Η Έντασις Επιστρέφει…

Του Κώστα Κόλμερ
Πεμ, 11 Απριλίου 2024 - 11:18

Στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατόπιν της κηρύξεως δύο «θαλασσίων πάρκων»: ένα στο Αιγαίον και το άλλο, στο Ιόνιον πέλαγος, μετά την διαμαρτυρία του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίον αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βράχους που περιλαμβάνονται στα «πάρκα» - ακόμη κι αυτά του Ιονίου! Αλλά τα νησαία εδάφη που διεκδικεί η Τουρκία εκχωρήθησαν στην Ελλάδα από την συμφωνία του Λονδίνου το 1913, την συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 κι έχουν ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό χάρτη Natura 2000. Η Τουρκία προσποιείται ότι όλα αυτά δεν ισχύουν και τ’ αγνοεί. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Το ζήτημα όμως είναι τι κάνει η Ελλάς εν προκειμένω. Πέραν μιας χλιαράς απαντήσεως του Ελληνικού ΥΠΕΞ και της οργανώσεως ενός συνεδρίου για την προστασία των …ωκεανών, ο αρμόδιος υπουργός συγκαλεί το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων σαν να πρόκειται για νέα αμφισβήτηση και να μην είναι ξεκαθαρισμένο το καθεστώς των Ελληνικών θαλασσών, αντί να κηρύξει την ΑΟΖ στο Αιγαίον όπως δικαιούται από το διεθνές δίκαιο των θαλασσών.

Ο ΄Ελλην πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα τον προσεχή μήνα για να συζητήσει την παράταση του «ηπίου κλίματος» στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ερντογάν όμως επαναφέρει την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στις Ελληνικές θάλασσες που ουδέν το θετικό προοιωνίζει.

Οι δύο ηγέτες υπέστησαν τελευταίως πολιτικές ζημίες. Ο μεν Ερντογάν έχασε τις περισσότερες δημαρχίες στις σημαντικές πόλεις της Τουρκίας (Κων/λη, Άγκυρα, Σμύρνη κλπ), ο δε Κυρ. Μητσοτάκης έχει χάσει στις σφυγμομετρήσεις της Ελληνικής κοινής γνώμης τουλάχιστον δέκα μονάδες από τις εκλογές με τα πολιτικά του λάθη. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για διαπραγματεύσεις που μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμεταλλεύσεως εξ αμφοτέρων των πλευρών .

Αυτό όμως που μπορεί να τονισθεί στον Τούρκο ηγέτη είναι ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα επιτρέψει την χρησιμοποίηση των 110 νέων F-16 που θα προμηθευθεί η Τουρκία, για την επανάληψη της εντάσεως στον Ελληνικό εναέριο χώρο. Η επιστροφή στην εποχή των παραβιάσεων ουδένα ωφελεί.

===========

Σχόλια