Avraam Zelilidis: Με αφορμή την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση δημιουργίας Θαλάσσιου πάρκου ...

Avraam Zelilidis


Με αφορμή την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση δημιουργίας Θαλάσσιου πάρκου στο Ιόνιο θα ήθελα να παρουσιάσω μερικές λεπτομέρειες.
Το προτεινόμενο θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα ξεκινάει από την περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, από τις νησίδες Αρκούδι και Άτοκος (δεν είναι γνωστό αν θα περιλαμβάνει και τις Εχινάδες νήσους), και θα περιλαμβάνει τη θαλάσσια ζώνη όλης της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, φθάνοντας μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Η περιοχή που προτείνεται περιλαμβάνει το μπλοκ 10 «Κυπαρρισιακός», με μοναδικό ανάδοχο τα ΕΛΠΕ, καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής τάφρου, περιοχή που είναι γνωστή για την παρουσία απειλούμενων κητωδών, αλλά δεν περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα βάθη της Ελληνικής Τάφρου όπου τα δικαιώματα της EXXON.
Ερωτήματα:
Γιατί όχι και νοτιότερα; Μήπως γιατί δεν μπορεί το κράτος να τα βάλει με την EXXON για μια συμβασιοποιημένη περιοχή στην οποία έχουν ξοδευτεί αρκετές χιλιάδες ευρώ;
Θα αποζημιωθούν τα ΕΛΠΕ για τα έξοδα που κάνανε στον Κυπαρρισιακό; Περιμέναμε την ανακοίνωση της γεώτρησης και ξαφνικά μας προέκυψε πάρκο.
Μήπως θα επεκταθούν τα όρια του πάρκου μέχρι τους Παξούς για να «βγάλουμε» εκτός και το οικόπεδο στην Πρέβεζα;
Ερωτώμενος από την Καθημερινή ο κ. Σκυλακάκης για το ποια θα είναι η σχέση του νέου εθνικού θαλασσίου πάρκου στο Ιόνιο με το εξορυκτικό «οικόπεδο 10», ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου, ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψής του. «Το πάρκο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε οικόπεδο εξορύξεων. Συνεπώς, ανάλογα με την εξέλιξη των αποφάσεων που θα πάρουμε για τους υδρογονάνθρακες και τις επιστημονικές μελέτες που θα προηγηθούν, θα δούμε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο οικόπεδο», απάντησε.
Να σας θυμίσω ότι το 2021 ακυρώθηκε και η γεώτρηση στον Πατραϊκό με εκτιμόμενα αποθέματα περισσότερα από 200 εκ. βαρ. πετρ., που θα δημιουργούσαν ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της χώρας, μερική απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου κ.λ.π.
Πως ακυρώθηκε η γεώτρηση; Έτσι με μια απλή δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν μας ενδιαφέρει το πετρέλαιο και με μια επίσης απλή απόφαση των ΕΛΠΕ ότι αποχωρούμε γιατί έχουμε πετρέλαιο. Αποζημιώθηκαν τα ΕΛΠΕ από το κράτος για τα έξοδα χιλιάδων ευρώ που πραγματοποίησαν; Ή επειδή είναι κρατική εταιρεία!!!! δεν απαιτείται αποζημίωση. Ρωτήθηκαν οι μέτοχοι αν συμφωνούν;
Η περιοχή του Πατραϊκού παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό με ανοιχτή πρόσκληση, ο οποίος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014. Στην κοινοπραξία που παραχωρήθηκε το θαλάσσιο οικόπεδο συμμετείχε επίσης η ιταλική Edison, η οποία ωστόσο αποχώρησε παραχωρώντας τη θέση της στην Energean. Η έκταση της περιοχής είναι 1900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων είναι της τάξης των 100 - 140 εκ. απολήψιμων βαρελιών σε βάθος 2800 μέτρων. Ένα κοίτασμα αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να εισφέρει έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το energypress.gr, η κοινοπραξία είχε υποβάλει τον Ιανουάριο του 2020 αίτημα προς την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων) για 18μηνη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών. Τότε η κοινοπραξία είχε επικαλεστεί προβλήματα με τις ελλείψεις λιμενικών υποδομών, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν το γεωτρύπανο που θα διενεργούσε τη γεώτρηση αλλά και τον υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό που απαιτείται για μια τόσο απαιτητική και εξειδικευμένη εργασία. Σε κάθε περίπτωση, η κοινοπραξία θα έπρεπε εντός του 2021 είτε να προχωρήσει στη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης είτε να αποχωρήσει από την παραχώρηση. Τελικά επελέγη το δεύτερο.
Από τα δύο τελευταία γεγονότα ένα είναι το βασικό ερώτημα. ΓΙΑΤΙ;

  • Ναι να προστατέψουμε το περιβάλλον αλλά να σώσουμε ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ για να το χαρούν. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΜΕ.

Δεν γίνεται σε όλη τη Μεσόγειο να αναζητούν πετρέλαιο και εμείς να ξέρουμε ότι έχουμε, που το έχουμε και πόσο έχουμε και να αρνούμαστε να το εκμεταλλευτούμε με μοναδικό πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν γίνεται μόνο εμείς να αγαπάμε το περιβάλλον και όλοι οι άλλοι να θέλουν να το καταστρέψουν.
Δεν γίνεται όλα τα κόμματα που μας κυβέρνησαν να συμφωνούν μόνο σ’ αυτό, δηλαδή στην μη αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου.

Οι εκλογές έρχονται, δείξτε τους ότι δεν συμφωνείται με αυτή την ανίερη κρυφή τους συμφωνία.

=================

-----------------

Σχόλια