Τσαρλς Νταλλάρα... τραγουδάει και εκθέτει

Βlogger: ...ο Νταλλάρα ...τραγουδάει και  εκθέτει όλο το προσωπικό της χώρας (ΓΑΠ, Βενιζέλο, Σαμαρά, Κυριάκο, Αλ6, το Στουρνάρι κ.ά πολλοί οσφυοκάμπτες...) που έτρεξαν να συμφωνήσουν στη "διάσωση" της χώρας σε διάφορες χρονικές στιγμές,  που μόνο διάσωση δεν ήταν, αλλά η σταύρωση και η διάλυσή της...  Και όλα αυτά τα πολιτικά υποκείμενα, ετερόφωτα σκύβαλα και φυσικά χωρίς πολιτικό θάρρος - τι θάρρος να έχει μια μαριονέτα -   που είναι συνυπεύθυνα για τη διάλυση της χώρας, αντί να ζητήσουν συγνώμη για την ανεπάρκειά τους - αφού δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων για να υπερασπισθούν το δίκιο της χώρας, περιδιαβαίνουν τα κανάλια και ζητάνε να ψηφισθούν ξανά για να συνεχίσουν λέει την "πετυχημένη" πορεία τους. Ντροπή.  (ΥΓ. υποθέτω ότι έχετε την απάντηση στον κ. Βενιζέλο την επόμενη φορά που θα βγει να υποστηρίξει το δικό του PSI... είμαι σίγουρος ότι τρέχει να μαζέψει το πόνημά του...)

Διαβάστε υπεύθυνα...


  συνέντευξη στην Μύρνα Νικολαΐδου

....Παλαιός γνώριμος της Ελλάδος λόγω του περίφημου PSI o πρώην πρόεδρος του IIF (Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου), Τσαρλς Νταλλάρα μιλάει....

 Ανασύροντας μνήμες από το παρελθόν, ο νυν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Advisory Partner της Partners Group αναφέρεται στα «σοβαρά σφάλματα» του ΔΝΤ και τον αρνητικό ρόλο της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Το ΔΝΤ εφάρμοσε ένα φάρμακο, που δεν απέδωσε. Στην πραγματικότητα το φάρμακο έκανε την κατάσταση χειρότερη βραχυπρόθεσμα. Και γι αυτό το ΔΝΤ είναι κυρίως υπόλογο», τόνισε με νόημα. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι υπήρχαν συζητήσεις από κάποιες βόρειες χώρες με προεξέχουσα την Φινλανδία να δοθούν φυσικά περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος ως εγγύηση!...

Ο ρόλος ΔΝΤ και Βερολίνου

Γράφετε ένα βιβλίο για την αναδιάρθρωση του χρέους και υποθέτω ότι η Ελλάς θα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο..

Ουσιαστικά όλο το βιβλίο αφορά την Ελλάδα, κάποια σημεία μιλούν για την ιστορία της Ελλάδος που παλεύει με τα προβλήματα χρέους  τον 19ο αιώνα και τον 20 αιώνα. Κάποια άλλα αναφέρονται στις κυβερνήσεις μετά το πραξικόπημα και τις κυβερνήσεις του ‘70, του ‘80 και του ΄90. Μερικά άλλα στην περίοδο που οδήγησε στην κρίση, αλλά το βιβλίο αναφέρεται κυρίως στην περίοδο της κρίσεως. Πως η κρίσις απαντήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, την τρόικα και τους ιδιώτες πιστωτές.

Κατά την άποψή σας ποιος ήταν ο πιο αυστηρός; Το ΔΝΤ, η τρόικα, τα κράτη μέλη..

Η λέξις αυστηρός είναι ενδιαφέρουσα. Καταρχήν το ΔΝΤ και η τρόικα ήταν μαζί και έτσι είναι πολύ δύσκολο να τους διαχωρίσεις καθώς το ΔΝΤ ήταν το κυρίαρχο ίδρυμα μέσα στην τρόικα

Ήταν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή..

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο αλλά το ΔΝΤ υπερίσχυσε της τρόικας σε πολλά θέματα-κλειδιά. Και το ΔΝΤ είχε διαφορετική θέση επειδή ενεπλάκη σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που δεν ήταν προετοιμασμένο για την κρίση. Ούτε το ΔΝΤ ήταν προετοιμασμένο για την κρίση. Ούτε η Ελλάς. Ούτε η Ευρώπη. Και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν ήταν μόνο μια ελληνική κρίση, αλλά πανευρωπαϊκή. Αφορούσε την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, πέντε χώρες. Το 2011-2012 η Ελλάς βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσεως κυρίως όταν ήλθε η νέα κυβέρνησις στην Ιταλία και επήλθε λίγη ηρεμία το φθινόπωρο του 2011. Ωστόσο εκείνη την περίοδο το ΔΝΤ, αν και είμαι σίγουρος ότι έκανε το καλύτερο δυνατό, έκανε σοβαρά σφάλματα στις εκτιμήσεις του για το πώς θα σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και εφάρμοσε ένα φάρμακο, που δεν απέδωσε. Στην πραγματικότητα το φάρμακο έκανε την κατάσταση χειρότερη βραχυπρόθεσμα. Και γι αυτό το ΔΝΤ είναι κυρίως υπόλογο.

Πιστεύετε δηλαδή ότι το ΔΝΤ έκανε μεγάλα λάθη

  • Δεν το πιστεύω, το ξέρω. Είναι η αλήθεια. Αν και δεν θέλω να εξαντλήσω την αυστηρότητά μου γιατί το ΔΝΤ ήταν σε δύσκολη θέση και η Γερμανία έπαιξε ένα πολύ επιδραστικό ρόλο με το ΔΝΤ.

Aρνητικό;

Σίγουρα δεν ήταν βοηθητικός τις περισσότερες φορές, ας το θέσουμε έτσι. Η Γερμανία είχε λίγη πίστη στην παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη. Αλλά δεν ήταν στην δικαιοδοσία της Γερμανίας να αποφασίσει, ήταν της Ελλάδος και της ευρωζώνης συνολικά και πιστεύω ότι η Ελλάς έπραξε σωστά που παρέμεινε στην ευρωζώνη και επέζησε αυτή την περίοδο του τρομερού άγχους. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το πώς το ΔΝΤ εφάρμοσε το φάρμακο μέσα από την δημοσιονομική προσαρμογή, αφήνοντας στους Έλληνες πολίτες ένα δυσανάλογο μερίδιο. Θα μπορούσε να απλωθεί σε όλη την ευρωζώνη. Δεν έγινε και αυτός είναι ένα από τους λόγους που παρατηρείται ακόμη κάποια απογοήτευση σε κάποια μερίδια των Ελλήνων. Επειδή βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, αυτό που παρατήρησα ήταν ότι η στάσις της επιχειρηματικής κοινότητας είναι σχετικά θετική αλλά δεν έχουν δει όλοι το φως της ημέρας. Υπήρχε η πανδημία, η ενεργειακή κρίσις και τώρα υπάρχει ο πόλεμος και ο πληθωρισμός. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θέτουν νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Οι εγγυήσεις που ζήτησαν οι Φινλανδοί

Πράγματι. Αλλά θα ήθελα να επιμείνω σε κάτι εξωπραγματικό που διάβασα. Είναι αλήθεια ότι κάποιος ζήτησε τον Παρθενώνα για εγγύηση;

Δεν έχω γίνει ο ίδιος μάρτυρας σε αυτό. Αλλά υπήρχαν συζητήσεις από κάποιες βόρειες χώρες για ισχυρά περιουσιακά στοιχεία, για φυσικά περιουσιακά στοιχεία. Δεν ξέρω αν ήταν η Ακρόπολις αλλά ήταν φυσικά περιουσιακά στοιχεία. Ήταν πρωτοβουλία της Φινλανδίας, αλλά και κάποιες άλλες χώρες συμμετείχαν σε αυτή την συζήτηση. Ήταν παραλογισμός αλλά σε περιόδους κρίσεων οι άνθρωποι κάνουν ή λένε παράλογα πράγματα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

================

Από Ilias Karavolias :
«Το 2010 μας επιβλήθηκαν λάθος συνταγές» είπε χθες ο πρωθυπουργός, αλλά κατά τα άλλα εκθείαζε την Ευρώπη !
Φταίνε λοιπόν οι συνταγές τους και οι σεφ που τις πειραματίστηκαν πάνω μας. Η κουζίνα δεν έβγαλε καλά πιάτα, το φαγητό απέτυχε, και κάπως έτσι  1 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άνεργοι για κάμποσα χρόνια, 500 χιλιάδες νέοι έφυγαν μετανάστες, 3-4 χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτόνησαν, χιλιάδες μαγαζιά και γραφεία έκλεισαν. Τόσο απλά, με λάθος συνταγές.
Ο κυνισμός του συγκεκριμένου ανθρώπου, αντικατοπτρίζει τον κυνισμό και την αναλγησία της ελληνικής πολιτικής ελίτ που θαρρείς και είναι από παρθενογένεση, σαν να προσγειώνεται απλώς από άλλο πλανήτη, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στη χώρα.
Αυτοπροβάλλονται ως σωτήρες, ως μηχανικοί της επιδιόρθωσης, ως μεσσίες για το πέρασμα στην ευμάρεια, και καταλήγουν να μην απολογούνται αλλά κυνικά να μας λένε ότι φταίνε μόνο οι συνταγές.
Θέλουν να μας πουν δηλαδή ότι αν και σπουδαγμένοι σε φημισμένα πανεπιστήμια, δεν έμαθαν καλά τη μαγειρική των οικονομικών και τις αλχημείες των υπερεθνικών σωτήρων.
Υποδύονται τους γιατρούς και μας μετατρέπουν σε ετοιμοθάνατους. Θα το κάνουν συνέχεια, να είστε σίγουροι.
Γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν τι θα πει αργός θάνατος, επιβίωση, αγώνας. Ξέρουν μόνο καλά το πως να φέσωνουν συνεχώς την χώρα με εξοπλιστικά και διορισμούς κολλητών, πως  να μοιράζουν δημόσιο χρήμα με αναθέσεις σε μπροστινούς και να κονομάνε προμήθειες, θαρρείς και τους χρωστάμε ως κοινωνία…

--------------------------

Blogger

Nα λοιπόν που είχε (και έχει) δίκιο ο κ. Κων/νος Κόλμερ.

 ---------------------------

---------------------------

 --------------------------------------

(Σας πηδήξαμε, αλλά μας συγχωρείτε...)


Σχόλια