Το Τίμημα του «Θετικού Κλίματος»

Του Κώστα Κόλμερ

 Σιγά αλλά σταθερά αποκαλύπτεται η συμφωνία Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη: Ο μεν υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, σε δηλώσεις του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα εισαγάγει 300.000 οικονομικούς μετανάστες από την Τουρκία, ο δε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη του προς ΜΜΕ της γείτονος, δήλωσε ότι «συντόμως θ’ αρχίσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα της Τουρκίας».  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Λίγο ενωρίτερα, το Τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απεφάσισε να απελάσει 500.000 Σύρους πρόσφυγες από τα 4 εκατομμύρια που παρεπιδημούν στα παράλια της Μικράς Ασίας και στην Ανατολία και «αποσπούν ευκαιρίες απασχολήσεως από τον Τουρκικό λαό», προς μεγάλη δυσαρέσκεια του, εν όψει δημαρχιακών εκλογών στην Κων/λη και Άγκυρα, το προσεχές έτος.

Ο νέος υπουργός …λαθρομετανάστευσης της κυβερνήσεως του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αφού παρεδέχθη ότι 7.000 «παράνομοι μετανάστες» αφίχθησαν στα Ελληνικά νησιά μόνο τον Σεπτέμβριο», διαπίστωσε ότι η ανάγκες σε εργατικό δυναμικό της… αμπελοκαλλιέργειας , της οικοδομής και των Τουριστικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 300.000 εργάτες. Επίσης, θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο έκτακτο Συμβούλιο Μετανάστευσης, για την παρούσα κρίση στους τρεις διαύλους μεταναστευτικών εισροών (Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδος) με την ιδική μας συνεισφορά που θα είναι σημαντική αλλά την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα λάβει η Τουρκία, χωρίς καμία ένσταση ή επιφύλαξη μας. (ΣΣ: Να δούμε ποία θα είναι η στάση του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Παραλλήλως, ο πρώην αρχηγός της ΜΙΤ, της μυστικής Τουρκικής αστυνομίας, προαχθείς προσφάτως εις υπουργόν Εξωτερικών της γείτονος, για να εφαρμόσει τις μεθόδους της, ζήτησε, με σαφώς απειλητικό ύφος, να ξεκινήσουν οι κοινές επενδύσεις Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίον πέλαγος, προτού καθορισθούν τα όρια της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ,  ενώ τα Ελληνική χωρικά ύδατα θα παραμένουν αμετάβλητα στα 6 μίλια. Για τον εναέριο χώρο δεν μίλησε αλλά είναι γνωστή η Τουρκική άποψη: Δεν τον αναγνωρίζει έπειτα από 90 χρόνια εφαρμογής του από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Πρόκειται περί συνεκμετάλλευσης του «Κινεζικού μοντέλου». Όταν, για πρώτη φορά ξένοι επενδυτές πήγαν στην κομμουνιστική Κίνα, να κάνουν επενδύσεις , ο αρμόδιος Επίτροπος εξήγησε ότι αναμένει να επενδύσουν το 100% των αναγκαίων κεφαλαίων κι όταν οι ξένοι κεφαλαιούχοι ερώτησαν ποία  θα είναι η Κινεζική συνεισφορά στην «συνεκμετάλλευση», ο Κινέζος απήντησε : «Εμείς βάζουμε το …έδαφος»!

Το μοντελάκι αυτό «συνεκμετάλλευσης», κάπως παραλλαγμένο , μέλλει να εφαρμοσθεί και στο Αιγαίο, με τη διαφορά ότι εμείς θα βάλουμε ΚΑΙ το έδαφος!

Κανείς δεν αμφιβάλλει για την αξία του «θετικού κλίματος» στις σχέσεις μας με την Τουρκία και όλοι εύχονται να παραταθεί πέραν της 7ης Δεκεμβρίου όταν θα έλθει στη Θεσσαλονίκη ο νεοχαλίφης της Αγκύρας «να κάνει ταμείο» - τι κέρδισε η Τουρκία απ’ το «θετικό κλίμα» αλλ’ εντεύθεν προκύπτουν μερικά αγωνιώδη ερωτήματα: Πρώτα και βασικά, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιον υποχωρήσεων της Ελλάδος προς την γείτονα χώρα. Μέχρι τούδε η απαρασάλευτος γραμμή της Ελληνική πολιτικής ήταν να καθορισθούν τα όρια των «θαλασσίων ζωνών» (κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη) προ πάσης άλλης προθέσεως κι ύστερα να συζητήσουμε τις υπάρχουσες δυνατότητες συνεργασίας. Τώρα, ο Φιντάν-εφέντη, με ύφος απειλητικού αγά, αξιώνει μεταβολή της Ελληνικής πολιτικής  χωρίς να δίνει σε αντάλλαγμα τίποτε.

Μετά έρχεται ο ημέτερος κ. Καιρίδης . Πότε πρόλαβε και υπολόγισε τις ανάγκες της …αμπελουργίας κλπ. κλπ., σε 300.000 εργάτες , όταν οι ξένοι οικονομικοί μετανάστες ανέρχονται πάνω από ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα; Οι οποίοι πάντως δεν …αμπελοφιλοσοφούν αλλά συνωστίζονται στην δυτική Αττική, το καλοκαίρι γίνονται σερβιτόροι και βοηθητικό προσωπικό Τουριστικών επιχειρήσεων στα νησιά και τον Οκτώβριο επανακάμπτουν στην πρωτεύουσα για να συνεχίζουν τον παρασιτικό τους ρόλο, μέχρις ότου βρεθεί η ευκαιρία να μεταναστεύσουν στην Γερμανία .

Η οποία όμως έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορα της προς δόξαν της Συνθήκης Σαίνγκεν.

Τέλος αλλ’ όχι δευτερευούσης σημασίας, υπάρχει ένα υπόλοιπο από τις απελάσεις λαθρομεταναστών, υπό της Τουρκικής αστυνομίας: Πού θα μεταβούν άλλες 200.000…«Σύριοι» , φυγάδες του συνεχιζόμενου πολέμου της Τουρκίας στη βόρεια Συρία; Στη χώρα αυτή θεωρούνται φυγόστρατοι και λιποτάκτες πέραν του κινδύνου της ζωής των. Προφανώς θα στραφούν προς δυσμάς κι έχει ο …Αλλάχ. Με τέτοια φιλάνθρωπο κυβέρνηση στο Γιουνανιστάν, όλο και κάποια ΜΚΟ από τις «καλές» του προέδρου της Τραπέζης Τροφίμων (*) θα βρεθεί να τους περιθάλψει. Προσωρινώς και επωφελώς κι όχι «για την (οι)κονόμα» όπως ισχυρίζεται ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης.

Είναι, εν τούτοις, βέβαιον ότι οι συνθήκες διαβιώσεως στην Οδό Αχαρνών κι αλλού ασφαλώς θα επιδεινωθούν.
 (*) Επιστολή του στην «Καθημερινή» 26.9.23 σελ.12

=================

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
28 Σεπτεμβρίου 

Ο ΚΑΙΡΙΔΗΣ, ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
Μπράβο ρε Καιρίδη. Σε τρεις μήνες γέμισες την Πατρίδα μας λαθρομετανάστες. Εσύ έχεις δώσει εντολή να περνούν ελεύθερα στον Έβρο και να τους μαζεύουμε στα τουρκικά χωρικά όταν σκίζουν τις λαστιχένιες βάρκες τους.
Και τι συμβαίνει με τους διακινητές; Γιατί δεν τους πιάνετε, γιατί δεν τους χώνετε μέσα;
Τόσο πολύ τους γουστάρεις που ξεφτιλίζεις την Εθνοφρουρά, την Αστυνομία και τους Λιμενικούς μας;
Μου άρεσε και η δικαιολογία ότι τους χρειαζόμαστε για τις «αγροτικές και κατασκευαστικές» εργασίες. Και το 1 εκ. ανέργων να μείνει… άνεργο!
Δεν σε ενδιαφέρει καθόλου το δημογραφικό; Έτσι που πάμε θα μείνουμε 5 εκ. ή και λιγότεροι. Θα μας ότι έχουμε και Υπουργείο Οικογένειας. Ποιας οικογένειας «πατριώτη» τύπου Κασσελάκη;
ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙΣ
Υ.Γ.: Πολλές παρτίδες με τους Τούρκους.

 

Blogger:

To λαθρομεταναστευτικό είναι μια μεγάλη μπίζνα, όλα τα λοιπά είναι φερετζές.Και αφού ο Ερντογάν βγάζει χρήματα απ' αυτό - δεν είναι μαλάκας ο άνθρωπος - εμείς δεν πρέπει να βγάλουμε; Έτσι σκέφτεται κάθε καιροσκόπος  και βουρ στο πατσά. Έχουμε και ΜΚΟ  να θρέψουμε, τι θα κάνουμε θα πεινάσουμε; Είναι πολλά τα λεφτά, και πολλά στόματα θα κλείσουμε!

..αν είναι 10.000 ευρώ το κεφάλι, είναι πολλά τα λεφτά!
  • 300.000x10.000=3.000.000.000 ουάου!

 ..μπροστά σ' αυτό το ποσό, ούτε ο ...καιρίδης μπορούσε να πει όχι...

------------------

  • Όσο για το επιχείρημα, ότι "οι μετανάστες θα βοηθήσουν στην αγροτική παραγωγή" είναι ...πίπες. 

1 Γιατί από τους λαθρομετανάστες ελάχιστοι θέλουν αν δουλέψουν στα χωράφια - οι περισσότεροι βολεύονται με τα παχυλά επιδόματα, που ούτε κάν τα φαντάστηκαν στις χώρες τους! 

2. Για ποια αγροτική παραγωγή μιλάμε; Γι' αυτή που δεν θέλετε; και την οποία υπονομεύετε με κάθε τρόπο;

Σχετικά με την "βοήθεια" των λαθρομεταναστών στην αντιμετώπιση  του δημογραφικού, ας δείτε πως το αντιμετωπίζει η Δανία (που δεν είναι στο ευρώ). Τί ηλίθιοι αυτούνοι οι Δανοί!   Προσοχή η Δανία είναι κατ' εξοχήν αγροτική χώρα, που έκρινε ότι οι μετανάστες δεν ..κολλάνε! Εμείς θα πάμε από τις παπάτζες του Μηταράκη στις παπάτζες του Καιρίδη... μέχρι διαλύσεως, πλήρους ρευστοποιήσεως (εκτός κι' αν αυτός είναι ο μη ομολογημένος στόχος τους..)

 ---------------------------


Σχόλια