Εισαγωγές ρεκόρ ρωσικού LNG από την ΕΕ φέτος αξίας 5,3 δις ευρώ

EΣΤΙΑ 16-10-2023

 ...θέλω τη βοήθεια του κοινού: 

1. Yπάρχουν ή δεν υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ή τελείωσε ο πόλεμος και δεν το πήρα χαμπάρι; 

2. Aφού οι ΑΠΕ πάνε τόσο καλά, γιατί χρειαζόμαστε και τόσες εισαγωγές Φ.Α.; 

================================

Ρεκόρ ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου εισάγει φέτος από την Ρωσία η ΕΕ παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να ”απογαλακτιστεί” από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Global Witness που παρουσιάζουν οι Financial Times, το Βέλγιο και η Ισπανία ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού LNG μετά την Κίνα

Συνολικά, οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2023 συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021, πριν δηλαδή των ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ η αύξηση φαίνεται μεγάλη καθώς τα προηγούμενα χρόνια το μπλοκ δεν εισήγαγε σημαντικές ποσότητες LNG λόγω της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η άνοδος είναι πολύ πιο έντονη από την παγκόσμια μέση αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, η οποία ήταν 6%την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει η Global Witness.

Η ανάλυση της ΜΚΟ βασίζεται σε δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης βιομηχανίας Kpler, η οποία έδειξε ότι η ΕΕ εισάγει περίπου 1,7%περισσότερο ρωσικό LNG από ό,τι όταν οι εισαγωγές έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι.

Η Global Witness είπε ότι το κόστος του LNG που εισήχθη το συγκεκριιμένο επτάμηνο σε τιμές άμεσης αγοράς ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό ορυκτό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών μόνο για να το αντικαταστήσουν με το αντίστοιχο που αποστέλλεται», σχολίασε ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα. «Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή πλοίο – σημαίνει ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του [Βλαντιμίρ] Πούτιν».

Ο μεγαλύτερος όγκος έρχεται από την Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Novatek ενώ μερίδια διατηρούν η γαλλική TotalEnergies, η κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο.

Η επιχείρηση απαλλάσσεται από εξαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Εκτός από τα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνουν στη Ρωσία τη στιγμή που η ΕΕ συνεχίζει να αυστηροποιεί το καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας, τα επίπεδα των εισαγωγών αφήνουν την ΕΕ εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ξαφνική απόφαση του Κρεμλίνου να περικόψει τις προμήθειες όπως έκανε για τους αγωγούς φυσικό αέριο πέρυσι.

Ο Alex Froley, ανώτερος αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS, είπε ότι «οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές στην Ευρώπη λένε ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν συμβατικούς όγκους εκτός εάν απαγορευτεί βάσει πολιτικής απόφασης».

Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΕ θα προκαλούσε ορισμένες διαταραχές στη ναυτιλία καθώς θα πρέπει να αναδιαταχθούν τα πρότυπα του παγκόσμιου εμπορίου, «αλλά τελικά η Ευρώπη θα μπορούσε να βρει άλλους προμηθευτές και η Ρωσία άλλους αγοραστές».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην αγοράζουν ρωσικό LNG.

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα, η κυβέρνηση της οποίας έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο δήλωσε τον Μάρτιο ότι στο LNG πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι «παράλογη».

Ο Καρδί Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, είπε ότι το μπλοκ «μπορεί και πρέπει να απαλλαγεί πλήρως από το ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, έχοντας πάντα κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας».

Αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν επισημάνει μια συνολική προσπάθεια για σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προειδοποίησαν ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών LNG μπορεί να προκαλέσει ενεργειακή κρίση παρόμοια με πέρυσι, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα .

Ένας αξιωματούχος είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι ”αποθήκες” φυσικού αερίου είναι γεμάτες περισσότερο από 90% πριν από το χειμώνα, εξακολουθεί να υπάρχει «πολλή νευρικότητα» εάν υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες.

Το ρωσικό LNG αντιπροσώπευε τα 21,6 εκατομμύρια, ή το 16% των συνολικών 133,5 εκ. κυβικών μέτρων εισαγωγών LNG της ΕΕ (που ισοδυναμούν με 82 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή του μπλοκ μετά τις ΗΠΑ.

Πηγές: Financial Times, Global Witness 

====================

Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να επαναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τον στόχο της για απεξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, και να επισπεύδει συμμαχίες με εναλλακτικούς παρόχους, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι μάλλον ο δρόμος προμηνύεται μακρύς.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, η εθνικοποιημένη από τη γερμανική κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2022, εταιρεία φυσικού αερίου SEFE (πρώην Gazprom Germania) σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και πάλι για πρώτη φορά από την αρχή της περυσινής ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, η εταιρεία Securing Energy for Europe GmbH (SEFE) σχεδιάζει να παραλάβει μια αποστολή LNG από το εργοστάσιο υγροποίησης Yamal της Σιβηρίας την 1η Οκτωβρίου.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι το δεξαμενόπλοιο της SEFE, Amur River, θα παραλάβει το φορτίο από το Zeebrugge του Βελγίου και στη συνέχεια θα το μεταφέρει στην Ινδία.

Αντιδράσεις

Και βέβαια η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση σχεδόν με όλα όσα έχει πει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το θέμα στο παρελθόν. Φαίνεται ότι οι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία δεν είναι τόσο εύκολο να κοπούν όσο θα ήθελαν οι πολιτικοί», σχολίασε ο Christian Leye, εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα στο Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν το Βερολίνο έχει αντιταχθεί σθεναρά στην εισαγωγή ρωσικού LNG. Μάλιστα σε έγγραφο που είχε εκδώσει τον περασμένο Ιανουάριο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και εποπτεύει τη SEFE, τονίστηκε ότι η χώρα δεν υποστηρίζει την αγορά ρωσικού υγροποιημένου αερίου.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημέρωσε τις εταιρείες ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αγορά ρωσικού LNG», έγραφε χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Απεξάρτηση

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) δήλωσε ότι η Γερμανία «δεν εξαρτάται επί του παρόντος από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Οι γερμανικές εταιρείες δεν αγοράζουν LNG από ρωσικές εταιρείες ή στη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, είμαστε ανεξάρτητοι από το ρωσικό αέριο», εξήγησε τότε.

Ερωτηθείς από το Bloomberg, εκπρόσωπος του SEFE απάντησε μέσω email ότι «τα γερμανικά λιμάνια δεν εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, όπως και τα ευρωπαϊκά ή γερμανικά δίκτυα φυσικού αερίου. Επομένως, αυτές οι παραδόσεις δεν φτάνουν στη γερμανική αγορά, τη βιομηχανία ή τους καταναλωτές στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η SEFE έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Yamal LNG, «κληρονομιά» από την εποχή της Gazprom. Έχει επίσης ξεχωριστή μακροπρόθεσμη συμφωνία για παραδόσεις με την ινδική εταιρεία GAIL Ltd. Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2018, η SEFE θα έπρεπε να πληρώσει για τις εξαγωγές αυτές ακόμη και αν δεν παραδοθούν στην Ινδία. «Μια τέτοια διαδικασία δεν θα ήταν οικονομικά δικαιολογημένη», εξήγησε.

Κυρώσεις

Αν και η ΕΕ έχει επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθεί να επιτρέπει την εισαγωγή ρωσικού LNG. Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί επικρίνουν την έγκριση των ρωσικών αποστολών LNG, οι οποίες έχουν ωστόσο έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το κλείσιμο του Nord Stream από την Gazprom.

Σημειώνεται επίσης, ότι μετά την εθνικοποίηση του SEFE από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία, εμποδίζοντας την πρόσβασή της στο ρωσικό LNG, συμπεριλαμβανομένου του Yamal. Ωστόσο, τον Ιούνιο, η Ρωσία χαλάρωσε αυτή την απαγόρευση.

Το Κρεμλίνο απαγόρευσε σε όλες τις ρωσικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη SEFE μετά τη σύστασή της στα μέσα του 2022, αλλά εξέδωσε προσωρινή εξαίρεση για την υπό την ηγεσία της Novatek εταιρεία Yamal LNG, η οποία έχει μακροπρόθεσμη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία για την προμήθεια 2,9 εκατομμυρίων τόνων ανά ετησίως LNG.

Η εξαίρεση αυτή παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο φορέας εκμετάλλευσης πέρυσι καρπώθηκε σημαντικά κέρδη μετά την εκτροπή φορτίων LNG από την Ασία στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Τα σχέδια για το υδρογόνο

Εν μέσω των έντονων αυτών αντιδράσεων ο εθνικοποιημένος γερμανικός εισαγωγέας και έμπορος φυσικού αερίου (Blogger: οι Γερμανοί μπορούν να εθνικοποιούν, ενώ όλοι οι άλλοι να ιδιωτικοποιούν!)  δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι ενδιαφέρεται για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για να βοηθήσει στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά την είσοδο στην παραγωγή υδρογόνου», δήλωσε ο CEO Egbert Laege απαντώντας σε ερωτήσεις στο συνέδριο Handelsblatt Gas 2023.

Παράλληλα, μελετά  πιθανή αύξηση του μεριδίου του 50% στους αγωγούς Gascade που διαχειρίζεται η WIGA , μια κοινή εταιρεία συμμετοχών 50/50 μεταξύ της Wintershall Dea (WINT.UL) και της SEFE.

«Θα είναι ο σωστός τρόπος για εμάς να αναζητήσουμε δεσμούς συνεργασίας με παραγωγούς και να λάβουμε μερίδια σε έργα (υδρογόνου)», είπε.

Πλέον ο SEFE επιδιώκει να απαλλαγεί από κρατικές συμμετοχές βάσει των κανόνων της ΕΕ.

«Όταν το κράτος αποσυρθεί, θα χρειαστούμε μια πιο σταθερή βάση περιουσιακών στοιχείων, που είναι ένας άλλος λόγος για να εξετάσουμε τις επενδύσεις, και αυτές θα γίνουν σε μελλοντικές ενεργειακές τεχνολογίες...όπου το υδρογόνο είναι το κορυφαίο», δήλωσε ο Laege.

Στο ίδιο πνεύμα, ο SEFE χαιρετίζει τα σχέδια της Gascade, θυγατρικής της WIGA, για πράσινους αγωγούς υδρογόνου, γεγονός που έκανε ενδιαφέρον να εξεταστεί μια μεγαλύτερη δέσμευση, είπε.

«Αλλά έχοντας λάβει κρατικά χρήματα, δεν θα μας επιτραπεί να παίξουμε ένα άδικο πλεονέκτημα εκεί», είπε.

==================

Σχόλια