«Οι ξένοι δεν φέρνουν ποτέ τη σωτηρία στον Ελληνισμό, αλλά πάντα το φέρετρο του»- Άρης Πετάσης

 

======================

 «Οι ξένοι δεν ήρθαν ποτέ για να βοηθήσουν τον Ελληνισμό…Πάντα έφερναν το φέρετρο του»! Ο Δρ Άρης Πετάσης μιλά στο militaire channel για το τεράστιο έλλειμα ηγεσίας που πλήττει Ελλάδα και Κύπρο, ειδικά σήμερα που οι ξένοι έρχονται πάλι να «να μας σώσουν».

Ο κ.Πετάσης μιλά για το διαγωνισμό «δυτικοφροσύνης» ηγετών μας, έναν διαγωνισμό που διαρκεί 200 χρόνια τώρα! Γιατί κάνουμε διαρκώς το ίδιο λάθος, πιστεύοντας ότι κάποιοι θα έρθουν να μας σώσουν;

Πως έχουν καταφέρει να μας πείσουν ότι τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε, γιατί πάντα είμαστε «μικροί και αδύναμοι»; «Και στον Υψηλάντη έλεγαν να μην τολμήσει να κάνει επανάσταση. Την έκανε», λέει ο κ.Πετάσης που μιλά και για τα δύο τραγικά λάθη του Ελληνισμού μέσα σε 100 χρόνια! Και τα δύο έχουν να κάνουν με αποφάσεις που μας έφεραν απέναντι από την Ρωσία.

Υπάρχει ελπίδα; Ο κ.Πετάσης μας θυμίζει ότι η Ελλάδα είναι τέταρτη χώρα στον κόσμο σε επιστήμονες και δεν είναι δυνατόν «να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι με τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό η μόνη μας διέξοδος είναι ο τουρισμός και όνειρο μας να δουλεύουμε για την TUI και άλλους τουριστικούς οργανισμούς ,με αμοιβή 600 ευρώ»!

Ο Δρ Άρης Πετάσης στο βιβλίο του Leadership Triumphs & Failures (Ηγεσία: θρίαμβοι και αποτυχίες/αδυναμίες) αναφέρει πως δεν υπάρχει ιδεώδης ηγέτης.  Ακόμα και οι πιο πετυχημένοι ηγέτες με βάση συμβατικά κριτήρια έδειξαν μεγάλες ελλείψεις.  Μια τέτοια μεγάλη έλλειψη που για κάποιο λόγο δεν αναδεικνύεται επαρκώς είναι και αυτή που παρουσίασε στο άρθρο του με τίτλο «Βαρετή η εθνική αξιοπρέπεια, η παγίδα της ελληνικής Evolue ελίτ».

  Δηλαδή την αδυναμία του ηγέτη να αποφύγει το πάθος του κυνηγιού for recognition and status (για αναγνώριση και στάτους). Είναι ηγέτες που πάσχουν κυρίως από συμπλέγματα κατωτερότητας  τα οποία τους δημιούργησαν οι ξένοι, Αγγλοσάξονες στην περίπτωση μας.

Ο Δρ Άρης Πετάσης είναι:

Διδάκτωρ των γραμμάτων |σύμβουλος οργανωτικής στρατηγικής.

·       Προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αριθμό πολυεθνικών σε πολλές χώρες, ηπείρους και πολιτισμούς.

·       Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα με το θέμα της ηγεσίας. Θεωρεί τον εαυτό του μαθητή της ελληνικής, ρωσικής, αμερικανικής και αιγυπτιακής ιστορίας.

·       Πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής (post-doctoral fellow), κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου με το σύνολο των σπουδών του να έχει χρηματοδοτηθεί μέσω αμερικανικών κρατικών και πανεπιστημιακών υποτροφιών στη βάση του κριτηρίου την αριστείας (merit-based scholarships).

·       Ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ταμείου του Κρατικού Πανεπιστημίου, Αεροπορίας Τσιολκόφσκι Μόσχας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λεμεσού.

·       Τα βιβλία του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τους τίτλους: Intractable Dilemmas in the Energy-Rich Eastern Mediterranean, (2016–editor), Leadership Triumphs & Failure (2019), Managing Human Potential (1993) όλα διαθέσιμα στο Amazon.com. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευθεί το νέο του βιβλίο με τίτλο «Middle East in Turmoil…foreign interference and poor leadership (H Μέση Ανατολή σε Αναταραχή… ξένες παρεμβάσεις και ανεπαρκής ηγεσία).

·       Κριτικός (reviewer)  αριθμού βιβλίων και επιστημονικών άρθρων.

·       Είναι συγγραφέας σωρείας άρθρων που κυρίως έχουν στο επίκεντρό τους θέματα ηγεσίας.

·       Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ταραχώδεις χώρες και περιοχές και ως εκ τούτου γνωρίζει από κοντά την επίδραση της αστάθειας και της αβεβαιότητας στις ηγεσίες των χωρών.

=================

 

Σχόλια