Tο κοινό νόμισμα στην Ε.Ε και η Ελληνική κρίση


Στον μύθο...
...του Αισώπου, ένα λιοντάρι, μια αλεπού, ένα τσακάλι κι ένας λύκος σκοτώνουν ένα ελάφι και το μοιράζουν στα τέσσερα. Το λιοντάρι παίρνει το πρώτο κομμάτι επειδή είναι ο βασιλιάς των ζώων, το δεύτερο επειδή αυτό κανόνισε τη μοιρασιά, το τρίτο επειδή βοήθησε στο κυνήγι και το τέταρτο επειδή είναι το πιο δυνατό ζώο. Έτσι είναι οι λεόντειες συμμαχίες. Αυτός που νομίζει πως θα χορτάσει στο τραπέζι του λιονταριού, βγαίνει πάντα γελασμένος.

Το λιοντάρι...
...του Αισώπου είναι στις ημέρες μας η Γερμανία. Αν όμως σήμερα ρίχνει το φταίξιμο στις μικρές χώρες για την κρίση του ευρώ, ας μην ξεχνάει πώς φτάσαμε έως εδώ. «Το κοινό νόμισμα παρέσυρε αυτές τις χώρες σε μια παγίδα», γράφει ο Ίβανς-Πρίτσαρντ στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ». «Τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά για χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Έτσι παρασύρθηκαν εύκολα σε μια στεγαστική και καταναλωτική φούσκα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν συνένοχη. Παραβίασε τους κανονισμούς που είχε θέσει η ίδια για τον πληθωρισμό και την προσφορά χρήματος προκειμένου να σώσει τη Γερμανία από την ύφεση. Η βαθύτερη αλήθεια που ελάχιστοι στη ζώνη του ευρώ είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν είναι η εγγενής δυσλειτουργικότητα του κοινού νομίσματος, για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για όλους». Με τα πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, οι μικρές χώρες του ευρώ χρεώθηκαν ακόμη περισσότερο. Χωρίς εθνικό νόμισμα για να το υποτιμήσουν και ακρωτηριασμένες από σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν έχουν πια καμιά δυνατότητα να μειώσουν το κόστος του χρέους τους.

Η Ευρωπαϊκή...
...Κεντρική Τράπεζα ζητάει από τις κυβερνήσεις των μικρών χωρών του ευρώ να επιδείξουν «δημοσιονομική υπευθυνότητα» κόβοντας τις δημόσιες δαπάνες, καταργώντας τα επιδόματα, μειώνοντας μισθούς και απολύοντας εργαζόμενους στο Δημόσιο. Είναι ακριβώς το ίδιο φάρμακο που χορηγεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αναπτυσσόμενες χώρες, γράφει ο Μάικ Χουίτνεϊ στο περιοδικό «Κάουντερπαντς». Φυσικά, ο ασθενής πέφτει έτσι ακόμη πιο βαριά στο κρεβάτι. Επειδή σε περιόδους οικονομικής ύφεσης το ενδεδειγμένο φάρμακο είναι ακριβώς το αντίθετο: η αύξηση των δημοσίων ελλειμμάτων με επιπλέον δαπάνες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ζήτηση και παραγωγή. Όμως, το νεοφιλελεύθερο φαρμακείο δεν διαθέτει τέτοιο φάρμακο. Επειδή η προτεραιότητα των νεοφιλελεύθερων δεν είναι η αύξηση του πλούτου των χωρών, αλλά η κατοχύρωση της περιουσίας των πιστωτών τους, δηλαδή των απανταχού κερδοσκόπων.

Οι μικρές...
...χώρες του ευρώ μπορούν φυσικά να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ιρλανδίας και να οδηγηθούν σε μια βαθιά ύφεση μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα νεοφιλελεύθερα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα προκαλέσουν όμως πολλές απορίες. Αν δεν αναρωτηθούν οι ηγέτες τους, σίγουρα θα αναρωτηθούν οι λαοί τους: Αν δεν υπάρχει οικονομική πολιτική που να βολεύει τις μικρές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν γιγάντιες εξαγωγικές βιομηχανίες όπως η Γερμανία, τότε σε τι τους χρησιμεύει το κοινό νόμισμα;
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4554868&ct=2
-----------
Blogger:Μεταγεννέστερη προσθήκη, προκειμένου να διαμορφώσετε άποψη σχετικά με τις ευθύνες των ελλήνων πολιτικών να προετοιμάσουν τη χώρα.
 

Σχόλια