Υπερκέρδη οι εταιρείες ανεργία το προσωπικό

Απόστολος Λυκεσάς

Άνοδο κατά 83,4% σημείωσαν το 2022 τα κέρδη των οκτώ μεγαλύτερων εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP CRIF ● Παράλληλα παρουσιάζεται μείωση κατά περίπου 5.000 των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία ● Περίεργη καθίζηση της απασχόλησης στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Τα υπερκέρδη των εταιρειών του κλάδου της ενέργειας εκτοξεύθηκαν… στον Θεό και οι εργαζόμενοι του ίδιου κλάδου στην ανεργία. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από φορέα που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «αριστερή μόλυνση» είναι εξόχως αποκαλυπτικά για αυτό που συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το 2022. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου παρουσιάστηκαν στοιχεία του τομέα Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 των οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ενέργειας (ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΙΝΟΪΛ, ΔΕΔΔΗΕ, Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Τα αποτελέσματα όχι μόνο δείχνουν τη σημαντική βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών σε σύγκριση με το 2021, αλλά θα μπορούσε να τα ονομάσει κανείς και «φλύαρα» σε ό,τι αφορά τα νοήματά τους.

  • Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των οκτώ εταιρειών «χτύπησε ταβάνι» καθώς αυξήθηκε σε 47,9 δισ. ευρώ έναντι 26,1 δισ. ευρώ το 2021 καταγράφοντας άνοδο 83,4% (!). Η αύξηση αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη αν γίνει σύγκριση με τα στοιχεία του 2020 όταν ο κύκλος εργασιών ήταν «μόλις» 17,4 δισ. ευρώ.
  • Τα πράγματα για τις 8 εταιρείες καθίστανται ακόμη καλύτερα όταν δούμε τα μικτά κέρδη τους, διότι με την αύξησή τους -και για τις 8 εταιρείες- έφτασαν στα 4,3 δισ. ευρώ, με το ποσοστό αύξησής τους σε σχέση με το 2021 να φτάνει στο 140,2%. Ομως το οικονομικό μέγεθος που ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ τα υπερκέρδη ή τα «απρόσμενα κέρδη» των εταιρειών είναι η αύξηση των κερδών προ φόρων τα οποία ανήλθαν σε 3,76 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 331,5% σε σύγκριση με το 2021 (!).

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και μελέτη του Ινστιτούτου με θέμα «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα» από την οποία προέκυψαν σημαντικά ευρήματα, που καθίστανται ενοχλητικότερα όταν έχει διαβάσει κάποιος τα στοιχεία των κερδών που προηγήθηκαν.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό στον τομέα των άμεσα απασχολουμένων της ενέργειας για το 2021 είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μελέτη του ΙΕΝΕ το 2013 (72.822 το 2021 έναντι 77.690 το 2013).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο -και ενδέχεται να είναι έτσι-, ένα ποσοστό των χαμένων θέσεων εργασίας οφείλεται στον περιορισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη που είχε αποτέλεσμα να κλείσουν συγκεκριμένοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, άρα πολύ απλά συρρικνώθηκε η εξορυκτική δραστηριότητα με απώλεια θέσεων εργασίας τόσο στην ίδια τη ΔΕΗ όσο και στις εργοληπτικές εταιρείες. Ομως προκύπτει ότι αυτές οι θέσεις εργασίας δεν έχουν αναπληρωθεί με τη δημιουργία αντίστοιχων θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους της ενέργειας.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει όμως από το εύρημα της μελέτης ότι και στις ΑΠΕ καταγράφεται μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών να απασχολεί σαφώς λιγότερο προσωπικό απ’ ό,τι το 2012 (!).

Μιλάμε για μια μείωση κατά 67% τη στιγμή που θα περίμενε κάποιος ότι με τη σχετική ανάπτυξη και επέκταση του κλάδου θα υπήρχε πολύ υψηλότερη απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, προκύπτει ότι η απασχόληση στον τομέα των φωτοβολταϊκών ήταν μόλις 500 άτομα το 2008, εκτοξεύθηκε σε 12.410 εργαζομένους το 2012, για να υποστεί κυριολεκτικά «καθίζηση» πέφτοντας στους 4.040 εργαζομένους το 2021, δηλαδή σε μια μείωση της τάξης του 67,44% (!).

Για να γίνει ακόμη καλύτερα κατανοητή αυτή η δυσαρμονία αξίζει να σημειώσουμε ότι για την ίδια χρονική περίοδο η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών διπλασιάστηκε, αφού το 2015 ήταν 2.605MW και τον Σεπτέμβριο του 2022 έφτασε τα 4.967MW.

Η ερμηνεία που δίνει το Ινστιτούτο είναι ότι βελτιώθηκε η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και έχουν μεγαλύτερη απόδοση, ενώ επιπλέον πάνω από το 90% των θέσεων εργασίας είναι μόνιμης και σταθερής εργασίας χωρίς μορφές «ευέλικτης απασχόλησης».

Η ερμηνεία δεν αλλάζει την πραγματικότητα και για την ακρίβεια αφ’ ενός προδιαγράφει ένα μέλλον στο οποίο οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται, αφ’ ετέρου αποκαλύπτει το ψέμα των κυβερνητικών που έταζαν νέες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο πεδίο σε αντικατάσταση των χαμένων της «βρόμικης ενέργειας». Ανανεώσιμες δηλαδή οι πηγές ενέργειας αλλά άνθρακας ο εργασιακός θησαυρός…

============== 

 Blogger:  κρατήστε: 

 "Τα πράγματα για τις 8 εταιρείες καθίστανται ακόμη καλύτερα όταν δούμε τα μικτά κέρδη τους, διότι με την αύξησή τους -και για τις 8 εταιρείες- έφτασαν στα 4,3 δισ. ευρώ, με το ποσοστό αύξησής τους σε σχέση με το 2021 να φτάνει στο 140,2%. Ομως το οικονομικό μέγεθος που ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ τα υπερκέρδη ή τα «απρόσμενα κέρδη» των εταιρειών είναι η αύξηση των κερδών προ φόρων τα οποία ανήλθαν σε 3,76 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 331,5% σε σύγκριση με το 2021 (!). ".

Αφού λοιπόν η Κυβέρνηση έκανε πλάτες - μεθόδευσε το πλιάτσικο σε βάρος της κοινωνίας, αυτά τα ίδια υπερκέρδη (τμήμα του τουλάχιστον) επέστρεψαν στα Πετσωμένα πολλαπλώς ΜΜΕ με τα ακριβά παπαγαλάκια, και τα οποία μερίμνησαν ώστε αυτό το μεγάλο θέμα να μην φθάσει ποτέ σαν θέμα συζήτησης στην τηλεόραση, αφού για το κόστος ενέργειας ως γνωστόν έφταιγε και φταίει ο κακός Πούτιν! (Τ' όπε και τόγραψε το αγόρι ο Αλέ6ς, παρά τω πρωθυπουργό...εξ' άλλου...)

 Στα ΜΜΕ ...ενισχύθηκε μόνο η "επιδότηση" που ο "καλός πατερούλης" έδωσε στους λογαριασμούς, για να κρύψει το πλιάτσικο!  Βέβαια τώρα που μάθατε ποιος φταίει, δεν έχει καμιά σημασία αφού οι εκλογές έγιναν, και κανείς ποτέ από την κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις...

Η ολιγαρχία στις καλύτερες στιγμές της! Συμπαιγνία ολιγαρχών και πολιτικής αγυρτείας.

-------------------------

 -------------

Τα κέρδη Ολίγων εταιρειών εκτός από τεράστια - και άρα τεράστια και η χασούρα των επιχειρήσεων και νοικοκυριών - ονομάσθηκαν "ουρανοκατέβατα!" (κακώς, αφού κάποιοι τα προγραμμάτισαν!) ...τελικά και αυτή η ονομασία δεν ..άρεσε και ένας από τους κερδισμένους, ένοιωσε την ανάγκη να επινοήσει μια άλλη λέξη λιγότερη ενοχική...

  • Υπερκέρδη, στα όρια... κλοπής

  • Το υπερκέρδος των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα μόνο από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ!

Tρελά υπερκέρδη για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με το σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο που κλείνει σήμερα. Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Οκτώβριο κλείνει λοιπόν στα 232,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ομως η μέση λιανική τιμή τον ίδιο μήνα ήταν 619,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα με βάση τα τιμολόγια που είχαν ανακοινώσει οι προμηθευτές ρεύματος στις 20 Σεπτεμβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας μπορούσαν μέσα στον τελευταίο μήνα να «παίξουν» με ένα τεράστιο περιθώριο μικτού κέρδους που έφτασε το 166,2%! Στην πράξη το περιθώριο είναι μικρότερο καθώς στη χονδρική τιμή προστίθενται αποκλίσεις και προσαυξήσεις. Ομως, ακόμη και αν προστεθεί ένα εύλογο κέρδος μαζί με το διαχειριστικό κόστος, το υπερκέρδος ξεπερνά τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε μια αγορά που υπολογίζεται στα 1,7 εκατομμύρια μεγαβατώρες μόνο για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις το συνολικό υπερκέρδος ξεπερνά σαφώς το μισό δισ. ευρώ!

 Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο ποσό υπερκέρδους είχε υπολογιστεί και για τον μήνα Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι η μέση χονδρική τιμή ήταν τότε σχεδόν διπλάσια (414,2 ευρώ). Ομως και τα τιμολόγια είχαν φτάσει στη στρατόσφαιρα δημιουργώντας και πάλι ένα μικτό περιθώριο κέρδους 90,9%.

Με αφορμή τα υπερκέρδη του Σεπτεμβρίου μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την ανάκτησή τους. Είχε πει όμως ότι ο υπολογισμός τους θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου και θα αναζητηθούν στοιχεία από τους παρόχους ενέργειας διότι μπορεί ορισμένοι μήνες να εμφανίζουν υπερκέρδη, άλλοι όμως μπορεί να βγάζουν ζημίες.

Το σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο έθεσε, υποτίθεται, πλαφόν στις τιμές παραγωγού, περιορίζοντας τα υπερκέρδη τα οποία εμφανίζονταν ώς τότε σε εκείνη τη φάση. Υπενθυμίζεται ότι τα υπερκέρδη της παραγωγής ρεύματος (ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπολογίζει σε 2,2 δισ. ευρώ από το καλοκαίρι του 2021) δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί ώστε να φορολογηθούν κατά 90%, όπως είχε ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 23 Μαρτίου 2022. Πότε άραγε θα υπολογιστούν για να ανακτηθούν τα υπερκέρδη της προμήθειας;

31.10.2022, 11:35
Υπερκέρδη, στα όρια... κλοπής
Άρης Χατζηγεωργίου 

Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh πέφτει η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, για πρώτη φορά από το «ράλι» ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυρε και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Για σήμερα, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πέφτει στα 86,77 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση περίπου 35% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (στα 132,48 ευρώ/MWh η μέση τιμή για τις 17 Ιανουαρίου).

Η πτωτική αυτή πορεία αποδίδεται αφενός στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (55,74% σήμερα, 51,97% χθες), αφετέρου στη ραγδαία συρρίκνωση της «μερίδας» του φυσικού αερίου (10,89% σήμερα, 9,39% χθες). Οι εξελίξεις έρχονται να καταρρίψουν το αφήγημα κυβέρνησης και ηλεκτροπαραγωγών ότι οι αυξήσεις της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα οφείλονται κατ’ εξοχήν στις αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου -η οποία υποχωρεί εδώ και καιρό- και να επιβεβαιώσουν ότι στη χώρα μας οι μειώσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται να ενσωματωθούν με... χρονοκαθυστέρηση - σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος ακολουθεί πτωτική πορεία ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και το «πάρτι» αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε επί μακρόν τα ευρωπαϊκά «πρωτεία» στην ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση χονδρική τιμή κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 31/8/2022 φτάνοντας τα 697,41ευρώ/Mwh.

● Αύξηση κατά 11,11% κατέγραψε η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές) στην Ελλάδα το 2022, φτάνοντας τις 86,18 Τεραβατώρες (TWh) συγκριτικά με 77,56 TWh το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Το συντριπτικό ποσοστό εγχώριας κατανάλωσης (73,55%) αποδίδεται στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το 21,5% σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις και το 4,95% στις εγχώριες βιομηχανίες.

Σχόλια