του τίτλου, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έκθεση του ομίλου στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας. Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της “άδικης” τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τελικά όμως κλείσαμε την θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη. Τότε δεν διαθέταμε τους πόρους που έχουμε σήμερα ώστε να προχωρήσουμε σε μια σε βάθος ανάλυση στο εξωτερικό.
Συνεχίσαμε να την παρακολουθούμε και πρόσφατα αποφασίσαμε να ελέγξουμε πιο προσεκτικά. Μας δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης.
Η μετοχή διαπραγματευόταν με ένα P/E 4,4, μια εξαιρετικά χαμηλή
αποτίμηση. Έχοντας επικοινωνήσει και με άλλους μετόχους που είχαν
τοποθετηθεί στη μετοχή καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας βασικός
παράγοντας ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Folli Follie
δεν ελέγχονταν από κάποια από τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες
του κόσμου. Ειδικότερα όσον αφορά τους λογαριασμούς της εταιρείας στην
Ασία ελέγχονταν από ένα άγνωστο γραφείο με δυο εργαζόμενους στο Χονγκ
Κονγκ. Εντοπίσαμε ένα άρθρο του 2015 στους FT από τον Dan McCrum το
οποίο αναφερόταν ακριβώς σε αυτό το θέμα (καλούμε τους αναγνώστες σας να
το διαβάσουν). Όταν τέθηκε το ερώτημα στη διοίκηση του ομίλου γιατί δεν
επέλεξαν μια πιο γνωστή ελεγκτική εταιρεία, η απάντηση που δόθηκε ήταν
πως ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν.
Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια. Η διαφορά κόστους μεταξύ μιας εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών και μιας εταιρείας του συρμού θα ήταν αμελητέα για μια εταιρεία δισεκατομμυρίων σε σχέση με την αύξηση στην κεφαλαιοποίηση που θα είχε επιτύχει η Folli Follie, αναβαθμίζοντας απλά τους κινέζους ελεγκτές. Για εμάς, αυτό ακόμη δεν βγάζει νόημα και αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω.
-Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια τάξη μεγέθους των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το QCM; Πόσους εργαζόμενους απασχολεί;
Το QCM δεν αποκαλύπτει δημόσια τα κεφάλαια που διαχειρίζεται.
Προφανώς, έχουμε επαρκείς πόρους ώστε να διενεργήσουμε ένα περίπλοκο,
μεταξύ πολλών χωρών, due diligence, με επιτυχία. Αναθέτουμε σε
εξωτερικούς συνεργάτες αρκετές από τις υπηρεσίες μας, ενώ παράλληλα
δεχόμαστε μεγάλη στήριξη από ιδρύματα όπως το Kase Learning, του οποίου
ηγούνται οι Whitney Tilson και Glenn Tongue.
– Σε ανάρτησή σας στο twitter κάνατε λόγο για μια δεύτερη έκθεση. Η έκθεση αυτή έρχεται σε απάντηση στην ανακοίνωση που έβγαλε η Folli Follie το βράδυ της Παρασκευής;
Ναι. Πιστεύουμε ότι αυτά που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει έπρεπε να έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Folli Follie (καλούμε τους αναγνώστες σας να διαβάσουν όλα τα αρχεία και όχι μόνο τους τίτλους). Ωστόσο, δεδομένης της απάντησης της εταιρείας πιστεύουμε ότι έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε όσους παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι.
– Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με αυτά που έχετε ήδη δημοσιεύσει;
Ναι, αναμένουμε να δώσουμε νέα στοιχεία. Έχουμε εκατοντάδες σελίδες με έγγραφα, αλλά θα πρέπει προφανώς να κάνουμε μια επιλογή με βάση αυτά που πιστεύουμε ότι θα είναι πιο κατατοπιστικά.
– Εκτός από την Globo και την American Addiction Center3 ποιες άλλες εταιρείες ήταν/είναι στο ραντάρ σας;
Δεν αποκαλύπτουμε τις τρέχουσες short θέσεις μας δημόσια. Όσον αφορά τις δραστηριότητές μας στο παρελθόν, η Globo και η AAC ήταν οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες μιλήσαμε δημόσια κατά εταιρειών: τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα στα μάτια όλων. Η Globo αποδείχθηκε ότι ήταν σκέτη απάτη σχεδόν αμέσως και οι ισχυρισμοί μας για την AAC επίσης επιβεβαιώθηκαν.
Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και risk averse και μιλάμε μόνο όταν είμαστε εξαιρετικά σίγουροι για την άποψή μας.
– Θα μπορούσατε να μας πείτε λεπτομέρειες για την short θέση σας στην Folli Follie;
Έχουμε νομική δέσμευση απέναντι στους επενδυτές μας και δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, παίρνουμε μόνο συγκεντρωμένες θέσεις.
– Έχετε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα;
Οχι, δεν ενδιαφερόμαστε για ομόλογα, επενδύουμε μόνο σε μετοχές.
– Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι, γενικά για την Ελλάδα ή ειδικά για την Folli Follie;
Είδα με ικανοποίηση ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την γενικότερη κατάσταση με ωριμότητα, ενδιαφέρον και αντικειμενικότητα. Είμαι μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας έδωσε τον δυτικό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη περίοδο και εύχομαι κάθε επιτυχία ώστε να την ξεπεράσει. Ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να προσθέσω ένα λιθαράκι, αποδεικνύοντας αυτά που θεωρώ “σάπια μήλα” τα οποία αναπτύσσονται και απορροφούν κεφάλαια και πόρους εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων, νόμιμων εταιρειών.
Δύο περίπου χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την Folli Follie, το fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο “ξαναχτυπά”, εκθέτοντας άλλη μία ελληνική εταιρεία η οποία, κατά την άποψή του, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος-γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο Capital.gr
Ο λόγος για την Akazoo S.A, εταιρεία streaming μουσικής, με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο και εισηγμένη στον αμερικανικό Nasdaq από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger).
Σύμφωνα με τον Γκρέγκο η Akazoo αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της. Όπως επισημαίνει, η Akazoo ισχυρίζεται ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής, της οποίας το μέγεθος όσον αφορά τα έσοδα, τα κέρδη και τους χρήστες ανταγωνίζονται τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal.
Η QCM έχει συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Akazoo μπορεί να είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις. Οι ισολογισμοί της Akazoo, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί από μια μεγάλη ελεγκτική εταιρεία, στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβουν σοβαρές παρατυπίες.
Η Akazoo απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι απάτες (π.χ. Globo Plc1) ή ύποπτες για απάτη (Velti), αναφέρει το QCM το οποίο δηλώνει ότι τηρεί short θέσεις στη μετοχή της Akazoo.
Η Akazoo φαίνεται να εδρεύει στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο. Η εταιρεία εισήχθη στο Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτελώντας στο παρελθόν μέρος μιας ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία “InternetQ”. H InternetQ ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από το βρετανικό σάιτ Shareprophets. Μετά από λίγα χρόνια σχετικής ησυχίας, η InternetQ της οποία CEO είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, προχώρησε σε απόσχιση (spin-off) με την Akazoo και την εισήγαγε στην αγορά των ΗΠΑ μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης με μία εταιρεία-κέλυφος μετρητών (cash sell).
Η κορυφαία υπηρεσία της Akazoo, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής όπως το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου. Η εταιρεία, αναφέρει το QCM, ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια είναι συνδρομητές, με έσοδα 140 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία αυξάνονται με ρυθμό περίπου 24% ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Akazoo που έχουν καταχωρηθεί στην αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το 80% των εσόδων της προέρχεται απευθείας από τους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και άλλους.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές, όπου υποτίθεται ότι εξυπηρετεί την “τοπική προτίμηση στη μουσική”, όπως σημειώνει το fund του Γκρέγκο.
Η οικονομική “εικόνα” της Akazoo, θυμίζει αυτήν των Folli Follie, Bio-on, Globo, εταιρείες που το QCM “ξεσκέπασε στο πρόσφατο παρελθόν οι οποίες παρουσίαζαν αναληθή στοιχεία. Και στην Akazoo, όπως τονίζει, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, σημαντικές επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών αρκετά μακριά από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της. Επίσης, σύμφωνα με τον Γκρέγκο, η Akazoo έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό “κέρδος”.
Πιο αναλυτικά, αναφέρει η έκθεση του fund, η Akazoo ισχυρίζεται πωλήσεις 140 εκατομμυρίων δολαρίων, με 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και 5,5 εκατ. συνδρομητές. Επειδή το επιχειρηματικό μοντέλο της Akazoo είναι παρόμοιο με εκείνο πολλών ανταγωνιστικών εφαρμογών στην αγορά (π.χ. Pandora, Spotify, Tidal, TuneIn, κ.λπ.), θα περίμενε κανείς να έχει παρόμοια βαθμολογία σε βασικούς δείκτες της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, μια επιλογή ανταγωνιστών της Akazoo δείχνει ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μία αξιολόγηση της εφαρμογής για κάθε 31 εγγεγραμμένους χρήστες στο Google Play. Ενώ οι ανταγωνιστές της παρουσιάζουν αναλογίες που μοιάζουν μεταξύ τους, τα στοιχεία της Akazoo τείνουν να είναι εξαιρετικά ακραία. Για παράδειγμα, η Akazoo ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από 500 χρήστες ανά αξιολόγηση, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν κατά μέσο όρο περίπου 31. Επομένως, είτε οι χρήστες της Akazoo είναι πολύ πιο απρόθυμοι να γράψουν κριτικές ή η βάση χρηστών της εταιρείας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι έχει πει η διοίκηση στους επενδυτές. Παρόμοιες “ανωμαλίες” εμφανίζονται επίσης στον αριθμό των ακολούθων ή των likes στα κοινωνικά μέσα και στην αναλογία εσόδων / υπαλλήλων.
Κατά τη γνώμη του QCM, αυτές οι αποκλίσεις υποδηλώνουν έντονα ότι η Akazoo μπορεί να είναι μια πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται.
Σύμφωνα με έρευνα της QCΜ ο όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo είναι αμελητέος, ενώ η κορύφωση των αναζητήσεων αυτών είχε σημειωθεί το 2011-2012 με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα ή την Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής, και από τότε έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μηδέν. Όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, ισχυροποιούν την άποψη ότι το μέγεθος, ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεωγραφική εμβέλεια της Akazoo ενδέχεται να είναι εντελώς ψευδείς.
Παράλληλα, και τα downloads της εφαρμογής της Akazoo είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες τα οποία σύμφωνα με την διοίκησης αναπτύσσονται με διψήφια ποσοστά.
Οι αξιολογήσεις επίσης είναι ελάχιστες, όταν για παράδειγμα στο Google Play οι πιο πρόσφατες αφορούν τον Ιανουάριο του 2019. Μάλιστα τα πρόσωπα πίσω από τις αξιολογήσεις αυτές είναι ο Κρις Σπηλιωτόπουλος, ο Γιάννης Καραλής, οι οποίοι και είναι στελέχη της ίδιας της Akazoo, καθώς και ο Γιώργος Ζερβός, ο οποίος κατά την QCM είναι πιθανώς συγγενής του CEO της Akazoo, του Απόστολου Ζερβού.
Νέο “χτύπημα” του QCM σε ελληνική εταιρεία: Η Akazoo είναι ένας πύργος από τραπουλόχορτα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Akazoo, ο αριθμός των υπαλλήλων της μειώθηκε κατά 17% ετησίως από 45 σε 26 το 2016-2018 (με το QCM να εκτιμά ότι ο τρέχον αριθμός είναι ακόμη χαμηλότερος). Είναι συνεπώς δύσκολο, όπως τονίζεται, να συνδυάσει κανείς αυτά τα στοιχεία με τον ισχυρισμένο ρυθμό αύξησης εσόδων του 24%: Γιατί μια εταιρεία που ισχυρίζεται ότι θα αυξηθεί με αυτόν τον ρυθμό μειώνει το μισό του εργατικού δυναμικού της σε τρία χρόνια όταν και ο αρχικός αριθμός των εργαζόμενων είναι ήδη πολύ μικρός; Ο πολύ χαμηλός αριθμός υπαλλήλων (26 ή λιγότεροι) με τις πωλήσεις 145 εκατομμυρίων δολαρίων συνεπάγεται πως οι πωλήσεις / εργαζόμενο φτάνουν τα 5,5 εκατ. δολάρια. Αυτή η αναλογία είναι 8 φορές υψηλότερη από την αναλογία σε εταιρείες όπως το Facebook ή η Apple, για παράδειγμα.
Η QCM παρατηρεί επίσης πως η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο. Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο επισκέφτηκε τα γραφεία στο Λονδίνο στο Pavillon Center και στο νούμερο 96 της Kensington High Street, και όπως διαπίστωσε η Akazoo έχει φύγει εδώ και πολύ καιρό. Αυτή είναι η διεύθυνση που δηλώνει η εταιρεία τόσο στο σάιτ της όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ως κεντρική.
Επισκέφτηκε επίσης και άλλες διευθύνσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής της R&R και διαπίστωσε πως τα γραφεία έχουν είτε κλείσει είτε ανήκουν στους νομικούς συμβούλους της Akazoo και όχι στην ίδια. Τα γραφεία στην Ουκρανία είναι επίσης κλειστά ή βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν. O Γκρέγκο επισκέφτηκε και τη διεύθυνση της εταιρείας στο Λουξεμβούργο (Rue de Bitbourg) και δεν βρήκε κανένα ίχνος της Akazoo.
Έτσι επισκέφτηκε τα γραφεία της InternetQ στο Νέο Ψυχικό ( Λεωφόρος Κηφισίας 340) και διαπίστωσε πως αν και δεν αναγράφεται πουθενά η Akazoo, τα γραφεία της είναι μέσα στα γραφεία της InternetQ.
Σε ό,τι αφορά την ελεγκτική εταιρεία της Akazoo, από το 2015 είναι η Crowe LLP, η οποία έχει καλή φήμη και έχει σημαντική θέση στην αγορά διεθνώς. Ωστόσο πρόσφατα της επιβλήθηκε πρόστιμο από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψος 1,5 εκατ. δολ. για τον έλεγχο που είχε κάνει δίνοντας το “πράσινο φως” σε μία εταιρεία η οποία αποδείχθηκε απάτη και χρεοκόπησε.
Το QCM αμφισβητεί επίσης την παρουσία που ισχυρίζεται ότι έχει η Akazoo σε 25 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το 2019 στην κεφαλαιαγορά τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από αναδυόμενες αγορές (συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, του Εκουαδόρ. της Βραζιλίας και του Μεξικού, μεταξύ άλλων). Η QCM προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό στην Akazoo σε πάρα πολλές χώρες στις οποίες η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι παρούσα και έλαβε το μήνυμα ότι η Akazoo δεν έχει υπηρεσίες στις χώρες αυτές. Στις μόνες χώρες που κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πολωνία, η Μαλαισία και η Ινδονησία.
Στις δύο μεγάλες αγορές της Akazoo, την Βραζιλία και τη Ρωσία, δεν ήταν δυνατόν να γίνει κανείς πελάτης της Akazoo.
Ωστόσο, στην Πολωνία η εφαρμογή Akazoo Music είναι διαθέσιμη μόνο στο πολωνικό google Play και οι αξιολογήσεις της είναι ελάχιστες που δείχνουν ότι έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στη χώρα.
Η δραστηριότητα και στο Google Play στη Μαλαισία είναι επίσης ελάχιστη για την Akazoo. Το τελευταίο σχόλιο για την εταιρεία έγινε το 2017 ενώ συνολικά υπάρχουν περίπου 12 σχόλια δείχνοντας πως δεν αποτελεί δημοφιλή εφαρμογή στη χώρα αυτήν επίσης.
Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων;
Οι εταιρείες streaming μουσικής αγοράζουν συνήθως μουσική (μαζί με τοπικά πνευματικά δικαιώματα) από μεγάλους διανομείς μουσικής. H QCM έκανε μία έρευνα με τη Sony Music, από την οποία η Akazoo αγόρασε τον πλήρη κατάλογο για αναδιανομή. Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, η Akazoo αγόρασε από τη Sony πνευματικά δικαιώματα που ισχύουν μόνο για πέντε χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Γκάνα και τη Μαλαισία. Προφανώς, αυτό δημιουργεί κάποια ανησυχητικά ερωτηματικά: έχει υπερβάλει η Akazoo στον αριθμό των χωρών από τις οποίες λειτουργεί; Μήπως η ελληνική εταιρεία διανέμει μουσική σε ορισμένες χώρες κατά παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων; Για παράδειγμα, η υπηρεσία της Akazoo είναι αυτήν τη στιγμή ενεργή (αν και χρησιμοποιείται ελάχιστα) στην Ινδονησία και ήταν ενεργή στη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με την έρευνα της QCM, η Akazoo δεν έχει κανένα δικαίωμα να διανέμει μουσική της Sony σε αυτές τις περιοχές και ως εκ τούτου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές επιπτώσεις.
Σχέσεις με Globo και Velti
Τον Οκτώβριο του 2015, η QCM αποκάλυψε την απάτη που γινόταν στην “Globo Plc”, μια ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2013, η ελληνική εταιρεία “Velti Plc” κατέρρευσε αφού μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της αποδείχθηκε ψευδές. Η μετοχή βγήκε από ταμπλό του χρηματιστηρίου και η εταιρεία υπέβαλε πτώχευση στις ΗΠΑ. Τι σχέση έχουν αυτά με το Akazoo; Μόνο μια απλή αναζήτηση στο LinkedIn, τονίζει το QCM, δείχνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της Akazoo είχε προηγουμένως απασχοληθεί είτε στην Globo είτε στην Velti. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός, για παράδειγμα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Velti. Η QCM θεωρεί ότι πολλά από τα ζητήματα που επισημαίνει για την Akazoo (π.χ. μεγάλοι, ανεξήγητοι εισπρακτέοι λογιαριασμοί, αρνητική δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών, απουσία φόρου εισοδήματος) αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην Velti και την Globo, οπότε είναι ανησυχητικό το ότι η εταιρεία διοικείται και απασχολεί μεγάλο αριθμό ατόμων που προέρχονταν από αυτές τις δύο προβληματικές εταιρείες.
Η έκθεση της QCM καταλήγει με τα εξής: “Τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε σε αυτήν την έκθεση δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την πραγματική φύση και τις προοπτικές αυτής της εταιρείας. Η οικονομική και αριθμητική ανάλυση, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, η μείωση του προσωπικού και των γραφείων, όλα δείχνουν μια μικρή και ταχέως συρρικνούμενη εταιρεία. Πώς μπορούμε να το συνδυάσουμε αυτό με τα ισχυριζόμενα έσοδα και τον ρυθμό ανάπτυξης που υπερηφανεύεται η Akazoo; Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πιστεύουμε ότι η Akazoo μπορεί να φουσκώνει δραματικά τα ποσά εσόδων χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επεξεργαστών πληρωμών και εταιρειών-κελύφη (shell companies) σε τρίτες χώρες.
Αυτές οι shell εταιρείες ενδέχεται να παρουσιάζονται ως συνεργάτες / μεταπωλητές / πωλητές και να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια στην Akazoo. Αυτές οι συναλλαγές ενδέχεται να έχουν ξεφύγει των ελέγχων των ελεγκτών, καθώς πιθανώς προέρχονται από χώρες εκτός της κατοικίας της εταιρείας (π.χ. Ινδονησία, Μαλαισία, Κύπρος). Ομοίως, η Εταιρεία ενδέχεται να κρύβει τυχόν έλλειμμα μετρητών αυξάνοντας το κόστος, ειδικά το κόστος των πωληθέντων αγαθών (100 εκατομμύρια δολάρια το 2019) και τις επενδύσεις σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (11 εκατομμύρια δολάρια το 2019). Το πρώτο αφορά κυρίως δικαιώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες μουσικών ετικετών. Υποθέτουμε ότι η Akazoo μπορεί να έχει συνεργαστεί η κατασκευάσει μικρές εταιρείες μουσικής ετικέτας που δημιουργούν πλασματικά τιμολόγια κόστους για μη υφιστάμενα stream μουσικής.
Εάν αυτή η άποψη της QCM αποδειχθεί σωστή, η Akazoo μπορεί να είναι τελικά μία πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικρή και συρρικνωμένη βάση εσόδων και μια ετήσια απώλεια περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πικρό πεπρωμένο της Akazoo θα μοιάζει πιθανώς με αυτό των Velti και Globo: απώλεια 100% για τους μετόχους, πτώχευση και αγωγές”.
========================
To Capital.gr αναζήτησε και εντόπισε στην Αμερική τον επικεφαλής του Quintessential Capital Management LLC (QCM), Gabriel Grego, και τον “ανέκρινε” προκειμένου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις γιατί επιτέθηκε στην Folli Follie. Μεταξύ άλλων του θέσαμε το ερώτημα για το μέγεθος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το fund, καθώς και ποιες άλλες εταιρείες (πέραν των Globo και American Addiction Center3) βρέθηκαν στο παρελθόν στο στόχαστρό του και με τι αποτελέσματα.
Ξεκινήσαμε με long θέσεις στην Folli Follie το 2010. Αγοράσαμε τη μετοχή στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Εκείνη την περίοδο, μας προσέλκυσαν οι πολύ χαμηλοί πολλαπλασιαστές του τίτλου, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έκθεση του ομίλου στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας. Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της “άδικης” τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τελικά όμως κλείσαμε την θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη. Τότε δεν διαθέταμε τους πόρους που έχουμε σήμερα ώστε να προχωρήσουμε σε μια σε βάθος ανάλυση στο εξωτερικό.
Συνεχίσαμε να την παρακολουθούμε και πρόσφατα αποφασίσαμε να ελέγξουμε πιο προσεκτικά. Μας δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης.
Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια. Η διαφορά κόστους μεταξύ μιας εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών και μιας εταιρείας του συρμού θα ήταν αμελητέα για μια εταιρεία δισεκατομμυρίων σε σχέση με την αύξηση στην κεφαλαιοποίηση που θα είχε επιτύχει η Folli Follie, αναβαθμίζοντας απλά τους κινέζους ελεγκτές. Για εμάς, αυτό ακόμη δεν βγάζει νόημα και αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω.
-Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια τάξη μεγέθους των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το QCM; Πόσους εργαζόμενους απασχολεί;
– Σε ανάρτησή σας στο twitter κάνατε λόγο για μια δεύτερη έκθεση. Η έκθεση αυτή έρχεται σε απάντηση στην ανακοίνωση που έβγαλε η Folli Follie το βράδυ της Παρασκευής;
Ναι. Πιστεύουμε ότι αυτά που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει έπρεπε να έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Folli Follie (καλούμε τους αναγνώστες σας να διαβάσουν όλα τα αρχεία και όχι μόνο τους τίτλους). Ωστόσο, δεδομένης της απάντησης της εταιρείας πιστεύουμε ότι έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε όσους παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι.
– Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με αυτά που έχετε ήδη δημοσιεύσει;
Ναι, αναμένουμε να δώσουμε νέα στοιχεία. Έχουμε εκατοντάδες σελίδες με έγγραφα, αλλά θα πρέπει προφανώς να κάνουμε μια επιλογή με βάση αυτά που πιστεύουμε ότι θα είναι πιο κατατοπιστικά.
– Εκτός από την Globo και την American Addiction Center3 ποιες άλλες εταιρείες ήταν/είναι στο ραντάρ σας;
Δεν αποκαλύπτουμε τις τρέχουσες short θέσεις μας δημόσια. Όσον αφορά τις δραστηριότητές μας στο παρελθόν, η Globo και η AAC ήταν οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες μιλήσαμε δημόσια κατά εταιρειών: τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα στα μάτια όλων. Η Globo αποδείχθηκε ότι ήταν σκέτη απάτη σχεδόν αμέσως και οι ισχυρισμοί μας για την AAC επίσης επιβεβαιώθηκαν.
Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και risk averse και μιλάμε μόνο όταν είμαστε εξαιρετικά σίγουροι για την άποψή μας.
– Θα μπορούσατε να μας πείτε λεπτομέρειες για την short θέση σας στην Folli Follie;
Έχουμε νομική δέσμευση απέναντι στους επενδυτές μας και δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, παίρνουμε μόνο συγκεντρωμένες θέσεις.
– Έχετε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα;
Οχι, δεν ενδιαφερόμαστε για ομόλογα, επενδύουμε μόνο σε μετοχές.
– Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι, γενικά για την Ελλάδα ή ειδικά για την Folli Follie;
Είδα με ικανοποίηση ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την γενικότερη κατάσταση με ωριμότητα, ενδιαφέρον και αντικειμενικότητα. Είμαι μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας έδωσε τον δυτικό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη περίοδο και εύχομαι κάθε επιτυχία ώστε να την ξεπεράσει. Ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να προσθέσω ένα λιθαράκι, αποδεικνύοντας αυτά που θεωρώ “σάπια μήλα” τα οποία αναπτύσσονται και απορροφούν κεφάλαια και πόρους εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων, νόμιμων εταιρειών.
Δύο περίπου χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την Folli Follie, το fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο “ξαναχτυπά”, εκθέτοντας άλλη μία ελληνική εταιρεία η οποία, κατά την άποψή του, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος-γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο Capital.gr
Ο λόγος για την Akazoo S.A, εταιρεία streaming μουσικής, με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο και εισηγμένη στον αμερικανικό Nasdaq από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger).
Σύμφωνα με τον Γκρέγκο η Akazoo αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της. Όπως επισημαίνει, η Akazoo ισχυρίζεται ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής, της οποίας το μέγεθος όσον αφορά τα έσοδα, τα κέρδη και τους χρήστες ανταγωνίζονται τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal.
Η QCM έχει συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Akazoo μπορεί να είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις. Οι ισολογισμοί της Akazoo, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί από μια μεγάλη ελεγκτική εταιρεία, στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβουν σοβαρές παρατυπίες.
Η Akazoo απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι απάτες (π.χ. Globo Plc1) ή ύποπτες για απάτη (Velti), αναφέρει το QCM το οποίο δηλώνει ότι τηρεί short θέσεις στη μετοχή της Akazoo.
Η Akazoo φαίνεται να εδρεύει στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο. Η εταιρεία εισήχθη στο Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτελώντας στο παρελθόν μέρος μιας ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία “InternetQ”. H InternetQ ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από το βρετανικό σάιτ Shareprophets. Μετά από λίγα χρόνια σχετικής ησυχίας, η InternetQ της οποία CEO είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, προχώρησε σε απόσχιση (spin-off) με την Akazoo και την εισήγαγε στην αγορά των ΗΠΑ μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης με μία εταιρεία-κέλυφος μετρητών (cash sell).
Η κορυφαία υπηρεσία της Akazoo, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής όπως το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου. Η εταιρεία, αναφέρει το QCM, ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια είναι συνδρομητές, με έσοδα 140 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία αυξάνονται με ρυθμό περίπου 24% ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Akazoo που έχουν καταχωρηθεί στην αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το 80% των εσόδων της προέρχεται απευθείας από τους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και άλλους.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές, όπου υποτίθεται ότι εξυπηρετεί την “τοπική προτίμηση στη μουσική”, όπως σημειώνει το fund του Γκρέγκο.
Η οικονομική “εικόνα” της Akazoo, θυμίζει αυτήν των Folli Follie, Bio-on, Globo, εταιρείες που το QCM “ξεσκέπασε στο πρόσφατο παρελθόν οι οποίες παρουσίαζαν αναληθή στοιχεία. Και στην Akazoo, όπως τονίζει, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, σημαντικές επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών αρκετά μακριά από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της. Επίσης, σύμφωνα με τον Γκρέγκο, η Akazoo έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό “κέρδος”.
Πιο αναλυτικά, αναφέρει η έκθεση του fund, η Akazoo ισχυρίζεται πωλήσεις 140 εκατομμυρίων δολαρίων, με 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και 5,5 εκατ. συνδρομητές. Επειδή το επιχειρηματικό μοντέλο της Akazoo είναι παρόμοιο με εκείνο πολλών ανταγωνιστικών εφαρμογών στην αγορά (π.χ. Pandora, Spotify, Tidal, TuneIn, κ.λπ.), θα περίμενε κανείς να έχει παρόμοια βαθμολογία σε βασικούς δείκτες της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, μια επιλογή ανταγωνιστών της Akazoo δείχνει ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μία αξιολόγηση της εφαρμογής για κάθε 31 εγγεγραμμένους χρήστες στο Google Play. Ενώ οι ανταγωνιστές της παρουσιάζουν αναλογίες που μοιάζουν μεταξύ τους, τα στοιχεία της Akazoo τείνουν να είναι εξαιρετικά ακραία. Για παράδειγμα, η Akazoo ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από 500 χρήστες ανά αξιολόγηση, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν κατά μέσο όρο περίπου 31. Επομένως, είτε οι χρήστες της Akazoo είναι πολύ πιο απρόθυμοι να γράψουν κριτικές ή η βάση χρηστών της εταιρείας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι έχει πει η διοίκηση στους επενδυτές. Παρόμοιες “ανωμαλίες” εμφανίζονται επίσης στον αριθμό των ακολούθων ή των likes στα κοινωνικά μέσα και στην αναλογία εσόδων / υπαλλήλων.
Κατά τη γνώμη του QCM, αυτές οι αποκλίσεις υποδηλώνουν έντονα ότι η Akazoo μπορεί να είναι μια πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται.
Σύμφωνα με έρευνα της QCΜ ο όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo είναι αμελητέος, ενώ η κορύφωση των αναζητήσεων αυτών είχε σημειωθεί το 2011-2012 με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα ή την Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής, και από τότε έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μηδέν. Όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, ισχυροποιούν την άποψη ότι το μέγεθος, ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεωγραφική εμβέλεια της Akazoo ενδέχεται να είναι εντελώς ψευδείς.
Παράλληλα, και τα downloads της εφαρμογής της Akazoo είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες τα οποία σύμφωνα με την διοίκησης αναπτύσσονται με διψήφια ποσοστά.
Οι αξιολογήσεις επίσης είναι ελάχιστες, όταν για παράδειγμα στο Google Play οι πιο πρόσφατες αφορούν τον Ιανουάριο του 2019. Μάλιστα τα πρόσωπα πίσω από τις αξιολογήσεις αυτές είναι ο Κρις Σπηλιωτόπουλος, ο Γιάννης Καραλής, οι οποίοι και είναι στελέχη της ίδιας της Akazoo, καθώς και ο Γιώργος Ζερβός, ο οποίος κατά την QCM είναι πιθανώς συγγενής του CEO της Akazoo, του Απόστολου Ζερβού.
Νέο “χτύπημα” του QCM σε ελληνική εταιρεία: Η Akazoo είναι ένας πύργος από τραπουλόχορτα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Akazoo, ο αριθμός των υπαλλήλων της μειώθηκε κατά 17% ετησίως από 45 σε 26 το 2016-2018 (με το QCM να εκτιμά ότι ο τρέχον αριθμός είναι ακόμη χαμηλότερος). Είναι συνεπώς δύσκολο, όπως τονίζεται, να συνδυάσει κανείς αυτά τα στοιχεία με τον ισχυρισμένο ρυθμό αύξησης εσόδων του 24%: Γιατί μια εταιρεία που ισχυρίζεται ότι θα αυξηθεί με αυτόν τον ρυθμό μειώνει το μισό του εργατικού δυναμικού της σε τρία χρόνια όταν και ο αρχικός αριθμός των εργαζόμενων είναι ήδη πολύ μικρός; Ο πολύ χαμηλός αριθμός υπαλλήλων (26 ή λιγότεροι) με τις πωλήσεις 145 εκατομμυρίων δολαρίων συνεπάγεται πως οι πωλήσεις / εργαζόμενο φτάνουν τα 5,5 εκατ. δολάρια. Αυτή η αναλογία είναι 8 φορές υψηλότερη από την αναλογία σε εταιρείες όπως το Facebook ή η Apple, για παράδειγμα.
Η QCM παρατηρεί επίσης πως η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο. Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο επισκέφτηκε τα γραφεία στο Λονδίνο στο Pavillon Center και στο νούμερο 96 της Kensington High Street, και όπως διαπίστωσε η Akazoo έχει φύγει εδώ και πολύ καιρό. Αυτή είναι η διεύθυνση που δηλώνει η εταιρεία τόσο στο σάιτ της όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ως κεντρική.
Επισκέφτηκε επίσης και άλλες διευθύνσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής της R&R και διαπίστωσε πως τα γραφεία έχουν είτε κλείσει είτε ανήκουν στους νομικούς συμβούλους της Akazoo και όχι στην ίδια. Τα γραφεία στην Ουκρανία είναι επίσης κλειστά ή βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν. O Γκρέγκο επισκέφτηκε και τη διεύθυνση της εταιρείας στο Λουξεμβούργο (Rue de Bitbourg) και δεν βρήκε κανένα ίχνος της Akazoo.
Έτσι επισκέφτηκε τα γραφεία της InternetQ στο Νέο Ψυχικό ( Λεωφόρος Κηφισίας 340) και διαπίστωσε πως αν και δεν αναγράφεται πουθενά η Akazoo, τα γραφεία της είναι μέσα στα γραφεία της InternetQ.
Σε ό,τι αφορά την ελεγκτική εταιρεία της Akazoo, από το 2015 είναι η Crowe LLP, η οποία έχει καλή φήμη και έχει σημαντική θέση στην αγορά διεθνώς. Ωστόσο πρόσφατα της επιβλήθηκε πρόστιμο από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψος 1,5 εκατ. δολ. για τον έλεγχο που είχε κάνει δίνοντας το “πράσινο φως” σε μία εταιρεία η οποία αποδείχθηκε απάτη και χρεοκόπησε.
Το QCM αμφισβητεί επίσης την παρουσία που ισχυρίζεται ότι έχει η Akazoo σε 25 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το 2019 στην κεφαλαιαγορά τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από αναδυόμενες αγορές (συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, του Εκουαδόρ. της Βραζιλίας και του Μεξικού, μεταξύ άλλων). Η QCM προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό στην Akazoo σε πάρα πολλές χώρες στις οποίες η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι παρούσα και έλαβε το μήνυμα ότι η Akazoo δεν έχει υπηρεσίες στις χώρες αυτές. Στις μόνες χώρες που κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πολωνία, η Μαλαισία και η Ινδονησία.
Στις δύο μεγάλες αγορές της Akazoo, την Βραζιλία και τη Ρωσία, δεν ήταν δυνατόν να γίνει κανείς πελάτης της Akazoo.
Ωστόσο, στην Πολωνία η εφαρμογή Akazoo Music είναι διαθέσιμη μόνο στο πολωνικό google Play και οι αξιολογήσεις της είναι ελάχιστες που δείχνουν ότι έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στη χώρα.
Η δραστηριότητα και στο Google Play στη Μαλαισία είναι επίσης ελάχιστη για την Akazoo. Το τελευταίο σχόλιο για την εταιρεία έγινε το 2017 ενώ συνολικά υπάρχουν περίπου 12 σχόλια δείχνοντας πως δεν αποτελεί δημοφιλή εφαρμογή στη χώρα αυτήν επίσης.
Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων;
Οι εταιρείες streaming μουσικής αγοράζουν συνήθως μουσική (μαζί με τοπικά πνευματικά δικαιώματα) από μεγάλους διανομείς μουσικής. H QCM έκανε μία έρευνα με τη Sony Music, από την οποία η Akazoo αγόρασε τον πλήρη κατάλογο για αναδιανομή. Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, η Akazoo αγόρασε από τη Sony πνευματικά δικαιώματα που ισχύουν μόνο για πέντε χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Γκάνα και τη Μαλαισία. Προφανώς, αυτό δημιουργεί κάποια ανησυχητικά ερωτηματικά: έχει υπερβάλει η Akazoo στον αριθμό των χωρών από τις οποίες λειτουργεί; Μήπως η ελληνική εταιρεία διανέμει μουσική σε ορισμένες χώρες κατά παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων; Για παράδειγμα, η υπηρεσία της Akazoo είναι αυτήν τη στιγμή ενεργή (αν και χρησιμοποιείται ελάχιστα) στην Ινδονησία και ήταν ενεργή στη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με την έρευνα της QCM, η Akazoo δεν έχει κανένα δικαίωμα να διανέμει μουσική της Sony σε αυτές τις περιοχές και ως εκ τούτου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές επιπτώσεις.
Σχέσεις με Globo και Velti
Τον Οκτώβριο του 2015, η QCM αποκάλυψε την απάτη που γινόταν στην “Globo Plc”, μια ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2013, η ελληνική εταιρεία “Velti Plc” κατέρρευσε αφού μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της αποδείχθηκε ψευδές. Η μετοχή βγήκε από ταμπλό του χρηματιστηρίου και η εταιρεία υπέβαλε πτώχευση στις ΗΠΑ. Τι σχέση έχουν αυτά με το Akazoo; Μόνο μια απλή αναζήτηση στο LinkedIn, τονίζει το QCM, δείχνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της Akazoo είχε προηγουμένως απασχοληθεί είτε στην Globo είτε στην Velti. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός, για παράδειγμα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Velti. Η QCM θεωρεί ότι πολλά από τα ζητήματα που επισημαίνει για την Akazoo (π.χ. μεγάλοι, ανεξήγητοι εισπρακτέοι λογιαριασμοί, αρνητική δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών, απουσία φόρου εισοδήματος) αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην Velti και την Globo, οπότε είναι ανησυχητικό το ότι η εταιρεία διοικείται και απασχολεί μεγάλο αριθμό ατόμων που προέρχονταν από αυτές τις δύο προβληματικές εταιρείες.
Η έκθεση της QCM καταλήγει με τα εξής: “Τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε σε αυτήν την έκθεση δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την πραγματική φύση και τις προοπτικές αυτής της εταιρείας. Η οικονομική και αριθμητική ανάλυση, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, η μείωση του προσωπικού και των γραφείων, όλα δείχνουν μια μικρή και ταχέως συρρικνούμενη εταιρεία. Πώς μπορούμε να το συνδυάσουμε αυτό με τα ισχυριζόμενα έσοδα και τον ρυθμό ανάπτυξης που υπερηφανεύεται η Akazoo; Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πιστεύουμε ότι η Akazoo μπορεί να φουσκώνει δραματικά τα ποσά εσόδων χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επεξεργαστών πληρωμών και εταιρειών-κελύφη (shell companies) σε τρίτες χώρες.
Αυτές οι shell εταιρείες ενδέχεται να παρουσιάζονται ως συνεργάτες / μεταπωλητές / πωλητές και να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια στην Akazoo. Αυτές οι συναλλαγές ενδέχεται να έχουν ξεφύγει των ελέγχων των ελεγκτών, καθώς πιθανώς προέρχονται από χώρες εκτός της κατοικίας της εταιρείας (π.χ. Ινδονησία, Μαλαισία, Κύπρος). Ομοίως, η Εταιρεία ενδέχεται να κρύβει τυχόν έλλειμμα μετρητών αυξάνοντας το κόστος, ειδικά το κόστος των πωληθέντων αγαθών (100 εκατομμύρια δολάρια το 2019) και τις επενδύσεις σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (11 εκατομμύρια δολάρια το 2019). Το πρώτο αφορά κυρίως δικαιώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες μουσικών ετικετών. Υποθέτουμε ότι η Akazoo μπορεί να έχει συνεργαστεί η κατασκευάσει μικρές εταιρείες μουσικής ετικέτας που δημιουργούν πλασματικά τιμολόγια κόστους για μη υφιστάμενα stream μουσικής.
Εάν αυτή η άποψη της QCM αποδειχθεί σωστή, η Akazoo μπορεί να είναι τελικά μία πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικρή και συρρικνωμένη βάση εσόδων και μια ετήσια απώλεια περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πικρό πεπρωμένο της Akazoo θα μοιάζει πιθανώς με αυτό των Velti και Globo: απώλεια 100% για τους μετόχους, πτώχευση και αγωγές”.
========================
Akazoo: Δραματικές απώλειες στην μετοχή μετά την έκθεση του QCM- Παρέμβαση της SEC;
Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020
Στην
έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM) επισημαίνεται πως η
Akazoo, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 125,8 εκατ. δολάρια , με
γραφεία στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο, είναι ένας «χάρτινος πύργος», ένα «σχήμα που σχεδιάστηκε από τη διοίκηση για να πλουτίσουν, σε βάρος των μετόχων».
Αναφέρεται, επίσης, πως «η Akazoo υποστηρίζει πως είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική στον τομέα της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος σε επίπεδο εσόδων, κερδών και χρηστών, που ανταγωνίζεται κολοσσούς του κλάδου όπως η Pandora και η Tidal». Κατά την QCM, όμως, τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».
Η τιμή της μετοχής λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης σημείωνε κάθετη πτώση κατά 45% και βρισκόταν στα 1,47 δολάρια.
Μετά τις εξελίξεις αυτές εάν φυσικά επιβεβαιωθεί το QCM αναμένεται να παρέμβει η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (U.S. Securities and Exchange Commission-SEC) .
γραφεία στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο, είναι ένας «χάρτινος πύργος», ένα «σχήμα που σχεδιάστηκε από τη διοίκηση για να πλουτίσουν, σε βάρος των μετόχων».
Αναφέρεται, επίσης, πως «η Akazoo υποστηρίζει πως είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική στον τομέα της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος σε επίπεδο εσόδων, κερδών και χρηστών, που ανταγωνίζεται κολοσσούς του κλάδου όπως η Pandora και η Tidal». Κατά την QCM, όμως, τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».
Η τιμή της μετοχής λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης σημείωνε κάθετη πτώση κατά 45% και βρισκόταν στα 1,47 δολάρια.
Μετά τις εξελίξεις αυτές εάν φυσικά επιβεβαιωθεί το QCM αναμένεται να παρέμβει η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (U.S. Securities and Exchange Commission-SEC) .
πηγή
======================
======================
Νέο υλικό, το οποίο
αφορά αυτήν τη φορά συγκεκριμένα τον κ. Πάρη Τριανταφυλλίδη, πρώην
οικονομικό διευθυντή της Akazoo, έδωσε στη δημοσιότητα το fund QCM μετά
την «επίθεση» που εξαπέλυσε στην εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία.
Στο νέο αυτό υλικό, το fund του Gabriel
Grego αφήνει αιχμές εναντίον του κ. Τριανταφυλλίδη για το γεγονός ότι
έφυγε από την Akazoo μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο Nasdaq, αλλά
και γιατί φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τη σχέση που είχε με την
εταιρεία.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του QCM, ο κ. Τριανταφυλλίδης:
– Διετέλεσε CFO (σ.σ. στο έγγραφο, στο
συγκεκριμένο σημείο, αναφέρεται εκ παραδρομής CEO αντί CFO) από τον
Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.
– Παραιτήθηκε μόλις έναν μήνα μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο Nasdaq.
– Σύμφωνα με διάφορες πηγές, είναι σήμερα ένας άνετος οικονομικά επενδυτής της αγοράς ακινήτων.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο προφίλ του
κ. Τριανταφυλλίδη στο LinkedIn δεν αναφέρεται καν η Akazoo, παρότι
εργαζόταν στην εταιρεία για τέσσερα χρόνια ως οικονομικός διευθυντής,
καθώς και ότι άλλαξε το προφίλ του στο LinkedIn μετά την «επίθεση» του
QCM.
Το fund αποδίδει την κίνηση αυτή, να
αλλάξει το προφίλ του στο LinkedIn, σε μια απόπειρα του κ.
Τριανταφυλλίδη να πάρει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τον ρόλο που
είχε ως CFO της Akazoo, μετά την «επίθεση» του QCM.
Τώρα, ο κ. Τριανταφυλλίδης σημειώνει στο
προφίλ του ότι από το 2017 έως το 2019 ήταν απλά «σύμβουλος» και
εργαζόταν ως «ανεξάρτητος σύμβουλος», χωρίς να αναφέρεται ούτε η Akazoo
ούτε ο ρόλος του ως CFO κατά την περίοδο 2016-2019, ενώ από τον
Φεβρουάριο του 2020 είναι Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών στην
Alpha Αστικά Ακίνητα.
Ωστόσο, πέραν των στοιχείων αυτών και
των όποιων ερωτηματικών που μπορεί να δημιουργούν, δεν είναι σαφές για
τι ακριβώς κατηγορεί τον κ. Τριανταφυλλίδη το QCM. Γιατί η αλλαγή ενός
προφίλ στο LinkedIn και μόνο δεν πιστοποιεί απαραιτήτως κάποιο κακώς
κείμενο (πέραν ίσως μιας προσπάθειας «εξωραϊσμού» του επαγγελματικού
προφίλ του και αποστασιοποίησης σε μια αρνητική συγκυρία, για την οποία
θα μπορούσε σίγουρα να εκφράσει κανείς άποψη ή αντίρρηση, αλλά όχι και
να τον καταδικάσει).
=================================
Η διοίκηση της Akazoo ενημέρωσε επίσημα σήμερα ότι η ειδική επιτροπή,
που συνέστησε για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Quintessential
Capital Management (QCM), απεφάνθη ότι οι οικονομικές καταστάσεις που
παρουσίαζε η εταιρεία ήταν ψευδείς και παραπλανητικές, συναινώντας
παράλληλα στη διαγραφή της μετοχής της από τον Nasdaq. Κάτι που σημαίνει
ότι η διαπραγμάτευση της στην αμερικανική αγορά αναμένεται να
σταματήσει στις 27 Μαΐου.
Με ανακοίνωσή της που γνωστοποίησε χθες την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Akazoo αναφέρει πως «η ειδική επιτροπή με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων και δικηγόρων ολοκλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την έρευνα της και διαπίστωσε πως πρώην μέλη της διοίκησης της Akazoo και συνεργάτες της εξαπάτησαν τους επενδυτές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της Modern Media Acquisition Corp δηλώνοντας ψευδή στοιχεία για τις εργασίες, τη λειτουργία και τα οικονομικά στοιχεία της Akazoo στο πλαίσιο πολυετούς απάτης».
Συγκεκριμένα, η Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε από την Akazoo S.A. έκρινε, μεταξύ άλλων, πως:
- Οι προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονταν από πολλές έμπειρες παγκόσμιες λογιστικές εταιρείες για χρόνια, ήταν ουσιαστικά ψευδείς και παραπλανητικές,
- Η Akazoo, στην πραγματικότητα, είχε αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές για χρόνια και
- Πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα «εξεζητημένο» σχέδιο για να παραποιήσουν τα βιβλία και αρχεία της Akazoo, περιλαμβανομένου του υλικού due diligence που παρείχε στη MMAC και στους νομικούς, οικονομικούς και άλλους συμβούλους σε σχέση με τον επιχειρηματικό συνδυασμό της Akazoo το 2019.
Παράλληλα, από την ίδια ανακοίνωση διαφαίνεται πως η εταιρεία δεν θα προβάλει ενστάσεις στην απόφαση στελεχών του Nasdaq για την διαγραφή της μετοχής της από το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται ως συνέχεια στην έρευνα που διεξήγαγε η ειδική επιτροπή ελέγχου που συστήθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο που αποκάλυψε η Quintessential Capital Management (QCM), με δεκάδες ομαδικές αγωγές να έχουν κατατεθεί εναντίον της εταιρείας από μετόχους που αγόρασαν τους τίτλους της εταιρείας μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 ως και 20 Απριλίου 2020.
Οι αγωγές έως τώρα υποστήριζαν πως στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 (οπότε η Akazoo μπήκε στον Nasdaq) ως και τις 20 Απριλίου 2020 (οπότε αποκαλύφθηκε η υπόθεση από την QCM) οι κατηγορούμενοι έκαναν ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις και απέτυχαν να αποκαλύψουν ότι:
(1) Η Akazoo υπερεκτιμούσε τα έσοδα, τα κέρδη και τα διακρατούμενα μετρητά της.
(2) Η Akazoo κατείχε σημαντικά λιγότερα δικαιώματα διανομής μουσικής από ό, τι είχε δηλώσει και υπονοούσε.
(3) Σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις της, η Akazoo δεν λειτουργεί σε 25 χώρες.
(4) Η Akazoo έχει σημαντικά μικρότερη βάση χρηστών από ό, τι δηλώνει.
(5) Η Akazoo έκλεισε τα κεντρικά της γραφεία και άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο.
(6) Οι δημόσιες δηλώσεις των στελεχών της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές.
Όπως σημειώνεται, τέλος, σε δημοσίευμα του Bloomberg, μετά την παραδοχή της εταιρείας για τα ψευδή και παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία, αυτές οι κατηγορίες δεν χρειάζεται πλέον να τεκμηριωθούν από τους ενάγοντες.
=================================
Επίσημα απάτη η Akazoo - Διαγράφηκε από τον Nasdaq
Με ανακοίνωσή της που γνωστοποίησε χθες την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Akazoo αναφέρει πως «η ειδική επιτροπή με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων και δικηγόρων ολοκλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την έρευνα της και διαπίστωσε πως πρώην μέλη της διοίκησης της Akazoo και συνεργάτες της εξαπάτησαν τους επενδυτές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της Modern Media Acquisition Corp δηλώνοντας ψευδή στοιχεία για τις εργασίες, τη λειτουργία και τα οικονομικά στοιχεία της Akazoo στο πλαίσιο πολυετούς απάτης».
Συγκεκριμένα, η Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε από την Akazoo S.A. έκρινε, μεταξύ άλλων, πως:
- Οι προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονταν από πολλές έμπειρες παγκόσμιες λογιστικές εταιρείες για χρόνια, ήταν ουσιαστικά ψευδείς και παραπλανητικές,
- Η Akazoo, στην πραγματικότητα, είχε αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές για χρόνια και
- Πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα «εξεζητημένο» σχέδιο για να παραποιήσουν τα βιβλία και αρχεία της Akazoo, περιλαμβανομένου του υλικού due diligence που παρείχε στη MMAC και στους νομικούς, οικονομικούς και άλλους συμβούλους σε σχέση με τον επιχειρηματικό συνδυασμό της Akazoo το 2019.
Παράλληλα, από την ίδια ανακοίνωση διαφαίνεται πως η εταιρεία δεν θα προβάλει ενστάσεις στην απόφαση στελεχών του Nasdaq για την διαγραφή της μετοχής της από το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται ως συνέχεια στην έρευνα που διεξήγαγε η ειδική επιτροπή ελέγχου που συστήθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο που αποκάλυψε η Quintessential Capital Management (QCM), με δεκάδες ομαδικές αγωγές να έχουν κατατεθεί εναντίον της εταιρείας από μετόχους που αγόρασαν τους τίτλους της εταιρείας μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 ως και 20 Απριλίου 2020.
Οι αγωγές έως τώρα υποστήριζαν πως στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 (οπότε η Akazoo μπήκε στον Nasdaq) ως και τις 20 Απριλίου 2020 (οπότε αποκαλύφθηκε η υπόθεση από την QCM) οι κατηγορούμενοι έκαναν ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις και απέτυχαν να αποκαλύψουν ότι:
(1) Η Akazoo υπερεκτιμούσε τα έσοδα, τα κέρδη και τα διακρατούμενα μετρητά της.
(2) Η Akazoo κατείχε σημαντικά λιγότερα δικαιώματα διανομής μουσικής από ό, τι είχε δηλώσει και υπονοούσε.
(3) Σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις της, η Akazoo δεν λειτουργεί σε 25 χώρες.
(4) Η Akazoo έχει σημαντικά μικρότερη βάση χρηστών από ό, τι δηλώνει.
(5) Η Akazoo έκλεισε τα κεντρικά της γραφεία και άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο.
(6) Οι δημόσιες δηλώσεις των στελεχών της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές.
Όπως σημειώνεται, τέλος, σε δημοσίευμα του Bloomberg, μετά την παραδοχή της εταιρείας για τα ψευδή και παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία, αυτές οι κατηγορίες δεν χρειάζεται πλέον να τεκμηριωθούν από τους ενάγοντες.
Σχόλια