Le Figaro: Διώξτε τους ! Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας κατά των μεταναστών.

Le Figaro: Διώξτε τους ! Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας κατά των μεταναστών.
Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική μετά τις χειρότερες ταραχές που έχουν παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η βία κατά των μεταναστών, μετά την συνταρακτική επίθεση με μαχαίρι που βύθισε στο πένθος την πόλη Σάουθπορτ, οι ταραχές εντάθηκαν και εξαπλώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πρώτη σοβαρή κρίση για τον νέο Πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, ακριβώς ένα μήνα μετά την άνοδό του στην εξουσία.
Οι διαδηλώσεις και η βία κατά των μεταναστών και της μουσουλμανικής κοινότητας έχουν εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές της Αγγλίας και σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις, όπως το Λίβερπουλ, το Λιντς και το Μπρίστολ, ακόμη και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία. Παντού το ίδιο σύνθημα, «Φτάνει πια» για την εισροή των λαθρομεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη.
Στο Ρόδεραμ, στη βόρεια Αγγλία, και στο Τάμγουορθ, κοντά στο Μπέρμιγχαμ, στο κέντρο της χώρας, εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο. Φωνάζοντας τα συνθήματα «Σταματήστε τις βάρκες» (τα κανό με τα οποία οι μετανάστες διασχίζουν τη Μάγχη) ή «Διώξτε τους», οι ταραχοποιοί έσπασαν τα παράθυρα των εγκαταστάσεων και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Τα τζαμιά έγιναν επίσης στόχοι και μαγαζιά λεηλατήθηκαν. Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι - περισσότεροι από 400 - συνελήφθησαν.
Αντιμέτωπος με αυτή την ανάφλεξη, ο Πρωθυπουργός των Εργατικών, Keir Starmer, συγκάλεσε συνεδρίαση κρίσης της επιτροπής «Cobra» τη Δευτέρα. Στο τέλος, δήλωσε ότι οι ταραχοποιοί θα αντιμετωπίσουν «την πλήρη ισχύ του νόμου» με «γρήγορες» επιβολές ποινών. Την προηγούμενη μέρα, είχε μιλήσει στην τηλεόραση για να διαβεβαιώσει τους κακοποιούς ότι «θα μετάνιωναν που συμμετείχαν στην αναταραχή». Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, υποσχέθηκε επίσης «ταχεία απόδοση δικαιοσύνης». Τα δικαστήρια τέθηκαν σε επιφυλακή και πρόσθετοι εισαγγελείς τέθηκαν σε λειτουργία για να επιταχυνθεί η διαδικασία των διώξεων. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν προβλέπεται η προσφυγή στον στρατό, καθώς η αστυνομία διαθέτει επαρκή μέσα και εξουσίες για να αντιμετωπίσει αυτή την «εγκληματικότητα».
Ακροδεξιά αλητοκρατία
Η κυβέρνηση επισημαίνει την ευθύνη της «ακροδεξιάς αλητοκρατίας» σε αυτή τη βία. «Οι ταραχοποιοί δεν είναι πατριώτες που υπερασπίζονται τις κοινότητές τους, αλλά τραμπούκοι, εγκληματίες και εξτρεμιστές που προδίδουν τις ίδιες τις αξίες στις οποίες χτίστηκε η χώρα μας», δήλωσε η Ιβέτ Κούπερ. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της νομοθεσίας για να αναλάβει δράση κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπουν την υποκίνηση μίσους ή βίαιης αναταραχής.
Οι αρχές πιστεύουν ότι η διαταραχή και αυτό το «φυλετικό μίσος» «τροφοδοτήθηκαν» από ψευδείς πληροφορίες που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο. Ενέπλεξαν έτσι έναν ακτιβιστή από τη βρετανική σκληρή δεξιά, τον ιδρυτή και πρώην ηγέτη του English Defense League, Tommy Robinson, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Stephen Yaxley-Lennon. Καταδικασμένος για απάτη, ο άνδρας - ακολουθούμενος από περισσότερα από 850.000 άτομα στο X (πρώην Twitter) - κατηγορείται για υποκίνηση βίας από το εξωτερικό μέσω κοινωνικών δικτύων. Σχολιάζοντας μια ανάρτηση που κατηγορεί τη μαζική μετανάστευση για την αναταραχή, ο ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, έγραψε: «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος. »
Στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος έχουν καταδικάσει αυτές τις βαρβαρότητες. Ο «Υπουργός Εσωτερικών» του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης, Τζέιμς Κλέβερλι - που διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος των Τόρις - εκτίμησε ότι «όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις συγκρούσεις πρέπει να περιμένουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί με όλη του την αυστηρότητα. Ένας άλλος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, προειδοποίησε τους πολιτικούς που μεταδίδουν μη επαληθευμένες πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK, το οποίο κέρδισε 14% στις τελευταίες εκλογές, επικρίθηκε γιατί αναρωτήθηκε αν η αλήθεια δεν ήταν «κρυφή» από το κοινό σχετικά με την ταυτότητα του δράστη από το Σάουθπορτ.
Όλα ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα με την τρομερή επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία μικρά κορίτσια στο Southport, στη βορειοδυτική Αγγλία. Ο δράστης επιτέθηκε σε παιδιά που παρακολουθούσαν μάθημα χορού και πέντε από αυτά τραυματίστηκαν επίσης. Ενώ η αστυνομία έδωσε ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες για τον ύποπτο, φήμες κυκλοφόρησαν γρήγορα στο διαδίκτυο, υποδηλώνοντας ότι ο δράστης των δολοφονιών ήταν ένας μετανάστης που διέσχισε τη Μάγχη με μια μικρή βάρκα και ένας ακραίος ισλαμιστής γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Από τότε η αστυνομία εξήγησε ότι ο ύποπτος, ηλικίας 17 ετών, γεννήθηκε στη Βρετανία και ότι δεν επρόκειτο για τρομοκρατικό περιστατικό. Ο δολοφόνος γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας και κατάγεται από τη Ρουάντα.
Αυτές οι ταραχές κατά των μεταναστών θυμίζουν εκείνες που συγκλόνισαν τη γειτονική Ιρλανδία τους τελευταίους μήνες. Και στις δύο περιπτώσεις, αν οι ακροδεξιές ομάδες πυροδοτούν την οργή, αυτές οι αναταραχές αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία του πληθυσμού για την αρθρόα μετανάστευση. Ο Κιρ Στάρμερ το γνωρίζει καλά αυτό. Κατά την τελευταία προεκλογική εκστρατεία, έκανε πρωτοφανείς δηλώσεις σχετικά με το θέμα για έναν ηγέτη των Εργατικών, δεσμευόμενος να μειώσει τις αφίξεις ξένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα τέλη Ιουλίου, ίδρυσε επίσης μια κυβερνητική υπηρεσία με σκοπό τη βελτίωση της κατάρτισης για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας, προκειμένου να εξαρτάται λιγότερο από τη μετανάστευση. Περιγράφοντας ένα είδος εθνικής προτίμησης, θέλει να διασφαλίσει ότι «οι βρετανικές επιχειρήσεις θα βοηθηθούν να προσλαβάνουν Βρετανούς πρώτα».
Το μεταναστευτικό αποτέλεσε για άλλη μια φορά κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Οι συντηρητικοί, που είχαν κάνει τον έλεγχο των συνόρων κεντρικό τους θέμα, πλήρωσαν ιδιαίτερα την αποτυχία τους σε αυτό το θέμα. Η καθαρή μετανάστευση ανήλθε σε επιπλέον 685.000 άτομα το 2023, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά το ρεκόρ του προηγούμενου έτους (764.000 άτομα). Και πολύ περισσότερα από ό,τι πριν από το Brexit. Και ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν παράνομα τη Μάγχη αυξάνεται ξανά από την αρχή του έτους.
Περαιτέρω απόδειξη ότι το θέμα της μετανάστευσης έχει γίνει κεντρικό, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συμβούλεψε τον Κέιρ Στάρμερ να αντιμετωπίσει δυναμικά το πρόβλημα. Σε μια στήλη στους Sunday Times που δημοσιεύτηκε την επομένη της νίκης των Εργατικών πρότεινε στον «μαθητή» του να αναπτύξει «ένα σχέδιο ελέγχου της μετανάστευσης». Ο Στάρμερ ξέρει ότι πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το λεπτό και δύσκολο θέμα. Και αυτό το ξέσπασμα βίας είναι η πρώτη του δοκιμασία.
Le Figaro

Σχόλια