Le Point: Τα φασιστικά κλισέ εμποδίζουν τους φιλελεύθερους να κατανοήσουν τους ακροδεξιούς. Η λευκή ταυτότητα δίνει πλέον νέο περιεχόμενο στις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους.
Συγγραφέας μιας έρευνας για την ακροδεξιά το 2020, ο ακαδημαϊκός Philippe-Joseph Salazar βρίσκει χαρακτηριστικά στις συνεχιζόμενες ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν τον παραξενεύουν.
"Αυτό που έρχεται δεν θα είναι για ευαίσθητες ψυχές. Τα λέμε σε είκοσι χρόνια ή και νωρίτερα". Έτσι τελείωνε το βιβλίο του Suprémacistes, που δημοσιεύτηκε το 2020 ο ακαδημαϊκός Philippe-Joseph Salazar, Γάλλος με έδρα τη Νότια Αφρική, ομότιμος καθηγητής ρητορικής στη νομική σχολή του Κέιπ Τάουν.
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Κροατία μέσω Γαλλίας, πήγε να συναντήσει «αυτούς τους νέους διανοούμενους που καταβροχθίζουν με την ίδια όρεξη Φουκώ και Πλάτωνα», πεπεισμένοι ότι η αποστολή τους είναι να σταματήσουν τη γενετική, πολιτισμική και πολιτική αποσύνθεση της λευκής φυλής.
Παγωμένοι αλλά ευγενικοί χαρακτήρες, το αντίθετο των φολκλορικών νεοναζί, «μηχανόβιοι με κοιλίτσα τους οποίους ο Χίμλερ το πιθανότερο θα είχε στείλει σε στρατόπεδο ως αντικοινωνικούς», γράφει ο Philippe-Joseph Salazar. Ισως επειδή επιδίωκε περισσότερο να περιγράψει και να κατανοήσει παρά να καταγγείλει το βιβλίο του πέρασε κάτω από τα ραντάρ.
Σήμερα, ενώ η Ιρλανδία έχει βιώσει εντυπωσιακές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις την άνοιξη του 2024 και το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μια περίοδο ταραχών αναμφισβήτητα εθνοτικού χαρακτήρα, ο Philippe-Joseph Salazar παρατηρεί χωρίς πραγματική έκπληξη. Συνέντευξη με έναν πρωτοπόρο.
Le Point : Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι ηγέτες της τρέχουσας βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ;
Philippe-Joseph Salazar: Δεν υπάρχουν ηγέτες. Κάνετε το συνηθισμένο λάθος. Ο φασισμός που ακολουθεί πιστά έναν ηγέτη δεν υπάρχει πλέον και είναι καιρός να το παραδεχτούμε. Η λατρεία του ισχυρού άνδρα είναι ένα κλισέ που εμποδίζει τους φιλελεύθερους να κατανοήσουν τους ακροδεξιούς. Οι στοχαστές του ασχολούνται με τη μεταπολιτική. Στόχος τους δεν είναι η πορεία στη Ρώμη του Μουσολίνι αλλά η αργή διάχυση των ιδεών τους. Ο εκδότης και συγγραφέας Götz Kubitschek, τον οποίο γνώρισα στη Γερμανία, αναμφισβήτητα εμπνέει την Alternative für Deutschland, AfD ,αλλά δεν είναι άνθρωπος ενταγμένος σε κομματική δομή ή κάποια πυραμιδική ιεραρχία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαβάσει τον Gilles Deleuze (αριστεριστή νιτσεικό φιλόσοφο) και ξέρουν τι είναι το rhizome.
Θα τους χαρακτηρίζατε ως διανοούμενους ;
Είναι τέλεια προσαρμοσμένοι στη νέα τεχνολογική κατάσταση. Είναι καλοί ρήτορες, άνθρωποι εκπαιδευμένοι σε ομιλίες, όπως οι τροτσκιστές, τους οποίους γνώριζα καλά... Ο Βρετανός Mark Collett, της ομάδας Patriotic Alternative, σχολιάζει τα τρέχοντα γεγονότα στη χώρα του στο κανάλι του YouTube Odysee, με φόντο που θυμίζει «war game».
Αυτό έχει τεράστια απήχηση μεταξύ των millennials. Αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από τον τρόπο που χρησιμοποούσε το Διαδίκτυο το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο Collett επιλέγει ένα σχήμα που ταιριάζει στο κοινό του, αλλά κατά τα άλλα γράφει πολύ καλά. Είναι καλλιεργημένος, ακριβώς όπως και ο Ιρλανδός Kieth Woods...
Le Point : Πως να συνοψίσουμε την σκέψη τους ; Πως να τους αποκαλέσουμε ;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το alt-right χρησιμοποιείται λιγότερο σήμερα, σε σχέση με το deep-right, ultraright – ή το conservative conservateur αλλά καθόλου, με την έννοια που αποδίδεται στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα. Ένας Αμερικανός όπως ο Nick Fuentes αυτοαποκαλείται παραδοσιακός συντηρητικός χριστιανός, κάτι που στο μυαλό του αναφέρεται περισσότερο στις Σταυροφορίες παρά στον χριστιανικό ενάρετο βίο.
Είναι καθολικός και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καθολικισμός είναι πλέον παρών στους ακροδεξιούς, κάτι που αποτελεί καινοτομία, σε μια χώρα με προτεσταντικές ρίζες. Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Mark Collett αυτοπροσδιορίζεται ως λευκός εθνικιστής, αλλά Άγγλος, ούτε καν Βρετανός. Αντίθετα, η ισπανική ακροδεξιά αρνείται την ύπαρξη καταλανικών και βασκικών ταυτοτήτων.
Ποιοι είναι οι θεωρητικοί τους ;
Διαβάστε το αμερικανικό περιοδικό Counter-Currents... Βρίσκουμε αναφορές κοινές σε πολλές χώρες, όπως Jared Taylor (Αμερικανός σουπρέμασιστ ακτιβιστής , Julius Evola Ιταλός ακροδεξιός ιδεολόγος, René Guénon ή Guillaume Faye.
Για να μην αναφέρουμε τους κλασικούς, όπως ο Πλάτωνας. Καθώς είναι εθνικιστές υπάρχουν επίσης, αναπόφευκτα, έντονες διαφορές μεταξύ τους. Ο Götz Kubitschek, για παράδειγμα, είναι πολύ κατά των Γάλλων. Όταν τον συνάντησα η φράση με την οποία με υποδέχτηκε ήταν : «Το 1940, σας νικήσαμε σε δύο εβδομάδες»!
Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της σκέψης τους ;
«Proud to be white»…Η ποικιλομορφία και η πολυπολιτισμικότητα φαίνονται σαν απατηλές ιδέες. Σίγουρα δεν πιστεύουν στον μιγαδισμό. Για αυτούς, η αυγή της ανθρωπότητας είναι οι λευκοί άνθρωποι. Οι άλλες φυλές στερούνται αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, τις βλέπουν ως μη ενδιαφέροντα ανθρωπολογικά συντρίμμια.
Εμμένουν στην καθολικότητα των αξιών, αλλά με την πεποίθηση ότι μόνο οι λευκοί ενσαρκώνουν αυτήν την οικουμενικότητα! Ο αλτρουισμός, για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό της λευκής φυλής, σύμφωνα με αυτούς. Η ανθρωπότητα έχει βαθιά, προγονικά, υπερβατικά, ευρωπαϊκά πνευματικά πλαίσια.
Είναι λοιπόν ένα φυλετικό συναίσθημα που ενώνει το κίνημα ;
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταυτοτικοι παραμένουν μοναρχικοί αλλά περιφρονούν τον βασιλιά Κάρολο Γ' όταν δηλώνει υπερασπιστής όλων των θρησκειών. Ο γάμος του Χάρι με την μιγά γυναίκα, τον είδαν πολύ άσχημα. Για αυτούς, η μοναρχία έχει αποδυναμώσει τη βαθιά ταυτότητα του βασιλείου μέσω της αποικιακής επιχείρησης.
Είναι αντικαπιταλιστές. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια παγκόσμια εμπορική δύναμη, ήταν το σκουλήκι στον καρπο, στην κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων. Υπάρχει μεγάλη διαφορά εδώ με τους Αμερικανούς ultras, πεπεισμένους ότι μόνο ο καπιταλισμός μπορεί να υπερασπιστεί τη λευκή φυλή. «Είμαστε ένα έθνος εμπόρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ένα εύπορο έθνος, όπου έχει τη θέση του ένας γιος μεταναστών που έγινε εκατομμυριούχος όπως ο Rishi Sunak... Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα άλλο φτωχό, υποβαθμισμένο Ηνωμένο Βασίλειο, που εξακολουθεί να βλέπει τον Rishi Sunak ως Ινδό.
Πώς αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ;
Σαν μια ενδιαφέρουσα καινοτομία. Είμαστε μάρτυρες της ανάδειξης της Ρωσίας ως της μόνης λευκής δύναμης που αξίζει αυτό το όνομα. Ο Alexander Dugin υπερεθνικιστής, κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει για την Ρωσία με ενθουσιασμό . Μόσχα, η τρίτη Ρώμη… Το θέμα έχει τεράστια απήχηση στην αμερικανική ακροδεξιά.
Τι θέλουν ;
Να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Δεν θεωρούν τους εαυτούς τους επιθετικούς ή βίαιους. Στο όραμά τους, αντιστέκονται στην εισβολή στοιχείων, που εισήγαγαν οι φιλελεύθεροι. Είναι πεπεισμένοι ότι ζουν σε ένα «αναρχοτυραννικό» καθεστώς (έκφραση που διαδόθηκε τη δεκαετία του 1990 από τον Αμερικανό δοκιμιογράφο Σάμιουελ Τ. Φράνσις), πολύ αυστηρό με τους απλούς, λευκούς πολίτες και χαλαρό με τους έγχρωμους παραβατικούς.
Ο Guardian, του οποίου είμαι μεγάλος αναγνώστης, συνειδητοποίησε, με μεγάλη απογοήτευσή του, ότι οι νέοι σήμερα ψηφίζουν δεξιά... Αυτό έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια ! Μια ανερχομένη γενιά τριαντάρηδων δηλώνει proud to be white .
Le Point : Ωστόσο, μιλάμε μόνο για την επιρροή του woke στις πανεπιστημιουπόλεις…
Η θετική δράση υπέρ της μετανάστευσης των Λατίνων και των Ασιατών στα αμερικανικά πανεπιστήμια που τέθηκε σε εφαρμογή τη δεκαετία του 1960, καταργήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι. Για αυτούς είναι μια νίκη.
Le Point
8/8/24
via Babis Georges Petrakis
Marilena Sparaki
Προσπαθώ να προσεγγίσω με ευρύτητα πνεύματος τις ιδέες του και διαβάζω με ενδιαφέρον τα κείμενα και τα βιβλία του, ακριβώς όπως διαβάζω διάφορα αξιοπερίεργα για διασκέδαση και όχι τόσο ως τροφή για σκέψη. Οι δεσμοί του με την Αφρική (ίσως λόγω της γέννησης του στο Μαρόκο?) έχουν επηρεάσει την σκέψη του, παρά την εξαιρετική Γαλλική παιδεία του. Ως mentalité βρίσκεται πιο μακριά από την φιλοσοφική σκέψη της Ευρώπης και πιο κοντά στον Kwasi Wiredu, την Sophie Oluwole και τον Anton Wilhelm Amo. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη σταθερά της ζωής του εδώ και χρόνια βρίσκεται στην Αφρική. Εν ολίγοις θεωρώ την ανάλυση του εύστοχη εν μέρει, αλλά και επιδερμική, διότι έχει επιλέξει να βρίσκεται μακριά από το Δυτικό γίγνεσθαι.
============
Thanos A. Diamantopoulos
Εξαιρετική ανάλυση, δυστυχώς με τα γνωστά τετριμμένα λογικά άλματα. "πολυπολιτισμικότητα" χωρίς αφομοίωση δε μπορεί να υπάρξει. Αν η διαφορά μας είναι κάτι περισσότερο από το πόσο κάρυ βάζουμε στο ρύζι, και επεκτείνεται στο αν ανήλικα κορίτσια είναι δίκαιος στόχος προς εκπόρνευση (Rotherham grooming gangs και αλλού), τότε όχι απλά δε μπορεί· δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε συνύπαρξη. Επίσης, το να μπαίνει κάποιος φυλακή για αυτοκόλλητα (Sam Melia) και βιαστές να κάνουν "κοινωνική εργασία" επειδή είναι μετανάστες... Όχι. Αναρχοτυραννία υφίσταται. Οι "ακροδεξιοί" θέλουμε απλά να ζήσουμε σε μια κοινωνία υψηλής εμπιστοσύνης, όπως οι πατέρες μας. Επίσης, τα στοιχεία ότι η μετανάστευση είναι ένας τεχνητός τρόπος διόγκωσης του ΑΕΠ και ουσιαστικά αποδομεί δια της αφαίμαξης το Κράτος Πρόνοιας που αιμοδοτούμε όλοι εμείς με τους φόρους μας δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Σουηδία έγινε η πρωτεύουσα των φόνων. Δεν είναι κακό να πούμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν επιθυμούν ούτε αυτοί ούτε εμείς να ενσωματωθούν. Οι μετανάστες επειδή απαιτούν παροχές είναι κοινό των "φιλελεύθερων" δλδ αριστερών, και γι αυτό κόπτονται για την εισδοχή τους με σκοπό τη νομιμοποίηση ως εκδούλευση όπως είπε η γερ. Warren στο Fox ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Harris (καίτοι οι ίδιοι είναι πολύ πιο ακραίοι από ότι οι πιο ακραίοι γηγενείς). Όπως πάντα, ευχαριστούμε για τη μετάφραση
-----------------
Ραφαήλ Καλυβιώτης
Επειδή
οι ελίτ της Βρετανίας σε κανένα επίπεδο δεν ήλεγξαν την αθρόα
λαθρομετανάστευση και επειδή οποίος μιλούσε για αυτήν θεωρείτο
ακροδεξιός κάνουν αυτήν την στιγμή ότι δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο
δωμάτιο. Και επειδή έχουν πάρει ένα σεντονάκι για να τον κρύψουν
πιστεύουν ότι η λύση του προβλήματος θα είναι η περαιτέρω παρακολούθηση
των δημόσιων χώρων (ήτοι κάμερες ΠΑΝΤΟΥ με το γνωστό επιχείρημα των
απανταχού ολοκληρωτικών "αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις τότε τι φοβάσαι") αλλά
και με την ποινικοποίηση περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
διότι σαν πολύ μιλάει ο λαουτζίκος. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για
την ελευθερία έχουμε την τύχη μια ιδιοφυΐα όπως ο Ίλον Μασκ να βρίσκεται
στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα αφού όπως έχει δηλώσει είναι απόλυτα υπέρ
της ελευθερίας του λόγου. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την πλατφόρμα
του και να αναδεικνύουμε συνεχώς τους ελέφαντες στο δωμάτιο διότι όταν
τους κρύβουμε αφήνουμε τις κοινωνίες μας στο χάος ώστε μετά να έρθουν οι
κάθε δικτατορίσκοι που θα μας πουλήσουν "ασφάλεια" όταν στην
πραγματικότητα μας χαρίζουν δεσμά δουλείας.
Blogger: ...αξίζει να διαβασθεί, με όλες τις αντιρρήσεις.
Σχόλια