Ποιες είναι οι δεκαέξι χώρες που δεν θα προσέλθουν στο Μαρακές για να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ.
Ποιες είναι οι δεκαέξι χώρες που δεν θα προσέλθουν στο Μαρακές για να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ.
Αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον, οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, που μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στην Τιχουάνα, έχουν τρεις επιλογές: να ζητήσουν άσυλο στο Μεξικό, να επιστρέψουν στις χώρες τους ή να επιχειρήσουν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ, όπου ο στρατός έχει εντολή να τους πυροβολήσει.
Photo: Edgard Garrido/Reuters. Πηγή: Supplied
ΜΕΤΑ από δύο χρόνια επεξεργασίας από τον ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση πρόκειται να τεθεί προς επικύρωση στη διεθνή Σύνοδο που σήμερα και αύριο (10-11/12) πραγματοποιείται στο Μαρακές, στο νοτιοδυτικό Μαρόκο.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, αποτελείται από 34 σελίδες που περιέχουν 23 προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες της Δύσης που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική και τονίζει με έμφαση ότι οι αρχές της δεν θα παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών, περίπου 16 χώρες, αποφάσισαν να μην την υπογράψουν.
Ο λόγος είναι ότι το Σύμφωνο επιχειρεί να κατοχυρώσει την παράνομη μετανάστευση ως ανθρώπινο δικαίωμα. Κάτι που, όπως επισημαίνουν οι New York Times, καθιστά το Σύμφωνο «παράνομο».
Στο Βέλγιο μάλιστα, κινδυνεύει να καταρρεύσει η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αποφάσισε να υπογράψει το Σύμφωνο, αλλά αντιδρούν οι Φλαμανδοί εθνικιστές που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τέθηκε χθες Κυριακή επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την παραίτηση των Φλαμανδών υπουργών από τον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω της σοβαρής διαφωνίας για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Image: Supplied
Στον Καναδά, η αντιπολίτευση επέκρινε τον πρωθυπουργό Τριντό για την υποστήριξή του στη συμφωνία και στη Γαλλία η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λε Πεν ζήτησε από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να παραιτηθεί από αυτή την «πράξη προδοσίας».
Γιατί αντιδρούν οι χώρες
Ουσιαστικά, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση καταργεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, επομένως και τα σύνορά τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν πέρυσι τον Δεκέμβριο από τις συνομιλίες για το Σύμφωνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από το βήμα του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέρριψε το «δόγμα της παγκοσμιοποίησης» και περιέγραψε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Το Σύμφωνο έχει τρεις κύριες αδυναμίες. Πρώτον, καθιστά την παράνομη μετανάστευση ανθρώπινο δικαίωμα και μάλιστα ανώτερο από την εθνική κυριαρχία των κρατών, άρα ανώτερο και από τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών.
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Ένας μετανάστης από την Ονδούρα, ο Τζόελ Μέντεζ, 22 ετών, πέρασε τον γιο του Ντάνιελ, οκτώ μηνών, μέσα από μια τρύπα, που έσκαψε με τη βοήθεια της συντρόφου του Ιεσένια Μαρτίνες, 24 ετών, κάτω από τον συνοριακό φράχτη των ΗΠΑ με το Μεξικό. Photo: AP/ Rebecca Blackwell. Πηγή: Supplied
Πρώτη περνά κάτω από το φράχτη η σύντροφός του, Ιεσένια Μαρτίνες, για να παραλάβει το μωρό από την άλλη πλευρά των αμερικανικών συνόρων. Photo: AP/ Rebecca Blackwell. Πηγή: Supplied
Η Ιεσένια Μαρτίνες, κρατώντας το παιδί, πηδά πάνω από ένα ρυάκι για να εξαφανιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Πιο κάτω θα συλληφθεί από τους φρουρούς των συνόρων. Οι αρχές του Σαν Ντιέγκο συλλαμβάνουν πάνω από 100 μετανάστες καθημερινά που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα. Photo: AP/ Rebecca Blackwell. Πηγή: Supplied
Ποιες χώρες δεν θα υπογράψουν το Σύμφωνο
Για τους λόγους αυτούς, μια σειρά δυτικών χωρών, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χάιλυ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν, δηλώνοντας ότι «εμείς θα αποφασίσουμε πώς θα ελέγξουμε καλύτερα τα σύνορά μας και ποιος θα επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα μας».
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες 15 χώρες δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στο Μαρακές για να υπογράψουν το Σύμφωνο. Οι χώρες αυτές είναι:
1. Αυστραλία
2. Αυστρία
3. Βουλγαρία
4. Ελβετία
5. Εσθονία
6. Ιαπωνία
7. Ισραήλ
8. Ιταλία
9. Κροατία
10. Λιχτενστάιν
11. Ουγγαρία
12. Πολωνία
13. Σλοβακία
14. Σλοβενία
15. Τσεχία
Στις χώρες που δεν θα υπογράψουν το Σύμφωνο συγκαταλέγονται επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Χιλή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βόρεια και Νότια Κορέα.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση άρχισε να ετοιμάζεται πριν από δύο χρόνια από την Λουίζ Αρμπούρ, 71 ετών Καναδή υπήκοο, ειδική στα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη βοήθεια των Benjamin Schraven και Eva Dick του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης και της «Ανοιχτής Κοινωνίας» του Τζορτζ Σόρος.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του, το Σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει «πηγή παγκόσμιας ευημερίας».
Η Λουίζ Αρμπούρ που συνέταξε το κείμενο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Image: Supplied
Το Σεπτέμβριο του 2016 υπέγραψαν το προσχέδιο του Συμφώνου 193 χώρες. Στη συνέχεια όμως έγινε αντιληπτό ότι το Σύμφωνο έχει ως στόχο «να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κυβέρνηση σε βάρος του κυριαρχικού δικαιώματος των κρατών», όπως κατήγγειλαν οι ΗΠΑ. Τότε πολλές χώρες αποχώρησαν από τη συμφωνία.
Σήμερα και αύριο (10-11/12) αναμένεται να υπογράψουν το Σύμφωνο κάπου 150 χώρες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους από την Κεντρική και Νότια Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική που θέλουν να διώξουν τους κατοίκους τους που δεν μπορούν να θρέψουν και να τους στείλουν στις χώρες της Δύσης.
Οι χώρες του τρίτου ή αναπτυσσόμενου κόσμου αντιπροσωπεύουν το 85% των χωρών-μελών του ΟΗΕ.
Ο Τσίπρας αναχωρεί περιχαρής για το Μαρόκο για να υπογράψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που θα ανοίξει την πόρτα στα 4.000.000 προσφύγων και μεταναστών που περιμένουν στην Τουρκία για να εισέλθουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Photo: ΓτΠ Andrea Bonetti. Πηγή: Supplied
Τσουνάμι μεταναστών
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο ΟΗΕ, η υπογραφή του Συμφώνου θα δώσει το «πράσινο φως» σε 240.000.000 μεταναστών που περιμένουν για να εισέλθουν «νομίμως» στις χώρες της Δύσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, απαιτούνται πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τη μετακίνηση, στέγαση, διατροφή, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κτλ. για τους ανθρώπους αυτούς. Ο ΟΗΕ δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με το πού θα βρεθεί το κολοσσιαίο αυτό ποσό χρημάτων.
Ούτε κάποιος από τους δισεκατομμυριούχους «φιλάνθρωπους» που κόπτονται για τα δικαιώματα των μεταναστών είπε ότι θα προσφέρει μέρος της περιουσίας του για τη φροντίδα και την περίθαλψή τους.
Όπως αναφέρει το Euronews, στη Λιβύη έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 300.000 μετανάστες που αναζητούν τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
Επιδείνωση της περιβαλλοντικής κρίσης
Σε άλλο άρθρο τους οι New York Times, επισημαίνουν την αρνητική επίδραση που θα έχει η μετακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων μεταναστών στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Έρευνα που έγινε σε πάνω από 3.500 άτομα τόσο μετανάστες όσο και μη μετανάστες, σε πέντε αναπτυσσόμενες χώρες, έδειξε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή.
Η εισροή μεταναστών στις οργανωμένες κοινωνίες εκτός από τι συγκρούσεις θα υπονομεύσει επίσης την κοινωνική συνοχή, ειδικά σε χώρες όπου η άφιξη των μεταναστών θα ανατρέψει μια «ασταθή εθνοπολιτική ισορροπία».
Επίσης το Σύμφωνο δεν λαμβάνει υπόψη του την εξάπλωση λοιμωδών νόσων, όπως ο ιός Έμπολα, το AIDS, η φυματίωση κ.ά.
Από τους πρώτους που έφτασαν στο Μαρόκο ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Εδώ μαζί με τον πρωθυπουργό Σααντεντίν Οτμανί. Image: Supplied
ν
Αντιμαχόμενα συμφέροντα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έφτασαν στο Μαρόκο για να υπογράψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Το πρόγραμμα της Μέρκελ περιλάμβανε αρχικά συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Σααντεντίν Οτμανί και τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ΄.
Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η Μέρκελ σκοπεύει να ζητήσει από τους Μαροκινούς ηγέτες να δεχτούν την επιστροφή αριθμού μεταναστών από τις 300.000 που βρίσκονται στη Γερμανία και οι αρχές τους έχουν κρίνει ανεπιθύμητους, λόγω της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Από την πλευρά τους, οι Μαροκινοί σκοπεύουν να ζητήσουν από τη Γερμανίδα καγκελάριο να δεχτεί στη χώρα της μερικές χιλιάδες από τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο Μαρόκο, καθώς η αφρικανική αυτή χώρα έχει ξεπεράσει τη Λιβύη σε αριθμό αιτούντων άσυλο από την υποσαχάρια Αφρική και αποτελεί πλέον την κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.
Τα συμφέροντα είναι αντιμαχόμενα και ο βασιλιάς του Μαρόκου ήδη ακύρωσε τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, η οποία θα έχει απλώς ένα δείπνο με τον πρωθυπουργό Σααντεντίν Οτμανί.
Πάντως, παρά τις άνευ προηγουμένου αναταράξεις που προκάλεσε παγκοσμίως το Σύμφωνο, περισσότερες από 100 χώρες αναμένεται να το επικυρώσουν στη σύνοδο του Μαρακές, σήμερα και αύριο. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Η Αυστραλία απορρίπτει το Σύμφωνο ΜετανάστευσηςΗ Αυστραλία απορρίπτει το Σύμφωνο Μετανάστευσης
=========
ΠΗΓΗ
Βlogger:
Κρατήστε λοιπόν τα εξής:
Έχουμε το ενδιαφέρον του Soros και της Γερμανίας γι' αυτό το Σύμφωνο.
Λεπτομέρειες τα βάρη που προστίθενται στις χώρες (άρα πολίτες τους). Όλα είναι σωστά επειδή τα έχουν σχεδιάσει Γερμανοί και Soros. Σοβαρές χώρες φυσικά δεν έχουν καμία διάθεση να αυτοκαταργηθούν αφού: " μεταβιβάζει δολίως την εξουσία από τις κυβερνήσεις των χωρών σε μια αόρατη παγκόσμια κυβέρνηση, που με αφορμή το μεταναστευτικό θα διοικεί από εδώ και πέρα όλα τα κράτη, χωρίς να είναι σαφές ποια πρόσωπα θα την αποτελούν."
Αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον, οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, που μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στην Τιχουάνα, έχουν τρεις επιλογές: να ζητήσουν άσυλο στο Μεξικό, να επιστρέψουν στις χώρες τους ή να επιχειρήσουν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ, όπου ο στρατός έχει εντολή να τους πυροβολήσει.
ΜΕΤΑ από δύο χρόνια επεξεργασίας από τον ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση πρόκειται να τεθεί προς επικύρωση στη διεθνή Σύνοδο που σήμερα και αύριο (10-11/12) πραγματοποιείται στο Μαρακές, στο νοτιοδυτικό Μαρόκο.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, αποτελείται από 34 σελίδες που περιέχουν 23 προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες της Δύσης που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική και τονίζει με έμφαση ότι οι αρχές της δεν θα παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών, περίπου 16 χώρες, αποφάσισαν να μην την υπογράψουν.
Ο λόγος είναι ότι το Σύμφωνο επιχειρεί να κατοχυρώσει την παράνομη μετανάστευση ως ανθρώπινο δικαίωμα. Κάτι που, όπως επισημαίνουν οι New York Times, καθιστά το Σύμφωνο «παράνομο».
Στο Βέλγιο μάλιστα, κινδυνεύει να καταρρεύσει η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αποφάσισε να υπογράψει το Σύμφωνο, αλλά αντιδρούν οι Φλαμανδοί εθνικιστές που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τέθηκε χθες Κυριακή επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την παραίτηση των Φλαμανδών υπουργών από τον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω της σοβαρής διαφωνίας για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Image: Supplied
Στον Καναδά, η αντιπολίτευση επέκρινε τον πρωθυπουργό Τριντό για την υποστήριξή του στη συμφωνία και στη Γαλλία η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λε Πεν ζήτησε από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να παραιτηθεί από αυτή την «πράξη προδοσίας».
Γιατί αντιδρούν οι χώρες
Ουσιαστικά, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση καταργεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, επομένως και τα σύνορά τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν πέρυσι τον Δεκέμβριο από τις συνομιλίες για το Σύμφωνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από το βήμα του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέρριψε το «δόγμα της παγκοσμιοποίησης» και περιέγραψε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Το Σύμφωνο έχει τρεις κύριες αδυναμίες. Πρώτον, καθιστά την παράνομη μετανάστευση ανθρώπινο δικαίωμα και μάλιστα ανώτερο από την εθνική κυριαρχία των κρατών, άρα ανώτερο και από τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών.
- Οι χώρες που θα το υπογράψουν θα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα των μεταναστών, όμως το Σύμφωνο δεν αναφέρει τίποτα στην περίπτωση που μια χώρα επειδή δεν θα έχει τους επαρκείς πόρους για να θρέψει τα εκατομμύρια των μεταναστών που θα εισρεύσουν σε αυτή, δεν θα μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά τους.
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Ένας μετανάστης από την Ονδούρα, ο Τζόελ Μέντεζ, 22 ετών, πέρασε τον γιο του Ντάνιελ, οκτώ μηνών, μέσα από μια τρύπα, που έσκαψε με τη βοήθεια της συντρόφου του Ιεσένια Μαρτίνες, 24 ετών, κάτω από τον συνοριακό φράχτη των ΗΠΑ με το Μεξικό. Photo: AP/ Rebecca Blackwell. Πηγή: Supplied
Πρώτη περνά κάτω από το φράχτη η σύντροφός του, Ιεσένια Μαρτίνες, για να παραλάβει το μωρό από την άλλη πλευρά των αμερικανικών συνόρων. Photo: AP/ Rebecca Blackwell. Πηγή: Supplied
Η Ιεσένια Μαρτίνες, κρατώντας το παιδί, πηδά πάνω από ένα ρυάκι για να εξαφανιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Πιο κάτω θα συλληφθεί από τους φρουρούς των συνόρων. Οι αρχές του Σαν Ντιέγκο συλλαμβάνουν πάνω από 100 μετανάστες καθημερινά που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα. Photo: AP/ Rebecca Blackwell. Πηγή: Supplied
- Δεύτερον, το ίδιο το Σύμφωνο αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «μη νομικά δεσμευτικό, πλαίσιο συνεργασίας» (non-legally binding, cooperative framework), με σκοπό, όπως λέει, να αποδείξει ότι οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν για τη διευθέτηση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης.
- Όμως δεν αναφέρει κανέναν μηχανισμό ή τρόπο σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό, ή ποιος θα παρακολουθεί, θα αποφασίζει και θα συντονίζει τις μεταναστευτικές ροές εκατομμυρίων ανθρώπων.
- Είναι «μη δεσμευτικό», ωστόσο επιβάλλει στα κράτη να αλλάξουν τη νομοθεσία τους, καθιστώντας ποινικό αδίκημα το να αρνηθεί κάποιος την έλευση μεταναστών.
- Τρίτον, μεταβιβάζει δολίως την εξουσία από τις κυβερνήσεις των χωρών σε μια αόρατη παγκόσμια κυβέρνηση, που με αφορμή το μεταναστευτικό θα διοικεί από εδώ και πέρα όλα τα κράτη, χωρίς να είναι σαφές ποια πρόσωπα θα την αποτελούν.
Ποιες χώρες δεν θα υπογράψουν το Σύμφωνο
Για τους λόγους αυτούς, μια σειρά δυτικών χωρών, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χάιλυ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν, δηλώνοντας ότι «εμείς θα αποφασίσουμε πώς θα ελέγξουμε καλύτερα τα σύνορά μας και ποιος θα επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα μας».
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες 15 χώρες δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στο Μαρακές για να υπογράψουν το Σύμφωνο. Οι χώρες αυτές είναι:
1. Αυστραλία
2. Αυστρία
3. Βουλγαρία
4. Ελβετία
5. Εσθονία
6. Ιαπωνία
7. Ισραήλ
8. Ιταλία
9. Κροατία
10. Λιχτενστάιν
11. Ουγγαρία
12. Πολωνία
13. Σλοβακία
14. Σλοβενία
15. Τσεχία
Στις χώρες που δεν θα υπογράψουν το Σύμφωνο συγκαταλέγονται επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Χιλή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βόρεια και Νότια Κορέα.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση άρχισε να ετοιμάζεται πριν από δύο χρόνια από την Λουίζ Αρμπούρ, 71 ετών Καναδή υπήκοο, ειδική στα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη βοήθεια των Benjamin Schraven και Eva Dick του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης και της «Ανοιχτής Κοινωνίας» του Τζορτζ Σόρος.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του, το Σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει «πηγή παγκόσμιας ευημερίας».
Η Λουίζ Αρμπούρ που συνέταξε το κείμενο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Image: Supplied
Το Σεπτέμβριο του 2016 υπέγραψαν το προσχέδιο του Συμφώνου 193 χώρες. Στη συνέχεια όμως έγινε αντιληπτό ότι το Σύμφωνο έχει ως στόχο «να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κυβέρνηση σε βάρος του κυριαρχικού δικαιώματος των κρατών», όπως κατήγγειλαν οι ΗΠΑ. Τότε πολλές χώρες αποχώρησαν από τη συμφωνία.
Σήμερα και αύριο (10-11/12) αναμένεται να υπογράψουν το Σύμφωνο κάπου 150 χώρες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους από την Κεντρική και Νότια Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική που θέλουν να διώξουν τους κατοίκους τους που δεν μπορούν να θρέψουν και να τους στείλουν στις χώρες της Δύσης.
Οι χώρες του τρίτου ή αναπτυσσόμενου κόσμου αντιπροσωπεύουν το 85% των χωρών-μελών του ΟΗΕ.
Ο Τσίπρας αναχωρεί περιχαρής για το Μαρόκο για να υπογράψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που θα ανοίξει την πόρτα στα 4.000.000 προσφύγων και μεταναστών που περιμένουν στην Τουρκία για να εισέλθουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Photo: ΓτΠ Andrea Bonetti. Πηγή: Supplied
Τσουνάμι μεταναστών
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο ΟΗΕ, η υπογραφή του Συμφώνου θα δώσει το «πράσινο φως» σε 240.000.000 μεταναστών που περιμένουν για να εισέλθουν «νομίμως» στις χώρες της Δύσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, απαιτούνται πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τη μετακίνηση, στέγαση, διατροφή, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κτλ. για τους ανθρώπους αυτούς. Ο ΟΗΕ δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με το πού θα βρεθεί το κολοσσιαίο αυτό ποσό χρημάτων.
Ούτε κάποιος από τους δισεκατομμυριούχους «φιλάνθρωπους» που κόπτονται για τα δικαιώματα των μεταναστών είπε ότι θα προσφέρει μέρος της περιουσίας του για τη φροντίδα και την περίθαλψή τους.
Όπως αναφέρει το Euronews, στη Λιβύη έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 300.000 μετανάστες που αναζητούν τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
Επιδείνωση της περιβαλλοντικής κρίσης
Σε άλλο άρθρο τους οι New York Times, επισημαίνουν την αρνητική επίδραση που θα έχει η μετακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων μεταναστών στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Έρευνα που έγινε σε πάνω από 3.500 άτομα τόσο μετανάστες όσο και μη μετανάστες, σε πέντε αναπτυσσόμενες χώρες, έδειξε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή.
Η εισροή μεταναστών στις οργανωμένες κοινωνίες εκτός από τι συγκρούσεις θα υπονομεύσει επίσης την κοινωνική συνοχή, ειδικά σε χώρες όπου η άφιξη των μεταναστών θα ανατρέψει μια «ασταθή εθνοπολιτική ισορροπία».
Επίσης το Σύμφωνο δεν λαμβάνει υπόψη του την εξάπλωση λοιμωδών νόσων, όπως ο ιός Έμπολα, το AIDS, η φυματίωση κ.ά.
- Όσο για την εγκληματικότητα, αυτή είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα.
- Επιπτώσεις επίσης θα υπάρχουν στο οικιστικό περιβάλλον αλλά και στη γεωργία και την κτηνοτροφία, από τη σταδιακή επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Τέτοια περιβαλλοντικά γεγονότα θα αυξήσουν αντί να μειώσουν τις ανισότητες σε μια κοινωνία.
- Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα φέρει μείωση της αγροτικής παραγωγής και των υδάτινων πόρων, πράγμα που θα οδηγήσει σε επιθέσεις, συγκρούσεις και τελικά σε πολέμους.
Από τους πρώτους που έφτασαν στο Μαρόκο ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Εδώ μαζί με τον πρωθυπουργό Σααντεντίν Οτμανί. Image: Supplied
ν
Αντιμαχόμενα συμφέροντα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έφτασαν στο Μαρόκο για να υπογράψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Το πρόγραμμα της Μέρκελ περιλάμβανε αρχικά συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Σααντεντίν Οτμανί και τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ΄.
Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η Μέρκελ σκοπεύει να ζητήσει από τους Μαροκινούς ηγέτες να δεχτούν την επιστροφή αριθμού μεταναστών από τις 300.000 που βρίσκονται στη Γερμανία και οι αρχές τους έχουν κρίνει ανεπιθύμητους, λόγω της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Από την πλευρά τους, οι Μαροκινοί σκοπεύουν να ζητήσουν από τη Γερμανίδα καγκελάριο να δεχτεί στη χώρα της μερικές χιλιάδες από τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο Μαρόκο, καθώς η αφρικανική αυτή χώρα έχει ξεπεράσει τη Λιβύη σε αριθμό αιτούντων άσυλο από την υποσαχάρια Αφρική και αποτελεί πλέον την κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.
Τα συμφέροντα είναι αντιμαχόμενα και ο βασιλιάς του Μαρόκου ήδη ακύρωσε τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, η οποία θα έχει απλώς ένα δείπνο με τον πρωθυπουργό Σααντεντίν Οτμανί.
Πάντως, παρά τις άνευ προηγουμένου αναταράξεις που προκάλεσε παγκοσμίως το Σύμφωνο, περισσότερες από 100 χώρες αναμένεται να το επικυρώσουν στη σύνοδο του Μαρακές, σήμερα και αύριο. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Η Αυστραλία απορρίπτει το Σύμφωνο ΜετανάστευσηςΗ Αυστραλία απορρίπτει το Σύμφωνο Μετανάστευσης
=========
ΠΗΓΗ
Βlogger:
Κρατήστε λοιπόν τα εξής:
Έχουμε το ενδιαφέρον του Soros και της Γερμανίας γι' αυτό το Σύμφωνο.
Λεπτομέρειες τα βάρη που προστίθενται στις χώρες (άρα πολίτες τους). Όλα είναι σωστά επειδή τα έχουν σχεδιάσει Γερμανοί και Soros. Σοβαρές χώρες φυσικά δεν έχουν καμία διάθεση να αυτοκαταργηθούν αφού: " μεταβιβάζει δολίως την εξουσία από τις κυβερνήσεις των χωρών σε μια αόρατη παγκόσμια κυβέρνηση, που με αφορμή το μεταναστευτικό θα διοικεί από εδώ και πέρα όλα τα κράτη, χωρίς να είναι σαφές ποια πρόσωπα θα την αποτελούν."
Σχόλια