ΒΕΝΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυτικές
εταιρείες σκέφτονται ήδη την ανοικοδόμηση της χώρας που λυγίζει από
τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η διεθνής διπλωματία δείχνει τα όριά της
όταν πρόκειται να μιλήσει για ειρήνη, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική
όταν πρόκειται για ανοικοδόμηση και μετρητά… ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Έτσι, με τον πόλεμο σε εξέλιξη, με το ουκρανικό αίμα να ρέει, ήδη γίνεται λόγος για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας! Το σχέδιο για την ανοικοδόμηση συζητήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Στο συνέδριο, που συμμετείχαν 41 χώρες και 19 διεθνείς οργανισμοί, αποφασίστηκε να επενδυθεί ένα γιγαντιαίο ποσό, περί τα 750 δισ. δολάρια. Περισσότερες από 700 γαλλικές εταιρείες, επίσης, συνέρρευσαν σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε ο πρόεδρος Μακρόν.
Αλλά σε αυτόν τον κόσμο κανείς δεν χαρίζει τίποτα. Μόνο δάνεια που θα ληφθούν με μάλλον αυστηρούς όρους από το Κίεβο. Πρώτη προϋπόθεση: Η ιδιωτικοποίηση των περισσότερων από τις δημόσιες επιχειρήσεις. Δεν αρκεί το ότι το Κίεβο χρησιμοποιείται σαν πολιορκητικός κριός κατά της Ρωσίας. Τώρα, η Ουκρανία, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή, θεωρείται μια γιγάντια πίτα, τα κομμάτια της οποίας πρέπει να μοιραστούν. Το μεγαλύτερο κομμάτι θα καταλήξει στα χέρια της BlackRock. Το φλερτ μεταξύ του Κιέβου και της εταιρείας (επικεφαλής ο Λάρι Φινκ) κρατά εδώ και μήνες. Μετά την σύνοδο στην Ελβετία η επενδυτική εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας.
Συνωστισμός για τα συμβόλαια
Χιλιάδες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο συνωστίζονται για ένα χρυσό συμβόλαιο στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Το ουκρανικό εμπορικό επιμελητήριο διατυμπανίζει την επόμενη μέρα του πολέμου ως «το μεγαλύτερο εργοτάξιο» στον κόσμο! Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και εργοστάσια έχουν καταστραφεί μαζί με κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις και χιλιόμετρα δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών και λιμανιών. Η βαθιά ανθρώπινη τραγωδία είναι και μια τεράστια οικονομική ευκαιρία, την οποία ο πρόεδρος Ζελένσκι, παρομοίασε με το Σχέδιο Μάρσαλ, το πρόγραμμα των ΗΠΑ που παρείχε βοήθεια στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μακροπρόθεσμη βοήθεια για την ανοικοδόμηση θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την έκβαση του πολέμου, αλλά και από το πόσα χρήματα θα διαθέσουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι. Η Ουκρανία και αρκετές δυτικές χώρες πιέζουν για να κατασχεθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά αρκετοί –συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν– έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.
Προς εξασφάλιση των επενδυτών, η Γερμανία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου για την εγγύηση των επενδύσεων. Το σχέδιο θα εποπτεύεται από τον παγκόσμιο ελεγκτικό κολοσσό PwC και θα αποζημιώνει τους επενδυτές για πιθανές οικονομικές απώλειες σε περίπτωση απαλλοτρίωσης επιχειρήσεων ή διακοπής έργων. Η Γαλλία θα προσφέρει επίσης κρατικές εγγυήσεις σε εταιρείες που θα αναλάβουν μελλοντικές εργασίες στην Ουκρανία.
Εδάφη και πλούτος αλλάζουν χέρια
«Ενώ πολίτες της Ουκρανίας πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός Πρόεδρος πουλά κρατικές εκτάσεις γης», δήλωσε ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Μικ Γουάλας. Ο Γουάλας διευκρίνισε ότι περισσότερα από 3.000.000 εκτάρια ουκρανικής γεωργικής γης ανήκουν πλέον σε εταιρείες που εδρεύουν στη Δύση. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Ουκρανίας θα είναι αυτός που κατέχει τον κύριο πλούτο της που είναι εκτάρια εύφορης γης, το λεγόμενο “καλάθι ψωμιού της Ευρώπης”.
Από όταν μια φιλοδυτική κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία το 2014, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης ελέγχεται από δυτικούς επενδυτές. Τον Μάρτιο του 2020, η ουκρανική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επιτρέπει την πώληση γεωργικής γης. Ένα 19ετές μορατόριουμ για την πώλησή της έχει αρθεί, μέρος μιας σειράς μεταρρυθμίσεων πολιτικής που έχει ζητήσει το ΔΝΤ για να χορηγήσει δάνειο 8 δισ. δολαρίων.
Η Ουκρανία συγκεντρώνει “κοράκια” που κατανοούν ότι στον πόλεμο ρέει το αίμα και μετά έρχονται οι δουλειές. Η Ουκρανία αποτελεί μία επενδυτική ευκαιρία, καθώς είναι η κορυφαία παραγωγός ηλιέλαιου, λαδιού και σπόρων στον κόσμο και μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καλαμποκιού και σιταριού. Από τότε που ο Ζελένσκι κατάργησε το νόμο που απαγόρευε την πώληση γεωργικής γης στην Ουκρανία, οι αμερικανικές και δυτικοευρωπαϊκές αγροτικές επιχειρήσεις αγοράζουν εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης της εκεί, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΔΝΤ.
Η χώρα διαθέτει επίσης περίπου 500.000 τόνους λιθίου, όπως δήλωσαν πέρυσι ερευνητές της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας. Το σύνολο αυτό ξεπερνά την Πορτογαλία ως το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου στην Ευρώπη. Όμως, προς το παρόν, καμία ποσότητα λιθίου της Ουκρανίας δεν εξορύσσεται. Γενικότερα, το Foreign Policy ανέφερε πέρυσι –επικαλούμενο έγγραφα της ουκρανικής κυβέρνησης και ξένους αναλυτές– ότι η χώρα διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα από 117 (από τα 120) πιο χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά ορυκτά. Η συνολική αξία αυτών των κοιτασμάτων –συμπεριλαμβανομένων των τιτανίου, σιδήρου, νέον, νικελίου και λιθίου– εκτιμήθηκε ότι φτάνει τα 11,5 τρισ. δολάρια. Υπάρχουν επίσης αποθέματα άλλων ορυκτών, όπως το βηρύλλιο, το νιόβιο, το ταντάλιο και το κοβάλτιο, μαζί με κρίσιμα στοιχεία όπως το ουράνιο και ο αστρίτης, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Ο ουκρανικός τρόπος
Σε παλαιότερη ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Ζελένσκι καυχήθηκε ότι η BlackRock, η JP Morgan και η Goldman Sachs έχουν «ήδη γίνει μέρος του ουκρανικού τρόπου» – χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει ο «ουκρανικός τρόπος». Η προαναφερθείσα JP Morgan, για παράδειγμα, έχει μεγάλες συμμετοχές σε αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ. Αυτές οι γιγάντιες εταιρείες κερδίζουν βασικά από την παράταση της σύγκρουσης, ενώ επενδύουν τα κέρδη τους από τον πόλεμο σε έργα ανοικοδόμησης. «Είναι σαφές ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο Ζελένσκι, επαινώντας τη BlackRock, την JP Morgan, την Goldman Sachs και άλλους “επενδυτές”, με τους οποίους έχει ήδη υπογραφεί ένα μνημόνιο κατανόησης, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Κάπως έτσι, η πολύπαθη Ουκρανία προορίζεται να καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο πελατών της εταιρείας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Λάρι Φινκ. Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση Ζελένσκι και BlackRock, τα δύο μέρη συμφώνησαν να επικεντρωθούν βραχυπρόθεσμα στον συντονισμό των προσπαθειών όλων των πιθανών επενδυτών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, διοχετεύοντας επενδύσεις στους πιο σημαντικούς τομείς της ουκρανικής οικονομίας.
Η καταστροφή της Ουκρανίας κατά τρόπο κυνικό δημιουργεί ευκαιρίες για δουλειές. Μια βαθιά ανθρώπινη τραγωδία είναι επίσης μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για ορισμένους. Ο δυνητικός πυρετός του χρυσού για ανοικοδόμηση είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη στρατηγική χωρών που φαίνεται να αγνοούν τον ανθρώπινο φόρο αίματος. Όσο περισσότερες υποδομές καταστρέφονται από τον πόλεμο, τόσο περισσότερες πρέπει να ανοικοδομηθούν, κάτι που θα αυξήσει τα έσοδα των μεγάλων αμερικανικών και δυτικών εταιρειών. Κατά τη φάση της ανασυγκρότησης, οι αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, τα οποία θα ωφελήσουν την αμερικανική οικονομία και το δολάριο.
Η διαφθορά στην Ουκρανία
Πριν από την ένοπλη σύγκρουση –σύμφωνα με την οργάνωση Transparency International– η Ουκρανία ήταν η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, ακριβώς πίσω από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο 2021, ένα μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου κατήγγειλε ένα κύκλωμα διαφθοράς. Η κατάθεσή του περιλάμβανε διαρροές ηχογραφήσεων του τότε αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που πρόσφερε στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο ένα δισ. δολάρια ως μέρος μιας διαπραγμάτευσης, για την απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας Βίκτορ Σόκιν, ο οποίος ερευνούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ.
Σύμφωνα με την αποκάλυψη την οποία προσυπέγραψε και ο Τραμπ, ο Μπάιντεν, ενώ υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος, είχε ζητήσει την αποπομπή του Σόκιν, προκειμένου να σταματήσει η έρευνα στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma Holdings, Ltd., που πιθανόν να αποκάλυπτε αδικήματα του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος ήταν τότε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ακόμη, ότι οι σκοτεινές δραστηριότητες του Χάντερ, που περιλαμβάνουν σεξουαλικά σκάνδαλα και βιολογικά εργαστήρια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο για να ζητήσει παραχωρήσεις από τον Λευκό Οίκο.
Όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες το 2022, ως εκ θαύματος, η θέση της Ουκρανίας στην κατάταξη των πιο διεφθαρμένων χωρών στον κόσμο, άλλαξε δραματικά και κατατάχθηκε στην 116η θέση από 180 χώρες. Επί πλέον κατά τη διάρκεια του πολέμου, έπαψε να είναι υπερβολικά διεφθαρμένη για τα δυτικά ΜΜΕ. Διαχρονικά η ηθική είναι αυτή που μονίμως ηττάται από τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Αυτό το φαινόμενο έχει την ισχύ φυσικού νόμου!
===============
Σχόλια