«Η Παγκοσμιοποίηση είναι η ήττα της πολιτικής από την οικονομία. Είναι η παγκόσμια υποταγή στην υπηρεσία της οικονομίας και η υποβάθμιση της πολιτικής σε απλή της θεραπαινίδα των γιγαντωμένων οικονομικών συμφερόντων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι το G-8 ή το G-20 που ασκεί τη διακυβέρνηση του κόσμου. Είναι μάλλον η υπερκείμενη μεγαλοεταιρική γραφειοκρατία, που χαράζει ιδιοτελώς την παγκόσμια πολιτική.
Οι υπερεθνικοί οργανισμοί, σε συνεργασία με τις ακριβοπληρωμένες εταιρικές γραφειοκρατίες, θα κυβερνούν σύμφωνα με το σενάριο, ανενόχλητα τον κόσμο στη βάση πρωτοκόλλων κοινής εφαρμογής, ενώ η εκτελεστικότητα θα εναποτίθεται απλά στα κράτη και τις υποχείριες κυβερνήσεις.
Αυτός ο σχεδιασμός είναι που πρέπει ίσως ιστορικά να ανατραπεί, αλλά η παγκοσμιοποίηση δεν έχει ακόμη ιστορικά υπερκεραστεί, αν και μπορεί φαινομενικά να καρκινοβατεί υπό το βάρος της φθοράς που έχει προκαλέσει η αναρχία της, οι αντιφάσεις και οι εκτροπές της.
Μπορεί η αντίσταση πληθυσμιακών κολοσσών τύπου Κίνας και Ινδίας, μαζί με άλλα κράτη, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, το Μεξικό , η Ινδονησία ακόμη και η μουσουλμανική Περσία, να φέρουν αντιστάσεις και να έχουν ανασχέσει αποφασιστικά την «αμερικανική παγκοσμιοποίηση» και για αυτό ο αγώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει, πλην όμως έχει εισέλθει σε κρίσιμη μεταιχμιακη φάση.
Η θεωρία πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσει το δημοκρατικό κράτος ως το αναγκαίο δημοκρατικό κέλυφος μιας λειτουργικής δημοκρατικής κοινότητας, που θέλει να επιβιώσει μέσα στο νέο Μετά-Παγκοσμοποιημένο Πλανητικό Περιβάλλον»
*Ο Παναγιώτης Γεννηματάς, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μια ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2022 αποφάσισε να μας «αποχαιρετήσει» σε μια στιγμή που μας βρήκε απροετοίμαστους, γιατί ο αποχαιρετισμός του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο τοπίο μιας προσωπικής φιλίας.
Ο Παναγιώτης Γεννηματάς, άνθρωπος με πληθωρική προσωπικότητα, δεν περνούσε απαρατήρητος με το εύρος σκέψης που τον διακατείχε και την ισχυρή παρουσία του στα δημόσια πράγματα με λόγο τολμηρό στο δημόσιο διάλογο.
Το παραπάνω απόσπασμα της ανάρτησης είναι από το τελευταίο του βιβλίο, «REQUIEM ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ», που εκδόθηκε μετά το θάνατό του από τα Ελληνικά Γράμματα και ειδικά από τον εκδότη Παύλο Παπαχριστοφίλου
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το καθεστώς διεθνών οικονομικών σχέσεων που επί τριάντα συναπτά χρόνια ονομάζαμε «παγκοσμιοποίηση» αποτελούσε τη νέα μορφή που προσέλαβε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός από τα μέσα της δεκαετίας του '70. Η βαθιά διαρθρωτική κρίση των μητροπολιτικών οικονομιών που εκδηλώθηκε εκείνη τη δεκαετία επέβαλε την ενσωμάτωση όλων των εν δυνάμει αγορών του πλανήτη σε ένα ενιαίο σύστημα οικονομικών συναλλαγών. Η άλωση των κλειστών ως τότε εθνικών οικονομιών συντελέστηκε διαμέσου του μηχανισμού των χρεών. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ήταν η ατμομηχανή για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πλανητικού οικονομικού χώρου. Συγκεκριμένες όμως χώρες προέβαλαν ισχυρή αντίσταση, με αποφασιστικότερη τη μετασοβιετική Ρωσία, η οποία, από το 2000 και μετά, επανασυντάχθηκε σε στιβαρό εθνικό κράτος. Η Ρωσία έχει κρατηθεί σταθερά μακριά από κάθε πειρασμό υποταγής στα ρεύματα της παγκοσμιοποίησης, είτε αμερικανικού είτε κινεζικού τύπου. Η αντίσταση αυτή έχει καταστεί ο εφιάλτης της αμερικανικής ισχύος, που δεν επιθυμεί την ανάδειξη της Ρωσίας σε ρυθμιστικό παράγοντα για τους μελλοντικούς παγκόσμιους οικονομικούς συσχετισμούς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ
2. Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
3. Ο 21ος ΑΙΩΝΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 1989
Η ασιατική κρίση, πρώτη δοκιμασία της παγκοσμιοποίησης
Ρωσία: η αέναη μετάβαση στο πουθενά
4. ΠΩΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
6. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΗΤΕΡΑ ΚΡΙΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ - ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ι. ΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΣΤΕΓΑΝΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
II. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΑ-ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
III. Η ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
IV. ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΣΗ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
================
==================
----------------------
==============
-----------------
================
Ευάγγελος Βενιζέλος στην ΕΡΤ για τον Β. Σόιμπλε: Σε ένα υπόγειο μου πρότεινε το Grexit | 3/1/24 |ΕΡΤ
Σχόλια