Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας δημοσιογράφου για τις εκλογές που κέρδισε ο Σημίτης με 80.000 ψήφους διαφορά

Οι φίλοι του Manolo Petsitis θα μπορούσαν να πάρουν δημιουργικές ιδέες.

To άρθρο της Ζέζας Ζήκου είναι ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό του εκμαυλισμού της εποχής Σημίτη. Ειδικά οι αναφορές της στη νύχτα της Κυριακής των εκλογών του 2000 και στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο ΒΗΜΑ και την Καθημερινή  λαμβάνουν πλέον διάσταση ιστορικών ντοκουμέντων. Παράλληλα θα μπορούσαν να δώσουν “δημιουργικές” ιδέες στους κυβερνώντες φίλους του Manolo Petsitis ώστε αντιγράφοντας τις μεθόδους να κερδίσουν ξανά τις εκλογές.
Γράφει λοιπόν η Zέζα Ζήκου>

Η ομολογία διαπλοκής του Θόδωρου Τσουκάτου στην απολογία για την υπόθεση Siemens, η οποία αφορούσε τις εκλογές του 2000, επιβεβαιώνει ότι είχε στηθεί το πιο κυνικό σύστημα κλεπτοκρατίας, με το ιδεολόγημα του εκσυγχρονισμού, που υπήρξε ιστορικά στην Ελλάδα.
Ενα σύστημα που εκμαύλισε τραπεζίτες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους: Δηλαδή αυτό το οποίο ελάχιστοι δημοσιογράφοι -και εγώ στην «Οικονομική Καθημερινή»- τολμούσαμε να καταγγείλουμε τότε! Δεν ήταν απλώς μια ομολογία εκ μέρους του Τσουκάτου για να ελαφρύνει τη θέση του, θέλω να πω·ήταν η αλήθεια. Ο Θόδωρος Τσουκάτος περνά, πλέον, στην πολιτική Ιστορία. Επειδή το τέλος της λαίδης Μακμπέθ στο σαιξπηρικό έργο είναι προδιαγεγραμμένο.
«Νοικιάστηκε όποιο αεροπλάνο δεν πετούσε εκείνη την ημέρα στον ουρανό, όποιο πλοίο δεν κινούνταν στη Μεσόγειο και όλα, μα όλα τα λεωφορεία της χώρας», μεταφέροντας κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους από το εξωτερικό, είπε. Οι εκλογές του 2000 κρίθηκαν με διαφορά περίπου 80.000 ψήφων υπέρ του Σημίτη.
(Σημ. Κουρδιστού Πορτοκαλιού>Ετούτοι εδώ θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν C-130, πολεμικά ελικόπτερα και πλοία για να κάνουν το ίδιο. Επίσης την Aegean του Βασιλάκη με το επιχείρημα ότι είναι μονοπώλιο και ο Σύριζα μισεί τα μονοπώλια-χα,χα,χα)
Ο πακτωλός δισεκατομμυρίων που ξοδεύτηκε σε εκείνη την προεκλογική καμπάνια αποτελεί τη μεγαλύτερη, ίσως, ομολογία διαπλοκής που έγινε ποτέ, από έναν άνθρωπο που βρισκόταν στον πυρήνα της εξουσίας, καθώς από τα 16 δισ. δραχμές τα 12 δισ. προέρχονταν από «ανεπίσημες» χρηματοδοτήσεις.
Υπό άλλες συνθήκες, οι αποκαλύψεις-ομολογίες Τσουκάτου θα είχαν δημιουργήσει πολιτική θύελλα, αλλά οι δημοσιογράφοι που υπηρέτησαν το φαύλο καθεστώς Σημίτη παραμένουν στο προσκήνιο της δόλιας δημοσιογραφίας.
Οσα είπε στη δίκη του ο Θόδωρος Τσουκάτος συνθέτουν την πραγματική ιστορία του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, που πέρασε στη διαπλοκή που ο Σημίτης και η παρέα του στα μίντια -με μοχλούς προπαγάνδας την «Καθημερινή» και το «Βήμα» και όχι μόνο- ονόμασαν υγιή ανάπτυξη!
Αλλά προσδιορίζω τις δύο εφημερίδες επειδή έζησα από μέσα την προπαγάνδα που στήθηκε τότε.
Η Ελλάδα αναπτυσσόταν με τρόπο που κονομούσαν οι εργολάβοι, οι μιντιάρχες, η παλιά ελίτ αλλά και η νέα που ανακάλυψε τα ομόλογα, τα swaps, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και όλους τους ωραιοποιημένους όρους της ληστείας. Διάβασες το άρθρο του Σημίτη; Δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο, λέει. Δεν παραδέχεται ούτε την πολιτική ευθύνη για τις καταγγελίες Τσουκάτου… Με προκαλούν να απαντήσω, εκλεκτοί μου συνάδελφοι. Εχω βαρεθεί… το ύφος και το ήθος της διαφθοράς στην εποχή του Τάπερμαν: «Θα ήταν ηλίθιος, αν δεν τα ’παιρνε!…», ήταν μια φράση που ακουγόταν όλο και πιο συχνά στη φάση της πλαστής ευμάρειας της σημιτικής περιόδου.
Σαν και τώρα θυμάμαι την Κυριακή των εκλογών του 2000. Ημασταν όλοι στα γραφεία, επειδή η «Καθημερινή» θα κυκλοφορούσε εκτάκτως την επομένη των εκλογών, Δευτέρα. Το κλίμα ήταν συναρπαστικά καλό, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αρκούντως θετικά για τον Κώστα Καραμανλή. Αντίθετα, στο «Βήμα» η απογοήτευση κυριαρχούσε και αποφάσισαν να σβήσουν τα φώτα και να ξεστρώσουν τα τραπέζια εδεσμάτων που είχαν στηθεί για να εορτασθεί η εκλογική νίκη Σημίτη. Αλλά ένα τηλεφώνημα του εξαιρετικού πολιτικού Κώστα Λαλιώτη, να περιμένουν νίκη Σημίτη, άλλαξε τα πάντα. Αμέσως, η Μαρίτα, που ήταν ακόμη στο γραφείο της στο «Βήμα», με ειδοποίησε για το τηλεφώνημα Λαλιώτη. Εγώ το ανακοίνωσα στη διοίκηση της «Καθημερινής» και έφυγα…
Τώρα ο Τσουκάτος επιβεβαιώνει το πώς ο Σημίτης «έκλεψε» τη νίκη από τον Κώστα Καραμανλή και το πώς κατέστρεψε τη χώρα: Το μέγα σκάνδαλο της φούσκας του χρηματιστηρίου, η προνομιακή σχέση του ανδρός με τους Γερμανούς και την Goldman Sachs, σε συνάρτηση με την ετσιθελική (άνευ δημοψηφίσματος) ένταξή μας στο ευρώ, τα περίφημα greek statistics κ.λπ. κ.λπ., το μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων με τις απευθείας αναθέσεις και τις τεράστιες υπερκοστολογήσεις.
Το όργιο των εξοπλιστικών με τους μεσάζοντες, τις υπερτιμολογήσεις και τις μίζες, η σκανδαλώδης σχέση με Siemens – Χριστοφοράκο και Intracom – Κόκκαλη (η αείμνηστη Αριστέα τα έγραφε, αλλά εξοντώθηκε όταν άρχισε η μετάλλαξη της «Καθημερινής»).
>To άρθρο δημοσιεύεται στα parapolitika.gr
=======

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ>Τα συναρπαστικά γεγονότα των εκλογών του 2000


Μεσάνυχα Σαββάτου 8 Απριλίου 2000. Το κατώφλι του επιβλητικού διορόφου διαμερίσματος των 1.000 τ.μ. επί της οδού Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι περνάει, κατηφής και χωρίς την συνοδεία της Δάφνης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν είναι άλλος από τον πανίσχυρο (πριν εμφανισθεί η λαίλαπα του Σύριζα που καίει τα σπαρτά) εκδότη και διευθυντή του ΒΗΜΑτος Σταύρο Ψυχάρη. Εχοντας τη φήμη του ανθρώπου που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις φρόντιζε το Σάββατο πριν την διεξαγωγή των εκλογών να δίνει ένα πάρτυ στο σπίτι του με καλεσμένους από την πολιτική και μηντιακή ελίτ.

Εκείνο το βράδι η μελαγχολία της ήττας ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Ο Σημίτης είχε φθάσει στην οικία Ψυχάρη με νωπή στη μνήμη του τη φωνή του Παναγόπουλου της ALCO να του λέει στο τηλέφωνο:
-Δυστυχώς κε Πρόεδρε χάσαμε…Τα στοιχεία μου δείχνουν ήττα του ΠΑΣΟΚ…
Αντίστοιχη ήταν και η πρόβλεψη του “πολύ” Νικολακόπουλου που επί σειρά ετών υποδύετο από την συχνότητα του Mega τον σούπερ ντούπερ αναλυτή.
Και ο Νικολακόπουλος αναλύοντας τα στοιχεία του έβλεπε ήττα του ΠΑΣΟΚ.
Το ίδιο και ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Κι όμως…Στον 3ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, πίσω από ένα ταπεινό γραφείο μπορούσε να διακρίνει κανείς την μυθική φιγούρα ενός πραγματικού στρατηγού, του Θόδωρου Τσουκάτου.

Μια και αναφερόμαστε στον Θόδωρο αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος βγήκε φτωχός από την πολιτική κόντρα στους μύθους και στους τόνους λάσπης εκεί έξω. Ο Τσουκάτος μάζευε χρήματα για το κόμμα του όπως έκαναν και τα στελέχη της ΝΔ για το δικό τους. Αλλά άντε βρεις το δίκιο σου στη Κολομβία των Βαλκανίων.
Ο στρατηγός λοιπόν όλες εκείνες τις μέρες που ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ φορούσαν πλερέζες στην ιδέα της ήττας μειδιούσε με νόημα:
-To ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές…Θα τις κερδίσουμε…
Κάποια στιγμή πέρασε από το γραφείο του ο Κώστας Λαλιώτης και καθώς είδε τον Τσουκάτο να εργάζεται πυρετωδώς του είπε:
-Θόδωρε, παράτα τα χάσαμε…Δεν υπάρχει ελπίδα…
.Κώστα διαφωνώ…Θα κερδίσουμε…
Μάλιστα χαρακτηριστικό της ηττοπάθειας της οικογένειας Λαλιώτη ήταν η ατάκα της συζύγου του Κώστα, της Μαρίνας, στο σπίτι του Ψυχάρη:
Kαι πως θα πάει τη Δευτέρα η κόρη μου στο σχολείο χωρίς να είναι υπουργός ο μπαμπάς της;
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Χαριλάου Τρικούπη ο συγχωρεμένος Μίνωας Κυριακού κρατούσε σχεδόν φυλακισμένο(!) ένα πρόσωπο με το οποίο ο Θόδωρος Τσουκάτος συνομιλούσε διαρκώς: Toν Στράτο Φαναρά της Metron Analysis.
Ο Στράτος ήταν ο μόνος δημοσκόπος που έβλεπε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και σχεδόν ο ΑΝΤ1 τον είχε φιμώσει!
Μάλιστα τη Κυριακή το απόγευμα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Τσουκάτος αναζητούσε διαρκώς τον Φαναρά κι εκείνος-υπό περιορισμό σχεδόν στον ΑΝΤ1-δεν απαντούσε στα τηλέφωνα.
Ο Φαναράς ήταν ο μόνος δημοσκόπος που χαλούσε το γαλάζιο πάρτυ και ήταν αποκλεισμένος από παντού.
Κάποια στιγμή ο Τσουκάτος τον πέτυχε στο τηλέφωνο.
Θόδωρε, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές. Είμαι σχεδόν βέβαιος…
Ο Τσουκάτος έσπευσε για μια ακόμη φορά να ενημερώσει τον Σημίτη και να του δώσει κουράγιο…Εκείνες τις ώρες ο Σημίτης έχοντας ακούσει όλους σχεδόν τους δημοσκόπους -με εξαίρεση τον Φαναρά- ήταν σαν να είχε καταπιεί φαρμάκι. Δεν έδινε σημασία στην πρόβλεψη του Τσουκάτου.
Κοτζάμ Λαλιώτης, Πρετεντέρης, Παναγόπουλους, Ψυχάρης, κλπ, όλοι έβλεπαν ήττα του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου και του είχαν κάνει μαύρη τη καρδιά.
Ολοι εκτός από τον φοβερό στρατηγό Θόδωρο Τσουκάτο και τον δημοσκόπο Στράτο Φαναρά.
Το ξημέρωμα της Δευτέρας το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές αλλά οι πραγματικοί νικητές θα ήταν ο Τσουκάτος και ο Φαναράς. Ασχετα αν στη συνέχεια άλλοι (και μάλιστα όσοι δήλωναν σίγουροι για την ήττα) έσπευσαν να δρέψουν τις δάφνες τις νίκης, όπως είθισται στον ιντριγκαδόρικο κόσμο των κομματικών μηχανισμών.
Υ.Γ>Το ρεπορτάζ αυτό θα μπορούσε να είναι κατά κάποιο τρόπο μία απάντηση στο άρθρο της Ζέζας Ζήκου που δημοσίεσε το Κουρδιστό Πορτοκάλι.


---------------------
...για να μην λέτε ότι δεν σας τα λέγαμε από το 2008 όταν οι περισσότεροι "δημοσιοκράφροι" ήταν λιβανιστές - αγιογράφοι του Σημιτάκου...
  1. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ) και η πολιτική του ευθύνη :

  2. Θαύμα! Το εικόνισμα του Κώστα του Σημίτη μίλησε!

  3. Περί μίζας Siemens και ΠΑΣΟΚ

  4. Ο Σημίτης βγαίνει από τη ντουλάπα με τους σκελετούς…

  5. O πρωθυπουργός που δεν έβλεπε τις μίζες να περνούν!

  6. Προσοχή! Επανεμφάνιση του Σημίτη!

  7. "Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα" - (Προσοχή!)Επανεμφάνιση του ...Σημίτη. (2)

    και ο   ...στουρνάρας

 

Σχόλια