Νέα Δουλοπαροικία

 

Κώστας Μανωλίδης

Στη Νέα Δουλοπαροικία όλα δένουν γλυκά.
Η μισή χώρα σαρώνεται από την επέλαση του τουρισμού και του real estate. Χωρίς όρους και σχεδιασμό δίνεται λάφυρο σε επενδυτές και σπεκουλαδόρους. Οι τοπικές κοινωνίες έχοντας πρόσκαιρη πρόσβαση σε εύκολο μαύρο χρήμα, ξεπουλάν τη γη τους κι εγκαταλείπουν την παραγωγή. Χωρίς να βλέπουν την υποθήκευση του μέλλοντος τους στις ορέξεις των developers και των tour-operators. Το μόνο που λείπει από την εξίσωση είναι αρκετές χιλιάδες σκλάβων για τις γαλέρες των ξενοδοχείων και των ριζόρτς. Αυτοί θα βρεθούν στην άλλη μισή χώρα.
Η άλλη μισή χώρα παραδίνεται στα αρπακτικά της ενέργειας. Χωρίς όρους και χωρίς σχεδιασμό, διαπλεκόμενες εταιρείες ροκανίζουν τα κονδύλια της Πράσινης Μετάβασης γεμίζοντας την ύπαιθρο με αμφιλεγόμενης απόδοσης και βιωσιμότητας αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ολόκληρα χωριά, όπως η Καλαμιά και το Ξυνό Νερό στη Δυτική Μακεδονία, οδηγούνται σε εγκατάλειψη καθώς θα περικυκλώνονται με εκατοντάδες στρέμματα γυάλινης ερήμου. Αυτό είναι το παράπλευρο κέρδος του «πράσινου» βανδαλισμού. Να στραγγαλίζονται οριστικά όσοι επιμένουν να ζουν στη γη τους, με τις δικές τους δυνάμεις, και να μετατρέπονται στο ταπεινωμένο και πειθήνιο κομμάτι που χρειάζεται η εξίσωση.

==================

 Dimitris Kouretas
4 ώρ.  ·
Είναι βασικό δόγμα των πολύ λίγων εταιρειών που ελέγχουν το παγκόσμιο τρόφιμο να επικεντρώνονται σε φτωχές η σχεδόν φτωχές χώρες για να παράγονται εκεί τρόφιμα κυρίως εξαγώγιμα , ενώ οι ντόπιοι εισάγουν τα περισσότερα τρόφιμα τους . Η γρήγορη αυτή τάση  κυρίως στην Νότιο Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες ιδίως στον τρίτο κόσμο , με τεράστια εντατικοποίηση της παραγωγής σε προϊόντα όπως σόγια , καλαμπόκι ( που μεγάλο μέρος τους ταιζει τα αυτοκίνητα της δύσης), οδήγησε στην εξάντληση των φυσικών πόρων και σε μετανάστευση τελικά μεγαλου μέρους των αγροτών σε άλλα μέρη για να ζήσουν. Ουσιαστικά τους μετέτρεψαν από παραγωγούς σε εργάτες  γης.  Αν διαβάσετε η μεγάλη ξηρασία στην Συρία ήταν η απαρχή του πολέμου και της μετανάστευσης .
Μελέτες στη Γερμανία ( Shiva et al , 2000), έδειξαν ότι η μη παραγωγή τοπικών τροφίμων συμβάλλει έως και δέκα φορές παραπάνω στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την περιβαλλοντική υποβάθμιση . Στις ΗΠΑ τα τρόφιμα ταξιδεύουν κατά μέσον όρο 1600 Χιλ. Προκειμένου να καταναλωθούν .
Συμπέρασμα .
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την όσο πιο πολύ μπορούμε αγροδιατροφικη αυτάρκεια μια κοινωνία, προκειμένου να μπορεί να χαράξει μια ανάπτυξη από τους δικούς της πόρους . Αυτό στην παγκοσμιοποίηση που ζούμε , δεν το θέλουν οι μεγάλες εταιρίες τροφής . Γιατί μπαίνει εμπόδιο στα κέρδη τους .
Άρα η περιβαλλοντική καταστροφή δεν είναι μια παρενεργεια όπως την λένε του τρόπου ανάπτυξης μας αλλά κομμάτι του σχεδιασμού του .
Το τι θα γίνει εξαρτάται και από τον πολίτη που κοιτάζει αμήχανα .....
Κανένα απολύτως κόμμα που συμμετείχε στις εκλογές προχθές δεν έχει αναπτυξιακή ατζέντα και όραμα για τη χώρα . Προτείνουν διαχειριση. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος της κατάρρευσης του που όλα δείχνουν ότι αν δεν προτείνει κάτι ουσιαστικά αναπτυξιακό , οδεύει με γρήγορο Ρυθμό στο τέλος του  =================

DIEGO FUSARO:
Η θεμελιώδης παράμετρος της κοινωνίας πρέπει να είναι η ευημερία των χρηματοπιστωτικών αγορών ή αυτή των ανθρώπων;
Και είναι ένα κράτος σε πτώχευση όταν δεν πληρώνει τα δολοφονικά χρέη των διεθνών τοκογλύφων ή όταν, για να τα πληρώσει, περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα, την εκπαίδευση και την υγεία;


 =================

 =========================

 ----------------------

=====================

Ηλιακά πάνελ πάνω από ποτάμια στην " "ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ " ΑΙΓΥΠΤΟ ....εμείς τα βάζουμε σε καλλιεργήσιμη γη αντί να παράγουμε τρόφιμα.


 

Σχόλια