Χανς-Βέρνερ Ζιν: «Θέμα χρόνου, η έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη»

H κατάσταση της οικονομίας τη Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου, κατά τον γνωστότερο οικονομολόγο της Γερμανίας, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο λόγος για την κρίση της οικονομίας της είναι ότι εξακολουθεί να παράγει εξίσου ακριβά όσο και πριν την οικονομική κρίση.
«Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο» είπε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στη Welt. «Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική».

  • «Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την ευρωζώνη είναι μόνο θέμα χρόνου. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου στη γερμανική εφημερίδα.
H ιταλική οικονομία εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ότι πριν την κρίση και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%. «Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα» ανέφερε. Ο ίδιος δεν θα ήθελε να αποχωρήσει η Ιταλία από την ευρωζώνη, αλλά το ιταλικό κατεστημένο δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την έξοδό της. Επίσης, σημείωσε ο κ. Ζιν, «οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ετέθη αυτό το ερώτημα τον τελευταίο καιρό. Στην Ιταλία συζητούν πολύ, αλλά δεν δρουν. Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει πολύ ακριβά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Ηδη και πριν την κρίση οι τιμές ήταν ακριβές και έκτοτε δεν έχουν μειωθεί».
Μάλιστα, από το 1995 η Ιταλία έχει γίνει κατά 42% ακριβότερη από τη Γερμανία, σημειώνει η Welt, η οποία υπενθυμίζει ότι ανάλογη άποψη, ότι δηλαδή η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στην ίδια και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς στις αρχές Οκτωβρίου.
Πηγή
==============

Bloomberg: Στα 354 δισ. ευρώ οι εκροές από την Ιταλία τον Σεπτέμβριο (2016) - Κύριος δικαιούχος η Γερμανία

Η ροή του χρήματος αποκαλύπτει εάν η Ιταλία θα εγκαταλείψει την ΕΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg
Bloomberg: Στα 354 δισ. ευρώ οι εκροές από την Ιταλία τον Σεπτέμβριο (2016) - Κύριος δικαιούχος η ΓερμανίαΣτο ενδεχόμενο η Ιταλία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και να εγκαταλείψει την ΕΕ αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.
Όσο τραβηγμένο και αν φαίνεται οι ροές κεφαλαίων αποδεικνύουν ότι κάποιοι δεν περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Όπως επισημαίνεται οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης -προκειμένου να κρατήσουν τους λογαριασμούς της ζώνης του ευρώ σε ισορροπία- παρακολουθούν τις ροές των χρημάτων μεταξύ των μελών της νομισματικής ένωσης.
  • «Αν, για παράδειγμα, ένας καταθέτης μεταφέρει 100 ευρώ από την Ιταλία στη Γερμανία, η Τράπεζα της Ιταλίας γράφει μια ΄΄υποχρεώση΄΄ έναντι του ευρωσυστήματος ενώ η Bundesbank καταγράφει μια πίστωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
  • Εάν μια κεντρικά τράπεζα παρουσιάζει γρήγορη αύξηση του παθητικού της, τότε αυτό είναι ένα σημάδι φυγής κεφαλαίων.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας έχει αυξήσει τις «υποχρεώσεις» της έναντι του ευρωσυστήματος.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου έφτασαν στα 354 δισ. ευρώ, από 118 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και από 78 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Μαΐου του 2016 (πριν το βρετανικό δημοψήφισμα).
Αν και όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι εκροές καταθέσεων δεν είναι τόσο μεγάλες όσο ήταν το 2012 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας, ωστόσο παραμένουν σημαντικές.
Εξάλλου, ο κύριος δικαιούχος φαίνεται πως είναι η Γερμανία.

Γιατί αυξάνονται οι εκροές από την Ιταλία;


Σύμφωνα με το Bloomberg, μία εξήγηση είναι ότι οι πολίτες ανησυχούν για την κατάσταση των τραπεζών της χώρας, που υφίστανται τις συνέπειες των επισφαλών δανείων, της κακής διακυβέρνησης και ενός νέου συστήματος από την ευρωζώνη που κάνει πιο δύσκολες τις διασώσεις.
Ωστόσο, ένας άλλος λόγος είναι πολιτικός.
Ειδικότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι κατά του Renzi, τότε θα ενισχυθούν οι αντίπαλοι του που επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι καταθέτες προτιμούν να κρατούν τα χρήματα τους στις ιταλικές τράπεζες, λόγω της πιθανότητας να μετατραπούν σε λίρες.

Σχόλια