Μπακογιάννη, Βενιζέλος, Κοτζιάς: Τι είπαν για τη Συνθήκη των Πρεσπών και την εξωτερική πολιτική

«Το ζήτημα της ονομασίας ήταν μια επιτυχία της διαπραγμάτευσης του κ. Κοτζιά» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τόνισε πως το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 ήταν «100% λάθος». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρεις πρώην υπουργοί Εξωτερικών, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Ντόρα Μπακογιάννη και Νίκος Κοτζιάς, συμμετείχαν σε συζήτηση κατά την εκδήλωση της «Καθημερινής» για τη Μεταπολίτευση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην περίοδο που η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ασκήσει βέτο στο Βουκουρέστι για την ονομασία τότε των Σκοπίων, τόνισε πως ήταν «100% λάθος».
Μπακογιάννη: Ήμασταν αποφασισμένοι, αν υπήρχε λύση, να προχωρήσουμε

«Δεν έπρεπε να είχε λεχθεί και δεν το λέγαμε ποτέ στο υπουργείο Εξωτερικών. Περάσαμε πολύ δύσκολα εκείνο το εξάμηνο. Εγώ διαπραγματευόμουν διαρκώς το ζήτημα της ονομασίας. Απέναντί μου είχα τον κ. Γκρουέφσκι, ο οποίος όμως, αντί να κοιτά εμένα, κοιτούσε τα παπούτσια του. Δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να κάνει το βήμα» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη, και πρόσθεσε:

«Ήμασταν αποφασισμένοι, αν υπήρχε λύση, να προχωρήσουμε. Αυτό έδωσε και αξιοπιστία στην ελληνική διαπραγμάτευση και άρα πήγαμε στο Βουκουρέστι ξέροντας ότι έξι χώρες είχαν την ίδια άποψη με εμάς. Η απειλή του βέτο ήταν κάτι που οι Αμερικανοί δεν πίστευαν ποτέ. Δεν πίστευαν πως μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να υψώσει ανάστημα».

Κοτζιάς: Στη Συμφωνία των Πρεσπών μέσα σε δύο χρόνια έκοψα όλες τις συμμαχίες τής τότε FYROM

«Στο Διεθνές Δίκαιο το θέμα της ταυτότητας δεν είναι αντικείμενο και μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για την εθνότητα και την υπηκοότητα» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος πρόσθεσε πως «στη Συμφωνία των Πρεσπών μέσα σε δυο χρόνια έκοψα όλες τις συμμαχίες τής τότε FYROM. Διαμήνυσα στους Αμερικανούς να μην ανακατευτούν στη διαπραγμάτευση, γιατί αυτόματα θα τη σταματήσω.

Η σημαντικότερη κατάκτηση είναι το άρθρο όπου η γειτονική χώρα αναγνωρίζει πως η Ιστορία της αρχίζει από τον 7ο αιώνα και δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και ότι η γλώσσα της δεν έχει καμία σχέση με την αρχαιότητα, αλλά ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες της περιοχής.

Στεναχωριέμαι που η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως εσωκομματικό πρόβλημα. Δεν είναι καλό για τη χώρα να μη λειτουργήσει αυτή η συμφωνία» κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Ήμουν στα πρόθυρα της ανοιχτής υποστήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συνεισφορά της τότε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν ζήτησε από εμένα τη στήριξη της διαπραγμάτευσης, και από την αντιπολίτευση. Αν αυτό είχε συμβεί, η συμφωνία θα είχε υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο δυσχέραιναν τις δυνατότητες συναίνεσης.

«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητούσε το ενδεχόμενο ακόμη και για την ονομασία "Δημοκρατία του Ίλιντεν"-, ήθελαν να στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο όλη την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Η απόκρουση της ονομασίας "Δημοκρατία του Ιλιντεν" έγινε κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά, και κατέληξε:

«Υπερασπίζομαι τη Συνθήκη και την εφαρμογή της. Είμαι απολύτως σύμφωνος με τον κ. Κοτζιά όσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν».

Έντονος διάλογος υπήρξε μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Κοτζιά, ενώ με σχόλιό του παρενέβη και ο κ. Βενιζέλος.
  • «Ο αέρας μυρίζει ότι ήδη έχει γίνει αποστρατιωτικοποίηση από αρκετά βαριά όπλα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, το οποίο θυμίζει τον τρόπο της καταστροφής της Κύπρου» είπε ο κ. Κοτζιάς σε κάποιο σημείο της συζήτησης, με την κ. Μπακογιάννη να απαντά: «Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα, δώστε τα στοιχεία στον κ. Παπαχελά να τα γράψει τη Δευτέρα».
Ο Νίκος Κοτζιάς ανταπάντησε ότι θα το πράξει, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε: «Αποδεικνύεται ότι η Μεταπολίτευση δεν τελείωσε».
Εξωτερική πολιτική και σχέσεις με τη Δύση

«Δεν πιστεύω ότι αμφισβητήθηκε ποτέ, μετά τη μεταπολίτευση, η στρατηγική της Ελλάδας προς τη Δύση» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Απλώς, η Ελλάδα ήταν πολύ πληγωμένη μετά τη δικτατορία. Δεν υπήρχε αμφιβολία για τον ρόλο των ΗΠΑ στη διάρκεια της δικτατορίας, δικαίως ο ελληνικός λαός ήταν οργισμένος από τις ΗΠΑ και γι' αυτό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Η δική μου εμπειρία είναι πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε απόλυτη συναίσθηση πως αυτό θα το πληρώσουμε. Ήξερε το κόστος αυτής της απόφασης, η απόφαση, όμως, ήταν επιβεβλημένη. Ουδέποτε επί Καραμανλή μπήκε άλλη επιλογή εκτός από τη Δυτική επιλογή» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, και πρόσθεσε:

«Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία προς την Ευρώπη, που ήταν ένας ευπρεπής τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στη Δύση χωρίς να ταυτίζεται με τις ΗΠΑ. Για αρκετό καιρό η ΝΔ ήταν μόνη σε αυτή την επιλογή. Εκείνη την εποχή ζήσαμε όλες τις αντιδράσεις του "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Ήταν δύσκολη πορεία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμως πολιτικά η Ελλάδα ήταν διχασμένη.

Από την ώρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός, όλα αυτά ξεχάστηκαν ως διά μαγείας. Σταδιακά, ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε, και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης άλλαξε, όμως η οριστική αλλαγή της κοινής γνώμης επήλθε με τον ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε η κυρία Μπακογιάννη.

«Ο κόσμος άλλαξε. Όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση, ο κόσμος είχε αλλάξει. Ίσχυε για εμάς η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για την οποία είχε πρωτοστατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική σημαίνει να συζητάς με όλους και να αξιοποιείς όλες τις δυνατότητες που σου δίνονται» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και συνέχισε:

«Είναι άλλο πράγμα ο ακτιβισμός και άλλο η ευθύνη απέναντι στο κράτος. Το κράτος έχει μια σταθερή πολιτική από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως τις μέρες μας, αλλά πρέπει να έχει μια ζωντανή κοινή γνώμη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έπαιξαν το θετικό τους ρόλο σε έναν ρεαλισμό.

Εμείς είχαμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Παράδειγμα: οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ και ταυτόχρονα η αναγνώριση του δικαίου των Παλαιστινίων».

Για επαναθεμελίωση της μεταπολίτευσης το 2010-2018 έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είναι η περίοδος που το οικοδόμημα τινάζεται στον αέρα και ξαναστήνεται ως Μεταπολίτευση και επανακτά τη συνέχεια. Υπάρχουν και οι νέοι κτήτορες της Μεταπολίτευσης. Αν η μεγάλη πράξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν οι συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, με την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ενέδωσε στο λαϊκισμό. Μέχρι τώρα δεν φτάσαμε εκεί που ήμασταν το 1974, στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Βενιζέλος, και συνέχισε:

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έχει ενδώσει ποτέ τόσο πολύ στο λαϊκισμό με μια πράξη η οποία επηρεάζει θεσμικά την εξωτερική πολιτική. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει πει πολλά πράγματα, αλλά δεν έχει κάνει κάτι αντίστοιχο».

Αναφερόμενος στη σημερινή σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά αυτή τη στιγμή η συναίνεση της μεταπολίτευσης προσκρούει στο ερώτημα εάν, στρατηγικά, υπάρχει η Δύση και η ΕΕ. Επενδύουμε σε μια Δύση που κρέμεται από την κλωστή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, που δεν ξέρει πού πάνε τα πράγματα και δεν επηρεάζει την εξέλιξη των διεθνών συσχετισμών.

Πρέπει να επανεξετάσουμε υπό αυτό το πρίσμα όλη τη συναίνεση της Μεταπολίτευσης και την προοπτική της τόσο σε διμερές επίπεδο σε σχέση με την Τουρκία όσο και ευρύτερα σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

=================

 ============

Lavrentzos Anastasios

Ποιος είναι σε λάθος κόμμα; Οι ψηφοφόροι ή οι πολιτικοί; Και πως γίνεται πάντα να βρίσκουν συναίνεση σε ό,τι βλάπτει τη χώρα; Γιατί θεωρείται «εκσυγχρονιστικό» το να πηγαίνεις συστηματικά κόντρα στη βούληση του λαού;

 Lavrentzos Anastasios

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ … ΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!
Είχαν δεν είχαν το έφτιαξαν το αφήγημα. Σου λένε, αυτοί που χρεοκόπησαν και υποθήκευσαν τη χώρα: να «συμβιβαστούμε» τώρα με την Τουρκία, γιατί στο μέλλον η ψαλίδα ισχύος θα ανοίγει υπέρ της Τουρκίας. Και πότε το θυμήθηκαν αυτό; Όταν έκαναν Ολυμπιακούς αγωνες με δανεικά;
Και αν είναι έτσι, τότε γιατί οι Τούρκοι να δεχτούν αυτά που τους δίνουν σήμερα, αντί να πάρουν αυτά που θα μπορούν αύριο; Τί θα τους κρατήσει; Η υπογραφή που θα βάλουν σε ένα κομμάτι χαρτί; Ή η αποφασιστικότητα του ψοφοδεούς εγχώριου προσωπικού; Ή μήπως οι «σύμμαχοι» που σήμερα μας σπρώχνουν σε μια διευθέτηση με δικά μας έξοδα;

================

 

BLOGGER:

1....κανονικά έπρεπε να φοράνε μόνιμα ...φανέλες για να ξέρουμε τους χορηγούς. 2. Αν έχεις τοποθετήσει εαυτόν στη θέση της "ελιτ" - και σ' αυτό δεν διαφωνεί ο καθρέπτης σου - τότε γράφεις εκεί που δεν πιάνει μελάνι, τη βούληση του "χοντρού λαού" που δεν λέει να "εκμοντερνισθεί". 3. Η ομοφωνία τους τελικά δείχνει ότι ανήκουν στο ...ίδιο κόμμα.

 --------------------------

 ==================

Υπό μίαν έννοια, η αποκάλυψη του ενοποιημένου "πολιτικού" χώρου, της μια μόνο άποψης μόνο  έκπληξη δεν μας μας προκαλεί.

Προηγήθηκε ο κ. Κοντογιώργης, με το: (ΜΑΡΤΙΟΣ 2016)


 "...
Η Συριζαία Αριστερά, στο κλίμα αυτό, έχοντας από καιρό υψώσει τη σημαία του δόγματος «μηδέ ο Μαρξ μηδέ η ελληνική οικουμένη», θα οχυρωθεί πίσω από την αντιδραστική σημειολογία του «Διαφωτισμού», για να εκφράσει με τον πιο αυθεντικό τρόπο την πιο εκφυλισμένη εκδοχή της νεοτερικής ολιγαρχίας, την κομματοκρατία. Ομογάλακτη συνιστώσα της «Νέας Δεξιάς», ανέλαβε εξ αντικειμένου να «αποτελειώσει» τον ελληνισμό, με την «ιμιοποιήση» της ελληνικής χώρας." ΑΠΟ ΕΔΩ

  -----------------------

... η κοινή πορεία των πολιτικών κομμάτων  κωδικοποιήθηκε εδώ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2018):

"Αισθητική προσέγγιση: Το ξέκωωωλο "ελληνική αριστερά" υποβασταζόμενο από τα κουστούμια του φασισμού  και νεοφιλευθερισμού. (Είναι τώρα η στιγμή που ο Κυριάκος πρέπει να κλείσει το μαγαζί -Ν.Δ. -, να μπει υπό την σκέπη του ...Τσίπρα και να έρθουν εις σάρκαν μίαν)

Το βλέμμα, δηλωτικό της απέχθειας προς τον λαό και την πλέμπα. Πρόκειται για "καθαρή" αριστερά, δεν μπορεί να ασχολείται με τα νηπιακά προβλήματα του ανώριμου λαού που βρε αδερφέ δεν λέει να ...εκμοντερνισθεί! 
(Όπου εκμοντερνισμός= δουλεία!) 

"...Αυτό δεν είναι αριστερά, αλλά μια βαθύτατα αντιδραστική εξουσιαστική ομάδα, ή αν επιμένετε να χρησιμοποιούμε τον όρο, πριν τον καταργήσουμε, αφού μόνο σύγχυση προκαλεί, αν δεν καταγραφεί ως το καταφύγιο πολιτικο-ψευτών - ας μιλάμε για μια: "Νεο-καρα-Δεξιά εν υπνώσει που καμώνονταν και επιμένει να καμώνεται την αριστερά"

Υ.Γ. 4. Είναι τόσο γελοίο αυτό που συμβαίνει που μόνο με ένα μύθο μπορεί να γίνει "ευκολοχώνευτο":

    Γνωρίζετε τον μύθο του Θησέα με τον Μινώταυρο. Αλλάξτε λιγουλάκι την πλοκή του μύθου του Θησέα με τον Μινώταυρο.
    Η Αθήνα νικημένη από τον Μίνωα στέλνει κάθε εννιά χρόνια επτά  νέους και νέες για να  κατασπαράξει*  ο Μινώταυρος. (*Έτσι ...το λέγανε τότες).
    Ο Θησέας στέλνεται από την Αθήνα να εξοντώσει τον Μινώταυρο, για να απαλλάξει την Αθήνα από την ντροπιαστική και επονείδιστη συμφωνία. Ο Θησέας δεν καταφέρνει να νικήσει τον Μινώταυρο και αφού υποστεί ο ίδιος τις συνέπειες, επιστρέφει στην Αθήνα και διαφημίζει ο ίδιος και οι ακόλουθοί του την πορνεία αφού "μόνο αυτή προετοιμάζει αποτελεσματικά τις νέες και τους νέους  στην ...δοκιμασία του Μινώταυρου". (Στην σκηνοθετική πρόταση που θα υποβάλλω οι ακόλουθοι θα κρατούν φαλλό, αλλά φαλλό θα  υποχρεώνονται να κρατούν και οι θεατές! Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο θέατρο.) Aν το παραπάνω θεατρικό το κλέψει ο Λάκης δεν θα ζητήσω πνευματικά δικαιώματα.

  • Και φθάσαμε στη γελοιότητα του σήμερα

 


Periklis Bozinakis

Αναρωτιέσαι αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ή ένας ρόλος, ένα εικονικό ανδρείκελο που κατασκευάστηκε μόλις πέντε λεπτά πριν εμφανιστεί στην "πολιτική" (λέμε τώρα) σκηνή της αποικίας. Εύχομαι να μην προλάβουν, εύχομαι οι εξελίξεις να συντρίψουν σύσσωμο το χοιροστάσιο που λυμαίνεται τη Βουλή, αλλά είμαι βέβαιος ότι τον ετοιμάζουν για δήθεν "πρωθυπουργό", για να πάρει τη σκυτάλη από τον ολετήρα, τον εξωνημένο μπάσταρδο γενοκτόνο.
Όπως έχουν επισημάνει ορισμένοι, το πρόβλημα είναι ότι αν συμβεί αυτό εμείς θα πρέπει να βρούμε καινούργιο σύνθημα. Το παλιό (αυτό για τον Μητσοτάκη) δεν έχει κανένα νόημα πλέον. Ισχύει κυριολεκτικά για τον Κασσελάκη. Μας το λέει από μόνος του, δεν περιμένει εμάς...
Οι μαριονέτες της Ατζέντας είναι άτρωτες στην απέχθεια των άλλων. Σε λίγο καμία προσβολή δεν θα έχει το παραμικρό νόημα, διότι θα την έχουν υιοθετήσει ήδη ως χαρακτηριστικό τους. Θα τους λες "μαλάκες" και θα σου λένε ναι, είμαστε μαλάκες, γιατί είσαι ρατσιστής με τους μαλάκες; Θα τους λες "εγκληματίες" και θα λένε ναι, είμαστε εγκληματίες, πώς αλλιώς να κινηθούμε στον διεθνή χώρο; Θα τους λες "προδότες" και θα σου λένε ναι, είμαστε προδότες, υπάρχουν πιο υψηλοί στόχοι από τις πατρίδες και τις δημοκρατίες. Γι αυτό τέλος τα μπινελίκια και οι μπαρόκ, αφοπλισμένες προσβολές. Χρειάζονται άλλα μέσα. Οι τύποι αυτοί πρέπει να βγουν απ' τη μέση. Όλοι.
Την ίδια ώρα που εδώ στην αποικία η Συμμορία Μητσοτάκη καταστρέφει μεθοδικά κάθε φυσικό πόρο και κάθε υποδομή ώστε να αφανίσει σταδιακά τον πληθυσμό των αυτοχθόνων, στην Αγγλία ο κόσμος εξεγείρεται ενάντια στις Πόλεις των 15 Λεπτών. Οργανωμένα πλήθη κατέστρεψαν ήδη αμέτρητες κάμερες παρακολούθησης και οι άγγλοι πολίτες ξεκινούν ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Το παράδειγμα της Γαλλίας εξαπλώνεται, ενισχυμένο μάλιστα, στοχεύοντας στην καρδιά του κτήνους: στα έσοδα του παρασιτισμού του.
Εμείς εδώ ας καθήσουμε να τους κοιτάμε, σα βαλσαμωμένα θηράματα.

======================

  •  Είναι που:

Dimitrios Kouvelas


Είναι κατανοητό ότι κάποιοι έχουν αμφιβολίες….
Είναι κατανοητό ότι κάποιοι ευελπιστούν και ελπίζουν…
Είναι κατανοητό πως είναι φρικτή η αλήθεια που γνωρίζουμε -αν και μας την κρύβουν- και δεν θέλουμε να την πιστέψουμε, να την αποδεχθούμε.
Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, στη χώρα έχει γίνει πραξικόπημα, με πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο και με εναλλαγές στην θέση
του κατ’ επίφασην πρωθυπουργού.
Το πολιτικό σύστημα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει, όπως γνωρίζει πάρα πολύ καλά σε τι έχει συναινέσει, ενώ γνωρίζει πάρα πολύ καλά και την κατάληξη των…
όσων μέχρι σήμερα ζούμε.
Στην Ελλάδα έγινε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ και η χώρα παραδόθηκε άνευ όρων σε καρτέλ οικονομικών συμφερόντων, σε συμφέροντα τρίτων χωρών και αποτελεί ταυτόχρονα το μέγιστο “πείραμα” της νέας τάξης πραγμάτων για την απόλυτη κατοχή μίας χώρας χωρίς να προηγηθεί πόλεμος.
Στην Ελλάδα έγινε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ και οι πραξικοπηματίες κυβερνούν ενώ ταυτόχρονα μετέχουν σε σχέδιο ολικής απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
Στην Ελλάδα έγινε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ από όλους εκείνους που γνώριζαν πως η θέση τους για το υπόλοιπο της ζωής τους είναι σε κάποιο κελί μίας υπόγειας φυλακής και αντάλλαξαν την τιμωρία τους με την δική μας δουλεία και με την άλωση της χώρας εις το διηνεκές.
Αυτούς τους πραξικοπηματίες πρέπει να τους απομακρύνουμε εμείς, γιατί δεν θα το κάνει κανένας άλλος για εμάς…
Είτε το πιστεύουμε, είτε όχι, όλοι γνωρίζουμε πως είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου…
Ή αυτοί, ή εμείς…
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,
Γ. Κασιμάτης

Σχόλια