Πράσινο Φως για τα Θαλάσσια Πάρκα, Αβεβαιότητα για τους Υδρογονάνθρακες

της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη

 Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον των εξορύξεων σε Ιόνιο και Αιγαίο μετά τις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Τα σχέδια του ΥΠΕΝ ανακοινώθηκαν κατά την παρουσίαση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου. Οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη προκάλεσαν δριμείες αντιδράσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η ανακοίνωση της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, από τη Μήλο μέχρι τη Νίσυρο, που θα περιλαμβάνει τις ακατοίκητες νησίδες, τις βραχονησίδες, και τις θαλάσσιες περιοχές τους, έδωσε αφορμή στην Τουρκία για νέα αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας (βλ. εδώ). Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της Άγκυρας να γκριζάρει το Αιγαίο, και να θέσει εμπόδια σε κάθε σχέδιο της Ελλάδας για αξιοποίηση ή ακόμα και προστασία των συγκεκριμένων περιοχών.

Από την άλλη, η ανακοίνωση της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου στο Ιόνιο, από την Κεφαλονιά έως τα Αντικύθηρα, θα περιλαμβάνει σχεδόν τα δύο τρίτα των θαλάσσιων περιοχών της δυτικής και νότιας Ελλάδας. Πιο κρίσιμα, στην εν λόγω περιοχή βρίσκεται και το “Οικόπεδο 10”, εντός του οποίου έχουν πραγματοποιηθεί προχωρημένες έρευνες για εξορύξεις φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η εταιρεία HELLENiQ ENERGY έχει ολοκληρώσει δισδιάστατες και τρισδιάστατες εργασίες πρόσκτησης γεωφυσικών δεδομένων και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους.



 

Στην εικόνα: Το “Οικόπεδο 10” βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, ανοιχτά από το Κατάκολο Ηλείας.

Οι ανακοινώσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, καθώς και τη σταδιακή αναστολή της αλιείας με μηχανότρατες στα 3 εθνικά θαλάσσια πάρκα (το υφιστάμενο στην Αλόννησο και τα δύο ανακοινωθέντα) από το 2026 και στις περιοχές Natura από το 2030, εγείρουν ερωτήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών των σχεδίων. Όσον αφορά την ίδια τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι είναι κοστολογημένα και ότι οι πόροι θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εθνικά αποθέματα. Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης επέμεινε ότι τα νέα θαλάσσια πάρκα θα οριοθετηθούν κατόπιν επιστημονικών μελετών, και επομένως η τύχη του “Οικοπέδου 10” θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του επιστημονικού διαλόγου.

Ως εκ τούτου, η φαινομενική εγκατάλειψη ενός έργου εξορύξεων σε τόσο προχωρημένη φάση θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέπεια της ίδιας της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε υπερασπιστεί τις άδειες ερευνών για υδρογονάνθρακες που είχαν δοθεί σε ξένες εταιρείες, εξηγώντας ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες έχουν λάβει παραχωρήσεις από το ελληνικό κράτος για έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές και έχουν δεσμευθεί για σημαντικές επενδύσεις. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει δικό της φυσικό αέριο, θα αναγκάζεται να αυξήσει τις εισαγωγές LNG από τρίτες χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μία παγκόσμια αγορά ενέργειας που χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Παράλληλα, ο κ.. Σκυλακάκης είχε ανακοινώσει το 2023 τη δημιουργία αιολικών θαλάσσιων πάρκων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Ιονίου πελάγους.

Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας θα έπρεπε να είναι αδιαμφισβήτητα κεντρική προτεραιότητα της περιβαλλοντικής πολιτικής μίας χώρας όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να αντισταθμίσει τα οφέλη και τις ζημίες όταν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το περιβάλλον. Η επιτυχημένη πράσινη μετάβαση απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς ώστε τόσο το περιβάλλον, όσο και οι πολίτες να είναι προστατευμένοι. Αν οι πολίτες αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την προστασία του περιβάλλοντος ως ζημιογόνα, τότε το όλο εγχείρημα θα βρεθεί σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

========

Blogger: 

...το πιάσατε το υπονούμενο. Τέρμα οι υδρογονάνθρακες για την Ελλάδα. Οι  ΑΠΕτζήδες και το κύκλωμα των εισαγωγών ενέργειας  κάνει κουμάντο.

 .....νάτα μας! Καμιά κουβέντα για παραγωγή! Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε!

 -------------------

 -----------

 -----------------

 -------------------------

==========================

  1. Το serial των υδρογονανθράκων εν Ελλάδι...
  2. Τ. Φωκιανού : Η ενεργειακή αυτοπαγίδευση της Ε.Ε. και το Ελληνικό αδιέξοδο
  3. Αβραάμ Ζελελίδης: Συγκλονιστική μαρτυρία - Διακομματική συναίνεση να θάψουν τους υδρογονάνθρακες
  4. Αντώνης Φώσκολος: "Επιμένω τα κοιτάσματα της Ελλάδας είναι μεγαλύτερα από της Ρωσίας"-Που υπάρχει τι
  5. Ζαχ. Μίχας: Οι ενεργειακές δυνατότητες, το «σύνδρομο του Αζόρ» και η γεωπολιτική σκακιέρα

-----------------

...δυστυχώς έχει δίκιο ο κ. Ζεληλίδης και γω επαναλαμβάνομαι:

Βlogger: 

Ακούστε τον κ. Ζεληλίδη. Είναι μια φωνή λογικής που παλεύει χρόνια για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς έχει δίκιο. Οι κινήσεις του Π/Θ γίνονται σε αντιπερισπασμό για να απορροφήσει τις πιέσεις - έτσι νομίζει! - που δέχεται στο θέμα των λογαριασμών της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του πλιάτσικου που έχουν στήσει οι τέσσερις ολιγάρχες με τις ευλογίες του

Το ολιγαρχικό σύστημα που εκμεταλεύεται τη χώρα (ως τιμάριο, με τους γηγενείς ως ενοχλητικούς παρείσακτους κολήγους) δεν θέλει την ανάπτυξη. Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κοντογιώργης που έχει μιλήσει για: "Διπλή κατοχή της χώρας!" Να συμπληρώσω: μπορεί η κατοχή των ξένων να είναι λιγώτερο απεχθής από την κατοχή των ντόπιων κοτζαμπάσηδων.

"Οι ανακοινώσεις του ΠΘ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γίνονται τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι όλοι οι χειρισμοί περί την ενέργεια είναι καταστροφικοί για τη χώρα, με μόνους κερδισμένους κάποιους φίλους του ΠΘ των καρτέλ και όλο το κύκλωμα των ΑΠΕτζήδων.... 

...αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί. Ο πολιτικός θάνατος εξασφαλισμένος, αν δεν αντιδράσει...και καλά κάνει. Προσοχή όμως! Μπορεί απλά να θέλει να κερδίσει χρόνο και να στείλει την μπάλλα στην κερδίδα και να βάλλει για τα καλά στο αρχείο κάθε προσπάθεια εκμετάλευσης των υδρογονανθράκων! (Βγάζοντας το συμπέρασμα ότι είναι ασύμφορη η αξιοποίησή τους!). Το επιχειρηματικό κύκλωμα που κυβερνά τη χώρα με τις μαριονέτες του, δεν θα τα παρατήσει εύκολα! Το νού  σας! Ήδη αναλυτές σοβαροί έχουν δεί ότι ο ΠΘ δεν πολυπιστεύει στην ύπαρξη ορυκτού πλούτου και έχει υπονομεύσει από την αρχή αυτή την προσδοκία!

Φαίνεται ότι το πολιτικό σχέδιο των ολιγαρχών και των "πολιτικών μπροστινών" θέλει την Ελλάδα φτωχή, τον εκάστοτε ΠΘ να μοιράζει επιδόματα, ως καλός πατερούλης, αλλά απεχθάνονται την πραγματική οικονομική ανάπτυξη που θα έκανε τον λαό να σηκώσει κεφάλι... με όλες τις συνέπειες για τους ίδιους. (Το νέο οικονομικό περιβάλλον θ' αλλάξει μοιραία και το πολιτικό περιβάλλον, οπότε μερικοί βλέπουν την έξοδο και φυσικά δεν το επιθυμούν... όσο για τη χώρα, ποιος τη @αμεί. "Ας πάει και το παλιάμπελο, εμείς νάμαστε καλά!")

Είναι τόσο ισχυρό το ολιγαρχικό σύστημα , που ο ΠΘ δεν τολμάει να επιβάλλει ΤΩΡΑ τους κανόνες της αγοράς στο λεγόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας, και να διαλύσει το καρτέλ μέσω του οποίου γίνεται το σημερινό πλιάτσικο! Δεν σταματάει το πλιάτσικο και συνεχίζει να είναι συνένοχος (ή συμμέτοχος;)!

  • Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η ..αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Πάμε 2 χρόνια πριν! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

------------------------------------------------------------

  • ...αν έχετε την υπομονή να ακούσετε τις  παρακάτω προτεινόμενες εγγραφές το συμπέρασμα προφανές

    Το πολιτικό σύστημα εν τω συνόλω του ψάχνει τον τρόπο να κάψει το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας. ΔΕΝ τη ΘΕΛΟΥΝ!. Φαντάζει απλό. Δεν μπορούν να μιλήσουν για ανάπτυξη της χώρας, όπως ένα πτωματοφάγο σαπρόφυτο δεν μπορεί να έχει λόγο για τη ζωή! Το πρόβλημα τη χώρας είναι βαθύτατα ΠΟΛΙΤΙΚΟ, και όχι πόρων. Και επειδή είμαι εδώ ως συντηρητής της μνήμης, σας θυμίζω την έκθεση Πόρτερ (1947):

    Μεταξύ άλλων, ο Πολ Πόρτερ, έγραφε στην έκθεσή του για την Ελλάδα (οι υπογραμμίσεις δικές μου):
  • 1.«Απ” ό, τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος (…) Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα».
  • Μήπως η παραπάνω διαπίστωση, σας θυμίζει κάτι από την «σύγχρονη» Ελλάδα του 2014, όπως την έχουν καταντήσει όλοι εκείνοι που- μαζί με τους με τους κυβερνώντες- ανέλαβαν να τη «σώσουν» από τη χρεοκοπία;

Η «κλίκα»

  • 2. «Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας». ΑΠΟ ΕΔΩ

------------------------------

 -------------------

  • Όλοι ενάντια στην παραγωγή ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα | Ηλίας Κονοφάγος (12-2-2022)

 ----------------------------

 ------------------------


 ------------------------

 ------------------

  1. Αβραάμ Ζεληλίδης: Ποιοι και γιατί μπλοκάρουν την αξιοποίηση του ορυκτού φυσικού μας πλούτου

  2. Το serial των υδρογονανθράκων εν Ελλάδι...

  3. Αβραάμ Ζελελίδης: Συγκλονιστική μαρτυρία - Διακομματική συναίνεση να θάψουν τους υδρογονάνθρακες

  4. Ζαχ. Μίχας: Οι ενεργειακές δυνατότητες, το «σύνδρομο του Αζόρ» και η γεωπολιτική σκακιέρα

 

Σχόλια