Τώρα και χρεοκοπίες κρατών;

Η Ισλανδία...
... ήταν πέρυσι πρώτη στον κατάλογο των προηγμένων χωρών που συντάσσει κάθε χρόνο ο ΟΗΕ (βάσει του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης).

Οι κάτοικοί της είναι από τους μακροβιότερους του πλανήτη (προσδόκιμο ζωής 81,8 χρόνια) και η κοινωνία στην οποία ζουν από τις πιο ανοιχτές και ανεκτικές. Αυτή η κοινωνία κινδυνεύει σήμερα να διαλυθεί. Κι ίσως είναι αυτό ένα προμήνυμα που αφορά και άλλες, πολύ μεγαλύτερες χώρες.

Η χώρα...
... βρίσκεται στα πρόθυρα της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής. Οι 300.000 κάτοικοί της υποφέρουν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε μέσα σε μια εβδομάδα τον Οκτώβριο, όταν χρεοκόπησαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες. Ήταν επόμενο να μην αντέξουν.
  • Γιατί, πριν από μερικά χρόνια, όταν η ηγεσία της χώρας αποφάσισε να την κάνει παγκόσμιο επενδυτικό κέντρο, οι ισλανδικές τράπεζες προσέφεραν στους επενδυτές 50% υψηλότερα επιτόκια από ό,τι άλλες χώρες.
  • Έτσι, οι υποχρεώσεις τους ανήλθαν στο δεκαπλάσιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Και όταν έσκασε η παγκόσμια κερδοσκοπική φούσκα, η Ισλανδία ουσιαστικά χρεοκόπησε. Η Βρετανία και η Ολλανδία μάταια απαιτούν τα χρωστούμενα. Η Ισλανδία ζει πια με δανεικά. Η τοπική οικονομία έχει καταρρεύσει. Το ένα τρίτο των Ισλανδών έχουν χάσει το κομπόδεμά τους. Κι άλλοι τόσοι δεν βρίσκουν άλλη λύση από τη μετανάστευση. Πολλοί νέοι έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Οι υπόλοιποι διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους του Ρέικιαβικ εναντίον της κυβέρνησης.

Οι φόβοι...
... για χρεοκοπίες ισλανδικού τύπου δεν απασχολούν μόνο τις μικρές χώρες.
  • Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητείται σοβαρά και στη Βρετανία, την πέμπτη οικονομία του κόσμου. Ο Πάτρικ Χόσκινγκ αναρωτιέται στους «Τάιμς του Λονδίνου»: «Μήπως η Βρετανία δεν είναι τελικά παρά μια μεγαλύτερη εκδοχή της Ισλανδίας;
  • Το βέβαιο είναι πως το Σίτι του Λονδίνου αρχίζει να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το Ρέικιαβικ, με μόνη διαφορά πως έχει ψηλότερα κτίρια και λιγότερο μπακαλιάρο. Οι μεγάλες τράπεζες είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες. Αν καταρρεύσει η εμπιστοσύνη προς αυτές, θα μπορούσε να καταρρεύσει ολόκληρο το καπιταλιστικό οικοδόμημα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε μήπως οι έμποροι περάσουν μαύρα Χριστούγεννα (αυτό θα γίνει), αλλά μήπως η Βρετανία και η Δύση ετοιμάζονται να βυθιστούν σε έναν μακροχρόνιο οικονομικό μεσαίωνα, με μαζική ανεργία και κοινωνική αναταραχή».

Η ανησυχία...
... στους οικονομικούς κύκλους για την τύχη της Ισλανδίας είναι φανερή. «Ποιος θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει μια επανάσταση στην Ισλανδία;», γράφει ο οικονομικός αναλυτής Μαξ Κάιζερ. «Παλιότερα, όταν είχα ρωτήσει τον διευθυντή της Τράπεζας Κάουπτινγκ μήπως, όταν σκάσει η φούσκα του χρέους, ο λαός ξεσηκωθεί οργισμένος όπως είχε συμβεί το 1789 στη Γαλλία, είχε σκάσει στα γέλια. Σήμερα, ο ισλανδικός λαός βρίσκεται στο πόδι και καλεί σε επανάσταση». Αν η κρίση μπορεί να βγάζει στους δρόμους τους πολίτες της χώρας με το τέταρτο υψηλότερο ατομικό εισόδημα στον κόσμο, τότε κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής (και κυρίως αυτοί που την προκάλεσαν).
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4489719&ct=2

Blogger: Στα καθ' ημάς: Βλέποντας την "μονοκαλλιέργεια" που επέβαλλαν οι ταγοί της Ισλανδίας στο λαό τους, αγνοώντας την ανάπτυξη με βάση τον πραγματικό πλούτο της χώρας τους, μπορείτε να κάνετε την αντιστοιχία με τη θέση της Ελλάδας. Η συνειδητή επιλογή απαξίωσης της γεωργίας και άλλων πλουτοπαραγωγικών πόρων, μονοκαλλιέργεια του τουρισμού - και μάλιστα χαμηλής ποιότητας - έχει φέρει τη χώρα σε δεινή θέση:

  • Η χώρα μας δανείζεται για να εισάγει στην πραγματικότητα προϊντα πρώτης ανάγκης - αγροτικά προϊόντα! (κρέας - γάλα, κ.α.). Μέγιστος κίνδυνος αφού ο δανεισμός γίνεται όλο και πιο ακριβός και υπονομεύει το μέλλον της χώρας. (Η χώρα μπορεί πολύ εύκολα να ολισθήσει στην αγκαλιά των δανειστών της και να χάσει και το τελευταίο ίχνος αυτοτέλειας που της έχει μείνει...Πόσο σοβαρό είναι η χρεωκοπία ή μή της χώρας μας να είναι αντικείμενο στοιχημάτων; βλέπε εδώ , εδώ και εδώ). Μεταγεννέστερες προσθήκες - 2/12/2008 - σχετικά με το χρέος 1.---->>>>>>> , 2------->>>>>, 3------->>>>. Με τα κεφάλαια απότην ναυτιλία να μειώνονται δραματικά, το έλλειμα θα φαίνεται όλο και μεγαλύτερο...)
  • Η χώρα είναι εκτεθειμένη σε διατροφικές βόμβες (βλ. τρελλές αγελάδες, γάλα με μελαμίνη, διοξίνες, κ.λ.π.) με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
  • Μεταγεννέστερη εγγραφή (4/12/2008) με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας πολύ σύντομα θα λυθεί. Με το ρυθμό απαξίωσης των γεωργών και της γεωργίας σε διάστημα μιας δεκαετίας από σήμερα, δεν θα υπάρχουν ενεργοί αγρότες. Από τη γεωργία θα έχει απομείνει το εξής: υπερήλικες που θα καλλιεργούν τον κήπο τους .
Αυτά είναι τα θέματα που θάπρεπε να είναι πρώτα στην ημερήσια διάταξη των ειδήσεων και όχι τα περί Βατοπεδίου. Αλλά βλέπετε τα πληρωμένα παπαγαλάκια υπηρετούν άλλα συμφέροντα και το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η πραγματική ενημέρωση.

(Αλήθεια γιατί δεν επιδείχθηκε ο ίδιος ζήλος για το άνοιγμα λογαριασμών στο σκάνδαλο της
Siemens;)

=============
Kινδυνεύει η Ιαπωνία από χρεοκοπία ; ή αλλιώς πως αντιδρά στην κρίση η Ιαπωνία;

ZEZA ZHKOY
Eνώ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις διασώζουν με δημόσιο χρήμα τις τράπεζες, η κυβέρνηση του Τόκιο εξήγγειλε τη δική της στρατηγική κρατικής παρέμβασης. Συγκεκριμένα, η Βουλή της Ιαπωνίας ενέκρινε νέο πακέτο ύψους 4,8 τρισ. γιεν (ή 53,7 δισ. δολάρια), με στόχο τη διάσωση των επιχειρήσεων ώστε να αποτραπεί ένα «τσουνάμι» χρεοκοπιών που θα εκτινάξει στα ύψη την ανεργία και θα βυθίσει την κλονισμένη οικονομία της χώρας.
Οι χρεοκοπίες σημείωσαν ανησυχητικό άλμα 24% τον περασμένο χρόνο - με θύματα κυρίως τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Kαι καθώς η οικονομία θα συρρικνώνεται και οι χρεοκοπίες θα αυξάνονται, τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και το χρηματιστήριο θα βρίσκονται υπό δραματική πίεση.
Φορολογική αμνηστία για τις επιχειρήσεις εξήγγειλε η κυβέρνηση με στόχο τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων. Υπολογίζονται στα 1.700 δισ. δολάρια, οι επενδύσεις των Ιαπώνων ιδιωτών σε ξένες αξίες.
Η «μαύρη τρύπα» στην οποία βυθίζεται η ιαπωνική οικονομία παίρνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις εξ αιτίας των συνεχών τριγμών που προκαλεί η κρίση της αμερικανικής οικονομίας και η οικονομική ύφεση σε ολόκληρο τον πλανήτη στις εξαγωγές της χώρας. Οι φόβοι μιας βαθιάς ύφεσης, που έχει ήδη κυκλώσει βίαια τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχουν πάρει διαστάσεις. Τα στοιχεία για το Aκαθάριστο Eγχώριο Προϊόν τετάρτου τριμήνου ήταν στην κυριολεξία «μαύρα». Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,3% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και κατά 12,7% (!) επί ετησίας βάσεως. Ηταν τα χειρότερα στοιχεία του ΑΕΠ από το 1974 εν μέσω της τότε θυέλλης της πετρελαϊκής κρίσης.
Το χρηματιστήριο του Tόκιο με την κατάρρευσή του τον χρόνο που πέρασε, προκάλεσε πολλά θύματα, διαλύοντας επιχειρήσεις και τράπεζες και καταστρέφοντας την οικονομία. Ο δείκτης Nikkei των 225 κορυφαίων επιχειρήσεων σημείωσε το 2008 ετήσια πτώση - ρεκόρ 42,12%, τη χειρότερη στην 60 ετών ιστορία του. Και χθες, ο δείκτης συνέχισε να αιμορραγεί. Να επισημανθεί ότι ο ευρύτερος δείκτης Topix έπεσε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα 25 ετών.
Παράλληλα, η Kεντρική Tράπεζα της Iαπωνίας με γενναίες ενέσεις ρευστότητας προσπαθεί να καταπολεμήσει την πιστωτική ασφυξία που σε συνδυασμό με τα άλματα του γιεν, πλήττει τις ιαπωνικές επιχειρήσεις. Η τράπεζα αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα για αγορές ανασφάλιστων βραχυπρόθεσμων τίτλων που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις που αντλούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω της έκδοσης των τίτλων αυτών για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές λειτουργίες τους. Και επίσης, αύξησε στα 1,4 τρισ. γιεν την αξία των κρατικών ομολόγων που αγοράζει μηνιαίως.
Ομως, το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και θα αρχίσει να έρχεται στην επιφάνεια σε πέντε ή 10 χρόνια, γι’ αυτό και θα χρειαστεί να επιβληθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις. Mόνον τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε κυκλοφορία έχουν διπλασιασθεί τα τελευταία πέντε χρόνια εξ αιτίας των ιλιγγιωδών δαπανών για δημόσια έργα.
Η κυβέρνηση του Τόκιο παραμένει ιδιαίτερα θορυβημένη και από την εκτίναξη του γιεν, που έγινε κατά τη διάρκεια του 2008. Το γιεν σημείωσε άλμα 20% έναντι του δολαρίου πέρυσι. Αλλά προσπαθεί να αποφύγει τις παρεμβάσεις και τις πρακτικές του παρελθόντος, που τερματίστηκαν τον Μάρτιο του 2004.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/02/2009_304357


==============
30/1/2010
Πολιτική και χρεοκοπία
Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr
Παρακολουθώντας τον διεθνή οικονομικό Τύπο μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα έχει αφεθεί να λειτουργεί έτσι, ώστε ευκολότερα χρεοκοπεί μια χώρα παρά μια τράπεζα. Οι τελευταίες είναι πάντα «πολύ μεγάλες» για να κλείσουν και οι φορολογούμενοι πρέπει να τις συνδράμουν. Η Ευρωζώνη από την άλλη, ως προϊόν της πολιτικής βούλησης δεκαέξι χωρών, μπορεί να καταρρεύσει, διότι η Ελλάδα έχει μεγάλα χρέη.
  • Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι η «βούληση» είναι σχήμα λόγου και η πολιτική έχει περιοριστεί σε εθνικό επίπεδο, ενώ το χρηματιστηριακό κεφάλαιο αλωνίζει σε διεθνές. Ετσι οι λαοί βρίσκονται και κλαμένοι και δαρμένοι. Ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να στηρίξουν με τα χρήματα των φορολογουμένων τις τράπεζες, οι τράπεζες και τα διάφορα funds μπορούν να γονατίσουν χώρες, έστω κι αν αυτές έχουν τα χάλια της Ελλάδος.
Αυτή η ανισορροπία πολιτικής και οικονομίας μπορεί να θεωρητικοποιείται από διάφορους ακραίους που λένε «αφήστε τις αγορές να ρυθμιστούν μόνες τους και αυτές θα σας ρυθμίσουν όπως πρέπει», στηρίζεται όμως στην πράξη από τους αντιπάλους των. Μπορεί ο κ. Παπουτσής να μην κατάλαβε τι εννοούσε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν κυβερνάται από τον Τρισέ και τον Αλμούνια», αλλά αυτό ακριβώς είναι η ρίζα του προβλήματος. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να ορθώσει το ανάστημά της στους κερδοσκόπους και η Ευρώπη πολύ σκόρπια. Το γεγονός ότι δεν προχώρησε η εμβάθυνση της Ευρωζώνης και σε δημοσιονομικό επίπεδο σημαίνει ότι οι αγέλες των κερδοσκόπων μπορούν να ξεκληρίσουν το κοπάδι, ξεκινώντας από το πιο αδύναμο μέλος.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, προοδευτική πολιτική θεωρείται να ξοδεύεις δημόσιο χρήμα και να πουλάς παχιά λόγια περί εθνικής στρατηγικής. Αυτή η τακτική είναι ο καλύτερος φίλος όσων βγάζουν λεφτά από τις τρύπες του παγκόσμιου συστήματος. Ενώ απαιτείται πολιτική απάντηση στην εξέλιξη του παγκόσμιου συστήματος, δηλαδή ρύθμιση των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, διάφοροι εθνικοφανφαρόνοι της Γηραιάς Ηπείρου φρενάρουν την ευρωπαϊκή εμβάθυνση. Οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι και πίνουν στην υγειά τους και οι λαοί πληρώνουν τον λογαριασμό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_9_30/01/2010_388777



Σχόλια