“Η Ελλάδα αφήνει τις υπηρεσίες κατασκοπείας ανεξέλεγκτες για τις εισβολές του Predator”: Το Politico κρίνει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και την αποδομεί…

Το σκάνδαλο κατασκοπείας Predatorgate είχε τα πάντα: υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων και δικαστών, εξαγωγές σκιώδους λογισμικού σε δικτατορικά καθεστώτα και παραιτήσεις υψηλού προφίλ, γράφει στο Politico, Nektaria Stamouli.

Μετά από δύο χρόνια η κυβέρνηση βγαίνει από το κάδρο. Στην έκθεση 300 σελίδων του POLITICO, ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχιλλέας Ζήσης υποστήριξε ότι μια σειρά αμφιλεγόμενων ‘hacks’ συνέπιπταν με τις κρατικές επιχειρήσεις παρακολούθησης και ότι οι κρατικές υπηρεσίες ή αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εισβολές spyware. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η αναφορά κατατέθηκε στην εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία την περασμένη Τρίτη αποφάσισε να καταλογίσει πλημμεληματικές κατηγορίες σε στελέχη των εταιρειών που παρήγαγαν και αγόρασαν το παράνομο λογισμικό Predator και διαφορετικά να βάλει στο αρχείο την υπόθεση.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να επιτεθεί στα ευρήματα, αμφισβητώντας τη δικαστική ανεξαρτησία της χώρας και αποκαλώντας την «ημέρα ντροπής» για την Ελλάδα. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε νέα κοινοβουλευτική έρευνα, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Καταγράφεται το ιστορικό της υπόθεσης με αναφορά στην απόπειρα εγκατάστασης Predator στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη ακολουθούμενη από αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υποκλέψει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη με νόμιμα κρατικά εργαλεία επιτήρησης.

Δημοσιογράφοι ερευνητές, οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων και η ανεξάρτητη υπηρεσία παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής ADAE αποκάλυψαν σύντομα πώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε υποβάλει μια συνεχώς διευρυνόμενη λίστα δημοσιογράφων και πολιτικών – συμπεριλαμβανομένου του μισού κυβερνητικού υπουργικού συμβουλίου – σε υποκλοπές και παρακολούθηση. Το spyware Predator διείσδυε ταυτόχρονα στα τηλέφωνα ορισμένων εξ αυτών.

Η αναφορά του Ζήση επιβεβαίωσε ότι από τις 116 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν ως στόχοι λογισμικού κατασκοπείας, 28 τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονταν συγχρόνως υπό νόμιμη κρατική επιτήρηση. Αλλά ο Άρειος Πάγος το έκρινε ως «σύμπτωση και οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους».

Η έκθεση αναγνώρισε ότι η ελληνική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Intellexa συνδέεται με το Predator και περιλαμβάνει στοιχεία για τη σύνδεσή της με τον ελληνικό πάροχο λογισμικού Krikel, προμηθευτή της ελληνικής κυβέρνησης μεταξύ 2018 και 2022. Τα ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέσσερις επιχειρηματίες – τρεις με την Intellexa και ένας με την Krikel – θα πρέπει να διωχθούν για «παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών» και «παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών».

Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες επέκριναν τα ευρήματα, θέτοντας το ερώτημα πώς ο αναπληρωτής εισαγγελέας άφησε ανέγγιχτα πολλά στοιχεία και δεν συμβουλεύτηκε επαρκώς τα θύματα. «Η έρευνα ήταν ελλιπής και επιφανειακή», είπε ο Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος του Θανάση Κουκάκη – σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Ο Κεσσές υποστήριξε ότι ο Ζήσης απέτυχε να διερευνήσει πώς οι παρακολουθήσεις κορυφαίων υπουργών, πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών είναι δυνητικά σοβαρά κακουργήματα. «Χορηγήθηκε προνομιακή μεταχείριση και ασυλία στα μέλη της ΕΥΠ και σε όσους ήταν υπεύθυνοι για την εποπτεία της», είπε.

Η έκθεση θεωρεί ότι μόνο τα τηλέφωνα του Κουκάκη και της πρώην υπαλλήλου της Meta, Άρτεμις Σίφορντ, μολύνθηκαν από το παράνομο λογισμικό Predator, χαρακτηρίζοντας όλες τις άλλες περιπτώσεις ως απόπειρες. Όμως οι δικηγόροι των θυμάτων λένε ότι υπάρχουν και άλλοι που μολύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Ο Ζήσης δεν ζήτησε επίσης το άνοιγμα των λογαριασμών των εταιρειών που συνδέονται με την Intellexa.


Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι το σκάνδαλο φτάνει τόσο ψηλά, μέχρι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αδικοπραγία έγινε από «ρυπαρά δίκτυα» εντός των υπηρεσιών πληροφοριών.

Καταγράφονται οι παραιτήσεις τoυ Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα που κλήθηκαν από τις δικαστικές αρχές να καταθέσουν στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά όχι ως ύποπτοι.

Ο Ανδρουλάκης, του οποίου ο φάκελος φέρεται να καταστράφηκε από την ΕΥΠ παρά τις νομικές απαιτήσεις ότι όλοι οι φάκελοι πρέπει να φυλάσσονται για δύο χρόνια, άσκησε έφεση για τον χειρισμό της υπόθεσής του από την κυβέρνηση στο ΕΔΔΑ.

Το Predator εξήχθη επίσης στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη από το υπουργείο Εξωτερικών. Αργότερα ελέχθη από το ΥΠΕΞ ότι διενεργούσε εσωτερική έρευνα, αλλά δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματή ή την επιβολή ποινών.

Η απόφαση εγείρει για άλλη μια φορά ερωτήματα για την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα «πρωτοφανές στο είδος του» πακέτο κυρώσεων κατά της Intellexa και της ηγεσίας της, αφού η εταιρεία ενεπλάκη στη στόχευση αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε μια εμπορική εταιρεία spyware.

«Οι υποκλοπές μέσω της κρατικής υπηρεσίας δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτες και αδικαιολόγητες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Τα ευρήματα του Ζήση «απογοήτευσαν όλους εμάς, απλούς πολίτες και νομικούς, που θέλουμε να πιστεύουμε στην ακεραιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.

ΠΗΓΗ: Politico, Nektaria Stamouli – Greece leaves spy services unchecked on Predator hacks

===============

 -----------------------------

 ------------------

 --------------------

 ------------

 

Σχόλια