Υπέρ του Italexit το Gefira, το think tank που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει... το ευρώ!

Μόνο ο Paolo Savona, ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, μπορεί να οδηγήσει την Ιταλία εκτός ευρώ
Υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ τάσσεται το Gefira, το think tank που δημιουργήθηκε το 1987 για να υποστηρίξει... το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Όμως το Gefira θεωρεί ότι η Ιταλία πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα της εξόδου, αλλά μόνο ο Paolo Savona, ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, μπορεί να το κάνει αυτό.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας επιβραδύνεται και θα συνεχίσει να επιβραδύνεται λόγω της μείωση του πληθυσμού της χώρας.
Και αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια, η Ιταλία θα έχει μόνο αρνητικούς επιχειρηματικούς κύκλους με καλές και κακές στιγμές.
Η ανεργία είναι στο 10% και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, διότι απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη τις ιαπωνικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών επιπτώσεων ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού.
Και η ιταλική ακαδημαϊκή κοινότητα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αντικατάσταση του υψηλούς απόδοσης ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού με το αφρικανικό θα τονώσει τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Η Ιταλία φαίνεται να έχει σκοπίμως πλημμυρίσει από Αφρικανούς, ενώ το λευκό των εργαζομένων από την Ιταλία κινείται προς τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.
Ο Paolo Savona, ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, πιστεύει ότι η Γερμανία είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του σχεδίου Walther Funk του 1940.
Ο Walther Funk, ήταν επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και, το 1939, ο Hitler τον διόρισε ως Πρόεδρο της Reichsbank.
Ιδού τι ανέφερε σε μια επιστολή του 2012 στους Γερμανούς και Ιταλούς φίλους του.
«Το σχέδιο Funk προβλέπει τα εθνικά νομίσματα να συγκλίνουν στο επίπεδο του γερμανικού μάρκου και αυτό είναι ό, τι θέλουν οι Γερμανοί να πετύχουν εν μέρει,» έγραψε ο Paolo Savona.
«Προέβλεπε, επίσης», συνέχισε, «ότι η βιομηχανική ανάπτυξη αφορούσε μόνο τους εαυτούς τους και ότι θα πρέπει να συνοδεύεται μόνο από τη Γαλλία, ιστορική σύμμαχος τους, η λύση που αποκαλείται τώρα από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά και το ενιαίο νόμισμα.
Το σχέδιο ήθελε άλλες χώρες να αφοσιωθούν στη γεωργία και τον τουρισμό, κάτι που θα συμβεί από ανάγκη ή λόγω του της φυσικής «κλήσης» και θα δώσει εξειδικευμένη εργασία.
Όμως ο Savona, σύμφωνα με την Gefira, είναι ένας εκπρόσωπος της ιταλικής πολιτικής σκηνής, έτσι εξέφρασε την αίσθηση ενός μεγάλου μέρους της ιταλικής ελίτ.
Η οικονομική ελίτ της χώρας χωρίζεται για το πώς να λύσει τα δημογραφικά και οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας.
Ο Matteo Renzi, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πίστευε ότι θα μπορούσε να σώσει τη χώρα, αφήνοντας τις εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους Αφρικανούς.
Από την άλλη, μια εναλλακτική πολιτική του Matteo Renzi, ήταν η μεταναστευτική πολιτική εισήχθη από την Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Mateo Salvini, αμφισβήτησε τις ευρωπαϊκές ελίτ για τις πολιτικές τους έναντι της ατελείωτης πλημμύρας των ανθρώπων από την Αφρική και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής.
Ήταν πιο εύκολο να σταματήσει την εισροή των ανθρώπων από το να τραβήξει την Ιταλία από το ευρώ.
Η διάλυση του ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια σημαντική κρίση, και κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει, ή αν είναι διαχειρίσιμη.
Ωστόσο, η διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας ήταν επίσης παραδείγματα μιας διάλυσης της νομισματικής ένωσης.
Για να καταλάβουμε πώς οι Ιταλοί θα λύσουν τη συνεχιζόμενη κρίση τους, θα πρέπει να εξετάσουμε το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο.
Η ελληνική "αντίσταση" με επικεφαλής τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, η οποία υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, κατέληξε σε απομάκρυνση του Βαρουφάκη και καταστροφή της οικονομίας.
Ο Βαρουφάκης, πίστευε ότι έχει εφαρμόσει τη βούληση του λαού, αλλά δεν είχε την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, έτσι η αποτυχία ήταν αναπόφευκτη.
Η στήριξη από ορισμένες περιοχές δεν είναι απαραίτητη, αλλά χρειαζόταν κάποια ερείσματα από την οικονομική, ακαδημαϊκή και νομική ελίτ, καθώς και από τα μέσα ενημέρωσης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τόσο ο Donald Trump όσο και το Brexit υποστηρίχθηκαν από μεγάλα κομμάτια της αμερικανικής και της βρετανικήςάρχουσας ελίτ, αντίστοιχα.
Οι Ιταλοί πολιτικοί στη Ρώμη πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να οικοδομήσουν μια ισχυρή αντιπολίτευση στην Ιταλία κατά της Ευρώπης και της Γερμανίας.
Κάθε κρίση πρέπει να κατηγορεί τις δυνάμεις έξω από τη Ρώμη, με την μεταναστευτική κρίση να είναι στο επίκεντρο.
Άλλωστε η ρητορική Salvini κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον καθιστούν ακόμα πιο δημοφιλή.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το κόμμα του Salvini γρήγορα κερδίζει σε δημοτικότητα, με 30% των ψήφων, ενώ το M5S βρίσκεται σε πτώση από 40% έως 30%.
Μια έξοδος από το ευρώ δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων, αλλά θα πρέπει να εκτελεστεί μια μέρα που κανείς δεν περιμένει.
Αν οι Ιταλοί αρχίζουν να πληρώνουν τις εγχώριες υποχρεώσεις τους, θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν αυτές γίνονται δεκτές, ενώ η αξία τους θα καταρρεύσει άμεσα, σε τέτοιο βαθμό που οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις προφυλάξεις, όπως την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, με τη βοήθεια των οποίων δεν θα επιτρέψει στους ανθρώπους να πάρουν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Ιταλοί θα προετοιμάσουν την ιταλική έξοδο από το ευρώ προσεκτικά και κρυφά.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί Ιταλοί πολιτικοί οι οποίοι τολμούν να πάρουν το ρίσκο μιας ολοκληρωτικής αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εκτός από την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.
Ο Savona είναι τώρα 82 και έχει λίγα να χάσει.
Θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έβγαλε την Ιταλία από το ευρώ.
Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι γνωστό πόση υποστήριξη θα έχει.
Προς το παρόν, η στρατηγική της Ρώμης είναι να αναγκάσει τους Γερμανούς να αποδεχθούν πιο χαλαρούς κανόνες του προϋπολογισμού και να επιτρέψουν στην Ιταλία να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα.
Η εναλλακτική λύση, η ιταλική αποχώρηση από το ευρώ δεν θα οδηγήσει σε χάος μόνο την Ιταλία, αλλά και το Βερολίνο, καθώς οι συνέπειες για το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι άγνωστες.

www.baningnews.gr----ΠΗΓΗ
=============

Σχόλια