Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Με την χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στα 204,82 ευρώ/MWh, όπως έχει
διαμορφωθεί για σήμερα, Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, από 182,11 ευρώ/MWh
χθες, Τετάρτη, αντιλαμβάνεται και ο πλέον δύσπιστος ότι η επιδίωξη της
φθηνής ενέργειας για όλους, είναι ένα αφήγημα σε φάση πλήρους
κατάρρευσης. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι την αντίστοιχη ημερομηνία,
το περασμένο έτος, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας
βρισκόταν στα 138,29 ευρώ/MWh! Στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, η μέγιστη
τιμή που καταγράφηκε στη διάρκεια του 24ώρου έφθασε στα 360,02 ευρώ/MWh, και η μέγιστη
στα 139,14 ευρώ/MWh. Σημειώνουμε ότι Ανάλογες είναι οι
ενδο-διαμορφώσεις των τιμών την προηγούμενη Δευτέρα, διαμόρφωσαν την
μέγιστη τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού στα 243 ευρώ/MWh και την ελάχιστη στα
106,57 ευρώ/MWh! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ειδικότερα, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας αυξήθηκε σήμερα Πέμπτη, κατά +12% σε σύγκριση με μια ημέρα νωρίτερα, ενώ καταγράφει διαρκή άνοδο τα τελευταία 24ωρα, εξαιτίας των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών που αυξάνουν τη ζήτηση, σε συνδυασμό με την επικράτηση υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο, που αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την διασφάλιση επάρκειας φορτίου.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερησία αγορά της Ελλάδας είναι, μαζί με εκείνες των Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σλοβακίας, η πιο υψηλή σε όλη την Ευρώπη.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 372.11 GWh, ενώ στο μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο κυριαρχεί με 56,3% και ακολουθούν από απόσταση, οι ΑΠΕ με 20,7%, ο λιγνίτης με 9,8%, οι εισαγωγές με 6,7% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 2,9%. Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 15,584 MWh και οι εισαγωγές στις 12,476 MWh.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ωριαίο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, έφθανε στο 78% και του λιγνίτη στο 11%. Αυτά τα μερίδια αναδιαμορφώνονταν στις 12 το μεσημέρι, ως εξής: Φυσικό αέριο 68%, ΑΠΕ 16% και λιγνίτης 15%.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου βαίνει επιδεινούμενη καθώς το νέο άλμα των τιμών στο TTF, που κυμαίνονται ενδοσυνεδριακά στην περιοχή των περίπου 53 ευρώ/MWh δεν δίνει θετικά σήματα για μια σημαντική υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρισμού.
Αιτίες για το γεγονός ότι η τιμή αναφοράς των futures του ορυκτού καυσίμου στον ολλανδικό κόμβο έφθασε ακόμη και στα 58,50 ευρώ/MWh, ήτοι σε νέο υψηλό διετίας, εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες και του τερματισμού των παραδόσεων ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Τούτο σημαίνει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και τους άλλους, κύριους, προμηθευτές της, εν μέσω υψηλής ζήτησης και από τους ανταγωνιστές της.
Υπολογίζεται ότι με την τρέχουσα κατάσταση τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη θα μειωθούν, αυτό τον μήνα και τον επόμενο, για να υποχωρήσουν στο περίπου 30%-35% της δυναμικότητάς τους, από 55%-60% τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Η εικόνα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο
Εν τω μεταξύ, αυξημένη κατά 45% ήταν η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΕΝΕ η χρονική τιμή του ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο ήταν αυξημένη κατά 4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024 και διαμορφώθηκε στα 135,13 ευρώ /MW.
Όσον αφορά στη ζήτηση ενέργειας, διαμορφώθηκε στις 4,589,617 MWh τον Ιανουάριο, με το μέσο φορτίο συστήματος να φθάνει στα 6,169 MW, ήτοι, αυξημένο κατά 3% σε μηνιαία βάση,αλλά αμετάβλητο σε ετήσια βάση.
Το ελάχιστο φορτίο συστήματος τον προηγούμενο μήνα ανήλθε στα 4,103 MW, ενώ το μέγιστο στα 8,466 MW.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή την ίδια περίοδο αφού κάλυψε, κατά μέσον όρο το 52% των αναγκών.
Πιο συγκεκριμένα, το μείγμα καυσίμου της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή για τον Ιανουάριο βασίστηκε κυρίως στο φυσικό αέριο (52%), στις ΑΠΕ (38%), στον λιγνίτη (6%) και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (4%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου της χώρας μας αυξήθηκε κατά 16% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 10%.
Εν τω μεταξύ, τη δυσοίωνη εικόνα των τιμών της ενέργειας στη χώρα μας συμπληρώνει η παραμονή των μέσων τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων στα πρατήρια της χώρας, σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, σε επίπεδα χαμηλότερα των 74,50 δολαρίων ανά βαρέλι. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, 95 οκτανίων, στην αθηναϊκή αντλία είναι σήμερα, 1,793 ευρώ ανά λίτρο και στην Θεσσαλονίκη, 1,804 ευρώ ανά λίτρο!
================
Αφού
εγκατέστησαν 10 φορές περισσότερη ισχύ ΑΠΕ από όσο καταναλώνουμε τώρα
δεν μπορούν να τα συμμαζέψουν και βαράνε συναγερμό για μπλακ άουτ.
Εξοπλισμό
για αυτόματες περικοπές δεν έχουν τα περισσότερα φωτοβολταϊκά και γι
αυτό σκέφτονται το Πάσχα να Βγάλουν εκτός ολόκληρους κλάδους στα δίκτυα
που όμως εκτός από το ρεύμα των Φωτοβολταϊκών θα κόψουν το ρεύμα και σε
χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις........
Γιατί όμως συνεχίζουν και πολλαπλασιάζουν τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ???
Γιατί συνεχίζουν να φουσκώνουν τη φούσκα?
===============
Το καμπανάκι από την έκρηξη των φωτοβολταϊκών. Τι σημαίνει ότι ελάχιστα από τα 7.000 projects πάνω στο δίκτυο διανομής διαθέτουν σύστημα τηλεμέτρησης. Τα σενάρια έσχατης λύσης.
Γιώργος Φιντικάκης
Δημοσιεύθηκε: 10 Φεβρουαρίου 2025
Αντιμέτωπο ξανά με τον εφιάλτη ενός μπλακ άουτ το Πάσχα λόγω της παραδοσιακά χαμηλής ζήτησης για ρεύμα και της ακόμη μεγαλύτερης παραγωγής φωτοβολταϊκών σε σχέση με πέρυσι, βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Η κρίση που αποφεύχθηκε την περυσινή περίοδο των εορτών με μαζικές περικοπές ΑΠΕ, φέτος επανέρχεται δριμύτερη, όχι μόνο γιατί έχουν εγκατασταθεί στο σύστημα περίπου 1 GW περισσότερα φωτοβολταϊκά, αλλά και γιατί το Πάσχα των Ορθοδόξων (20 Απριλίου) συμπίπτει με εκείνο των Καθολικών.
Τυχόν περίσσεια δηλαδή παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά δεν θα μπορεί να εξαχθεί στη γειτονική Ιταλία, καθώς και εκεί η ζήτηση για ρεύμα θα είναι τη συγκεκριμένη εβδομάδα εξαιρετικά χαμηλή.
Και ενώ την επίμαχη εβδομάδα πέρυσι για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος, χρειάστηκε να περικοπούν πολύ μεγάλοι πράσινοι όγκοι (23,8 GWh τη Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου και ενώ είχε προηγηθεί το ρεκόρ έτους με 41,7 GWh τη Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου), στο δυσμενές σενάριο φέτος μπορεί να απαιτηθούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.
Και το ερώτημα είναι, με ποιον τρόπο αυτές θα είναι στοχευμένες, δηλαδή θα αφορούν μόνο έργα ΑΠΕ και δεν θα συμπαρασύρουν και γραμμές που τροφοδοτούν επιχειρήσεις ή νοικοκυριά, καθώς τα περισσότερα από τα περίπου 7.000 φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει τα περίφημα συστήματα τηλεμέτρησης ή αλλιώς εξοπλισμό «set point».
Είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει τον αυτόματο περιορισμό της ισχύος που παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για τη σταθερότητα του δικτύου, ένα σύστημα τηλεποπτείας για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του έργου σε realtime, που επιτρέπει στον Διαχειριστή να περικόπτει την παραγωγή του για να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος, όταν μειώνονται τα φορτία την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Εννιά όμως μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (παρ. 4, άρθρο 111 του ν. 5106/2024 - ΦΕΚ Α’ 63/01.05.2024), ότι τα έργα ΑΠΕ άνω των 400 κιλοβάτ πρέπει να έχουν βάλει συστήματα τηλεποπτείας το αργότερο έως πέρυσι τον Δεκέμβριο και παρά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε μέχρι τις 13 Φλεβάρη του 2025, ελάχιστα το έχουν κάνει.
Κίνδυνος αποσύνδεσης για χιλιάδες φωτοβολταϊκά
Την ανησυχία αποτυπώνει και η πρόθεση του ΥΠΕΝ να μη δοθεί καμία παράταση στη σχετική προθεσμία που εκπνέει αυτή την Πέμπτη για την εγκατάσταση εξοπλισμού «set point» στα έργα ΑΠΕ, ισχύος από 400 κιλοβάτ έως 1 Μεγαβάτ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλη παράταση δεν θα δοθεί και άρα από αυτή την Παρασκευή 14 του Φλεβάρη, με βάση τουλάχιστον το νόμο, όποιο πάρκο δεν έχει κάνει τη σχετική εγκατάσταση, θα πρέπει να αποσυνδέεται από το ηλεκτρικό σύστημα.
Ακριβώς επειδή το μέτρο αφορά πολλές χιλιάδες, κυρίως μικρούς και μεσαίους επενδυτές, είναι σίγουρο ότι ασκούνται και θα ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση να δώσει και νέα παράταση, γεγονός όμως που θα έστελνε μήνυμα εφησυχασμού στους παραγωγούς, σε μία περίοδο που είναι μονόδρομος να επιταχυνθεί η επέκταση του τηλεχειρισμού στο δίκτυο διανομής. Την καθιστά απαραίτητη η σίγουρη μείωση των φορτίων την άνοιξη και οι δραστικές περικοπές που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για την ευστάθεια του συστήματος, όχι μόνο στα έργα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) αλλά και σε εκείνα πάνω στο δίκτυο διανομής.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σενάρια έσχατης λύσης
Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα και δίχως να είναι σαφές σε πόσους επιμερίζεται η ευθύνη της καθυστέρησης, το θέμα είναι ότι έχει σημάνει ένας συναγερμός στις αρμόδιες αρχές, καθώς εκτιμάται ότι τη φετινή άνοιξη η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μπορεί να είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ, άρα και οι περικοπές που θα χρειαστούν, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Εσχάτη λύση ασφαλώς και υπάρχει, ωστόσο ουδείς την επιθυμεί. Αφορά περικοπές γραμμών μέσης τάσης που θα τροφοδοτούν και καταναλωτές, δηλαδή και επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι ακόμη και στο κακό σενάριο, θα γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακ άουτ, ωστόσο σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση διαφημίζει τις επιτυχίες της στις ΑΠΕ, θα αποτελούσε μεγάλη δυσφήμηση για το αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης, να την πληρώσουν με περικοπές ρεύματος οι επιχειρήσεις.
Οι περικοπές πράσινης ενέργειας ήταν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε προηγούμενο έτος. Συνολικά κατέληξαν στα «σκουπίδια» 860 GWh καθαρής ενέργειας, που αντιστοιχούν στο 3,3% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες περικοπές καταγράφηκαν την άνοιξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο με 259 GWh, για να ακολουθήσει ο Μάιος με 122 GWh.
=======================
Blogger:... οι
Γερμανοί να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να @@@μηθούν. Ο τυπάκος,
γνήσιος γερμανοτσολιάς βλέπει μονόπατα.... δεν βλέπει τη χασούρα των
ελλήνων που παρ' όλη τη φτώχεια τους θα πριμοδοτήσουν την αγορά
ενέργειας της Γερμανίας...ενω βλέπετε οι ...ηλίθιοι Νορβηγοί δεν θέλουν
να κάνουν τα χατήρια των γερμανών....
-----------------
Μαντάρα! Παντού...
----------------------
Σχόλια