Le Point : Ο κόσμος δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης.

 Η δημοσιογραφία είναι το πιο όμορφο επάγγελμα στον κόσμο με την προϋπόθεση ότι θέτει τον εαυτό της με ταπεινότητα αλλά και χωρίς οίκτο στην υπηρεσία της αλήθειας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν πια την επιρροή που νομίζουν ότι έχουν. Η πιο εύκολη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι ο  Τραμπ μπορεί να ευχαριστήσει τον Τύπο όπως και το δικαστικό σύστημα άλλωστε για την εκστρατεία που κάνουν εναντίον του. Αφού τον ανέδειξαν νικητή μία φορά θέλουν να το επαναλάβουν. Δεν μάθανε τίποτα από την πρώτη φορά και τώρα εξαπολύονται με περισσότερη δύναμη, με, προς το παρόν, τα ίδια αποτελέσματα όπως το 2016.
Ο κόσμος δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό ισχύει στη Γαλλία όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως και στις περισσότερες δημοκρατίες. Στην Γαλλία η καθημερινή προπαγάνδα υπέρ του κόμματος του Μελανσόν, αν κρίνουμε από τον τρελό χρόνο ομιλίας που παραχωρούσαν στα στελέχη του όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα κρατικά ωφέλησε μόνο την Μαρίν Λεπέν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέσα ενημέρωσης και η νομική φρενίτιδα κατά του Τραμπ φουσκώνουν με αέρα τα πανιά του.
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί ξανά του χρόνου, προς μεγάλη μας κακοτυχία, ειδικά στην Ευρώπη, θα φταίνε τα αμερικανικά ΜΜΕ και το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης. To τελευταίο μάλιστα θα έχει κάνει τα πάντα γι' αυτό. Οι με συντονισμένο τρόπο επιθέσεις εναντίον του τον έβαλαν πάλι σε τροχιά νίκης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι δικαστές ή οι εισαγγελείς είναι συχνά ανοιχτά Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου υποτίθεται ότι είναι «ουδέτεροι» ακόμη και αν, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πολύ πολιτικοποιημένοι. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το κοινό τους είναι ότι προσπαθούν να καταστρέψουν προσωπικότητες που ενοχλούν το «σύστημα».
Το ότι ο Τραμπ δεν είναι αθώα περιστερά είναι προφανές. Για να μην παρεξηγούμεθα ο γράφων ήλπιζε ότι θα τον αφήσουν να αναπαυθεί ήσυχα στον κάδο των σκουπιδιών της Ιστορίας. Όμως, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024 ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν τον ανέστησε. Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, με άλλα λόγια ο υπουργός Δικαιοσύνης, διόρισε ειδικό εισαγγελέα τον «αδιάφθορο» Τζακ Σμιθ, ο οποίος κατήγγειλε τον πρώην πρόεδρο για την αμέλεια διαχείρισης των αρχείων του Λευκού Οίκου. Ο αμερικανικός νόμος απαγορεύει την τήρηση κρατικών μυστικών σε μη ασφαλείς χώρους την ίδια στιγμή όμως που για το ίδιο θέμα κανένας δεν είχε ενοχλήσει την Χίλαρι Κλίντον.
Ο Τραμπ είχε απαξιώσει τον εαυτό του για πάντα αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020. Αλλά οι αντίπαλοι του έκαναν τα πάντα για να τον «θυματοποιήσουν». Ενώ αντιμετωπίζει περισσότερες από εκατό κατηγορίες ο Τζακ Σμιθ ζητά τώρα από τα δικαστήρια να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου του. Ο μόνος κερδισμένος από κάτι τέτοιο θα ήταν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και εδώ, η αριστερά δυσφημεί τον εαυτό της βασιζόμενη στα μέσα ενημέρωσης και στο δικαστικό σύστημα για να απαλλαγεί από τους αντιπάλους της. Εξαιτίας αυτής της κοντόφθαλμης στρατηγικής ο πρώην πρόεδρος μπόρεσε να κάνει επανεκκίνηση. Ακόμα κι αν οι αμερικανικές προεδρικές καμπάνιες είναι γεμάτες ανατροπές, ο Λευκός Οίκος σήμερα φαίνεται εφικτός. Πόσο μάλλον που ο Τζο Μπάιντεν, σχεδόν στα 81 του χρόνια, δείχνει σημάδια υπερβολικής κόπωσης.
Franz-Olivier Giesbert
Le Point
21/9/23

via  Babis Georges Petrakis

==============

 https://moulari.blogspot.com/2023/08/blog-post_968.html


 

Σχόλια