H Chevron "βλέπει" ελληνικό κοίτασμα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης

Η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα αντίστοιχου διαγωνισμού του 2014.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνοντας λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη, που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ανεξαρτησία και μείωση του ενεργειακού κόστους, με παράλληλες πρωτοβουλίες για την αυξημένη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Το ΥΠΕΝ αποδέχθηκε αυτήν την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία και θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καταθέτει σήμερα τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

"Το φυσικό αέριο που επιδιώκουμε να εντοπίσουμε και να εξάγουμε, αποτελεί κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη μέχρι το 2050, ενώ για τον υπόλοιπο πλανήτη και πέραν του 2050. Συνεπώς, η αξιοποίηση δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά μεγάλης σημασίας για μια οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση", τονίζει το ΥΠΕΝ και προσθέτει:

"Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η ExxonMobil, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Επιπλέον, αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων για την εκμετάλλευση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας μας, προς όφελος της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της χώρας, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.

Είναι σημαντικό ότι η παραπάνω εξέλιξη γίνεται με παράλληλη φροντίδα από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ώστε να παράγεται όχι μόνο ενεργειακό, αλλά και μείζον περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα.

Πρώτον, απελευθερώνονται ήδη αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες θα διευρύνουν χωρικά και θα καταστήσουν συνεχές το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του.

Η σχετική μελέτη, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αφορά στον θαλάσσιο χώρο που ξεκινά από τα Αντικύθηρα, καλύπτοντας μια συνεχή θαλάσσια ζώνη κατά μήκος των νότιων και δυτικών ακτών της Πελοποννήσου, έως τις Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα και περικλείει τις περιβαλλοντικά σημαντικές νήσους των Στροφάδων. Για την απελευθέρωσή των αποσπασθέντων τμημάτων έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία.

Δεύτερον, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία η παραχώρηση "Κατάκολο" που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να απελευθερωθεί και να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:

"Το επενδυτικό ενδιαφέρον μίας ακόμη εταιρείας παγκοσμίου κύρους, όπως η αμερικανική Chevron, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυβέρνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνη Στεφάτο, και στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη, και καθώς και στις ομάδες τους, για τη συστηματική και συνεπή εργασία τους για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα". 

=============

Blogger:

... να μια ευκαιρία για να σώσει (το τομάρι του) ή ότι σώζεται ο Κυριάκος. Οφείλει να επιτρέψει τις γεωτρήσεις και να σταματήσει να τις φρενάρει όπως πραγματικά κάνει μέχρι τώρα, παριστάνοντας τον ενδιαφερόμενο, αλλά ως εκεί...

 ------------------------

============================ 

--------------------------

 -------------------

  • Όλοι ενάντια στην παραγωγή ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα | Ηλίας Κονοφάγος (12-2-2022)

...δυστυχώς έχει δίκιο ο κ. Ζεληλίδης και γω επαναλαμβάνομαι:

Βlogger: 

Ακούστε τον κ. Ζεληλίδη. Είναι μια φωνή λογικής που παλεύει χρόνια για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς έχει δίκιο. Οι κινήσεις του Π/Θ γίνονται σε αντιπερισπασμό για να απορροφήσει τις πιέσεις - έτσι νομίζει! - που δέχεται στο θέμα των λογαριασμών της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του πλιάτσικου που έχουν στήσει οι τέσσερις ολιγάρχες με τις ευλογίες του

Το ολιγαρχικό σύστημα που εκμεταλεύεται τη χώρα (ως τιμάριο, με τους γηγενείς ως ενοχλητικούς παρείσακτους κολήγους) δεν θέλει την ανάπτυξη. Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κοντογιώργης που έχει μιλήσει για: "Διπλή κατοχή της χώρας!" Να συμπληρώσω: μπορεί η κατοχή των ξένων να είναι λιγώτερο απεχθής από την κατοχή των ντόπιων κοτζαμπάσηδων.

"Οι ανακοινώσεις του ΠΘ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γίνονται τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι όλοι οι χειρισμοί περί την ενέργεια είναι καταστροφικοί για τη χώρα, με μόνους κερδισμένους κάποιους φίλους του ΠΘ των καρτέλ και όλο το κύκλωμα των ΑΠΕτζήδων.... 

...αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί. Ο πολιτικός θάνατος εξασφαλισμένος, αν δεν αντιδράσει...και καλά κάνει. Προσοχή όμως! Μπορεί απλά να θέλει να κερδίσει χρόνο και να στείλει την μπάλλα στην κερδίδα και να βάλλει για τα καλά στο αρχείο κάθε προσπάθεια εκμετάλευσης των υδρογονανθράκων! (Βγάζοντας το συμπέρασμα ότι είναι ασύμφορη η αξιοποίησή τους!). Το επιχειρηματικό κύκλωμα που κυβερνά τη χώρα με τις μαριονέτες του, δεν θα τα παρατήσει εύκολα! Το νού  σας! Ήδη αναλυτές σοβαροί έχουν δεί ότι ο ΠΘ δεν πολυπιστεύει στην ύπαρξη ορυκτού πλούτου και έχει υπονομεύσει από την αρχή αυτή την προσδοκία!

Φαίνεται ότι το πολιτικό σχέδιο των ολιγαρχών και των "πολιτικών μπροστινών" θέλει την Ελλάδα φτωχή, τον εκάστοτε ΠΘ να μοιράζει επιδόματα, ως καλός πατερούλης, αλλά απεχθάνονται την πραγματική οικονομική ανάπτυξη που θα έκανε τον λαό να σηκώσει κεφάλι... με όλες τις συνέπειες για τους ίδιους. (Το νέο οικονομικό περιβάλλον θ' αλλάξει μοιραία και το πολιτικό περιβάλλον, οπότε μερικοί βλέπουν την έξοδο και φυσικά δεν το επιθυμούν... όσο για τη χώρα, ποιος τη @αμεί. "Ας πάει και το παλιάμπελο, εμείς νάμαστε καλά!")

Είναι τόσο ισχυρό το ολιγαρχικό σύστημα , που ο ΠΘ δεν τολμάει να επιβάλλει ΤΩΡΑ τους κανόνες της αγοράς στο λεγόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας, και να διαλύσει το καρτέλ μέσω του οποίου γίνεται το σημερινό πλιάτσικο! Δεν σταματάει το πλιάτσικο και συνεχίζει να είναι συνένοχος (ή συμμέτοχος;)!

  • Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η ..αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Πάμε 2 χρόνια πριν! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

------------------------------------------------------------

  • ...αν έχετε την υπομονή να ακούσετε τις  παρακάτω προτεινόμενες εγγραφές το συμπέρασμα προφανές

    Το πολιτικό σύστημα εν τω συνόλω του ψάχνει τον τρόπο να κάψει το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας. ΔΕΝ τη ΘΕΛΟΥΝ!. Φαντάζει απλό. Δεν μπορούν να μιλήσουν για ανάπτυξη της χώρας, όπως ένα πτωματοφάγο σαπρόφυτο δεν μπορεί να έχει λόγο για τη ζωή! Το πρόβλημα τη χώρας είναι βαθύτατα ΠΟΛΙΤΙΚΟ, και όχι πόρων. Και επειδή είμαι εδώ ως συντηρητής της μνήμης, σας θυμίζω την έκθεση Πόρτερ (1947):

    Μεταξύ άλλων, ο Πολ Πόρτερ, έγραφε στην έκθεσή του για την Ελλάδα (οι υπογραμμίσεις δικές μου):
  • 1.«Απ” ό, τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος (…) Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα».
  • Μήπως η παραπάνω διαπίστωση, σας θυμίζει κάτι από την «σύγχρονη» Ελλάδα του 2014, όπως την έχουν καταντήσει όλοι εκείνοι που- μαζί με τους με τους κυβερνώντες- ανέλαβαν να τη «σώσουν» από τη χρεοκοπία;

Η «κλίκα»

  • 2. «Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας». ΑΠΟ ΕΔΩ

 

Σχόλια