To φορολογικό καθεστώς στο: «Ίδρυμα Κ. Σημίτη»


περί τον Σημίτη συνέχεια.....

Στο φορολογικό καθεστώς του ν.1610/1986 το «Ίδρυμα Κ. Σημίτη»

Ψηφίστηκε χθες, κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή, η προσθήκη του προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα, σύμφωνα με την οποία, το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΗΜΙΤΗ» εντάσσεται στο φορολογικό καθεστώς των διατάξεων του ν. 1610/1986 (απαλλαγή φόρου κληρονομιών και δωρεών, απαλλαγή φόρου ακίνητης περιουσίας κλπ).

Το καθεστώς αυτό διέπει κοινωφελή ιδρύματα του ιδίου ή παρεμφερούς σκοπού, όπως, μεταξύ άλλων, τα ιδρύματα Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη, Α. Τρίτση, και Ευ. Αβέρωφ. Αντιρρήσεις για την προσθήκη, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τους «άυλους τίτλους», διατύπωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, και του ΛΑΟΣ, Α. Ροντούλης.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σιούφας, η Βουλή των Ελλήνων και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «έχουν αναπτύξει τον τελευταίο καιρό συστηματική συνεργασία όχι μόνο με τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών, αλλά και με άλλους φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν κορυφαίους πολιτικούς, [..] σε μία κοινή προσπάθεια, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το πλούσιο υλικό, το οποίο υπάρχει από τα αρχεία τους, και να γίνει ευρύτερα γνωστό όχι μόνο στους πανεπιστημιακούς και τους ερευνητές, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/18/1642678.htm

Σχόλιο Blogger:

Μια ακόμα απόδειξη του άρρωστου πολιτικού μας συστήματος. Ποια ανάγκη θα καλύψει η ύπαρξη του ιδρύματος. Υπάρχουν έγκριτοι ιστορικοί που θα αναλάβουν να αναδείξουν τις πτυχές της διακυβέρνησης ΣΗΜΙΤΗ, το ίδρυμα τί θα κάνει; Ποιός είναι αυτός ο ογκόλιθος που τόσο πολύ κόπτεται για την υστεροφημία του; Πόσο διαφέρουν αυτά τα ιδρύματα από εκείνα των ηγετών - υπολλειμάτων του υπαρκτού σοσιαλισμού που αναλαμβάνουν εργολαβικά και με το αζημίωτο την ωραιοποίηση της εικόνας του ¨μεγάλου ηγέτη".

Ας σοβαρευτούμε: Σ' ενα σοβαρό κράτος, όπου οι θεσμοί λειτουργούν τέτοια ιδρύματα δεν εξυπηρετούν κανένα ουσιαστικό σκοπό, αλλά αποτελούν το νομικό πλαίσιο συνάθροισης:

  • σφογγοκωλάριων,
  • τεθλιμένων παρθένων που εσιτίσθηκαν αρκούντως κατά την "βασιλεία" του "ιδρυματία"
Τί μπορούν να προσφέρουν οι παραπάνω δυο κατηγορίες στην πολιτική εξέλιξη; Απολύτως τίποτα! Τέτοια ιδρύματα αποτελούν ένα εύσχημο τρόπο απορρόφησης πόρων ενώ συνάμα δηλώνουν με τον καλλύτερο τρόπο την ματαιοδοξία των προσώπων! Τέτοια ιδρύματα δηλώνουν την άρνησή τους, που αγγίζει τα όρια της ύβρεως, να αποχωρήσουν από την σκηνή και αφήσουν τόπο σε νεώτερους. (Δείτε εδώ την συμπεριφορά του Ρωμαίου πολιτικού Κιγκινάτου και συγκρίνετε..--->.)

Ας τελειώνουμε με τα ιδρύματα αυτά. Σίγουρα δεν αποτελούν την κιβωτό του ένθους (κράτους) μας. Είμαι σίγουρος ότι ένας νομoθέτης του μέλλοντος θα διορθώσει αυτή την ασχημία. Θα επιτρέψει (επιβάλλει) μία και μόνο δυνατότητα. Την δυνατότητα του όποιου ιδρύματος να επιλέγει:
  1. Το είδος του μαρμάρου (Πεντελικό, Πάρου, Καβάλας, ...)
  2. Το χρώμα του μαρμάρου (λευκό, κορακί, ροζ,...)
  3. Την επιλογή παράστασης και του κειμένου.
  4. Διαστάσεις (μήκος - πλάτος - πάχος)
της ταφόπλακας που θα σφραγίζει τον τάφο του "ιδρυματία"
Υ.Γ. Είναι προς διερεύνηση η δυνατότητα, "φυτέματος" ή αλλιώς ενσωμάτωσης και ενός κινητού τηλεφώνου μαζί με την ταφόπλακα. Η όλη κατασκευή θα επιτρέπει την ανανέωση της μπαταρίας του κινητού, ο δε λογαριασμός του - με αναλυτική περιγραφή εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων - θα πληρώνεται από τον εκάστοτε ταμία του Ιδρύματος.
(Μια απορία: το αρχείο ενός πρωθυπουργού, ανήκει στο κράτος ή στο πρόσωπο πρωθυπουργό; Και μια δεύτερη απορία: Το εν λόγω ίδρυμα θα φωτίσει τις μέρες του χρηματιστηρίου, πρωθυπουργεύοντος το κ. Σημίτη, ή θα περιορισθεί στην διαπιστωτική πρότασή του για τα θύματα της Ελληνικής χρηματιστηριακής πυραμίδας: "Ας πρόσεχαν..." Πάντως αφού αποφασίσθηκε η δημιουργία του ιδρύματος, προτείνω την παραπάνω πρόταση σαν προμετωπίδα της θύρας του κτηρίου που θα το στεγάσει...)

και άλλα σχετικά με τον κ. Σημίτη: εδώ και εδώ
Y.Γ. αφιερωμένο στον κ. Σημίτη:

"Δες απο ψηλα τα αναριθμητα κοπαδια, συναξεις αναριθμητες, τα πλεουμενα καθε λογης σε φουρτουνιασμενα ‘η ηρεμα νερα, τις εναλλαγες των πλασματων που γεννιουνται, ζουν μαζι, χανονται. Συλλογισου και τη ζωη που εζησαν καποιοι αλλοι σε καιρους αλλοτινους, κι αυτην που θα την ζησουν υστερα απο σενα κι αυτην που ζουν σημερα σε τοπους ξενους. Κι ακομη, ποσοι ειναι που δεν εχουν ακουσει καν το ονομα σου και ποσοι που αμεσως μετα θα το ξεχασουν, ποσοι αυτοι που τωρα σε υπερυψωνουν και ισως αμεσως μετα θα σε κακολογουν. Και συλλογισου ακομη οτι τελικα ουτε η υστεροφημια ουτε η δοξα ουτε οτιδηποτε αλλο παρομοιο ειναι πραγματα για τα οποια αξιζει να μιλαει κανεις". ( Μαρκος Αυρηλιος.)

Σχόλια