====================
Ο Ιρλανδός σχολιαστής Ivor Cummins δήλωσε στην Kim Iversen ότι
ένας συνωμοτικού τύπου “πόλεμος κατά των αγροτών” που χρησιμοποιεί τη
βιωσιμότητα ως πρόφαση, έχει ως στόχο να αποδεκατίσει την τοπική γεωργία
στην Ευρώπη, επιτρέποντας την κατάληψη των επεξεργασμένων τροφίμων από
τις εταιρείες – με τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
“Οι αγρότες πραγματικά συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι ένα είδος τελευταίας παρτίδας και ότι τώρα είναι η ώρα να ασκήσουν πιέσεις και να αντισταθούν – αλλιώς δεν θα υπάρχει τίποτα για να αντισταθούν”, δήλωσε ο Ιρλανδός γεωπολιτικός σχολιαστής Ivor Cummins στην Kim Iversen στο επεισόδιο της Τετάρτης, της εκπομπής “The Kim Iversen Show.”
Η Iversen και ο Cummins συζήτησαν για το συνεχιζόμενο κύμα οργής που τροφοδοτείται από την αυξανόμενη υπαρξιακή ανησυχία των Ευρωπαίων αγροτών, καθώς αντιμετωπίζουν μια κλιμακούμενη πίεση για τον αποδεκατισμό της αγροτικής γεωργίας στο όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η σπίθα που πυροδοτεί τις διαμαρτυρίες, που ολοένα και επεκτείνονται, εξήγησε ο Cummins, προέρχεται από τους αγρότες που “επιτέλους το καταλαβαίνουν” – αναγνωρίζοντας ότι η ενορχηστρωμένη κλιματική αλλαγή και οι “πράσινες” ρυθμιστικές πολιτικές χρησιμεύουν ως απλές προφάσεις για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης που στοχεύει στην αφαίρεση της τοπικής παραγωγής τροφίμων και της αυτάρκειας.
“Οι αγρότες αρχίζουν να συνειδητοποιούν, όπως και πολλοί άνθρωποι … [ότι] πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία σχεδόν για … να μας εξοντώσουν και να αντικαταστήσουν την τοπική γεωργία, τα υγιεινά τρόφιμα … με ένα είδος μαζικού εφοδιασμού εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων από τις μεγάλες εταιρείες”, είπε.
Σύμφωνα με τον Cummins, όλα συνδέονται με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) – “‘Θα τρώτε έντομα’ και όλες αυτές τις ανοησίες”, είπε.
Παρόλο που οι Ευρωπαίοι αγρότες αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια σε ορισμένες από αυτές τις πολιτικές, αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν είναι πλέον “μόνο τα συνηθισμένα πισωγυρίσματα με τις κυβερνήσεις” για πράγματα όπως οι φόροι στο ντίζελ, δήλωσε ο Cummins.
“Συνθλίβουν αμείλικτα την κυριαρχία των χωρών”
Οι κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει μια σειρά από νέους πράσινους κανονισμούς, όπως τα όρια στις εκπομπές αζώτου από την ολλανδική γεωργία, ως πρόσχημα για να περάσουν σαρωτικές αλλαγές με το πρόσχημα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών αζώτου, απειλώντας να κλείσει πάνω από 3.000 αγροκτήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Cummins, η χώρα άρχισε να μειώνει την εισροή αζώτου στα ποτάμια περίπου από το 2015.
“Στην Ιρλανδία … τα υπομνήματα που διέρρευσαν από το υπουργείο [γεωργίας] έδειχναν ότι θα ήθελαν να θανατωθούν 200.000 αγελάδες“, σημείωσε ο Cummins.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε διάφορες φορολογικές μεθόδους με τους αγρότες. “Το κλίμα είναι πάντα απλώς μια πρόφαση”, είπε.
Οι κυβερνήσεις στοχεύουν επίσης στην τοπική παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με τον Cummins. “Στην Ιρλανδία τα έχουν εξαλείψει όλα αυτά”, είπε. “Θέλουν η ενέργεια να είναι ένα είδος όπλου [ώστε] να εξαρτάσαι από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.”
Ο Cummins εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία, όπως υποστήριξε, έχουν “παράλογες” επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εξόρυξη των ορυκτών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μπαταριών.
“Η ιδέα είναι να εξαρτώνται οι άνθρωποι από την ηλεκτρική παροχή, ενώ το ντίζελ που παρέχεται ή αποθηκεύεται τοπικά μπορεί να δώσει στους ανθρώπους ανεξαρτησία”, είπε.
Αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας των “πόλεων των 15 λεπτών“, ο Cummins δήλωσε: “Όλα κινούνται προς την κατεύθυνση της αμείλικτης σύνθλιψης της κυριαρχίας των χωρών, των εθνικιστικών ιδεωδών τους και της τοπικής τους αυτάρκειας.”
“Δεν θα σας ανήκει τίποτα και θα είστε ευτυχισμένοι και εμείς θα σας παρέχουμε το φαγητό και το ρεύμα σας”, είπε, “μέχρι να πείτε κάτι αρνητικό εναντίον της κυβέρνησης.”
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πηγή της επιδημίας χρόνιων ασθενειών
Ο Cummins, ερευνητής για τη σχέση μεταξύ διατροφής και ασθένειας και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Eat Rich, Live Long“, συζήτησε πώς η επιστροφή στη δοκιμασμένη στο χρόνο διατροφή των προγόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια οφέλη στη δημόσια υγεία.
Πρότεινε ότι η υιοθέτηση αυτών των πατροπαράδοτων βασικών προϊόντων που προμηθεύονταν οι αγρότες άλλοτε, θα μπορούσε όχι μόνο να σώσει την τοπική γεωργία αλλά και να καταστρέψει τη φαρμακοβιομηχανία.
“Το πιο απλό πράγμα που μπορώ να πω … είναι ότι αν τρώτε μόνο κρέας, ψάρι και αυγά και είδη υπέργειων λαχανικών που δεν είναι αμυλούχα”, είπε, “το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακοβιομηχανίας θα κατέρρεε μέσα σε λίγα χρόνια”, επειδή είναι χτισμένη πάνω στις στατίνες και τα “αντιυπερτασικά” (φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση).
Τα σημερινά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας στο ράφι – επιβαρυμμένα με φυτικά έλαια, σάκχαρα και ραφιναρισμένα δημητριακά – αποτελούν πάνω από το 60% των θερμίδων του μέσου ανθρώπου και οδηγούν στην “τριάδα του διαβόλου” των σύγχρονων χρόνιων ασθενειών: σύμφωνα με τον Cummins, ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η νόσος του Αλτσχάιμερ (που τώρα μερικές φορές ονομάζεται διαβήτης τύπου 3).
Τα τρόφιμα αυτά είναι “διεθνοποιημένα”, δήλωσε ο Cummins. “Έχουν καταπληκτικές αλυσίδες εφοδιασμού που αποφέρουν στις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων … υπερβολικά κέρδη. Και είναι σκουπίδια.”
Για να υποστηρίξει κανείς αυτή τη διατροφή, υποστήριξε ο Cummins, πρέπει να “εξαλείψει τα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ, επειδή είναι όλα υπερ-επεξεργασμένα” και να βασιστεί μόνο σε “αυτά που τρώγαμε, ας πούμε, πριν από πέντε έως 10.000 χρόνια.”
Παραδέχτηκε ότι η μαζική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αποτελεί πρόκληση, δεδομένου των εθιστικών ιδιοτήτων που έχουν τα τεχνητά πρόσθετα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του κυρίαρχου αποτυπώματός τους στην αγορά.
“Δεν είναι τόσο απλό όσο το να γυρίσουμε απλώς έναν διακόπτη, επειδή ο πειρασμός να φάμε τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα είναι τεράστιος”, παραδέχθηκε ο Cummins. “Όλα αυτά είναι νόστιμα και εθιστικά”, δήλωσε η Iversen. “Αυτό είναι και το νόημα.”
“Το φαγητό εδώ έχει γεύση πλαστικού”
Έχοντας ζήσει στη Γαλλία και την Ιταλία, η Iversen μοιράστηκε τις παρατηρήσεις της σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της ευρωπαϊκής καλλιέργειας σε μικρές φάρμες και του αμερικανικού συστήματος της εταιρικής γεωργίας.
Οι οικογένειες στις ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν τρόφιμα σχεδόν καθημερινά, δεδομένης της ταχύτερης αλλοίωσης των λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, είπε.
Επίσης, συνέδεσε το αμερικανικό φαγητό με πρόσθετα με τα εθνικά πρότυπα παχυσαρκίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συγκριτικά μεγαλύτερη σωματική διάπλαση των Βιετναμέζων ξαδέλφων της που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ.
“Πιθανώς … γι’ αυτό οι Αμερικανοί είναι μεγαλύτεροι και παχύτεροι – οι ορμόνες και τα πράγματα που βάζουν στο φαγητό μας σε σχέση με τους Ευρωπαίους”, είπε. “Λαμβάνουμε όλους τους ΓΤΟ” (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς).
Συζητώντας για την εξαφάνιση των μικροκαλλιεργητών στις ΗΠΑ, η Iversen μοιράστηκε ιστορίες σχετικά με τις οικονομικές δυσκολίες που έβαλαν τέλος στην ιδιοκτησία μιας φάρμας πολλών γενεών της οικογένειάς της.
Συνόψισε την παγκόσμια πορεία όπου η εξοντωτική εργασία και τα περιορισμένα περιθώρια κέρδους αναγκάζουν γενιές αγροτών να εγκαταλείψουν τα κάποτε πολύτιμα εδάφη.
“Ο πατέρας μου πούλησε το αγρόκτημα”, είπε η Iversen, εξιστορώντας τη διαδοχή των συγγενών που μετατράπηκαν από αγρότες σε οδηγούς φορτηγών και άλλα επαγγέλματα για να έχουν ένα εισόδημα, καθώς η ύπαιθρος μετατράπηκε σε εργοστασιακές επιχειρήσεις.
Η Iversen ρώτησε τον Cummins αν οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για μια αμερικανικού τύπου κατάληψη των συστημάτων διατροφής τους, δεδομένου ότι όταν επέστρεφε από ταξίδια στο εξωτερικό, πάντα διαπίστωνε ότι “το φαγητό εδώ έχει γεύση πλαστικού.”
Ο Cummins είπε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων “δεν σκέφτεται πραγματικά πολύ”, κατηγορώντας την ολοένα και χειρότερη διατροφή στην Ευρώπη για τη σταδιακή μείωση της κριτικής σκέψης.
“Οι περισσότεροι φυσιολογικοί άνθρωποι απλώς υποθέτουν ότι το φαγητό θα συνεχίσει να παρέχεται”, δήλωσε ο Cummins, “Δεν φαίνεται να συνδέουν τον πόλεμο κατά των αγροτών με την μείωση της ποσότητας τροφίμων υψηλής ποιότητας.”
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα “talk shop” όπως το παλιό σοβιετικό σύστημα
Ο Cummins αφηγήθηκε την ανάλυση του καθηγητή Richard Werner ότι η συγκεντρωτική δομή εξουσίας των Βρυξελλών – έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – αντικατοπτρίζει το παλιό σοβιετικό μοντέλο ελέγχου.
Ο Cummins είπε ότι ο Werner τόνισε το έργο “ενός ή δύο ιστορικών” που έχουν γράψει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) “κυριολεκτικά αξιοποίησε το σοβιετικό συγκεντρωτικό σύστημα επακριβώς.”
Καυτηρίασε το σύστημα που επιτρέπει στην μη εκλεγμένη Επιτροπή να υπαγορεύει όλους τους κανόνες και τις στρατηγικές, ενώ το ανίσχυρο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απλώς παίζει διακοσμητικό ρόλο με τις ανούσιες συζητήσεις του, σύμφωνα με τον Cummins.
“Δεν φτιάχνουν τους νόμους και είναι ένα “talk shop””, είπε, ενώ μια μη εκλεγμένη συμμορία λαμβάνει τις αποφάσεις.
“Οι άνθρωποι έχουν προγραμματιστεί να το θεωρούν αυτό ως θεωρία συνωμοσίας”, είπε, με πάρα πολλούς να εμπιστεύονται τις αρχές και να μην εμπιστεύονται όσους τις αμφισβητούν.
Ο Cummins δήλωσε:
“Η Επιτροπή της ΕΕ ταυτίζεται πλέον πλήρως με τον ΟΗΕ, το WEF και όλες τις άλλες ομάδες όπως η Λέσχη της Ρώμης και η Τριμερής Επιτροπή… μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο κινεί πολλά νήματα. Και κάνουν αυτό που η άρχουσα τάξη πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο για τον πλανήτη. ..
“[Εκείνοι] στην κορυφή πιστεύουν πραγματικά ότι ο κόσμος χρειάζεται κάποιους να τους διαχειρίζεται και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η χρήση των πόρων, να φυλάσσονται όλοι οι πόροι για το μέλλον και … να έρθει ένα ολοκληρωτικό σύστημα όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι είναι “κατά κάποιο τρόπο” ελεύθεροι και ότι ανήκουν στο Δυτικό σύστημα.
“Τους κρατάς κάτω από αυτή την ψευδαίσθηση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όπου κι αν γυρίσεις, πρόκειται για μια συγκεντρωτική οικονομία που διοικείται από την κορυφή. Ως εκ τούτου, βλέπουμε όλη αυτή την τρέλα.”
“Επομένως, δεν έχει νόημα … να εξαλείψουμε … την κυριαρχία από των τοπικών πηγών ενέργειας και τροφίμων.”
===============
==============
Σχόλια