«Στο νότιο προπύργιο του Ράιχ»
Ο απολογιστικός φάκελος του Γερμανικού Οικονομικού Επιτελείου για την Ελλάδα της Κατοχής
Ο εκπαιδευτικός και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Μανουσάκης, με αφορμή το βιβλίο του , που από χθες κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, «Στο νότιο προπύργιο του Ράιχ « μίλησε στον 98.4 για τα στοιχεία ντοκουμέντο του φακέλου R27320 του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών , ο οποίος μεταφρασμένος στα Ελληνικά, περιέχει αντίγραφα των απολογιστικών εκθέσεων του γερμανικού οικονομικού επιτελείου για την κατεχόμενη Ελλάδα . Τα στοιχεία και οι αριθμοί , περιγράφουν ή και αποκρύπτουν με έντεχνο τρόπο, την αιματηρή κατοχή της Ελλάδας την περίοδο 1941-1944 με τον παράλληλο οικονομικό κανιβαλισμό της χώρας μας από την Γερμανική Κατοχή.
Ο Βασίλης Μανουσάκης, σημείωσε με έμφαση άγνωστες οικονομικές πτυχές όπως προκύπτουν από τα γερμανικά οικονομικά ντοκουμέντα, για το πώς η Ελλάδα καταστράφηκε σχεδόν ολιστικά την περίοδο που κάποιοι Έλληνες «έχτιζαν» τον οικονομικό μεταπολεμικό μύθο τους. Παράλληλα περιγράφει , το πώς οι Γερμανοί Καταχτητές έβλεπαν με όρους οικονομίας την κατάσταση στην εξαθλιωμένη Ελλάδα, ακόμη και τον θανατηφόρο λιμό τον χειμώνα του 1941-1942.
===============
Μουσολίνι: «ο Χίτλερ πήρε από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια τους»
Γερμανικές αποζημιώσεις: Εγκρίνει η Βουλή ψήφισμα για τη διεκδίκηση τους - Τι ζητά η Ελλάδα
Απουσία μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα
============
Βασίλης Μανουσάκης, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγγραφέας της διδακτορικής διατριβής: Οικονομία και πολιτική στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ελληνική οικονομία στη «Νέα Ευρώπη» του Άξονα και το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας με τους κατακτητές, (2014).
Eδώ το VIDEO
Κατοχή και Αντίσταση 1941-1944: νέοι ιστορικοί, νέες έρευνες. 1. Βασίλης Μαν from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.
============
Κατοχή και Αντίσταση 1941-1944: Νέοι ιστορικοί, νέες έρευνες
Σχόλια