Γερμανικές αποζημιώσεις: Εγκρίνει η Βουλή ψήφισμα για τη διεκδίκηση τους - Τι ζητά η Ελλάδα

Ιστορικής σημασίας η απόφαση
(upd4) Ψήφισμα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικεί τις γερμανικές οφειλές αναμένεται να εγκρίνει σήμερα Τετάρτη 17/4 η Βουλή σε μια ιστορικής σημασίας συνεδρίαση και απόφαση της.
Με το ψήφισμα αυτό θα προσδιορίζονται τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο εξής καθώς η Βουλή θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να κινήσει όλες τις δέουσες ενέργειες - διπλωματικές και νομικές - για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν ενεργές και εκκρεμείς, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συζήτηση αυτή γίνεται, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, γιατί το διάστημα που μεσολάβησε, δηλαδή κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός με το χρέος της Ελλάδας στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης.Επί της ουσίας η Βουλή ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Ήδη η διαδικασία στην Ολομέλεια είναι σε εξέλιξη από τις 10:00 το πρωί ενώ κατόπιν των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και βουλευτών, θα ακολουθήσει αργά το βράδυ ψηφοφορία επί της πρότασης που παρουσίασε χθες στη διάσκεψη των προέδρων ο κ. Ν. Βούτσης για τις κινήσεις που θα ακολουθήσει επί του θέματος η ελληνική κυβέρνηση.
Η σύντομη αυτή πρόταση, η οποία έτυχε της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της ΔΗΣΥ και της Ενωσης Κεντρώων (το ΚΚΕ παρουσίασε τη δική του πρόταση) επισημαίνει ότι «η Βουλή των Ελλήνων καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της από τη Γερμανία», αναφέρει το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και στοιχειοθετεί το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων, με αναφορά σε ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Έκθεση της Επιτροπής οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν πρώτον σε πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές, δεύτερον σε πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και συγγενών των θυμάτων, τρίτον σε αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και τέταρτον σε επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Οι υπολογισμοί του ΓΛΚ για το ύψος των Γερμανικών οφειλών

Στο πόρισμα συμπεριλαμβάνεται και η προσθήκη της εκτίμησης που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το ακριβές ύψος των Γερμανικών οφειλών.
Το ΓΛΚ έχει υιοθετήσει δύο προσεγγίσεις.
Στην πρώτη επικαλείται την Συνδιάσκεψη των Παρισίων υπολογίζοντας τις αξιώσεις της Ελλάδας από την Γερμανία σε 6.741.070.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938, δηλαδή 309.498.827.179,51 ευρώ με σημερινές τιμές.
Στην δεύτερη γίνεται αξιοποίηση του αρχειακού υλικού και οι αξιώσεις της Ελλάδας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ.
Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί το ποσό του κατοχικού δανείου (10.344.859.092 ευρώ), η απαίτηση για αποθετικές ζημίες (33.873.928.462 ευρώ) και η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος (53.886.160.462 ευρώ) με αποτέλεσμα το σύνολο των Γερμανικών οφειλών να υπολογίζεται στα 269.547.005.854 ευρώ.
Το ΓΛΚ δεν έχει συμπεριλάβει σε κανέναν από τους δύο υπολογισμούς τις απαιτήσεις από απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή λόγω αναπηριών εξαιτίας των κατοχικών στρατευμάτων.
Υιοθετώντα δύο προσεγγίσεις, το ΓΛΚ υπολογίζει τις Ελληνικές αξιώσεις σε 22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους.
Σε αυτήν την προσέγγιση δεν περιλαμβάνονται οι αξιώσεις από τους θανάτους από τον λιμό ή ασθένειες.
Με υπολογισμό κι αυτών των αξιώσεων, το ΓΛΚ προσδιορίζει τις Ελληνικές αξιώσεις σε 107.268.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει προς την χώρα μας και τις πολεμικές επανορθώσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με το ΓΛΚ, από το ποσό των 485.975.000 χρυσών μάρκων καταβλήθηκαν μόνο 7.275.380 χρυσά μάρκα, με το υπόλοιπο ποσό να υπολογίζεται σε 9.189.270.837 ευρώ με σημερινές τιμές.

Δική του πρόταση κατέθεσε το ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να θέσει ευθέως χωρίς περιστροφές τη διεκδίκηση για το σύνολο των αποζημιώσεων – επανορθώσεων

Τη δική του πρόταση απόφασης, προκειμένου η κυβέρνηση «να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τη διεκδίκηση - απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων» κατέθεσε το ΚΚΕ στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Την απόφαση του ΚΚΕ ανέγνωσε νωρίτερα σήμερα η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου.
«74 χρόνια από την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.
74 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:
- Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα
- Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από την ''Διάσκεψη των Συμμάχων'' στο Παρίσι ( Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946 )
- Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων
- Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις.
Με πρόσχημα ότι ''δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα'' αφηνόταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να ''έρθει η κατάλληλη στιγμή''.
Όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.
Ο λόγος προφανώς δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων.
Άλλωστε, τα στοιχεία ήταν επαρκή και είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.
Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.
Στο πνεύμα αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ανταποκριθεί ακόμα και σε αίτημα της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να στείλει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό, μετά από την αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, την διεκδίκηση - απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων» αναφέρει στην πρόταση του το ΚΚΕ.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Την θέση ότι με τη σημερινή συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό χρέος διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.
«Ταυτόχρονα δίνουμε την ευκαιρία στην Γερμανία να αντιπαλέψει με τα όπλα της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ευθύνης τις μισάνθρωπες φωνές των επιγόνων του Χίτλερ.
Συμπαρατασσόμαστε με τους Γερμανούς αντιναζιστές δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που όλα αυτά τα χρόνια με δημόσιες δράσεις και συνεργασίες έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα πλάι πλάι με το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό τη δικαίωση του λαού μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο κ. Μηταφίδης, ο οποίος παρουσίασε την -από 6-2-2014- απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Κ.Τζαβάρας είπε ότι «σήμερα η ΝΔ έχει το θάρρος και την τιμή να λέει ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών και το κράτησε ζωντανό και το παρέδωσε στις επόμενες κυβερνήσεις και θα επιμείνει στην ικανοποίησή του αγωνιζόμενη με υπευθυνότητα με σοβαρότητα με ήθος και με πατριωτικό φρόνημα».
Ο κ. Τζαβάρας, επικαλούμενος το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι επιδιώξεις και οι αξιώσεις της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στη Γερμανική Δημοκρατία είναι ενεργές, δικαστικά επιδιώξιμες και δεν παραγράφηκαν ποτέ, τόνισε ότι καταρρίπτεται το «μεγάλο ψέμα που καλλιεργήθηκε για να πληγεί η φιλελεύθερη παράταξη» ότι δήθεν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα με 200 εκατ. που πήρε για τα ναζιστικά εγκλήματα.
«Αν θέλουμε την ικανοποίηση των επιδιώξεών μας, τότε πρέπει να πάψουμε αντιμετωπίζουμε το θέμα ως θέμα για επικοινωνιακή αξιοποίηση αλλά σε άλλο επίπεδο διότι «πολιτική σημαίνει να λάβουμε πολιτική απόφαση», είπε ο κ.Τζαβάρας, τονίζοντας ότι υπάρχει πεδίο να ασχοληθούμε, να το μελετήσουμε και να αγωνιστούμε, πλην όμως να οργανώσουμε τα πράγματα μεθοδικά και συστηματικά σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο.
Σκόπιμη αδράνεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τόνισε ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας και είπε ότι « με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες».
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι «τον τίτλο της ιστορικής μέρας θα τον αποδώσουν οι μελλοντικές γενιές με την προϋπόθεση ότι το σημερινό ψήφισμα θα έχει αποτέλεσμα και θα αποδώσει καρπούς» ενώ ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας, έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια και αδράνεια όλων των κυβερνήσεων εδώ και 70 χρόνια και υποστήριξε ότι το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα ανέρχεται σε πάνω από 471 δισ. ευρώ.

Ενεργές οι αξιώσεις της Ελλάδας

  • Στο πόρισμα αναφέρονται ενδεικτικά μια σειρά από ημερομηνίες σταθμούς που δείχνουν πως η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της επί των γερμανικών οφειλών.«1945- Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι: Η Ελληνική Αντιπροσωπεία υπό τον Αθανάσιο Ι. Σμπαρούνη προέβαλε το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.
1952-Διάσκεψη του Λονδίνου: Με επιστολή προς τον Γραμματέα της Διάσκεψης ετέθη εκ νέου θέμα επιστροφής του "Κατοχικού Δανείου".
1966-υπ. αρ. ΦΔΓ 30-63/9-11-1966 Ρηματική Διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εξέθεσε τα στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι "οι πληροφορίες της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης περί παραιτήσεως της Ελλάδας από τις αξιώσεις της από το "Κατοχικό Δάνειο" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με την υπ. αρ. 68/67/31-3-1967 Ρηματική Διακοίνωση της απάντησε ότι "ουδέποτε συνήγαγε... ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί επισήμως από νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την περίοδο της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο". Αρνήθηκε πάντως, να τις εξετάσει επικαλούμενη το άρθρο 5 παρ. 2 της Συνθήκης του Λονδίνου για τη ρύθμιση των γερμανικών χρεών.
1995-Ρηματική Διακοίνωση του Έλληνα πρέσβη στη Βόννη Θωμά Υψηλάντη, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, αφού εξέθεσε ότι δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεων της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις και ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του "Κατοχικού Δανείου". Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απάντησε με Ρηματική Διακοίνωση, αλλά με ανακοίνωση Τύπου του υφυπουργού Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσδοκά ότι η Γερμανία θα προσέλθει σε συνομιλίες για το θέμα αυτό.
1944-Υπηρεσιακή έκθεση Ι. Λαμπρούκου, τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
1946-Υπηρεσιακή έκθεση Αθανασίου Ι. Σμπαρούνη, εκπροσώπου της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι.
1963-Απόρρητη Υπηρεσιακή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος».
Πέραν των προαναφερομένων, η διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στο πόρισμα της, και στο κεφάλαιο για τη νομική τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, τονίζει ότι «αναγκαίο όρο για τη νομική τεκμηρίωση του όλου ζητήματος αποτελεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2014 και η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του 2014. Εκ προοιμίου δε τονίζεται, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ότι η διεκδίκηση αφορά απαιτήσεις και από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους (Α΄και Β΄).
Ιδίως για τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν στις πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές στις μαρτυρικές πόλεις, στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, στον λιμό και στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων».

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 17/4 07:13)   πηγη
www.bankingnews.gr
 ======================



Βild: «Θα απαιτήσουν οι Έλληνες σήμερα 376 δισ. ευρώ από τη Γερμανία;»



Στην συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις που είναι σε εξέλιξη στην Βουλή αναφέρεται με δημοσιεύματά του ο γερμανικός τύπος. Η Bild μάλιστα αναρωτιέται, αν θα απαιτήσουν σήμερα οι Έλληνες 376 δισ. ευρώ από τη Γερμανία.
«Μία ελληνική επιτροπή έχει υπολογίσει τις αξιώσεις για επανορθώσεις έναντι της Γερμανίας σε 376 δισ. ευρώ. Έφτασε η ώρα: Το ελληνικό Κοινοβούλιο θέλει να ανοίξει σήμερα το δρόμο για τις τρελές απαιτήσεις για επανορθώσεις αποζημίωσης από τη Γερμανία!» αναφέρει το δημοσίευμα.
Και προσθέτει: «Από το πρωί της Τετάρτης, οι Έλληνες βουλευτές συζητούν εάν πρέπει να δώσουν την εντολή στην κυβέρνηση να απαιτήσει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους περίπου 376 δισ. ευρώ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί γύρω στις 21:00».
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, δηλώνει στο ARD, το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας, ότι «δεν υπάρχει θέμα για τη γερμανική κυβέρνηση» και ότι «κατά την άποψή της, το κεφάλαιο έχει κλείσει νομικά».
«Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να εξηγήσω τώρα στους νέους Γερμανούς ότι μετά από 70 χρόνια που χτίζουμε την Ευρώπη του μέλλοντος, ότι τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε αποζημιώσεις για ό,τι έχουν κάνει οι προ-προ-παππούδες τους», αναφέρει ο Πλέτνερ και προσθέτει: «Για τη νομική πλευρά του θέματος, η θέση μας είναι σαφής. Η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαφορετική».
Η Γερμανία, ωστόσο, λέει ο κ. Πλέτνερ, πρέπει να ομολογεί ξανά και ξανά ότι έλαβαν χώρα κατάφωρες αδικίες κατά τη διάρκεια της κατοχής των Ναζί και οι Γερμανοί πρέπει να φροντίσουν να μην ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα. Για το λόγο αυτό, ο Γερμανός πρέσβης επισκέπτεται στην Ελλάδα τακτικά τόπους όπου έγιναν σφαγές κατά τη διάρκεια του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού.
Αυτό δεν αρκεί, σημειώνει ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, ο οποίος έχει εργαστεί επανειλημμένα ως δημοσιογράφος επί αρκετές δεκαετίες στην Ελλάδα: «Εάν συμμετέχουν και άλλες χώρες για να απαιτήσουν τέτοιες αποζημιώσεις, όπως φαίνεται ότι θέλει τώρα να κάνει η Πολωνία, τότε, ασφαλώς δεν θα μπορούμε να πούμε απλώς το θέμα έχει κλείσει. Αυτό δεν είναι και νομικά σωστό. Τίποτα δεν έχει παραγραφεί. Εάν οι απαιτήσεις έλθουν ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου, τότε, δεν υπάρχει πλέον η αρχή της ετεροδικίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει. Τότε, δεν θα είναι τόσο εύκολο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να πει ότι όλα έχουν λήξει».
=================

Blogger: ....ξανά τα ίδια. Λίγο πριν τις εκλογές ξαναζεσταίνουν το θέμα, για να ξεχάσουμε ότι δεν τόλμησαν να το θείξουν όταν έπρεπε την ώρα που έπρεπε. Κουτσαβακισμοί και πατριδικαπηλία. 
 








Γερμανικές αποζημιώσεις: Ηταν ιδέα… θα γίνει πράξη;



Της Χριστίνας Ι. Σταμούλη*

Ο ξένος που επισκέπτεται το Δίστομο ίσως να αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερη αύρα του μικρού αυτού τόπου στους πρόποδες του Παρνασσού. Εδώ, πριν από 23 χρόνια άνθησε μια ιδέα που προηγούμενή της δεν υπήρχε μέχρι τη στιγμή εκείνη. Επρόκειτο για την ιδέα της δικαστικής διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων, τις οποίες η σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία οφείλει στους σημαδεμένους –από τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων– κατοίκους της μικρής κωμόπολης.
Ηταν Φεβρουάριος του 1995, όταν γερμανόφωνοι ασπρομάλληδες γέροντες έφτασαν στο χειμωνιάτικο Δίστομο, σε μια προσκυνηματική επίσκεψη, με διάθεση μεταμέλειας και απόδοσης τιμής. Δεν ήταν πρωτόγνωρο για τους κατοίκους της πόλης. Γίνονταν συχνά-πυκνά δέκτες τέτοιων επισκέψεων.
Πάντα καλοδεχούμενοι οι εκπρόσωποι του έθνους που τους αιματοκύλησε, 50 χρόνια πριν. Κανείς ποτέ δεν θα μας πει, με βεβαιότητα, αν ήταν άνθρωποι που είχαν βάψει με αίμα τα χέρια τους, εκείνη την αποφράδα ημέρα της 10ης Ιουνίου 1944, ή αν ανήκαν στους γερμανόφωνους εκείνους που κουβαλούν μέσα τους, ακόμη και σήμερα, την αποκαλούμενη «δεύτερη ενοχή». Τους συνόδευε ένας ιερωμένος ο οποίος θεώρησε καλό να δηλώσει ότι «μεταφέρει τον χαιρετισμό της χώρας του».
Στην αντιφώνησή του, ο Γιάννης Σταμούλης, πρώτος αιρετός νομάρχης Βοιωτίας, του αντέτεινε: «Δεν αρκεί ένας χαιρετισμός, Αιδεσιμότατε, η επίσημη Γερμανία οφείλει στο Δίστομο έμπρακτη συγγνώμη!».
Από εκείνη τη σπουδαία στιγμή πέρασαν πολλά χρόνια και το επίσημο ελληνικό κράτος μάλλον ολιγώρησε. Μετά λόγου γνώσεως, υποστηρίζουμε ότι καμία κυβέρνηση της τελευταίας αυτής εικοσαετίας δεν ακολούθησε δομημένο και οργανωμένο σχέδιο, ούτε ποτέ επελέγησαν συγκεκριμένοι στόχοι και μέσα.
Εξαίρεση αυτής της γενικότερης ραθυμίας αποτέλεσε η απόφαση για την άσκηση παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2009 και η απόφαση για τη σύσταση και τη λειτουργία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
Εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Απριλίου, του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής, θα ήταν ίσως σκόπιμο να κάνουμε μια αποτίμηση των όσων έγιναν μέχρι σήμερα αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα.
Η κυριότερη και η πιο στενόχωρη διαπίστωση είναι ότι ο μέσος πολίτης δεν αισθάνεται μέχρι σήμερα ισχυρός κοινωνικός εταίρος της υπόθεσης των επανορθώσεων, ενώ όταν απευθυνόμαστε γενικότερα στην κοινή γνώμη διαπιστώνουμε ότι επικρατεί πλήρης σύγχυση γύρω από τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της διεκδίκησης, αλλά και γύρω από το βασικό διεκδικούμενο. Επιπλέον, υστερούμε στην ανάπτυξη επιχειρημάτων υπέρ της ελληνικής άποψης.
Πώς θα μπορούσε, συνεπώς, η ψήφιση του Πορίσματος να αποτελέσει βάση για περαιτέρω δράση;
Επιτυγχάνοντας την ομόφωνη ψήφισή του, θα σηματοδοτηθεί η έξοδος από ένα πλαίσιο επικεντρωμένο, αποκλειστικά και μόνον, γύρω από τον υπολογισμό του ύψους των επανορθώσεων. Σε δεύτερο επίπεδο μπορούμε, εκκινώντας από την ομόφωνη ψήφισή του, να επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό της στρατηγικής εκείνης με την οποία η Γερμανία θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει, βέβαια, να βρεθεί ταυτοχρόνως ο τρόπος να αναπτυχθεί μια τέτοια στρατηγική, προκειμένου να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Είναι προφανές πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποκρούσουμε τις συντονισμένες και απλόχερα χρηματοδοτούμενες προσπάθειες της επίσημης Γερμανίας να αποδομήσει τη διεκδίκηση που ξεκίνησε από τους πρόποδες του Παρνασσού.
*δικηγόρος – διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια διαχειρίστρια του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη ΑΜΚΕ
Πηγή: https://www.efsyn.gr/nisides/191282_germanikes-apozimioseis-itan-idea-tha-ginei-praxi
===============

Σ. Ζάιμπερτ: Η θέση μας για τις αποζημιώσεις απέναντι στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει
«Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ δεν θέλησε να αξιολογήσει τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.
«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σήμερα συζητά για το θέμα η ελληνική Βουλή. Το πώς θα τελειώσει η συζήτηση και ποιες επίσημες κινήσεις θα προκύψουν, δεν θέλω σήμερα να το αξιολογήσω», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η γερμανική θέση για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδας από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχει αλλάξει.
«Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτό για μας είναι να κάνουνε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις, να αλληλοϋποστηρίζονται προς όφελος και των δύο χωρών. Για το συγκεκριμένο θέμα των επανορθώσεων, λέω και πάλι ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή η θέση είναι ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση σχετικά με τις πολωνικές διεκδικήσεις, διευκρίνισε ότι όπως και από την Ελλάδα έτσι και από την Πολωνία δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απαίτηση ή κίνηση προς τη Γερμανία -αυτό θα το γνώριζε και το υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε.
Κληθείς να τοποθετηθεί ειδικά στο ζήτημα του αναγκαστικού δανείου της Ελλάδας, ο κ. Ζάμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει τη θέση του «για το συνολικό θέμα των γερμανικών υποχρεώσεων προς την Ελλάδα από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού». Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει, επανέλαβε.
Η γερμανική Αριστερά υπέρ της επιστροφής του κατοχικού δανείου, οι Πράσινοι υπέρ του διαλόγου
Την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου κατά την Κατοχή υποστηρίζει το Die Linke, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Όπως αναφέρει ο βουλευτής του Die Linke και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας Γκρέγκορ Γκίζι το κατοχικό δάνειο θα πρέπει να επιστραφεί για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους στην Ελλάδα.
Στους Πράσινους επικρατεί η άποψη ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της Κατοχής και επανορθώσεις και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα. Σε ό,τι όμως αφορά το κατοχικό δάνειο, η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξει διάθεση για συζήτηση.
Με την επίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης συμφωνούν τα κυβερνητικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αν και στους δεύτερους διαπιστώνονται τόσο ηπιότεροι τόνοι, όσο και μεμονωμένες φωνές, όπως του αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ, που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της έναρξης ενός διαλόγου με την Ελλάδα επί του θέματος. Την επίσημη γερμανική στάση υποστηρίζει και το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να θέσει άμεσα και χωρίς περιστροφές τη διεκδίκηση για το σύνολο των αποζημιώσεων – επανορθώσεων

================

O ξένος τύπος σχολιάζει το ελληνικό αίτημα καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων

« Πλέον είναι επίσημο! Το ελληνικό Κοινοβούλιο ζητά αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Το ποσό ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ», γράφει η γερμανική Bild. «Την Τετάρτη το βράδυ, η Ελληνική Βουλή με ψήφισμά της (με τη συμμετοχή και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) υποχρεώνει την κυβέρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επιβάλει τις ελληνικές αξιώσεις αποζημίωσης «με όλες τις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές ενέργειες», γράφει η Bild. To περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν ήθελε να μπλέξει το ζήτημα με τη σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το χρέος της χώρας. Αλλά τώρα, μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης, είναι, όπως είπε, η κατάλληλη στιγμή και συμπλήρωσε ότι «Είναι ένα ιστορικά, ηθικά και συναισθηματικά φορτισμένο θέμα». Έχουμε τώρα την ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο». Η εφημερίδα Tagesschau διερωτάται «μήπως ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τις απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις για χάρη της προεκλογικής του εκστρατείας». «Οι βουλευτές συζητούσαν για πολλές ώρες το θέμα των αποζημιώσεων. Ακούστηκαν αναφορές επίσης από αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν πως οι Ναζί εισέβαλαν σε ελληνικά χωριά και σκότωσαν αμέτρητους ανθρώπους. Οι απόψεις σχετικά με την αποζημίωση από τη γερμανική πλευρά ήταν πολύ διαφορετικές. Οι λαϊκιστές, για παράδειγμα, είδαν στα αιτήματα μόνο μια προσπάθεια του Τσίπρα να κερδίσει ψήφους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο», γράφει η Tagesschau. To πρακτορείο Associated Press αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε κατά την διάρκεια ειδικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης ότι η κυβέρνησή του θα θέσει εκ νέου και ‘επίσημα’ το μακροχρόνιο αίτημα για την καταβολή από την Γερμανία τεράστιων πολεμικών αποζημιώσεων για τις συνέπειες της ναζιστικής κατοχής της χώρας» γράφει το Associated Press. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα προγράμματα στήριξης, των οποίων ο σημαντικότερος πιστωτής ήταν η Γερμανία, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να αντισταθμίσει το πελώριο χρέος της με το αίτημα για τις επανορθώσεις, ενώ τόνισε πως η Αθήνα θα κάνει χρήση του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομικού πολιτισμού για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της. «Θα αναμένουμε την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης. Όμως, όποια και αν είναι η απάντηση, αυτή την φορά η διεκδίκηση δεν πρέπει να μείνει κενό γράμμα, αυτή την φορά θα επιμείνουμε. Κύριος σκοπός μας είναι να συμφωνήσουμε με την Γερμανία για την έναρξη διαλόγου ως ισότιμοι εταίροι», δήλωσε o Ελληνας πρωθυπουργός . Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ότι η διακομματική επιτροπή που είχε συσταθεί το 2016 σε έκθεσή της εκτίμησε το ποσό των διεκδικήσεων στα 292 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Μια διαφορετική εκτίμηση στην ίδια έκθεση ανέβασε το ποσόν κοντά στα 400 δισεκατομμύρια. Το κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία ψήφισμα για τη διεκδίκηση των αξιώσεων της Ελλάδας. Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει. «Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά από νομική και πολιτική άποψη. Γνωρίζουμε τα βάσανα που υπέστη η Ελλάδα από την Γερμανία και τους Γερμανούς την περίοδο του ναζισμού. Το μάθημα που διδαχθήκαμε είναι να κάνουμε τα πάντα για να διατηρούν καλές σχέσεις οι δύο χώρες, σαν φίλες και εταίροι και να αλληλοϋποστηρίζονται για το καλό και των δύο», δήλωσε ο Ζάιμπερτ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στην Αθήνα. Reuters: Ξεκινά διπλωματική εκστρατεία για να πιεστεί η Γερμανία να καταβάλει επανορθώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη διπλωματικής εκστρατείας για να πιεστεί η Γερμανία να καταβάλει δισεκατομμύρια ευρώ ως επανορθώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας, ζήτημα για το οποίο το Βερολίνο επιμένει πως έχει διευθετηθεί προ πολλού» μεταδίδει το Reuters. «Το ψήφισμα, που αποτελεί την πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική απόφαση για ένα συναισθηματικά φορτισμένο ζήτημα, πιθανότατα θα δοκιμάσει τις σχέσεις με την Γερμανία, την οποία πολλοί Έλληνες μέμφονται για τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην χώρα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης. Με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, καλείται η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει ‘όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την ικανοποίηση όλων των αξιώσεων της Ελλάδας.Η διεκδίκηση είναι ιστορικό και ηθικό χρέος μας. Προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να κλείσουμε τις ανοικτές υποθέσεις’, αναφέρεται στο ψήφισμα». Οπως τονίζει το Reuters «η Γερμανία έχει κατά το παρελθόν απολογηθεί για τα εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου, δεν είναι όμως διατεθειμένη να ανοίξει συζήτηση για επανορθώσεις» . Le Figaro : Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε κάθε προσπάθεια σύνδεσης των γερμανικών αποζημιώσεων με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα και το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να συνάψει η Ελλάδα το 1942, αποτελούν παλαιό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα, από όλες τις κυβερνήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε κάθε προσπάθεια σύνδεσης των γερμανικών αποζημιώσεων με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. ‘Αυτή η απεχθής ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν και όχι την Ελλάδα, ούτε αυτή τη Ολομέλεια’, δήλωσε», επισημαίνει η Le Figaro. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος, που καλεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει επίσημα από τη Γερμανία αποζημιώσεις και επανορθώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, ζήτημα που εδώ και πολύ καιρό αμφισβητείται από το Βερολίνο. Το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν αντίθετο στο ελληνικό αίτημα να ανοίξει πάλι την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά το 1960, στο πλαίσιο συμφωνίας με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Η Βουλή καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει το ψήφισμα. Η πλειοψηφία των βουλευτών, που προέρχονται τόσο από το κυβερνητικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, υπερψήφισαν την πρόταση. «Είναι ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον, ένα καθήκον μνήμης στους ήρωες του παρελθόντος (…) ειδικά αυτή τη στιγμή που η άκρα δεξιά, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός απειλούν την Ευρώπη», δήλωσε o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ολομέλεια της Βουλής. Με βαση αυτή την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα «απευθύνει ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση» για να ανοίξει το διάλογο για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσθέτει η Figaro. 18/04/2019 13:04 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

Πηγή: 

  ===================

Δικαιολογημένες τις ελληνικές απαιτήσεις για τις αποζημιώσεις θεωρεί η γερμανική Αριστερά

Ο συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), θεωρεί την Γερμανία υπεύθυνη για «τα εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ» και καλεί την γερμανική κυβέρνηση σε διάλογο. Ο Μπερντ Ρίξινκγερ επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των απαιτήσεων της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις. «Ως Γερμανοί, έχουμε μια ιστορική ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα η Βέρμαχτ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα», δήλωσε στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από νομικές λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι επίσης και ζήτημα σεβασμού των θυμάτων. Οι απαιτήσεις των Ελλήνων είναι δικαιολογημένες, αλλά είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ποσά. Τώρα θα πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι». Η πρόεδρος της Επιτροπής αξιών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Γκεζίνε Σβαν, θεωρεί «νόμιμες τις απαιτήσεις των Ελλήνων. Το ηθικό καθήκον της Γερμανίας να αποζημιώσει τους Έλληνες για τον πόνο που προκάλεσε στον πόλεμο δεν έχει σβήσει. Οι ζημιές που έγιναν στην Ελλάδα δεν είχαν γίνει για πολύ καιρό συνειδητές στην Γερμανία», δήλωσε στην Tagesspiegel. «Η αποφυγή του όρου “ειρηνευτική συμφωνία” στο πλαίσιο της Συνθήκης 2+4 ήταν ένα “νόμιμο τέχνασμα” για την αποφυγή καταβολής αποζημιώσεων» κατά την κ. Σβαν, η οποία πρόσθεσε ότι δεν αναμένει «ότι η Γερμανία θα ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα. Αυτό το θέμα δεν θα το ανοίξει η κυβέρνηση. Μια δυνατότητα να αποζημιωθούν οι Έλληνες με έναν άλλο τρόπο είναι η δημιουργία ταμείων που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των ελληνικών δήμων και κοινοτήτων», όπως είπε στην γερμανική εφημερίδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ 18/04/2019 20:49

Πηγή:

 

Σχόλια