Η υπογεννητικότητα απειλεί την οικονομία και το συνταξιοδοτικό της Ελλάδας

Της Δήμητρας Καδδά
Την απότομη πτώση στις γεννήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, λόγω της κρίσης με σοβαρές επιπτώσεις στην δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας και όχι μόνο, καταγράφει η νέα έκθεση του ΔΝΤ. Δείχνει πόσο έχει επηρεαστεί ο δείκτης γενέσεων/τέκνων ανά οικογένεια λόγω της ανεργίας, της κακής ποιότητας του κράτους πρόνοιας.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει συνδέσει άρρηκτα την γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες  10ετίες (που προκαλείται λόγω των χηλών γενέσεων) με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένει στην Ελλάδα (1,5%) αλλά και με την πίεση που συνεχίζει αν ασκεί για παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και τις οποίες επιχειρεί να αντικρούσει η κυβέρνηση.
Τι αναφέρει
Στο 2ο κεφάλαιο του World Economic Outlook (The Global Economic Recovery 10 Years After The 2008 Financial Meltdown) επισημαίνεται ότι  κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, τα σχετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας οδήγησαν σε αναβολή αποφάσεων για γάμο και τεκνοποίηση.
Στη δεκαετία πριν από την κρίση, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε αρκετές προηγμένες οικονομίες, αλλά στην συνέχεια μειώθηκε:  στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δείκτης μειώθηκε από το υψηλό 2,12 το 2007 (αναλογία τέκνων ανά οικογένεια), σε 1,8 το 2016.
Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που υπέστησαν τεράστια ύφεση, το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε από 1,5 σε περίπου 1,3 (παιδιά ανά οικογένεια) την ίδια χρονική περίοδο.
"Αυτά τα σταθερά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι να αποδυναμώσουν την πιθανή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα" αναφέρει το ΔΝΤ.
Επικαλείται στοιχεία από τον ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι  η μέση μεταβολή του ποσοστού γονιμότητας συνδέεται άρρηκτα με την πορεία της απασχόλησης. Τι αποφάσεις επηρεάζουν επίσης και προβλήματα  στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας  αλλά και από τις ασκούμενες πολιτικές της αγοράς εργασίας.
---------------------
SOS από ΔΝΤ: 
blogger: Κορκοδείλια δάκρυα από το ΔΝΤ. Τρίχες! Ήξερε από την αρχή που θα οδηγήσει αυτό το έγκλημα. Ας μην παριστάνουν τους ανήξερους...

Η στρατηγική της ευρωπαϊκής στασιμότητας

 




Τα αποτελέσματα της έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθυσμό της Ελλάδας παρατηρούν μελάλη μείωση του πληθυσμού ενώ και το μέλλον φαίνεται άσχημο.
Το δημογραφικό αναδεικνύεται σε μέγα εθνικό θέμα, εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων, της αύξησης των θανάτων και της αρνητικής μετανάστευσης.
Το  2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000.Ενώ το 2050 υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται στα 10 εκατ. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι το 2080 ο πληθυσμός της χώραςμα θα αγγίζει τα 7,2 εκατ. ανθρώπους.Η έρευνα «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν» πραγματοποιήθηκε από την νομκό Ήρα Έμκε- Πουλοπούλου.
Η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών δηλώνει :«Στόχος του βιβλίου είναι να αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού βρίσκονται «υπό διωγμόν», υφίστανται, δηλαδή, συστηματική υποβολή σε ταλαιπωρίες, που έχουν οδηγήσει ή θα καταλήξουν στο μέλλον στην απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, από την οικογένειά τους, από τη δουλειά τους, από τους φίλους τους, ακόμη και από τη ζωή»
Παρατηρεί επίσης : «Οι δημογραφικοί δείκτες εξελίσσονται με βραδύ ρυθμό και βελτιώνονται με ακόμη βραδύτερο. Αν, όμως, η στρατηγική που έχει ως στόχο την αύξηση των γεννήσεων, την επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης, τον περιορισμό της αποδημίας, δεν εφαρμοστεί τώρα, τα προβλήματα του πληθυσμού θα εκδικηθούν εκείνους που τα αγνοούν!».
H ερευνήτρια επισημαίνει ότι το δημογραφικό πρόβλημα ξεκίνησε την δεκαετία του ’80 και έγινε χειρότερο κατά την οικονομική κρίση.Με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της χώρας γερνά γρηγορότερα .
«Οι απογραφές αποκάλυψαν ότι έως και τις αρχές του 21ου αι. ο πληθυσμός της χώρας αυξανόταν διαρκώς, ακόμα και στις ανώμαλες περιόδους, που γνώρισε το ελληνικό έθνος» τονίζει .
Προσθέτει : «Για παράδειγμα, το 1828, πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η Ελλάδα «μετρούσε» 753.000 ανθρώπους, οι οποίοι το 2011 έφτασαν τους 10,9 εκατομμμύρια. Το 2011 αντιστοιχούσαν 104 γυναίκες σε 100 άνδρες και στην περίοδο 1951-2011 μειώθηκε στο μισό ο πληθυσμός των νέων 0-14 χρόνων (από 28,8% σε 14,5%) και σχεδόν τριπλασιάστηκε η αναλογία των ηλικιωμένων στον πληθυσμό (από 6,7% σε 19,5%). Αλλά, στην περίοδο της κρίσης, ο ρυθμός γήρανσης επιταχύνεται. Η μέση ηλικία του πληθυσμού από 30 έτη το 1951 φτάνει τα 43,5 το 2014!».

Το διάστημα 2001-2011 υπήρξε μικρή μείωση στους άγαμους και στους έγγαμους . Μγάλωσε όμως ο αριθμός των διαζευγμένων και λιγότερων των χήρων/χηρών.Επιπλέον  φαίνεται να υπάρχει  μεγάλη αύξηση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών, λιγότερη αύξηση των νοικοκυριών 2-3 ατόμων και μείωση των νοικοκυριών 4 ατόμων.Τρομερή είναι η μείωση των πολύτεκνων οικογενειών.Σήμερα το 2018 το πρόβλμα μεγάλωσε εξαιτίας της «αρνητικής μετανάστευσης».
Η κ.Έμκε- Πουλοπούλου εξηγεί :«πρωταρχική θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης κατέχει η ανεργία, η επισφαλής απασχόληση και η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Μετά το 2013 παρατηρείται μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη μείωση της πλήρους απασχόλησης και αύξηση της μερικής. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι καταργούνται οι «καλές» θέσεις εργασίας με ικανοποιητικό μισθό, εξασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα, ενώ αυξάνονται οι «ευέλικτες μορφές απασχόλησης», ανασφάλιστες με πολύ χαμηλούς μισθούς και ενίοτε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας». Ως εκ τούτου, η αύξηση της ανεργίας των νέων ανδρών και γυναικών και η απασχόληση σε δυσβάστακτο περιβάλλον αποτελούν αιτία μείωσης της γαμηλιότητας και της γεννητικότητας και αύξηση της αποδημίας, γιατί όσοι της υφίστανται, κυρίως όσοι έχασαν τη δουλειά τους, δεν αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά και όσοι έχουν προσόντα επιλέγουν τη μετανάστευση».
Eνώ τονίζει :«Το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί» τονίζει και εξηγεί: «Η εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων, η γήρανση του πληθυσμού και η εκτόξευση της αποδημίας θα καταλήξουν σε μεγάλη συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας μας και σε αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων. Θα αυξάνεται ο πληθυσμός άνω των 65 ετών σε βάρος των ηλικιών 0-14».
Στο κρίσιμο ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση απαντά : «Πρόκειται για μία εν μέρει μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Η επί 40 χρόνια χαμηλή γονιμότητα έχει δημιουργήσει μια μικρότερη αριθμητικά γενιά γυναικών. Ακόμα κι αν οι γυναίκες αυτές αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, θα είναι δύσκολο ο αριθμός των γεννήσεων να ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων. Εξάλλου, θα πρέπει να περάσουν 25-30 χρόνια, ώστε η αύξηση των γεννήσεων να δημιουργήσει τη γενιά, που θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας και με την απασχόληση και τις εισφορές της στο ασφαλιστικό σύστημα να συμβάλει στη στήριξή του. Μέχρι ν΄ αρχίσει να εργάζεται αυτή η γενιά, θα χρειαστούν επιπλέον δαπάνες ιδιωτικές και δημόσιες για την ανατροφή και την εκπαίδευσή της».

Σχόλια