Μια χούφτα traders κέρδισαν 5 δισ. από το ρεύμα -

 
.........

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: 

Σε μπίζνα που αποφέρει τεράστια κέρδη για λίγους και άγνωστους, εν πολλοίς, traders έχει μετατραπεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα τη δική τους αλήθεια, σημειώνουμε ότι μιλάμε για ένα μικρό κλάδο που πριν από πέντε χρόνια είχε μετά βίας κέρδη 100 εκατ. τον χρόνο, αλλά το 2022 αθροιστικά κέρδη 5 δισ. δολαρίων!

Οι traders αυτοί βρίσκονται στη Δανία, καθόλου τυχαία επιλογή, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε στη Σκανδιναβία η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από τα κρατικά δεσμά.

Το «κόλπο» αφορά τη χρήση αυτοματοποιημένων μοντέλων βραχυπρόθεσμου trading με αλγορίθμους αλλά και συστηματική παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων. Βλέπουν, για παράδειγμα, ότι σε μια χώρα της Ευρώπης θα υπάρξει ομίχλη. Αυτόματα τα συστήματα, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, αγοράζουν συμβόλαια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ποντάροντας ότι η τιμή ρεύματος θα ανέβει μόλις φανεί ότι τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν όσο αναμενόταν. Και το χρήμα… ρέει.

Αυτό που πρακτικά έχει απογειώσει αυτή την μπίζνα είναι η διείσδυση των ΑΠΕ, σημειώνει το Bloomberg. Η αγορά έχει αποκτήσει μεγάλη μεταβλητότητα λόγω της «στοχαστικότητας» των ΑΠΕ και της επίδρασης που έχουν σε αυτές οι μετεωρολογικές συνθήκες (σ.σ. δεν υπάρχει σταθερή παραγωγή λόγω καιρού). Οι εκρηκτικές συνθήκες που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Όπως και να 'χει, οι συγκεκριμένες εταιρείες, που δεν έχουν δική τους παραγωγή, βρίσκονται να κερδίζουν περισσότερα απ’ ό,τι κραταιοί όμιλοι της Ευρώπης. Και ίσως ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η δράση τους ελάχιστα έχει απασχολήσει τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές παρά τους συστημικούς κινδύνους που προκύπτουν.

ΑΠΟ ΕΔΩ

Blogger: ....αυτά είναι ψιλλά γράμματα για την Π/Θ γάράρα μας, έχοντας το σύνολο των ΜΜΕ δεν τον σκιάζει φοβέρα καμιά και γράφει τους πάντες στ' αχαμνά του.  

------------------------

Σχόλια