Το Κατάρ εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αποδυναμώσει τη Ρωσία και να εδραιώσει τη θέση του ως κορυφαίου παίκτη στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Το «Κατάρ – Gate» ήταν απλώς ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Το ίδιο και οι αποκαλύψεις για την διαβόητη επένδυση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, όπου οι «επενδυτές» ήταν χρηματοδότες της τρομοκρατίας που επεδίωξαν οπωσδήποτε μια «βάση» πλησίον των κέντρων επιχειρήσεων της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία δεν μπορούσαν να κατοπτεύσουν από την Τουρκία – πιστής συμμάχου του Κατάρ, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (απέναντι από τη Ζάκυνθο).
Ο ρόλος του Κατάρ δυστυχώς, είναι εξαιρετικά σκοτεινός και άκρως επικίνδυνος για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κυρίως όμως για τον δυτικό πολιτισμό.
Ο πρώτος προφανής κίνδυνος έρχεται από την χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό του συνόλου της ισλαμικής τρομοκρατίας από το κρατίδιο του Κόλπου. Το οποίο όμως παράλληλα, διατηρεί μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο έδαφος του! Πρόκειται για μία ηχηρή παραφωνία, η οποία όμως έχει εξήγηση: Ο μεγαλύτερος λομπίστας του Κατάρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι διαχρονικά ο διαβόητος Τζορτζ Σόρος! Ο ένθερμος υποστηρικτής των «Δημοκρατικών»!
Έτσι εξηγείται η προκλητική στήριξη όλων των κυβερνήσεων των Δημοκρατικών στους ισλαμιστές τρομοκράτες, είτε αυτή ήταν η Al Qaeda στη Σερβία, ο Ουτσεκά στο Κόσοβο, το ισλαμικό κράτος στη Συρία και το Ιράκ, οι ισλαμιστές τρομοκράτες στη Λιβύη.
Υπάρχει όμως ένα ακόμα πιο σκοτεινό σημείο, το οποίο μπορεί να σύρει την ανθρωπότητα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο: Η μεθοδική καλλιέργεια της «Ρωσοφοβίας» στις δυτικές χώρες, η οποία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ καθίσταται «ανεξήγητη».
Και όμως, το Κατάρ πρωταγωνιστεί στην υποδαύλιση αυτής της αντιπαλότητας, με εξαιρετικά δόλιους τρόπους.
Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αποκαλύψει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: 14 από τα 15 Ινστιτούτα και Think Tanks των ΗΠΑ που προωθούσαν την αντιπαλότητα με τη Ρωσία, προσπαθώντας να πείσουν την κοινή γνώμη, κυρίως όμως να επηρεάσουν τις Αμερικανικής κυβερνήσεις να «δεχθούν» την Ρωσία ως αντίπαλο, χρηματοδοτούντο από το Κατάρ!
Δηλαδή μία ισλαμιστική χώρα που δεν έχει τίποτα κοινό με τον Δυτικό πολιτισμό, υποδαύλιζε την εχθρότητα ανάμεσα σε δύο σφαίρες επιρροής με ελάχιστες πολιτισμικές διαφορές!
Παράνοια; Όχι. Αυτή η δόλια τακτική που μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη την υφήλιο στον όλεθρο, έχει σαφέστατη στόχευση: Το χρήμα!
Το Al Jazeera έχει ξεκινήσει μια εντατική εκστρατεία κατά της Ρωσίας, που ξεπερνά τα όρια της δημοσιογραφικής κάλυψης και αγγίζει τη σφαίρα της γεωπολιτικής στρατηγικής. Η συντακτική γραμμή του, ιδιαίτερα στα αγγλικά, είναι εμφανώς υπέρ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, συχνά ξεπερνώντας ακόμη και τη ρητορική των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: γιατί το Al Jazeera υιοθετεί αυτή τη στάση;
Η απάντηση βρίσκεται στην οικονομική γεωγραφία του φυσικού αερίου. Η Ρωσία και το Κατάρ, δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, είναι φυσικοί ανταγωνιστές. Η Ρωσία εξάγει κυρίως μέσω αγωγών, ενώ το Κατάρ κυριαρχεί στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μαζί με το Ιράν, κατέχουν σχεδόν τα μισά από τα αποδεδειγμένα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου.
Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας το 90% των εισαγωγών της και το 40% της συνολικής κατανάλωσης. Το Κατάρ, λόγω της γεωγραφικής του απόστασης και του ανταγωνιστικού κόστους, δεν μπορούσε να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο αυτής της αγοράς. Όμως, η κρίση στην Ουκρανία δημιούργησε μια μοναδική ευκαιρία για το Κατάρ να αλλάξει τις ισορροπίες.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, υπό την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, προχώρησαν σε δραστική μείωση των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία. Παράλληλα, η «μυστηριώδης» καταστροφή των αγωγών Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 επιτάχυνε τη στροφή της Ευρώπης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το Κατάρ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή, αποκαλύπτοντας φιλόδοξα σχέδια για αύξηση της παραγωγής LNG κατά 64% έως το 2027.
Το Al Jazeera, ως μέσο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ, λειτουργεί ως εργαλείο ενεργειακής διπλωματίας. Η στρατηγική του είναι ξεκάθαρη: πρώτον, παρουσιάζει τη Ρωσία ως έναν επικίνδυνο και μοχθηρό παράγοντα και, δεύτερον, προβάλλει το Κατάρ ως την αναγκαία εναλλακτική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός διαξιφισμός, αλλά και ένας οικονομικός πόλεμος για τον έλεγχο των παγκόσμιων αγορών ενέργειας. Το Κατάρ εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αποδυναμώσει τη Ρωσία και να εδραιώσει τη θέση του ως κορυφαίου παίκτη στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή. Και το Al Jazeera, ως το «μακρύ χέρι» της Ντόχα, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική.
Συμπέρασμα; Ακολουθήστε τα χρήματα. Η προπαγανδιστική εκστρατεία του Al Jazeera δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης της Ρωσίας, με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων του Κατάρ.
============
-------------------
Σχόλια