Η Σουηδία στο έλεος του πολέμου συμμοριών: Νέοι άνθρωποι κλείνουν «συμβόλαια» εκτελέσεων με επαγγελματίες φονιάδες – Ο πρωθυπουργός ζητεί τη βοήθεια του στρατού

Όλο και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο των συμμοριών που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες τη Σουηδία, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας, μετά τις βιαιότητες που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες και έχουν προκαλέσει σοκ στη χώρα ενώ χθες ο σουηδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ο στρατός θα ενισχύσει την αστυνομία στο έργο της επί του πεδίου για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας.

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία παιδά έρχονται τα ίδια σε επαφή με εγκληματικές συμμορίες» για να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Τόρνμπεργκ, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η Σουηδία βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με μια βία που συνδέεται με τη μάχη μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των όπλων στη χώρα.

//

Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας μιας εσωτερικής διαμάχης στους κόλπους μιας από τις συμμορίες αυτές. Αιματηρές ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις είναι πλέον σχεδόν καθημερινές.

«Οι εγκληματίες είναι ανελέητοι», πρόσθεσε ο Τόρνμπεργκ, περιγράφοντας ένα καλολαδωμένο σύστημα, στο οποίο προσφεύγουν αυτοί οι τελευταίοι όταν θέλουν να σκοτώσουν αντιπάλους τους: καλούν εξωτερικά πρόσωπα, που είναι συχνά ανήλικα. «Τους παρέχουν τα όπλα και τους δίνουν τη διεύθυνση στην οποία θα επιτεθούν».

Συχνά τα θύματα είναι κι αυτά νέοι.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά και εκρήξεις το Σεπτέμβριο, ο οποίος ήταν ο πιο πολύνεκρος μήνας των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Η νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα αιματηρή, με τρεις φόνους, μεταξύ των οποίων αυτοί ενός νέου 18 ετών και μιας γυναίκας 25 ετών.

«Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να επιθυμουν να γίνουν φονιάδες», τόνισε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας.

Ο Ματς Λίντστρομ, αστυνομικός παρατηρητής στην περιφέρεια της Στοκχόλμης ο οποίος εξέτασε πολυάριθμες πλατφόρμες μηνυμάτων στις οποίες παραγγέλλονται αυτοί οι φόνοι, επιβεβαιώνει πως αυτά τα «συμβόλαια» έχουν μεγάλη ζήτηση από τους νέους.

«Βλέπουμε να γράφουν: ‘Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες’», λέει. Το κάνουν «για να αποκτήσουν κάποιο στάτους, να γίνουν κάποιοι, να έχουν ‘την αίγλη ενός φονιά’», όπως του είχε εξομολογηθεί ένας νέος στη διάρκεια έρευνας.

Τον Αύγουστο 2023, 69 άνθρωποι κάτω των 18 ετών ήταν προφυλακισμένοι στη Σουηδία, έναντι 14 τον ίδιο μήνα του 2021.

Ζητείται βοήθεια από το στρατό

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι κάλεσε τον επικεφαλής του στρατού για να συζητήσουν το σοβαρό αυτό ζήτημα αλλά και το πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπισή του προβλήματος και στην «καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών». Σήμερα, Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων και τον επικεφαλής της αστυνομίας.

«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε ομιλία του χθες, Πέμπτη.

Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε ο θάνατος τριών ατόμων μόνο χθες – από την αρχή του μήνα οι θάνατοι από πυροβολισμούς ή βομβιστικές επιθέσεις έχουν φτάσει τους δώδεκα. Η πλειονότητα των θανάτων ήταν περαστικών που βρέθηκαν τυχαία στο σημείο ή ανθρώπων που αναγνωρίστηκαν λανθασμένα από τους δράστες. Πολλά από τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς θα εμπλακεί ο στρατός, αλλά η εμπλοκή του στρατού στην καταπολέμηση του εγκλήματος θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα για τη Σουηδία.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑ και skai.gr
Ελλάδα Αθήνα 

==================

Σχόλια