Ανταλκίδειος Διακήρυξη

Του Κώστα Κόλμερ

O πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ κ. Χρίστος Ροζάκης λυπείται που η «διακήρυξη των Αθηνών», η οποία υπεγράφη από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο στις 7 Δεκεμβρίου, δεν είναι δεσμευτική δια τα δύο μέρη, Τουρκία και Ελλάδα κι ότι δεν αίρει ως αιτίαν πολέμου υπό της Τουρκίας, εάν η Ελλάς επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως δικαιούται πό του ισχύοντος εθιμικού διεθνούς δικαίου αλλ’ ούτε «υποχρεώνει την Ελλάδα να συμφωνήσει σ’ ένα καθεστώς  αιγιαλίτιδος ζώνης μικρότερο των 12 ν.μ.». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Το casus belli είναι σκόπιμος αποσιώπησις του Ταγήπ Ερντογάν και το δεύτερον η εσχάτη πλάνη χείρον της πρώτης του Κυρ. Μητσοτάκη.

 Καθ’ όσον εάν έκαμε κι αυτή την υποχώρηση, θα έπαυε την επαύριον να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδος. Καμία «κομματική πειθαρχία» δεν μπορεί να υποχρεώσει τους βουλευτάς της Νέας Δημοκρατίας να συγκατατεθούν στην παραίτηση εθνικής κυριαρχίας ακόμη κι αν «ήταν κρίμα που η διακήρυξη δεν επενδύθηκε την μορφή διεθνούς συμφωνίας» (Ροζάκης «Καθημερινή» 2412.23 σελ 29).

  • Το τελευταίον είναι το μοναδικό πλεονέκτημα της απαραδέκτου διακηρύξεως των Αθηνών που αφήνει όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας αλώβητες ενώ η Ελλάς δεν τόλμησε να ζητήσει ούτε την αποστολή διδασκάλων στο Ελληνικό δημοτικό σχολείο της ‘Ιμβρου, πολλώ δε μάλλον την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κων/λη ως μνημείου της ανθρωπότητος και απέφυγε να θίξει το Κυπριακό πρόβλημα που είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ύπαρξη της οποίας έχει εγγυηθεί η Τουρκία από 50ετίας και παραβιάζει την υπογραφή της.

Εδώ ανακύπτει και η ποιότης των μελών των διεθνών δικαστηρίων, των οποίων μέλος υπήρξε ο κ. Ροζάκης που δεν αντιλαμβάνονται όχι την σημασία αλλά ούτε τη πολιτική βαρύτητα «διακηρύξεων», ως λχ. της συμφωνίας του Μονάχου το 1938, που ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλαιν  πανηγύριζε ως δήθεν «εχέγγυον ειρήνης», ενώ ο «φύρερ» της Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ την υπέγραψε εν γνώσει του, ότι θα την παραβίαζε εντός έτους .

Το ίδιο κι ο Ερντογάν και τα τσιράκια του ως λχ. ο Τούρκος αντιναυάρχος Τζιχάτ Παϊτσί  που θρασύτατα υπεστήριξε  ότι η βραχονησίς Ζουράφα μέσα στα 6 μίλια από την Σαμοθράκη ανήκει στο FIR Κων/λεως αντί των Αθηνών και επεσήμανε γεγονότα όπως  η δοκιμή του Τουρκικού αντιαεπορικού συστήματος S-400  εντός του Θρακικού πελάγους, που παρεβίασε την Ελληνική κυριαρχία. Αγνοούντες οι δικαστές την Ελληνική «αντινόταμ»  Α3789/23 και υπήκωντες σε διάφορες σκοπιμότητες,  διαμορφώνουν δικανικές γνώμες που αποδεικνύονται ανατρεπτικές της διεθνούς ειρήνης και εννόμου τάξεως.

Ο Ερντογάν αναμένει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την απόκτηση των 140 Αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-16 δια να επαναλάβει τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου καθώς και την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να προμηθευθεί την οπλική πλατφόρμα F-35 κι αποκτήσει υπεροπλία στην νοτιανατολική Μεσόγειο.

Όσοι εμήδισαν, δεν αντελήφθησαν το σφάλμα της νέας διακηρύξεως Ανταλκίδα (*), των Αθηνών, που έδωσε στον Ερντογάν το απαραίτητο χρόνο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αποτρέψει οιαδήποτε ευκαιρία «τετελεσμένου» υπό της Ελλάδος, όπως της επεκτάσεως των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.    

(*) Σπατριάτης στρατηγός που συμφώνησε με τον Πέρση σατράπη Τιρίβαζον το 393 π.Χ., την Ανταλκίδειο «ειρήνη» η οποία ανεγνώρισε την κυριαρχία της Περσίας εφ’ απάσης της Μικρασιατικής ηπείρου και της Κύπρου.

===============

 ------------------

 ----------------

 -----------------

 =================

 -------------------

===================

-----------------------------


-------------------------------

------------------------- 

===================

-----------------------------


-------------------------------

-------------------------


Σχόλια